Οι δεσμευσεις του ΠΑΣΟΚ για τη στηριξη τους

Με ανακοίνωσή της η Νομαρχιακή Επιτροπή ΠΑΣΟΚ Νομού Ροδόπης καταγγέλλουν την αδιαφορία της κυβέρνησης για την αγροτιά «που μέρα με τη μέρα οδηγεί τον παραγωγό στο αδιέξοδο και την απόγνωση», ενώ ταυτόχρονα δηλώνει τη στήριξή της στα δίκαια αιτήματά τους.

Στην ανακοίνωση τονίζονται τα εξής:

«Οι αγρότες της περιοχής μας συνεχίζουν τον άνισο αγώνα τους απέναντι στην αδιαφορία και την ανικανότητα της κυβέρνησης της Ν.Δ.. Ανικανότητα και αδιαφορία, που μέρα με τη μέρα οδηγεί τον παραγωγό στο αδιέξοδο και την απόγνωση.

Η κυβέρνηση αδυνατεί συστηματικά να υπερασπιστεί τα συμφέροντα μιας μεγάλης και υπερήφανης μερίδας του Ελληνικού λαού. Το ΠΑΣΟΚ, το κίνημα που τίμησε και τιμά τους αγώνες των αγροτών μας, καλείται περισσότερο από κάθε άλλη φορά να δώσει λύσεις και διέξοδο στη φαυλότητα της πολιτικής της δεξιάς.

Στεκόμαστε σταθερά και με συνέπεια δίπλα στους αγρότες της περιοχής μας, στα δίκαια αιτήματα τους, στη δικαιολογημένη αγανάκτηση τους, στις κινητοποιήσεις που αποφάσισαν για τις 20 και 21 Γενάρη.

Οι ανέξοδες υποσχέσεις της Ν.Δ. πριν πέντε χρόνια, σήμερα ακούγονται ως «κακόγουστο» αστείο στα αυτιά των αγροτών μας. Δείγμα ανεπάρκειας και άγνοιας.

Ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γ. Α. Παπανδρέου, διατύπωσε από τις Σέρρες, 8 ξεκάθαρες δεσμεύσεις και 10 άμεσα μέτρα ανακούφισης και στήριξης των αγροτών, τα οποία θα εφαρμόσει πολύ σύντομα η νέα Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ:

•Κατάργηση ΕΤΑΚ (ενιαίο τέλος ακίνητης περιουσίας) και επαναφορά του καθεστώτος φόρου για τη Μεγάλη Ακίνητη Περιουσία.

•Επιδότηση μεταφορικού κόστους ζωοτροφών.

•Διοχέτευση 1 δις ευρώ (από τα 28 που δόθηκαν στις τράπεζες) στον αγροτικό τομέα για την κάλυψη βραχυπρόθεσμων/μεσοπρόθεσμων δανείων της περιόδου 2009-2010.

•Άμεση ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών των αγροτών με επιμήκυνση χρόνου αποπληρωμής και περίοδο χάριτος 2 ετών.

•Πάγωμα όλων των ενήμερων δανείων των αγροτών για 2 χρόνια.

•Επέκταση των συγκεκριμένων ρυθμίσεων και για συνεταιριστικές οργανώσεις που βρίσκονται σε κρίση.

•Επέκταση του ΤΕΜΠΜΕ (Ταμείου Εγγυοδοσίας Μικρών/πολύ Μικρών Επιχειρήσεων) και στις εκμεταλλεύσεις του αγροτικού τομέα.

•Αύξηση από 7% σε 11 % της επιστροφής ΦΠΑ στους αγρότες που υπάγονται στο ειδικό καθεστώς, για όλα τα προϊόντα φυτικής & ζωϊκής παραγωγής.

•Επιστροφή του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου σε ποσοστό 4% επί των τιμολογίων πώλησης των αγροτικών προϊόντων για τους παραγωγούς.

•Χορήγηση επιδόματος θέρμανσης σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες από 300 σε 500 ευρώ.

Καθώς η ανάλγητη αυτή κυβέρνηση δεν κατάφερε να υπερασπιστεί ούτε στο ελάχιστο τα δίκαια του αγροτικού κόσμου σε Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Ένωση, το ΠΑΣΟΚ υπεύθυνα δεσμεύεται να κινηθεί σε 4 άξονες:

•Συνέχιση των Κοινοτικών ενισχύσεων και μετά το 2013 – αποτελεσματική προστασία του αγροτικού εισοδήματος.

•Εκσυγχρονισμός των αγροτικών εκμεταλλεύσεων – αύξηση των δημοσίων επενδύσεων για προγράμματα.

•Κίνητρα για νέες συλλογικές δομές που θα προασπίσουν τα συμφέροντα του παραγωγού ενάντια στα σκοτεινά καρτέλ.

•Επιτέλους κατανόηση των αναγκών του σύγχρονου παραγωγού και επικέντρωση στην καθημερινότητά του – Επιτέλους υποδομές για τον αγρότη, τον κτηνοτρόφο, τον αλιέα.



Το ΠΑΣΟΚ θα συνεχίσει να παλεύει μαζί με τον αγροτικό κόσμο της χώρας μας, σήμερα ως αντιπολίτευση και αύριο ως κυβέρνηση, για τις μεγάλες αλλαγές που απαιτούνται, για τα προβλήματα των αγροτών και την αποτελεσματική προστασία του εισοδήματος τους, που κατακτήθηκε με ιδρώτα και αίμα και δυστυχώς χαραμίστηκε από τη Ν.Δ. στο βωμό μιας στείρας και ανέξοδης πολιτικής».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.