Οι διεθνεις επιτυχιες Τσιτσιπα και Σακκαρη εχουν αναζωπυρωσει το ενδιαφερον για το τενις στην Κομοτηνη

Μεγάλο αγκάθι στην ανάπτυξη του αθλήματος οι υποδομές που ακόμα υστερούν σημαντικά - Χρήστος Σαμαράς, προπονητής ΠΟΑΚ «Οι εγκαταστάσεις είναι σε άσχημη κατάσταση όσο αφορά στην επιφάνεια των γηπέδων και στον αριθμό τους»

Στον ρυθμό του Australian Open, και της μετεωρικής ανόδου του Στέφανου Τσιτσιπά, που έφτασε τους ημιτελικούς της διοργάνωσης, έζησε για δύο εβδομάδες η χώρα μας, με τις νέες αυτές επιτυχίες του νεαρού Έλληνα τενίστα να ανεβάζουν σημαντικά το προφίλ του τένις στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον δρόμο που είχε ήδη ανοίξει η Μαρία Σάκκαρη, που τα τελευταία χρόνια έχει κάνει σημαντική πορεία στην διεθνή σκηνή, φτάνοντας στο νo.29 της διεθνούς κατάταξης.
 
Και μπορεί η «αλλαγή φρουράς» που είδε ο Τζον Μακ Ένρο μετά τη νίκη του Τσιτσιπά επί του Ρότζερ Φέντερερ να μπήκε σε παύση στον ημιτελικό του Open από ένα καταιγιστικό Ραφαέλ Ναδάλ, η νεότητα του Έλληνα παίχτη όμως διασφαλίζει πως το προφίλ του θα μείνει ψηλά και ως παράδειγμα για τα νέα παιδιά.
 
Βέβαια ελπίδα των εμπλεκόμενων με το άθλημα είναι πως οι επιτυχίες των Ελλήνων τενιστών, αν μάλιστα κατακτήσουν ένα από τα τέσσερα Grand Slam, τα πιο προβεβλημένα τουρνουά τένις, τότε θα υπάρξει μια μεγάλη άνοδος του ενδιαφέροντος για το άθλημα, όπως είχε γίνει το 1987 με την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού Κυπέλλου στο μπάσκετ, όταν μπασκέτες στήθηκαν κυριολεκτικά σε μια νύχτα σε όλη την Ελλάδα. 

Το τένις υπάρχει και στην Κομοτηνή 

Στην Κομοτηνή ο Πανθρακικός όμιλος Αντισφαίρισης Κομοτηνής από το 1990 προσπαθεί να μάθει το τένις στους νέους της Κομοτηνής, που από το ξεκίνημά του ως Όμιλος Αντισφαίρισης Κομοτηνής έχει σαν στόχο να δημιουργήσει ένα από τους μεγαλύτερους πυλώνες εκμάθησης τένις στην Κομοτηνή και το νομό Ροδόπης γενικότερα. Ο ΠΟΑΚ, οι αθλητές του οποίου έχουν να επιδείξουν πλήθος διακρίσεων, προσπαθεί να μεταφέρει την ιδέα του τένις στην Κομοτηνή, και το πρόσφατο υψηλό προφίλ των τενιστών της χώρας, θεωρούν πως μπορεί να βοηθήσει.
 
Όπως σημείωσε ο προπονητής του Ομίλου κ. Χρήστος Σαμαράς, πάντα υπάρχει μια στροφή του κόσμου προς τα αθλήματα που ακούγονται, με διακρίσεις αθλητών, και παρόλο που ακόμα είναι σχετικά νωρίς, μιας και βρισκόμαστε στη μέση της περιόδου, αναμένει να υπάρξει ενδιαφέρον για το άθλημα.
 
Παρόλα αυτά, όπως έσπευσε να συμπληρώσει, όποιο και αν είναι το ενδιαφέρον αυτό, αν δεν υπάρχουν οι κατάλληλες υποδομές, ώστε να καλύπτονται οι ανάγκες τόσο σε καλό όσο και σε κακό καιρό, τότε αυτό το ενδιαφέρον μοιραία δεν θα μετουσιωθεί σε αθλητές του τένις.
 
Αυτή τη στιγμή ο ΠΟΑΚ κάνει τις προπονήσεις του στο Πανθρακικό Στάδιο Κομοτηνής, τους θερινούς μήνες και στο χώρο του παλιού ΤΕΦΑΑ, της Μεταλλουργικής, κατά τους χειμερινούς μήνες, κάτι που περιορίζει τις δυνατότητές του. «Αυτή τη στιγμή οι υποδομές στην Κομοτηνή δυστυχώς είναι τραγικές, γιατί οι εγκαταστάσεις είναι σε άσχημη κατάσταση όσο αφορά στην επιφάνεια των γηπέδων, και στον αριθμό τους» σημείωσε ο κ. Σαμαράς, την ώρα που στην Κομοτηνή φιλοξενούνται ειδικότητες καθηγητών φυσικής αγωγής που ασχολούνται με το τένις στο ΤΕΦΑΑ, αλλά και φοιτητές που ακολουθούν την ειδικότητα και χρειάζονται γήπεδα τένις για να προπονούνται.
 
«Δεν νοείται ένας σύλλογος που δραστηριοποιείται 28 χρόνια στην Κομοτηνή, και έχει μυήσει πολύ κόσμο στα μυστικά του τένις, να μην έχει αξιοπρεπείς εγκαταστάσεις» ανέφερε, όταν μάλιστα έχουν στις τάξεις τους αθλήτρια, η οποία συμμετείχε δύο χρονιές στην Εθνική ομάδα νεανίδων, αλλά δεν έχει χώρους να αθληθεί.
 
Για αυτό και θεωρεί πως αποτελεί επιτακτική ανάγκη να υπάρξει βελτίωση των επιφανειών που υπάρχουν στην πόλη μας, η οποία θεωρεί πως έχει μείνει πολύ πίσω σε σχέση και με τις υπόλοιπες της περιοχής στο συγκεκριμένο θέμα. 

Σε χαμηλό επίπεδο οι υποδομές 

«Πολλά χρόνια μας υπόσχονται, και είμαστε η τελευταία πόλη, ίσως και σε όλη τη χώρα, που δεν έχουμε υποδομές» σημείωσε, φέρνοντας το παράδειγμα της Πτολεμαΐδας, η οποία έχει το 1/3 του πληθυσμού της Κομοτηνής, και έχει δημιουργήσει 10 καινούρια ανοιχτά γήπεδα, και 2 κλειστά, προσελκύοντας πάρα πολλές διοργανώσεις τένις.
 
Αλλά και οι πόλεις της ΑΜΘ πραγματοποιούν πολλές διοργανώσεις, με τα γήπεδά τους να έχουν ανακαινιστεί επανειλημμένα σε όλο το διάστημα που δεν έχει γίνει ουσιαστική παρέμβαση στα γήπεδα της Κομοτηνής.
 
Παρόλες τις αντιξοότητες όμως, ο όμιλος, που έχει αυτή τη στιγμή 35 με 40 παιδιά, έχει παρά πολλές επιτυχίες σχετικά με το μέγεθός του, αλλά και συγκριτικά με άλλους μεγάλους συλλόγους της χώρας.
 
«Έχουμε άξιους αθλητές, άξια παιδιά, και αυτή τη στιγμή όχι μόνο δεν μπορούν να προβληθούν, αλλά ούτε να χαρούν την διοργάνωση ενός τουρνουά στην έδρα τους» σημείωσε σχετικά ο κ. Σαμαράς, και έτσι μεταφέρονται συνέχεια σε διαφορετικές πόλεις, με πολλά τουρνουά σε όλη την ΑΜΘ αλλά ούτε ένα στην Κομοτηνή.
 
Μια τέτοια διοργάνωση θα πρόβαλε το τένις στην Κομοτηνή, όπως εξήγησε, ώστε και να αποκτήσει κοινό, αλλά και να το γνωρίσουν τα παιδιά. Έτσι με όσες δυνατότητες έχουν, συνεχίζουν να προσπαθούν και μέχρι στιγμής ο κ. Σαμαράς θεωρεί πως έχουν καταφέρει πάρα πολλά, έχοντας πείσει όσους έρχονται, και έχουν καθημερινά προσέλευση παιδιών, όμως πάντα πρέπει να προσέχουν ώστε να μπορούν να τα καλύπτουν όσο αφορά στους χώρους.
 
Και αυτό γιατί με δύο μονάχα γήπεδα λειτουργικά το καλοκαίρι, και ένα μόνο το χειμώνα στη Μεταλλουργική, όπου κάνουν συντήρηση (ώστε να μην χάσουν τα παιδιά τη φόρμα τους), και πρέπει να τηρούν αυστηρά τις ώρες του προγράμματος είναι δύσκολο να μπορούν να καλύψουν νέες εγγραφές, αν αυξηθεί το ενδιαφέρον. 

Περιμένουν το έργο της ανακαίνισης 

Όπως θύμισε ο κ. Σαμαράς, η τελευταία παρέμβαση που έγινε τα τελευταία χρόνια στα γήπεδα, ήταν ένα «ρετουσάρισμα», με έξοδα του Πανθρακικού Σταδίου σε δύο από τα τέσσερα γήπεδα που βρίσκονται στο χώρο, με ένα καθάρισμα που χώρου και μια μικροεπισκευή των ρωγμών καθώς και το βάψιμό τους, ενώ στα άλλα δύο έγινε καθαρισμός και επισκευή, αλλά δεν έγινε βάψιμο μιας και τελείωσαν τα χρήματα.
 
Βέβαια αυτό που περιμένουν είναι η πλήρης επισκευή των γηπέδων, κάτι για το οποίο είχε δεσμευτεί πριν από ενάμιση χρόνο ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Γιώργος Βασιλειάδης, που είχε μιλήσει για τέσσερα ανακαινισμένα γήπεδα ανοικτού τύπου αλλά και τη διάθεση να «στηθούν» και δύο γήπεδα κλειστού τύπου με «μπαλόνι» στο Πανθρακικό στάδιο.
 
Από τότε, παρόλο που το κονδύλιο 120 χιλιάδων ευρώ έχει εγκριθεί εδώ και ένα χρόνο για την ανακατασκευή των γηπέδων, δεν έχει προχωρήσει κάτι, αν και πληροφορίες θέλουν το συγκεκριμένο έργο να βρίσκεται σε φάση προκήρυξης αυτή την περίοδο.
 
«Χωρίς τις υποδομές, και το ενδιαφέρον της πολιτείας, δύσκολα θα προχωρήσει η ανάπτυξη του αθλήματος» ανέφερε, επισημαίνοντας πως παρόλο που στη χώρα μας το τένις γίνεται πιο ευρύτερα δημοφιλές, σε πολλές χώρες της Ευρώπης, είναι το τρίτο άθλημα στη σειρά σε δημοτικότητα και σε αθλητές. Για αυτό και παρατηρείται μια γενικότερη υστέρηση στην ανάπτυξη του, παρόλο που η χώρα μας έχει τις άριστες κλιματολογικές συνθήκες για αυτό, κάτι που ο κ. Σαμαράς θεωρεί πως φαίνεται και από το γεγονός ότι σε όλο τον κόσμο γίνονται μεγάλες διοργανώσεις, και η χώρα μας δεν μπορεί να πάρει ούτε μία.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.