Οι Δρομοι του Διονυσου περνουν απο τη Μαρωνεια

Ο επικεφαλής της εταιρίας «Ευάγγελος Τσάνταλης α.ε.» και συνεχιστής της οικογενειακής παράδοσης της μεγαλύτερης οινοποιίας – αποσταγματοποιίας της Ελλάδος, Δρ. Γιώργος Τσάνταλης μίλησε στον ΠτΘ για τη φιλοσοφία των Δρόμων του Κρασιού, που πραγματοποιούνται στις 13 και 14 Μαΐου σε πολλές περιοχές της Βόρειας Ελλάδος, ανάμεσά τους και η Μαρώνεια. Το λευκό Chardonnay και το κόκκινο Syrah συνοδεύουν ευχάριστα το μενού στο σπίτι ή το εστιατόριο πολλών οινόφιλων και διαιωνίζουν τη φήμη της Μαρώνειας για πολύ καλό κρασί που κρατά από την ελληνική μυθολογία, μαζί με μια σημαντική σειρά από άλλες ποικιλίες.

Οκτώ διαδρομές κρασιού

Εκλεκτό κρασί, σερβιρισμένο σ’ ένα περιβάλλον γοητευτικό για τους φίλους της απόλαυσης, σπάνιες ετικέτες, ξεχασμένες ποικιλίες, μυστικά της οινοποίησης και της ωρίμανσης του κρασιού αποκαλύπτονται και προσφέρονται σε όσους ανταποκριθούν στο κάλεσμα των οινοποιών που χαράζουν τους δρόμους του κρασιού της Βόρειας Ελλάδος. Ο κ. Τσάνταλης μίλησε για την ιστορία αυτής της μεγάλης κι εκλεκτής ομάδας. «Πριν από 15 χρόνια συγκεντρωθήκαμε περίπου 20 οινοποιοί από τη Βόρεια Ελλάδα, ιδιαίτερα από τη Μακεδονία και δημιουργήσαμε την Ένωση Οινοπαραγωγών του Αμπελώνα της Μακεδονίας, σύμφωνα με τα πρότυπα των οινοπαραγωγών των άλλων χωρών, όπου είναι γνωστοί οι «Δρόμοι του Κρασιού», όπως στην Ιταλία, την Γερμανία, την Γαλλία, την Ισπανία, την Πορτογαλία. Οι συνάδελφοι από την Ήπειρο και τη Θράκη θέλησαν να έρθουν μαζί μας και να δημιουργήσουμε τους «Δρόμους του Κρασιού της Βόρειας Ελλάδος».

Σήμερα, σχεδιάζουμε οκτώ διαδρομές κρασιού. Αρχίζουμε από την Θεσσαλία, από τη Ραψάνη, από τον Όλυμπο – εκεί υπάρχει η Διαδρομή του Κρασιού των Θεών του Ολύμπου- προχωρούμε προς την Ήπειρο, όπου έχουμε τη Διαδρομή του Κρασιού της Ηπείρου, φτάνουμε στο Αμύνταιο όπου λόγω της ύπαρξης τεσσάρων λιμνών ονομάζουμε τη διαδρομή «Διαδρομή του Κρασιού των Λιμνών», στη Νάουσα έχουμε τη Διαδρομή του Κρασιού της Νάουσας, προχωρούμε προς τη Διαδρομή του Κρασιού Πέλλας – Γουμένισσας, κατεβαίνουμε στη Διαδρομή του Κρασιού της Θεσσαλονίκης που είναι η Όσσα και η Επανομή, προχωρούμε στη Διαδρομή του Κρασιού της Χαλκιδικής και καταλήγουμε στη Διαδρομή του Κρασιού του Διόνυσου, όπου περιλαμβάνεται η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, με οινοποιούς στην Καβάλα, τη Δράμα, τα Άβδηρα και τη Μαρώνεια».


Στην Ένωση συμμετέχουν πλέον πάνω από 25 οινοπαραγωγοί της Βόρειας Ελλάδος οι οποίοι διοργανώνουν συχνά εκδηλώσεις, συναντιούνται κι επιχειρούν να λύσουν τα προβλήματα των αμπελουργών, των οινοποιών, να προβάλλουν τα κρασιά τους στην Ελλάδα, αλλά και στο εξωτερικό. «Συμμετέχουμε σε εκθέσεις, διοργανώνουμε προβολές για το κρασί σε διάφορες πόλεις εντός κι εκτός της Ελλάδος. Μια από αυτές τις εκδηλώσεις είναι οι «Ανοιχτές Πόρτες». Στην Ιταλία, το πρώτο Σαββατοκύριακο του Μαΐου όλα τα οινοποιεία είναι ανοιχτά στο κοινό και ο καθένας μπορεί να έρθει, να δει πώς φτιάχνεται το κρασί, πώς ωριμάζει και παλαιώνει, να δοκιμάσει διάφορα κρασιά καθώς και τοπικές λιχουδιές. Ο επισκέπτης μπορεί να ενημερωθεί πάνω στις ποικιλίες από τις οποίες παράγουμε τα κρασιά της περιοχής, να δει σπάνια κρασιά πολύ παλαιά, να δει πώς διατηρείται το κρασί μέσα στα οινοποιία σε φιάλες, να ενημερωθεί πάνω στο κρασί, να το απολαύσει ευχάριστα και να γίνει ένας ολοκληρωμένος φίλος του κρασιού».

Κρασί και ντόπια τυριά

Ο κ. Τσάνταλης εξήγησε ότι στη Μαρώνεια θα βρίσκεται το Σάββατο και την Κυριακή ένας γεωπόνος από την εταιρία και θα παρουσιαστούν κρασιά της εταιρίας «Ευάγγελος Τσάνταλης α.ε.» που παράγονται από τη Μαρώνεια, το λευκό Chardonnay και το κόκκινο Syrah. «Είναι επίσημα τοπικοί οίνοι Θράκης και τοπικοί οίνοι ισμαρικοί γιατί έτσι έχουν αναγνωριστεί τα κρασιά που παράγονται στον αμπελώνα της Μαρώνειας. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν και κάποια τυριά από την περιοχή μαζί με το κρασί. Δε θα υπάρχουν άλλες λιχουδιές γιατί δεν έχουμε ακόμη άλλα συνεργαζόμενα μέλη. Στις άλλες περιοχές της Ελλάδας υπάρχουν ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένοι γαστρονόμοι οι οποίοι θα ετοιμάσουν ειδικά πιάτα για να συνοδεύσουν το κρασί».

Ο κ. Τσάνταλης
, από την εμπειρία του στο χώρο της οινοποιίας, εκτιμά ότι τα τελευταία χρόνια ο έλληνας έχει αρχίσει ν’ αποκτά συνείδηση οινόφιλου, να δοκιμάζει κρασιά από διαφορετικές ποικιλίες, να δημιουργεί τη δική του κάβα. «Αντιλαμβανόμαστε το ενδιαφέρον του έλληνα γι’ αυτό και διοργανώνουμε όλο και περισσότερες εκδηλώσεις και παρατηρούμε ότι έρχονται και ώριμοι και νέοι επισκέπτες. Ο κόσμος όλο και πιο πολύ αναγνωρίζει και δείχνει ώριμο ενδιαφέρον για το κρασί.

Στη Μαρώνεια είμαστε ακόμη στην αρχή αλλά πιστεύουμε ότι από χρόνο σε χρόνο θα έρχονται φίλοι του κρασιού που ενδιαφέρονται να μάθουν περισσότερα γύρω από το αμπέλι και το κρασί.

Το κρασί βέβαια της Μαρώνειας είναι γνωστό τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό μέσα από τη μυθολογία και τον Κύκλωπα Πολύφημο».


Για τις συγκεκριμένες ετικέτες της εταιρίας, το λευκό Chardonnay και το κόκκινο Syrah ανέφερε, ο κ. Τσάνταλης, ότι οι καταναλωτές δείχνουν αυξημένο ενδιαφέρον. «Είναι δυο κρασιά από σύγχρονες ποικιλίες, με τις οποίες φυτέψαμε τα αμπέλια γιατί υπάρχει τελευταία η τάση στον έλληνα να ζητά ποικιλίες που έβγαλαν πολύ καλά κρασιά σε διάφορες οινοπαραγωγές χώρες της Ευρώπης και του κόσμου όπως είναι η Αυστραλία, η Χιλή. Στη Γαλλία, για παράδειγμα, το Chardonnay και το Syrah βγάζουν πολύ καλό κρασί. Έχουμε και κρασιά από ελληνικές ποικιλίες στη Μαρώνεια, αλλά αυτές οι δυο είναι οι πιο διαδεδομένες».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.