«Οι εκλογες θα γινουν στην ωρα τους»

Στελέχη της αυτοδιοίκησης από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, νομάρχες και δήμαρχοι, καθώς και στελέχη της ΝΟΔΕ έδωσαν το «παρών» στην ομιλία του υπουργού Εσωτερικών, Καθηγητή Προκόπη Παυλόπουλου που έλαβε χώρα στο αμφιθέατρο της Παλιάς Νομικής Σχολής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης το μεσημέρι της Κυριακής και είχε απολογιστικό χαρακτήρα για τα πεπραγμένα στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, την τριετία 2004- 2007 κι όχι προεκλογικό, όπως εξήγησε.

Τον υπουργό καλωσόρισε ο γενικός γραμματέας της περιφέρειας Μιχάλης Αγγελόπουλος, ο οποίος μίλησε για τα υψηλά ποσοστά απορρόφησης του ΠΕΠ σε επίπεδο περιφέρειας, για 1.306 έργα προϋπολογισμού 1,16 δις. ευρώ, γεγονός που την καθιστά τέταρτη στο ύψος επενδύσεων, τρίτη στο ύψος επιχορήγησης στην υπαγωγή επενδύσεων στο νέο αναπτυξιακό, σε πανελλαδικό επίπεδο.

Ο κ. Αγγελόπουλος σημείωσε ότι «οι διαφορές του χθες με το σήμερα είναι πλέον ορατές από τους πολίτες και τους φορείς της περιφέρειας ΑΜ-Θ, οι οποίοι γίνονται κοινωνοί των αποτελεσμάτων του συνόλου των προσπαθειών που καταβάλλονται, ενώ σταθερή είναι και η μείωση των ενδοπεριφερειακών ανισοτήτων προς όφελος της κοινωνικής συνοχής στην περιοχή». Πρόσθεσε ότι «η περιφέρεια Ανατ. Μακεδονίας-Θράκης βγήκε δυναμικά προς τα έξω, απέκτησε ειλικρινείς φίλους και σημαντικούς συνομιλητές, υιοθέτησε το χαρακτηριστικό της «ανάπτυξης με εξωστρέφεια». Ο στόχος μας είναι, μια περιφέρεια ανοικτή, σε ένα διευρυνόμενο οικονομικό χώρο, με γεωγραφικά πλεονεκτήματα, πλούσια προσφορά ενδογενούς αναπτυξιακού δυναμικού και ποιοτικού έμψυχου δυναμικού».

Αναφέρθηκε σε μια σειρά δράσεων, όπως είναι η έμφαση που δίνουν στην τουριστική προβολή (ύψους 1,6 εκ. ευρώ) και στην κυρίαρχη φιλοσοφία του αγροτουρισμού, το πρόγραμμα «ΤΕΧΝΟΓΕΝΕΣΙΣ» συνολικού προϋπολογισμού 3,69 εκ. ευρώ με 12 προτάσεις, τα 10 εκ. ευρώ για την αντιπλημμυρική προστασία του Έβρου, την υπογραφή της ΚΥΑ που επιτρέπει την εξέλιξη της μετεγκατάστασης των τσιγγάνων του Αλάν Κογιού, το Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Απορριμμάτων, προϋπολογισμού 25 εκ. ευρώ και μια σειρά από άλλα έργα που ολοκληρώθηκαν ή δρομολογούνται.

Σύγκριση ΠΑΣΟΚ – 3ετίας ΝΔ

Ο κ. Παυλόπουλος, πριν περάσει στο κύριο θέμα της ομιλίας του ευχαρίστησε το δήμαρχο Κομοτηνής Δ. Κοτσάκη για τη φιλοξενία και θυμήθηκε τα χρόνια που αφιέρωσε στη Νομική Αθηνών που του επέτρεψαν να έχει μια εξαιρετική συνεργασία με τη Νομική Κομοτηνής και με γενιές φοιτητών, «ανάμνηση ακριβή και πολύτιμη».

Απολογισμός της πορείας της περιφέρειας, ειδικά του ΠΕΠ ΑΜ-Θ, ήταν η ομιλία του, όπως εξήγησε για να δώσει αμέσως μετά τα εύσημα στον Μ. Αγγελόπουλο και τους αυτοδιοικητικούς όλων των βαθμίδων για τις πολύ σημαντικές επιδόσεις τους. Έσπευσε να εξηγήσει ότι απολογισμός γίνεται κάθε χρόνο. «Δεν είναι προπαγάνδα γιατί τ’ αποτελέσματα είναι απτά κι επιπλέον αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι συνιστά προεκλογική εκδήλωση. Αλίμονο αν το να κάνεις απολογισμό του τι έχεις πράξει και προγραμματισμό του τι θα πράξεις συνδέεται με θέματα εκλογών. Οι εκλογές θα γίνουν στην ώρα τους» τόνισε και στη συνέχεια εξήγησε ότι θα προχωρήσει σε σύγκριση πεπραγμένων ανάμεσα στις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και την τριετία της κυβέρνησης Καραμανλή, εξηγώντας ότι η σύγκριση γίνεται και για να επιτυγχάνεται η σύγκριση των επιδόσεων και της ειλικρίνειας των κυβερνήσεων. «Είμαι υποχρεωμένος να το κάνω, πολύ περισσότερο λόγω της στάσης της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Θα πίστευε κάποιος ότι έχοντας κυβερνήσει τόσα χρόνια, έχοντας προκαλέσει τόσα δεινά στον τόπο, θα έδινε χείρα βοηθείας στη διακυβέρνηση στην προσπάθεια που κάνει να καλύψει τα κενά που οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ άφησαν». Ο υπουργός Εσωτερικών έμεινε στο σχολιασμό της στάσης της αντιπολίτευσης, κατηγορώντας την για «στείρα άρνηση που βασίζεται σε έλλειψη θέσεων, σε παραπληροφόρηση και σε κατασυκοφάντηση των πάντων».

Ο κ. Παυλόπουλος
πέρασε σε σύγκριση της τελευταίας 4ετίας ΠΑΣΟΚ –και της τρέχουσας της ΝΔ και συνέχισε. «Το μέλλον μπορεί να υπάρξει από πλευράς προόδου και κοινωνικής συνοχής μόνο μέσα από την περιφερειακή ανάπτυξη, αλλά το μέλλον ανήκει στην περιφέρεια και την τοπική αυτοδιοίκηση». Εξήγησε ότι αυτή ο στόχος της περιφερειακής ανάπτυξης και της σύγκλισης των περιφερειών μέσα από τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων απορρέει μέσα από τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σημείωσε ότι από την 1η Ιανουαρίου του 2007 ξεκίνησε το Δ΄ ΚΠΣ και θύμισε ότι, με προσωπική παρέμβαση του πρωθυπουργού, εξασφαλιστήκαν 20,1 δις ευρώ που φτάνουν τα 36,4 δις ευρώ, με την κρατική συμμετοχή και τόνισε ότι από αυτό το ποσό πάνω από 82% πηγαίνει στην περιφέρεια, συνεπώς οι περιφέρειες δε θα χάσουν τίποτε συγκριτικά με πριν. «Το ΠΕΠ ΑΜ-Θ από το Δ΄ ΚΠΣ δε χάνει τίποτε σε σχέση με το Γ΄ ΚΠΣ» είπε και μίλησε για την υψηλή απορροφητικότητα που αναμένεται. Στον απολογισμό, ανέφερε πως όταν ανέλαβε ο Μ. Αγγελόπουλος τα καθήκοντά του, από το Γ΄ ΚΠΣ είχε διανυθεί σχεδόν μια 4ετία, στην οποία το σύνολο της απορροφητικότητας για τα 13 ΠΕΠ – με στοιχεία της Eurostat του Μάρτη 2004 – κατά μέσο όρο για 4 χρόνια ήταν 15,6%. «3 χρόνια και 2 μήνες μετά, η απορροφητικότητα αγγίζει το 62%. Δηλαδή, η κυβέρνηση Καραμανλή τρέχει με τετραπλάσιους ρυθμούς από πλευράς απορροφητικότητας από ότι έτρεχαν οι κυβερνήσεις Σημίτη». Επικεντρώνοντας στην περιφέρεια ΑΜ-Θ, ανέφερε ότι η απορροφητικότητα που παρέλαβε ο Μ. Αγγελόπουλος ήταν 14%, ενώ τώρα φτάνει το 60,7%. Τα ενταγμένα έργα την τετραετία 2000-2004 ήταν μόλις 486, ανέφερε ο κ. Παυλόπουλους, με προϋπολογισμό 487,21 εκ. ευρώ (ποσοστό εντάξεων ως προς τη δημόσια δαπάνη 48,96%) και «σήμερα σχεδόν τριπλασιάσθηκαν και έφθασαν τα 1.306, με προϋπολογισμό 1.158,7 εκ. ευρώ (ποσοστό 116,42% της συνολικής δημόσιας δαπάνης). Δηλαδή, μεταξύ 2004 και 2007 επήλθε μια αύξηση της τάξεως του 179% ως προς τον προϋπολογισμό των ενταγμένων έργων και του 300% ως προς τις πληρωμές».

Από το «ΕΠΤΑ» στο «ΘΗΣΕΑ»

Ο Π. Παυλόπουλος αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «ΕΠΤΑ», λέγοντας ότι το ΠΑΣΟΚ είχε κάνει λόγο αρχικά για πλαίσιο 3 δις ευρώ για τους ΟΤΑ, αλλά δόθηκε 1,7 δις ευρώ, για την περίοδο 1.1.1998 έως 31.12.2004, ενώ σχολίασε ότι τα χρήματα δόθηκαν με κομματικά κριτήρια και αδιαφάνεια. Σημείωσε ότι δεν υπήρχε μηχανογράφηση και παρατήρησε ότι τα 400 εκ. ευρώ ήταν οριζόντιες δράσεις κι όταν ρώτησε πού διατέθηκαν στο υπουργείο έλαβε σαν απάντηση το ότι δεν υπήρχαν σαφή στοιχεία, γι’ αυτό και κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ για αδιαφάνεια. «Αποδεδειγμένα – το έχει δεχτεί η ΚΕΔΚΕ – από το 1997 μέχρι το 2003, 1 δις 411 εκ. ευρώ τους χρωστάει το κράτος, πόρους από τη ΣΑΤΑ και θα τα επιστρέψουμε σε βάθος χρόνου» ανέφερε, ενώ πέρασε στο τι παρέλαβε ως υπουργός. «Όταν πήγα στο υπουργείο και ρώτησα τι έχουν ετοιμάσει οι προκάτοχοί μου μού απάντησαν δεν έχουν ετοιμάσει τίποτε, σαν να τελείωνε η ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης το Μάρτη του 2004.

Σε έξι μήνες ετοιμάσαμε με τον υφυπουργό Θανάση Νάκο το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» που διαθέτει τρία χαρακτηριστικά: μεγάλο ύψος χρημάτων, διαφάνεια και αναπτυξιακή διάσταση. Ο «ΘΗΣΕΑΣ» για 5 χρόνια, έχει 3,5 δις ευρώ και σ’ αυτό πρέπει να προσθέσουμε και τις συμπράξεις ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

Ο «ΘΗΣΕΑΣ» είναι πρόγραμμα πλήρως διαφανές. Όποιος μπει στη σελίδα του υπουργείου Εσωτερικών, στο δικτυακό τόπο «ΘΗΣΕΑΣ» βλέπει κάθε βράδυ μέχρι και το τελευταίο ευρώ που πήγε σε κάθε ΟΤΑ. Κι όχι μόνο ο κύριος κορμός αλλά και οι οριζόντιες δράσεις».

Ο Π. Παυλόπουλος χαρακτήρισε το «ΘΗΣΕΑ» «αναπτυξιακό» έναντι του «ΕΠΤΑ», το οποίο χαρακτήρισε «στατικό». «Το Δ΄ ΚΠΣ θέλει δυνατούς και αναπτυξιακούς ΟΤΑ, άρα θα πρέπει να εθιστούν σ’ αυτή τη λογική. Στο νόμο που θα ψηφίσει η Βουλή, ύστερα από εισήγηση του υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, θα υπάρχουν και ειδικές υποδομές για τον α΄ και β΄ βαθμό τοπικής αυτοδιοίκησης που θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν, για να μπορέσουν να πορευτούν στο Δ΄ ΚΠΣ» μετέφερε για να περάσει σε σύγκριση μεγεθών από το «ΕΠΤΑ» και το πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ» στην περιφέρεια ΑΜ-Θ. «Το Πρόγραμμα Ε.Π.Τ.Α. έδινε στην περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης, για δημοτικά και διαδημοτικά έργα, συνολικά 135,8 εκ. ευρώ για 7 χρόνια, τη στιγμή που το Πρόγραμμα «ΘΗΣΕΑΣ», για 5 χρόνια δίνει 213,9 εκ. ευρώ (δηλαδή αυξήθηκαν οι πόροι σε ποσοστό 62% για λιγότερα χρόνια). Αν συνυπολογισθούν και οι συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα, είναι αυτονόητο ότι οι αναπτυξιακές δυνατότητες σχεδόν διπλασιάζονται.

Στην περιοχή του νομού Ροδόπης, οι ΟΤΑ παίρνουν από το «ΘΗΣΕΑ» διπλάσιο ποσό. Έπαιρναν 26 εκατ. ευρώ και φτάνουν στα 37 εκ. ευρώ. Ο δήμος Κομοτηνής από το ΕΠΤΑ πήρε 4,5 εκ. ευρώ και 8,5 εκ. από το «ΘΗΣΕΑ» σε πέντε χρόνια». Ο κ. Παυλόπουλος επεσήμανε ότι η ενίσχυση των ΟΤΑ επιχειρείται την ίδια στιγμή που προσπαθούν να μειώσουν το έλλειμμα από το 7% σε λιγότερο από 3%.


Περνώντας στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, ο υπουργός Εσωτερικών εξήγησε ότι ολοκληρώνουν σταδιακά το θεσμικό πλαίσιο και μίλησε για τομή στα οικονομικά. «Η Ν.Α. δεν είχε πόρους. Το σύνολο των καθαρών πόρων στον προϋπολογισμό του 2004 ήταν 109 εκ. ευρώ για όλες τις Ν.Α. και τους είχαν φορτώσει 390 εκ. ευρώ για προνοιακά επιδόματα. Με το Ν. 3345/2005, πήραμε πίσω τα προνοιακά, δώσαμε ως καθαρούς πόρους το 10% των τελών κυκλοφορίας, με αποτέλεσμα στον προϋπολογισμό του 2007 για το σύνολο των Ν.Α. 514 εκ. ευρώ. Όλες οι Ν.Α. της περιφέρειας ΑΜ-Θ είχαν συνολικά γύρω στα 6,5 εκ. ευρώ» υπενθύμισε.

Ο κ. Παυλόπουλος
σχολίασε ότι στην περιφέρεια έγιναν τομές στην αποκέντρωση, αναφερόμενος στα δυο γραφεία της περιφέρειας στον Έχινο και την Οργάνη και «μ’ αυτόν τον τρόπο μπορούν οι άνθρωποι να επικοινωνούν με τη διοίκηση χωρίς να χρειάζεται να κατεβαίνουν στην έδρα της περιφέρειας» είπε. Θεώρησε σημαντικό επίτευγμα τα αντιπλημμυρικά έργα του Έβρου και την αποζημίωση από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλληλεγγύης για τις καταστροφές.

Ο κ. Παυλόπουλος, μένοντας στα της περιφέρειας ΑΜ-Θ, μίλησε για την ίδρυση Περιφερειακού Ινστιτούτου Επιμόρφωσης Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης με έδρα την Κομοτηνή, σημειώνοντας ότι η επιμόρφωση των υπαλλήλων γινόταν μόνο στην Αθήνα. Στάθηκε στα προβλήματα των παλιννοστούντων και απευθυνόμενος σ’ αυτούς που ήταν παρόντες στην αίθουσα ζήτησε «ένα μεγάλο συγνώμη, γιατί η μάνα πατρίδα που τους έφερε εδώ δεν τους νοιάστηκε όπως θα έπρεπε», ενώ είπε ότι από τα όσα κάποιοι τους υποσχέθηκαν έγιναν λίγα. Είπε ότι οι προηγούμενες κυβερνήσεις έδωσαν 3.356 προσωρινούς τίτλους ιδιοκτησίας και 256 οριστικούς. Αντιπαρέβαλε τους 1.092 οριστικούς τίτλους που δόθηκαν τα τρία τελευταία χρόνια.

Ο υπουργός Εσωτερικών σχολίασε ότι «κάθε πρόβλημα του ελληνικού λαού πρέπει να κάνει τους πολιτικούς να αισθάνονται ότι δεν έχουν εκπληρώσει το χρέος τους» και ευχαρίστησε τους αυτοδιοικητικούς για τη συνεργασία με το υπουργείο, αλλά και με τον γενικό γραμματέα. «Όλη η φροντίδα μας στις μέρες και τα χρόνια που έρχονται θα είναι να μπορέσει ν’ αποκτήσει η Τ.Α. τις ρίζες που της ανήκουν, το ειδικό θεσμικό και οικονομικό βάρος που της ανήκει για να πάει μπροστά».

200 παραχωρητήρια σε παλιννοστούντες

Αμέσως μετά, ο κ. Παυλόπουλος με αρωγό τον κ. Αγγελόπουλο έκανε συμβολικά την επίδοση των πρώτων 10 οριστικών τίτλων κυριότητας οικοπέδων και οικιών σε ομογενείς του οικισμού Σαπών Ροδόπης, ενώ συνολικά δόθηκαν την Κυριακή 200 τίτλοι κυριότητας. «Η σημερινή παράδοση διακοσίων ακόμη τίτλων ιδιοκτησίας οικοπέδων και οικιών, αυτή τη φορά σε οικογένειες του οικισμού των Σαπών, μας δίνει ιδιαίτερη χαρά, στο μέτρο που μας επιτρέπει να διορθώσουμε μέρος από τις αβελτηρίες και τις παραλείψεις των προηγούμενων Κυβερνήσεων. Αποδεικνύει εμπράκτως τη βούλησή μας για οριστική αποκατάστασή τους με τίτλους κυριότητας» είπε ο κ. Παυλόπουλος. Ο υπουργός σημείωσε πως για τον οικισμό Σαπών εκκρεμούν ακόμη 70 παραχωρητήρια, που θα επιδοθούν μέσα στο καλοκαίρι, μόλις οι δικαιούχοι προσκομίσουν τα δικαιολογητικά που λείπουν.

Δηλώσεις

Στο κλείσιμο της εκδήλωσης ο υπουργός Εσωτερικών Π. Παυλόπουλος απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων. Σε ό,τι αφορά την πραγματικότητα και τα προβλήματα ανέφερε ότι πάντα αυτά θα δημιουργούν προβληματισμό στην κυβέρνηση, προσθέτοντας ότι οι συγκρίσεις είναι καταλυτικές εις βάρος του ΠΑΣΟΚ και συνέχισε. «Δεν είμαι από εκείνους που δίνουν σημασία στις δημοσκοπήσεις, είναι καλά εργαλεία δουλειάς, μέσα ανάλυσης αλλά δεν αντικαθιστούν τη λαϊκή ετυμηγορία. Στο μέτρο, όμως, που είναι ενδεικτικές αποδεικνύεται ότι η ΝΔ διαχρονικά υπερέχει και διευρύνει τη διαφορά της από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Παπανδρέου θα πρέπει να ψάξει τον εαυτό του και το κόμμα του για να δει ότι η έλλειψη θέσεων, οι κραυγές και η κατασυκοφάντιση των πάντων δεν οδηγούν πουθενά».

Απαντώντας σε ερώτηση για το πρόστιμο που αφορά στη μη απορρόφηση κονδυλίων από το Γ΄ΚΠΣ, ο κ. Παυλόπουλος έκανε λόγο για ελάχιστη απορροφητικότητα επί ΠΑΣΟΚ και «για τα έτη 2001- 2003 η Ε.Ε. μας ζητάει τα ρέστα για ατασθαλίες και αδιαφάνειες σε έργα και προμήθειες 1,2 δις, τα οποία ύστερα από σκληρή απορρόφηση ο κ. Φώλιας κατάφερε να κατεβάσει στα 514 εκ. ευρώ», ενώ αναφέρθηκε σ’ ένα χρέος 250 εκ. ευρώ για αγροτικά ζητήματα.

Αναφορικά μ’ ένα ζήτημα που προέκυψε πρόσφατα σχετικά με τη χρήση του όρου «τουρκικός» ο κ. Παυλόπουλος υπενθύμισε ότι «σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λοζάνης και το Διεθνές Δίκαιο, δεν υπάρχει παρά μουσουλμανική θρησκευτική μειονότητα. Όσοι μετέρχονται άλλους τίτλους είναι γνωστό ότι παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο και παραποιούν την πραγματικότητα».

Η σοβαρή απόκλιση των ελληνικών μισθών από το μέσο όρο της Ε.Ε. δείχνει ότι πρέπει πολλά να γίνουν ακόμη για την άρση των περιφερειακών ανισοτήτων. Ο κ. Παυλόπουλος σχολίασε «θα κάνουμε ότι προσπάθειες μπορούμε για να άρουμε τις κοινωνικές ανισότητες».

Στη συνέχεια, μετέβη στην Αλεξανδρούπολη – μετά από γεύμα που του παρέθεσε ο δήμαρχος στο Τουριστικό Περίπτερο της Νυμφαίας – όπου μίλησε για τις «Σύγχρονες Πολιτικές Εξελίξεις για τη Μεταναστευτική Πολιτική».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.