Οι χοροι και οι αχνιστες φασολαδες… ζεσταναν την Καθαρα Δευτερα στη Ροδοπη

Κούλουμα με κέφι σε πείσμα του μουντού σκηνικού, με μοναδικά «θύματα» του καιρού τους χαρταετούς

Αν και ο καιρός βάλθηκε να απογοητεύσει όσους σχεδίαζαν αποδράσεις στην εξοχή, εντούτοις τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας τιμήθηκαν και φέτος από αρκετούς Ροδοπίτες, που αψήφησαν το κρύο και το χειμωνιάτικο σκηνικό και βγήκαν για να γιορτάσουν τα παραδοσιακά κούλουμα. Αν κρίνουμε από την ατμόσφαιρα που επικράτησε σε τρεις από τους πλέον δημοφιλείς προορισμούς τους νομού μας για τα κούλουμα, στο Μεσοχώρι, στο Μικρό Κρανοβούνι και στους Αγίους Θεοδώρους, οι «τολμηροί» της Καθαράς Δευτέρας μάλλον δικαιώθηκαν για την επιλογή τους να εκδράμουν. Λιγότερο δικαιωμένοι, οπωσδήποτε, θα πρέπει να ένοιωσαν όσοι σε πείσμα των ισχυρών ανέμων, που έπνεαν, βγήκαν στην εξοχή για πετάξουν το χαρταετό τους. Προς απογοήτευση κυρίως των νεαρότερων συμπολιτών μας, οι χαρταετοί κατά κανόνα διέγραφαν «χαμηλές πτήσεις», ενώ σε ουκ ολίγες περιπτώσεις παρασύρονταν από τον αέρα και κατέληγαν άδοξα στα κλαδιά των δέντρων ή ανάμεσα σε θάμνους. Στον αντίποδα, πιο ευχάριστα συναισθήματα ένοιωσαν όσοι παρέκαμψαν το πέταγμα του χαρταετού και προτίμησαν να τιμήσουν τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας, δοκιμάζοντας παραδοσιακά νηστίσιμα εδέσματα και συμμετέχοντας στα γλέντια, που στήθηκαν σε διάφορους οικισμούς του νομού. 

Μεσοχώρι: 20 χρόνια συνώνυμο της Καθαράς Δευτέρας και των κούλουμων


Ιδανικός για τον παραπάνω σκοπό προορισμός αποδείχτηκε για μία ακόμα χρονιά ο οικισμός του Μεσοχωρίου. Η παραδοσιακή φασολάδα, οι βραστές πατάτες, οι λαχταριστοί λουκουμάδες και πολλά ακόμα νόστιμα εδέσματα, συνέθεσαν το εντυπωσιακό σαρακοστιανό τραπέζι, που ετοίμασαν για τους επισκέπτες τους οι κάτοικοι του Μεσοχωρίου.

Γυναίκες και άνδρες, μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Μεσοχωρίτες», εργάζονταν πυρετωδώς από την προηγούμενη ήδη ημέρα, ώστε να δικαιώσουν τη φήμη που έχει αποκτήσει τις τελευταίες δεκαετίες ο οικισμός τους. «Πάνω από 20 χρόνια τιμάνε τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας και δεν πρόκειται να τα εγκαταλείψουμε», διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου «Οι Μεσοχωρίτες», κ. Στέφανος Λεοντίδης. «Δε μας έχει βοηθήσει ο καιρός», επισήμανε, «αλλά ο κόσμος συνεχίζει να μας τιμάει», παρατήρησε με ικανοποίηση. 

Αχνιστή παραδοσιακή φασολάδα δια χειρός γυναικών του Μικρού Κρανοβουνίου


Λίγα χιλιόμετρα πιο μακριά από το Μεσοχώρι, στον οικισμού του Μικρού Κρανοβουνίου στρωνόταν ένα επίσης πλούσιο σε εδέσματα σαρακοστιανό τραπέζι. Ο Σύλλογος Γυναικών του οικισμού τίμησε για έκτη συνεχόμενη χρονιά τα έθιμα της Καθαράς Δευτέρας, προσφέροντας στους επισκέπτες τοπικά νηστίσιμα εδέσματα, αλλά και αχνιστή παραδοσιακή φασολάδα. «Το έθιμο της φασολάδας κρατάει 6 χρόνια και θα συνεχίσει», διαβεβαίωσε η πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Αθανασία Γιαννακάκη.

Μπήκαν… με φόρα οι Άγιοι Θεόδωροι στον χάρτη των προορισμών για κούλουμα στη Ροδόπη


Ο οικισμός των Αγίων Θεοδώρων μπορεί να μπήκε στον κατάλογο με τους προορισμούς για τα κούλουμα μόλις την προηγούμενη χρονιά, αλλά ήδη κατάφερε να προσελκύσει πλήθος επισκεπτών από την ευρύτερη περιοχή. Αυτό οφείλεται στο πάθος και το μεράκι, με το οποίο αγκάλιασαν το έθιμο οι κάτοικοι του χωριού, όπως συμφώνησαν ο πρόεδρος του τοπικού πολιτιστικού συλλόγου, κ. Αντώνης Βασιλειάδης, και ο πρόεδρος του τοπικού συμβουλίου Αγίων Θεοδώρων, κ. Σωτήρης Ιωάννου.

Αμφότεροι έδωσαν τα εύσημα για την επιτυχία της πρωτοβουλίας στους εθελοντές συγχωριανούς τους, που εργάστηκαν για την παρασκευή των πλούσιων εδεσμάτων, ενώ με κίνητρο από τη θερμή ανταπόκριση του κόσμου της περιοχής διαβεβαίωσαν πως του χρόνου θα είναι ακόμα καλύτερος ο εορτασμός της Καθαράς Δευτέρας στον οικισμό. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.