Οι δρομοι του κρασιου απαιτουν γλεντι

Την Τετάρτη, ο δήμος Αιγείρου υποδέχτηκε μία αντιπροσωπεία από 12 κρασοχώρια της επαρχίας Λεμεσού και μία του Δήμου Μούδρου της Λήμνου, στο πλαίσιο του προγράμματος «Θράκη- Αιγαίο – Κύπρος: δρόμοι του κρασιού». Την Πέμπτη ξεναγήθηκαν στο οικολογικό οινοποιείο της Κίρκης, στην Ποτοποιία- Οινοποιία Θράκης και τη Βιομηχανία «ΔΕΛΤΑ», και την Παρασκευή μετά από ημερίδα, αφιερωμένη στο κρασί, την οικολογική καλλιέργειά του και το μέλλον του ξεδιπλώθηκε γλέντι στο αμπελουργικό φυτώριο της Αιγείρου.

Η Κύπρος ατενίζει την Ε.Ε.

Από την αντιπροσωπεία της Κύπρου, ο δημοσιολόγος – καθηγητής, κ. Χρύσης Μιχαηλίδης αισθάνεται σε οικείο έδαφος στη γιορτή του κρασιού: «Η εκδήλωση με κάνει να αισθάνομαι όπως στην Κύπρο. Έχουμε κοινά χαρακτηριστικά, «οι κυκλικοί χοροί» όπως λέει ο Σαββόπουλος, η παραδοσιακή μουσική και πάνω από όλα το πλατύ χαμόγελο που αγκαλιάζει τους πάντες και τους κάνει να νιώθουν σαν στο σπίτι τους. Είναι ένα από τα ελληνικά χαρακτηριστικά που καθορίζουν την πραγματική ουσία της καθ’ ημάς Ανατολής.

Το «Κύπρο – Αιγαίο – Θράκη» περιλαμβάνει από τη νότια μέχρι τη βόρεια εσχατιά του ελληνισμού και αυτό αποδεικνύει ότι υπάρχει βίωμα, πράξη». Ο κ. Μιχαηλίδης ζει την παράδοση αν και αναγνωρίζει την «ραγδαία εκδυτικοποίηση που αποστασιοποίησε τη νέα γενιά» και θεωρεί ότι μετά τα 30 γίνεται η στροφή προς το κλαρίνο.

Στην ημερίδα έγινε λόγος για το κοινό μέλλον των τριών περιοχών, μέσα από την αμπελοκαλλιέργεια: «Συζητήσαμε ειδικά για τις βιολογικές καλλιέργειες – μία απαίτηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης – οι οποίες είναι πρωτόγνωρες για μας στην Κύπρο. Μέσα από το πρόγραμμα «Θράκη – Αιγαίο – Κύπρος» βλέπουμε σε τι επίπεδο βρίσκεται η Ελλάδα για να μας βοηθήσει, ώστε αν ενταχθούμε στην Ευρώπη να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε σωστά τις απαιτήσεις της Ε.Ε.

Το παράδειγμα της Ελλάδας που αργοπόρησε στην αξιοποίηση των προγραμμάτων έγινε μάθημα για μας και προσπαθούμε να εισέλθουμε εγκαίρως για να αξιοποιήσουμε τους πόρους και τις πηγές της Ε.Ε.».

Στην υγεία του λημνιού

Ο Δήμαρχος Μούδρου, κ. Κώστας Αδαμίδης έφτασε στη Λήμνο με την αποστολή, παρακολουθώντας με προσοχή την ημερίδα. «Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται επιτυχημένα. Το μεγαλύτερο κέρδος που έχουμε όλοι μας είναι το ότι εγκαινιάζουμε μια συνεργασία που θα βαθύνει τις σχέσεις των περιοχών μας.

Στην Βόρεια Ελλάδα ολοκληρώνονται τα μεγάλα έργα, όπως είναι οι κάθετοι άξονες στην Εγνατία, η ακτοπλοία αλλάζει φυσιογνωμία – η Λήμνος είναι το πρώτο ουσιαστικό σκαλοπάτι στο Αιγαίο – άρα οι αποστάσεις μικραίνουν. Η Ε.Ε. δέχεται σύντομα την Κύπρο, άρα μέσα από κοινά προγράμματα και οι τρεις περιοχές θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε».

Για τον κ. Αδαμίδη το λαϊκό πανηγύρι της Αιγείρου είναι κάτι πρωτόγνωρο: «Όλοι είμαστε ενθουσιασμένοι. Όσο για το κρασί μας είναι ιδιαίτερα γνωστό, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια που κατακτάται ένα μεγάλο μέρος της αγοράς». Το έθιμο του Αγίου Τρύφωνα δεν το γνώριζαν αλλά σκέφτονται να το υιοθετήσουν.

Η Αίγειρος στηρίζει τη βιολογική καλλιέργεια

Ο δήμαρχος Αιγείρου, κ. Λίτσος ως οικοδεσπότης της γιορτής αισθάνεται ιδιαίτερα ευτυχής από το γλέντι και ικανοποιημένος από την πρωινή ημερίδα: «Δόθηκαν δύο διαστάσεις για όποιον ενδιαφέρεται να ασχοληθεί με την βιολογική καλλιέργεια: τα οικονομικά δεδομένα αυτής της καλλιέργειας, από κάποιον που βγάζει επί πενταετίας βιολογικό κρασί, και η πιστοποίηση των βιολογικών προϊόντων, τι πρέπει να κάνουν οι αγρότες για να τα πιστοποιήσουν, συζητήθηκαν εκτενώς.

Ο Δήμος μας προσπαθεί να εφαρμόσει βιολογική καλλιέργεια σε πολλά προϊόντα: έχουμε τα οικολογικά ιχθυοτροφεία στην παραλία, τη φάρμα της «ΔΕΛΤΑ», η οποία του χρόνου θα βγάλει το πρώτο οικολογικό γάλα στην Ελλάδα. Έπονται προσπάθειες στο βιολογικό βαμβάκι, κάτι που απαιτεί η περιοχή».

Κρασί και τυρί από την ΕΑΣ Λήμνου

Στην αντιπροσωπεία από τη Λήμνο συμμετείχε ο Πρόεδρος της ΕΑΣ Λήμνου και δημοτικός σύμβουλος του δήμου Μούδρου, κ. Νίκος Βρήκος. «Οι εντυπώσεις μας από τη φιλοξενία είναι άριστες. Έχουμε συναδελφική επαφή με την ΕΑΣ Ροδόπης. Στον τομέα των εμπορικών συναλλαγών παίρνουμε ζωοτροφές από εδώ, καλαμπόκι, βαμβακόπιτες.

Χαρακτηριστικά μας προϊόντα είναι το κρασί, το τυρί και τα σιτηρά. Στο κρασί η παραγωγή σε μια καλή χρονιά είναι περίπου 8.000 τόνοι. Εμφιαλώνουμε, εξάγουμε, το κρασί μας βρίσκεται σε όλες τις αλυσίδες των σούπερ μάρκετ. Έχουμε μία γκάμα κρασιών ιδιαίτερα μεγάλη, περίπου 13 μπουκάλια. Το τελευταίο μας προϊόν είναι βιολογικό: το Άρωμα Λήμνου. Έχει πάρει ήδη πιστοποίηση».


Η φετινή χρονιά χαρακτηρίζεται από μειωμένη παραγωγή αλλά οι απαιτήσεις των πελατών αυξάνοντας διαρκώς: «Σε 11.000 βιολογικά αμπέλια που καλλιεργούνται στην Ελλάδα έχουμε 1000 στρέμματα».

Ένας οικολόγος αμπελουργός

Ο κ. Βαγγέλης Κιοκτσής είναι τεχνικός ποτοποιίας και αποστάγματος και φτιάχνει το δικό του κρασί εδώ και τρία χρόνια. «Ο πατέρας μου ασχολείται από παλιά, περισσότερο ερασιτεχνικά. Η παράδοση ξεκινάει από τον παππού μου που ασχολιόταν επαγγελματικά στο Κόσμιο.

Οι ποικιλίες είναι καθαρά ελληνικές: μοσχάτο, σέφκα, μαυρούδι, ξινόμακρο, τριάντα στο σύνολό τους. Από εμφιαλωμένο κρασί βγάζω το «Κυριακάτικο» το οποίο είναι κόκκινο, ρετσίνα, αποστάγματα εμφιαλωμένα με πιπεριά και κρόκο και τσίπουρο με ή χωρίς γλυκάνισο».
Ο κ. Κιοκτσής απευθύνεται προς το παρόν σε φίλους και η παραγωγή είναι μικρή. «Στόχος μας είναι να αυξηθεί η παραγωγή». Καλλιεργεί 20 στρέμματα, στην Αίγειρο, στο Κόσμιο και στον Προφήτη Ηλία. «Το κρασί που βγάζω είναι ένα μείγμα από όλες τις περιοχές κι έτσι πετυχαίνω μια καλή ποιότητα».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.