Οι Ελληνες της Σερβιας (18ος – 20ος αιωνας)

Μια βιβλιοπαρουσίαση φιλοξένησε το Σάββατο, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ροδόπης, τους «Έλληνες της Σερβίας (18ος – 20ος αιώνας)», του κ. Ιωάννη Παπαδριαννού με την πρωτοβουλία του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου Θρακική Εταιρεία και τη Σ.Ε. του Περιοδικού «Ενδοχώρα».

Για το βιβλίο του ο κ. Ιωάννης Παπαδριαννός, του οποίου την συγγραφή την τελείωσε σε 6 χρόνια, αναφέρθηκε στον τρόπο που δούλεψε στη Γιουγκοσλαβία και την Ελλάδα, καθώς και τις πηγές του. «Το βιβλίο μου στηρίζεται σε πηγές πρωτότυπες. Στηρίζεται σε γιουγκοσλαβικές, σλαβικές, γερμανικές πηγές που βρίσκονται, σε επαρχίες της Γιουγκοσλαβίας οι οποίες ήταν κάτω από την επικράτεια των Αυστριακών», δήλωσε ο κ. Παπαδριαννός για το βιβλίο του, όπου προσεγγίζει κυρίως στους Έλληνες «των βορείων διαμερισμάτων της Ελλάδος που μετανάστευσαν από τον 18ο αιώνα μέχρι τον 20ό αιώνα στο χώρο της σημερινής Σερβίας».

Το βιβλίο ο συγγραφέας το διαιρεί σε δύο μεγάλες ενότητες. «Το πρώτο μέρος περιλαμβάνει κυρίως τις δραστηριότητες των Ελλήνων αυτών. Το δεύτερο μέρος αναφέρεται σε μεγάλες οικογένειες, όπως από τη Θράκη, τιμώμενη, μια μεγάλη οικογένεια, την Κουμανούδη, από την Ανδριανούπολη. Μερικά μέλη της οικογένειας αυτής, όπως είναι ο Στέφανος Κουμανούδης, ο γνωστός φιλόλογος, πήγανε στην Αθήνα, ενώ άλλα μέλη ζήσανε στην Σερβία συνεισφέροντας πολλά ως επιστήμονες, οικονομολόγοι στη Σερβική κοινωνία», σημείωσε ο κ. Παπανδριαννού, τονίζοντας τη σημασία να γνωρίζουμε την ιστορία, ιδιαίτερα της περιοχής. «Η σπουδαιότητα των αποδήμων αυτών έγκειται στο ότι έλεγχαν την οικονομική και κοινωνική ζωή της Σερβίας. Ήταν παράγοντες» συνοψίζει «για την σημασία των ελληνικών παροικιών, καθώς στο βιβλίο παρατίθενται και αριθμητικά στοιχεία». Χαρακτηριστικό παράδειγμα επίσης ήταν το Δοσεμίο, «μια πόλη που έχει σχεδόν ενωθεί με την Γιουγκοσλαβία, το Βελιγράδι, σήμερα και ήταν μια σημαντική και αξιόλογη παροικία. Εκεί ζούσαν περίπου 1000 άτομα στα χρόνια της μεγάλης ακμής. Οι γνωστοί ιστορικοί λόγοι, έσβησαν αυτή την εστία των αποδήμων. Σήμερα βλέπουμε να διατηρούν ακόμα αρχεία, μνημεία. Υπάρχουν τα σχολεία, οι ορθόδοξες εκκλησίες».

«Ο Ελληνισμός της διασποράς είναι ένα σπουδαίο κεφάλαιο της νεοελληνικής ιστορίας», τόνισε ο κ. Παπαδριαννός αναφερόμενος στο καθήκον των νεότερων Ελλήνων να μελετούν και να αξιοποιούν αυτές τις πηγές. Όσο για την μεγάλη επανάσταση του 1821, «δεν πρόκειται ποτέ να γίνει, αν δεν υπήρχαν οι απόδημοι, οι αξιόλογοι Έλληνες που ίδρυσαν από την Ν.Ρωσία την Φιλική Εταιρεία».

Ο κ. Παπαδριαννός αναφέρεται και στην πρόσφατη κατάσταση των παροικιών, καθώς και στις πολιτικές συγκυρίες. Υπάρχουν αναφορές στο νέο πολίτευμα της Γιουγκοσλαβίας, την άφιξη του Τίτου και τον τρόπο, με τον οποίο επηρέασε τις ελληνικές κοινότητες. Ο συγγραφέας παραθέτει και τις προσπάθειες που γίνονται από μέρους της ελληνικής πρεσβείας του Βελιγραδίου για την αναβίωση της παροικίας Ρήγας Φεραίος, με την επωνυμία του μεγάλου επαναστάτη. Γίνονται διάφορες εκδηλώσεις, όπως η τελευταία για την επιστροφή των Ελγινείων μαρμάρων. Επίσης, ζουν ακόμη απόδημοι Έλληνες στην Γιουγκοσλαβία, ενώ υπάρχουν κάποιοι που πήγαν εκεί κατά την διάρκεια του Εμφυλίου Πολέμου.

Ο κ. Παπαδριαννός κατά τις δηλώσεις του ανακοίνωσε και το θέμα του επόμενου το βιβλίου του, το οποίο θέλει να το αφιερώσει στο Ρήγα Βελεστινλή. Σε αυτό το σημείο ο συγγραφέας, με αφορμή και τις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από το μαρτυρικό θάνατο του Ρήγα, επικαλείται πηγές και έρευνες για την εσφαλμένη ονομασία του ήρωα ως Φεραίος. «Τον Ρήγα τον εκτιμούσαν όλοι οι Βαλκάνιοι. Γιατί δεν σκέφθηκε εγωιστικά την απελευθέρωση μόνο των Ελλήνων, αλλά και όλων των λαών που ζούσαν κάτω από τον τουρκικό ζυγό. Μην ξεχνάμε, επίσης, ότι ο Ρήγας άφησε την τελευταία του πνοή στο Βελιγράδι», επισημαίνει ο κ. Παπανδριαννός αναφορικά με το επόμενο του βιβλίο με τίτλο «Ο Ρήγας Βελεστινλής και οι Βαλκανικοί λαοί». Όσο για την ονομασία του Ρήγα, οι πρώτοι βιογράφοι του, «τον ονομάσανε Φεραίο γιατί Φέρες ονομαζότανε η Βελεστίνη επί τουρκοκρατίας. Ο ίδιος στο γραπτό του γράφει Ρήγας Βελεστινλής και πότε – πότε βάζει το Θεσσαλός», εξήγησε ο κ. Παπαδριαννός στο τέλος της δήλωσής του.

Ν.Χ.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.