Οι εκλογες θα πρεπει να αποτελουν την ελπιδα μας για ενα καλυτερο μελλον»

Ο Φώτης Βέττας είναι ο νεοεκλεγείς πρόεδρος του Φοιτητικού Συλλόγου «Κ. Βάρναλης» του Δ.Π.Θ. Με όρεξη για δουλειά και πολλές ιδέες επισημαίνει ότι: «Έχει εκφυλιστεί ο συνδικαλισμός, φαίνεται στην κοινωνία όχι μόνο στα Πανεπιστήμια . Ο κόσμος δικαιολογημένα δεν εμπιστεύεται τους συνδικαλιστές». Παράλληλα σχολιάζει σήμερα στον «Κόσμο» την τακτική των πολιτικών και μιλά για τις προσεχείς Δημοτικές και Νομαρχιακές Εκλογές και την στάση των αιρετών: «Υποτίθεται ότι αυτοί οι άνθρωποι που εκλέγονται θα πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για τον τόπο τους – χωρίς κομματικούς παρεμβατισμούς – και να νοιάζονται για τους πολίτες κι όχι για την καρέκλα γιατί αυτό βλέπουμε τώρα τελευταία, όλα αυτά τα φαινόμενα από εκεί ξεκινούν, από την καρέκλα».

Ένας ακόμη πρόεδρος; Το λέω παίρνοντας αφορμή από την αριθμητική πληθώρα των προέδρων…

Από την 1η Σεπτεμβρίου άρχισε ο Σύλλογος να λειτουργεί. Υπολειτουργούσε στην ουσία εδώ και κάποια χρόνια. Τώρα, προσπαθούμε να κάνουμε κάποιες κινήσεις, οι ανάγκες είναι πολλές και μεγάλες, ιδιαίτερα μετά τα τελευταία γεγονότα της παιδείας. Θέλω να πιστεύω ότι δεν θα είμαι απλά ένας ακόμη πρόεδρος.

Αλλά, ένας πρόεδρος με όραμα;

Πρόεδρος για όλους τους φοιτητές ανεξάρτητα από πολιτικές παρατάξεις, χρώματος και άλλες προτιμήσεις. Πρέπει να είμαι υπεύθυνος για όλους τους φοιτητές. Αν είσαι συνδικαλιστής έτσι πρέπει να λειτουργείς.

Ο συνδικαλισμός όμως δεν πείθει…

Έχει εκφυλιστεί ο συνδικαλισμός, φαίνεται στην κοινωνία όχι μόνο στα Πανεπιστήμια. Ο κόσμος δικαιολογημένα δεν εμπιστεύεται τους συνδικαλιστές. Θα πρέπει να κερδισθεί ξανά αυτό το σύστημα. Για μένα είναι μεγάλο στοίχημα αυτό, να ξανακερδίσει δηλαδή την εμπιστοσύνη του κόσμου ο συνδικαλισμός.

Ποια ανάγκη επισημαίνετε στην κοινωνία μας σήμερα, ποια ανατροπή θεωρείτε αναγκαία να συμβεί;

Την ανατροπή της ανάγκης του συμβιβασμού σε όλα τα επίπεδα. Κυρίως του συμβιβασμού που έχει επέλθει στην κοινωνίας μας και έχει οδηγήσει σε ένα ακραίο συντηρητισμό, η νεολαία έχει συντηρητικοποιηθεί πάρα πολύ και αυτό πρέπει να αλλάξει, κάτι πρέπει να γίνει. Η πολιτική δεν εμπνέει πια τον κόσμο, ενώ πρέπει. Όπως πρέπει να υπάρξουν ξανά κάποιες αρχές, να κερδίσει πάλι τον κόσμο και την κοινωνία.

Και ποια απειλή θεωρείτε μεγαλύτερη;

Μια από τις μεγάλες απειλές είναι ο συντηρητισμός που έχει επέλθει. Τα τελευταία χρόνια τρέχουν οι εξελίξεις κι εμείς πρέπει να βρούμε τις άμυνες και τις ασπίδες να προστατέψουμε την κοινωνία μας από οποιοδήποτε φαινόμενα παθογένειας.

Προτάσσοντας τι; Ποια θα είναι η πυξίδα που θα κρατάτε στα χέρια σας;

Εμείς φωνάζουμε για παιδεία, για δωρεάν δημόσια παιδεία. Αυτό απασχολεί όλους τους φοιτητές. Βάσει της παιδείας θα δημιουργηθεί μια νέα κοινωνία. Σε άλλες χώρες είναι λαμπρά τα παραδείγματα που ξεκίνησαν από το χώρο της παιδείας και μετά διαμόρφωσαν την κοινωνία τους. Με πυξίδα την παιδεία.

Τι προτείνετε να γίνει ως πρώτο βήμα;

Είναι καίριο θέμα αυτό, θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια, μεγάλη χρηματοδότηση, γιατί υπάρχουν πολλά και σοβαρά προβλήματα.

Επισημαίνετε κάτι στον κόσμο μας που σας κάνει να αισθάνεστε ντροπή;

Η τρομερή κοινωνική, οικονομική ανισότητα σ’ όλο τον κόσμο. Η βάναυση καταπάτηση των δικαιωμάτων.

Τι είναι αυτό που σας αγανακτεί από την επικαιρότητα;

Τα συνεχιζόμενα φαινόμενα διαφθοράς και το γεγονός ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση να αλλάξει τίποτα. Έχει επέλθει συμβιβασμός, ακόμη και σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης κι αυτό επίσης ενοχλεί τους φοιτητές και τον κόσμο γενικά, γι’ αυτό και βλέπουμε σχετικά μεγάλα φαινόμενα διαπλοκής. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται πλέον, δεν υποστηρίζει πλέον αρχές και δεν τον εκφράζει τίποτα.

Και οι εκλογές, να υποθέσω ότι η εκλογική αναμέτρηση του Οκτωβρίου δεν σας συγκινεί;

Οι εκλογές θα πρέπει να αποτελούν την ελπίδα μας για ένα καλύτερο μέλλον. Υποτίθεται ότι αυτοί οι άνθρωποι που εκλέγονται θα πρέπει να ενδιαφέρονται μόνο για τον τόπο τους – χωρίς κομματικούς παρεμβατισμούς – και να νοιάζονται για τους πολίτες κι όχι για την καρέκλα γιατί αυτό βλέπουμε τώρα τελευταία, όλα αυτά τα φαινόμενα από εκεί ξεκινούν, από την καρέκλα.

Με ποιο σύνθημα θα κατεβαίνατε σ’ αυτές τις εκλογές;

Όχι κοροϊδία! Όχι κοροϊδία, αυτό που θέλει ο κόσμος είναι έργα κι όχι λόγια. Για να μπορέσει να πιστέψει ξανά

Ρουσφέτι θα ζητούσατε ποτέ;

Δε νομίζω, αν πιστεύω σε κάποιες αρχές, πώς να ζητήσω ρουσφέτι; Μόνο αν πρόκειται να κάνω κάποια παρέμβαση για το δημόσιο συμφέρον

Δήμαρχος ποιου τόπου θα θέλατε να είστε;

Του τόπου μου, στην Χαλκίδα Εύβοιας. Όπου κι αν πας, θα δεις προβλήματα. Από τον τόπο μου θα ξεκινούσα που είναι μια περιοχή παρατημένη πολιτικά.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.