Οι εν Αθηναις Κομοτηναιοι

Τίνα Ιωαννίδου, αντιπρόεδρος Ένωσης των εν Αθήναις Κομοτηναίων «Το γεγονός που με παρακίνησε να ασχοληθώ με την Ένωση ήταν οι χαρακτήρες των Θρακιωτών»

55 χρόνια ζωής και 250 μέλη μετρά σήμερα η Ένωση των εν Αθήναις Κομοτηναίων, στόχος ίδρυσης του οποίου, το 1962, ήταν η προβολή της  Θράκης, και ειδικότερα της Κομοτηνής, στο κλεινόν άστυ.

Η αντιπρόεδρος της Ένωσης κ. Τίνα Ιωαννίδου, μπορεί να έλκει την καταγωγή της από τον Πειραιά ωστόσο η ίδια μετά από 40 χρόνια παρουσίας της στην Κομοτηνή, καθότι ο σύζυγος της είναι Κομοτηναίος, δηλώνει «σχεδόν Κομοτηναία». Η κ. Ιωαννίδου με αφορμή τις ημέρες του Πάσχα βρέθηκε στην Κομοτηνή, προσφέροντάς μας την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ίδια καθώς και την φύση και το έργο του Συλλόγου.

Όπως τόνισε η ίδια η Ένωση δραστηριοποιείτε από το 1962, με τον αριθμό των μελών της να αυξομειώνεται στο πέρασμα των χρόνων, ενώ βασικός στόχος της υφιστάμενης διοίκησης, είναι ο «εμπλουτισμός» της με νέους ανθρώπους, φοιτητές αλλά και Κομοτηναίους και Κομοτηναίες που ζουν και δραστηριοποιούνται στην Αθήνα.

«Σκοπός ίδρυσης της Ένωσης εξ αρχής ήταν να μεταφέρονται οι δράσεις και οι ειδήσεις της Κομοτηνής στην Αθήνα και αντίστροφα οι δράσεις  των εκεί Κομοτηναίων στην ιδιαίτερη πατρίδα μας» σημείωσε. « Στο πλαίσιο αυτό η Ένωση κατά καιρούς έκανε διάφορες εκδηλώσεις, μεταξύ των οποίων η πρωτοβουλία προβολής των βιβλίων για την Θράκη αλλά και των συγγραφέων της Θράκης, πολλούς εκ των οποίων καλέσαμε ούτως ώστε να μας μιλήσουν για τα κίνητρά τους να γράψουν για την Κομοτηνή και την Θράκη» συνέχισε ενθυμούμενη ακόμα και τις δράσεις γνωριμίας και προβολής επιχειρηματιών Κομοτηναίων στην καταγωγή, που ζουν και δρουν στην Αθήνα. 

«Να κάνουμε γνωστή την Κομοτηνή και τους ανθρώπους της σε όλη την Ελλάδα»

Για την ίδια η συμμετοχή της στην Ένωση αλλά και η δραστηριοποίησή της μέσα σε αυτήν είναι συνυφασμένη με τον εθελοντισμό. «Πιστεύω ότι ο εθελοντισμός είναι μία πολύ καλή δυνατότητα για να προσφέρεις την βοήθειά σου. Δεν πρέπει να τα περιμένουμε όλα από το κράτος, αλλά στο κομμάτι που μας αναλογεί να ψάχνουμε να βρούμε τρόπους να βοηθήσουμε» τόνισε, ενώ εξηγώντας τους λόγους που την παρακίνησαν να ασχοληθεί με την εν λόγω  Ένωση, επεσήμανε πως ο κυριότερος όλων είναι οι χαρακτήρες των Θρακιωτών. «Την Κομοτηνή, την έζησα και την αγάπησα μέσα από την οικογένεια του συζύγου μου,  με πιο γνωστό από τα μέλη της την Αλβίνη Ιωαννίδου, η οποία επίσης είχε μεγάλη κοινωνική δράση, που ίσως αποτέλεσε και ένα έναυσμα για μένα, ωστόσο το γεγονός που με παρακίνησε κυρίως ήταν οι χαρακτήρες των Θρακιωτών, καθώς πρόκειται για ανθρώπους ανιδιοτελείς, ευγενείς και αθώους με την καλή έννοια του όρου».

Η ίδια μιλά με πάθος για την Κομοτηνή αλλά και τα ιδιαίτερα εκείνα μοναδικά της χαρακτηριστικά, τα οποία ωστόσο δεν μεταφέρονται επαρκώς στην υπόλοιπη Ελλάδα. Αυτός είναι και ο κύριος στόχος της ίδιας και των συνεργατών της για το παρόν και το μέλλον της Ένωσης. «Θέλουμε να κάνουμε γνωστή την Κομοτηνή και τους ανθρώπους της σε όλη την Ελλάδα. Να δημιουργήσουμε αυτόν τον δίαυλο επικοινωνίας μεταξύ Κομοτηνής και της υπόλοιπης Ελλάδας που σήμερα δεν υπάρχει. Όποτε έρχομαι διαπιστώνω πως εδώ υπάρχουν άνθρωποι που ενδιαφέρονται και δραστηριοποιούνται πολιτιστικά και κοινωνικά, η οποία δράση ωστόσο δεν μεταφέρεται στην Αθήνα. Αυτό το κενό θέλουμε να καλύψουμε όλοι μαζί, και σε συνεργασία με τον Δήμο, την Περιφέρεια, τους φορείς, τα ΜΜΕ, ώστε να δώσουμε ώθηση τόσο στα της Κομοτηνής όσο και αντίστοιχα στα όσα κάνουν οι Κομοτηναίοι ή γίνονται για την Κομοτηνή και τη Θράκη στην Αθήνα» τόνισε.

«Οι στόχοι ενός μαζικού φορέα εξαρτώνται και από τα άτομα που το απαρτίζουν»

Στην κατεύθυνση αυτή ωστόσο όπως υπογράμμισε η ίδια η Ένωση επιθυμεί να εμπλουτίσει τις τάξεις της με νέους ανθρώπους. « Κάθε φορέας χρειάζεται ανανέωση. Νέες ιδέες, νέες δράσεις, νέους ανθρώπους. Έτσι και εμείς φιλοδοξούμε να αποκτήσουμε νέα μέλη που θα μας βοηθήσουν στη συνέχειά της. Άλλωστε οι στόχοι ενός μαζικού φορέα εξαρτώνται και από τα άτομα που το απαρτίζουν» είπε.

Ήδη στα σχέδια της Ένωσης για το επόμενο διάστημα βρίσκεται ένας κύκλος ενημέρωσης με θέμα «Προσεγγίσεις της Θράκης», που θα ξεκινήσει στις 17 Μαϊου, η πρώτη εκδήλωση του οποίου θα έχει ως ομιλητές τον κ.Γιάννη Κυμνιωνή, νομικό και τον κ.Γιάννη Καρατουλιώτη, Στρατηγό ε.α. οι οποίοι θα αναπτύξουν το ζήτημα του νομικού καθεστώτος της Μουφτείας και τους ενεργειακούς αγωγούς. Από κει και πέρα, όπως έκανε γνωστό η κ. Ιωαννίδου, μελετούν μορφές συνεργασίας με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, το έργο του οποίου χρήζει προβολής,  ενώ ήδη η ίδια σχεδιάζει να έρθει σε επαφή με τη Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης για να ενημερωθεί για τους Κομοτηναίους φοιτητές και φοιτήτριες που σπουδάζουν στην Αθήνα, ούτως ώστε να τους προσελκύσει με σκοπό την από κοινού «εκμετάλλευση» των δυνατοτήτων τους για την επίτευξη του βασικού στόχου, της προβολής της πόλης μας.

«Τα όσα γίνονται και προβάλλονται εδώ, μπορεί να ικανοποιούν το κοινό της περιοχής αλλά για εμάς το ενδιαφέρον μας είναι η Κομοτηνή να γίνει γνωστή σε όλη την Ελλάδα. Αντίστοιχα και τα θετικά της πλεονεκτήματα, όπως ο τουρισμός, το πανεπιστήμιο, οι δράσεις που λαμβάνουν χώρα εδώ όπως και η πολυπολιτισμικότητά της, η οποία θα πρέπει να εκτιμηθεί σωστά και να μην χρησιμοποιηθεί πολιτικά. Υπάρχουν για παράδειγμα πολλές προσωπικότητες από τη μειονότητα που δρουν αντικειμενικά και είναι πολύ σημαντικές και θα πρέπει να αναδειχθούν» συνέχισε, ενώ επεσήμανε πως η δημιουργία μίας ιστοσελίδας με τα νέα και τις ειδήσεις της Κομοτηνής θα αποτελούσε μία πολύ καλή αρχή, ένα πολύ καλό «στίγμα» για τη νέα πνοή που θέλουμε να δώσουμε στην Ένωση.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.