Οι «αυριανοι» πρωταθλητες της αναρριχησης ξεκινουν απο την Κομοτηνη

Η προετοιμασία των νεαρών αθλητών του ΕΟΣ Κομοτηνής στην πίστα του 1ου Λυκείου Κομοτηνής - Η εξέλιξη του αθλήματος απαιτεί τη βοήθεια της πολιτείας

Για το 29ο Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Αγωνιστικής Αναρρίχησης, που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο στις 13, 14 και 15 Απριλίου προετοιμάζονται, ακόμα και μέσα στις διακοπές του Πάσχα, οι αναρριχητές του ΕΟΣ Κομοτηνής στην πίστα του συλλόγου που έχει δημιουργηθεί στο χώρο του 1ο Λυκείου Κομοτηνής.
 
Η πίστα αυτή υπάρχει εδώ και 8 χρόνια, αλλά πριν από τέσσερα χρόνια διπλασιάστηκε σε έκταση, και αρχικά χτίστηκε με τη βοήθεια της τότε Νομαρχίας Ροδόπης και τη βοήθεια του ΕΟΣ και της Ορειβατικής Ομοσπονδίας, μιας και η κατασκευή έχει αρκετά υψηλό κόστος.
 
Η αγωνιστική αναρρίχηση θα είναι Ολυμπιακό Άθλημα από το 2020, και στα τμήματα του Συλλόγου είναι εγγεγραμμένα 40 παιδιά, με το μεγαλύτερο τμήμα, που αποτελείται από παιδιά από την έκτη Δημοτικού μέχρι και την τρίτη Λυκείου, να συμμετέχει σε αγώνες, έχοντας αποσπάσει πολλαπλά μετάλλια και διακρίσεις.
 
Παρόλα αυτά, η πίστα τους, αν και είναι από τις λίγες εσωτερικές στην Ελλάδα, δεν έχει τις δυνατότητες που θα μπορούσε, και υστερεί σημαντικά των Ολυμπιακών προδιαγραφών, κάτι που ο Σύλλογος θα ήθελε να βελτιώσει, αλλά φαίνεται πως είναι δύσκολο χωρίς τη βοήθεια της πολιτείας. 

Ένα από τα δυσκολότερα αθλήματα 

Το άθλημα της αναρρίχησης είναι ένα από τα δυσκολότερα, σύμφωνα με τον προπονητή κ. Αρχοντή Εξακοΐδη, που δουλεύει ακούραστα στο πλευρό των αθλητών και των αθλητριών του.
 
Και αυτό γιατί πέρα από τις σωματικές δυνατότητες και ικανότητες, όπως μας εξήγησε, πρέπει να αναπτυχθεί και η ψυχολογία του αθλητή, που ακόμη κι όταν βρίσκεται δέκα μέτρα πάνω από το έδαφος οφείλει να συγκεντρωθεί και να κάνει τη δύσκολη κίνηση, χωρίς να φοβάται ότι θα πέσει. «Είναι ένα πολύπλοκο άθλημα που χρειάζεται συνέχεια εξάσκηση και συνεχή επαφή» εκτίμησε ο κ. Εξακοΐδης.
 

Στο άθλημα αυτό προπονούνται για μέγιστες επιδόσεις, και η φιλοσοφία του είναι εντελώς διαφορετική από την αναρρίχηση στο βράχο, με τους περισσότερους ενήλικες να προπονούνται μεν στην εσωτερική πίστα, αλλά να έχουν το μυαλό τους ουσιαστικά στη φύση.
 
Στο πρωτάθλημα έχουν προκριθεί 10 αθλητές, με τον κ. Εξακοΐδη να τονίζει πως όσο περισσότερα παιδιά συμμετέχουν, και όσο καλύτερες επιδόσεις έχουν, τόσο το άθλημα θα ακουστεί στην πόλη και θα έχει και καλύτερη υποστήριξη, που είναι πολύ σημαντική για την ανάπτυξή του. 

Περιορισμοί στην πίστα της Κομοτηνής 

Να σημειωθεί ότι στην πίστα αυτή πέρυσι πραγματοποιήθηκε το Πανελλήνιο πρωτάθλημα ανάπτυξης, που αφορά μικρές ηλικίες στο οποίο είχαν πάρει 112 αθλητές από όλη την Ελλάδα.
 
Η πίστα βέβαια δεν πληροί τις προϋποθέσεις για πραγματοποίηση παγκοσμίων πρωταθλημάτων, και πάλι όμως είναι μόλις μια από τις τρείς τέτοιες πίστες αναρρίχησης σε όλη την Ελλάδα, με ανάλογες μόνο στο Βόλο και την Αθήνα.
 
Ο ΕΟΣ Κομοτηνής, σημείωσε ο κ. Εξακοΐδης, είναι ένας από τους πιο δραστήριους συλλόγους στη χώρα με σημαντική ιστορία στο άθλημα, φέρνοντας το παράδειγμα του  Κομοτηναίου Σαραντάκου Πετρίδη, ο οποίος ήταν πρωταθλητής Ελλάδος για τρία χρόνια στην αγωνιστική αναρρίχηση, όταν αυτή ξεκίνησε πριν από 15 χρόνια στη χώρα μας. Ο Σύλλογος και το ΔΣ έχουν επεκτείνει αυτή την προσπάθεια και έχουν προσθέσει σε αυτή, παρ’ όλους τους περιορισμούς του χώρου στο γυμναστήριο του 1ου Λυκείου Κομοτηνής, το οποίο μοιράζονται με άλλους συλλόγους.
 

Οι πίστες που φιλοξενούν παγκόσμιους, και στη συνέχεια ολυμπιακούς αγώνες αναρρίχησης, είναι διπλάσιες σε μέγεθος από αυτή της Κομοτηνής, και φυσικά με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας σημείωσε ο ίδιος εξηγώντας πως το άθλημα της αναρρίχησης σε ολυμπιακό επίπεδο αποτελείται από τρείς επιμέρους κατηγορίες, αγώνες δυσκολίας (lead), αγώνες ταχύτητας (speed) και bouldering.
 
Οι αγώνες δυσκολίας (lead) είναι αγώνες που νικητής είναι όποιος ανέβει ψηλότερα, στους αγώνες ταχύτητας (speed) νικητής είναι όποιος ολοκληρώσει τη διαδρομή πιο γρήγορα, και αγώνες bouldering ονομάζονται οι αγώνες που αποτελούνται από έναν αριθμό τεχνικών προβλημάτων αναρρίχησης.
 
Εδώ αναδεικνύονται και οι ελλείψεις που υπάρχουν, μιας και η κοντινότερη πίστα ταχύτητας αυτή τη στιγμή βρίσκεται στη Βουλγαρία, όπου βρέθηκαν οι αθλητές του Συλλόγου την προηγούμενη εβδομάδα για την προετοιμασία τους για το πανελλήνιο πρωτάθλημα στον Αλμυρό στο Βόλο, που  θα έχει και την κατηγορία της ταχύτητας. 

Απαραίτητη η στήριξη της πολιτείας 

Δυστυχώς η πίστα στην Κομοτηνή είναι μόνο πίστα δυσκολίας, όμως ευελπιστούν πως με την ανάπτυξη του αθλήματος, και τις διακρίσεις που φέρνουν οι αθλητές στην Κομοτηνή, θα ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία ώστε να επεκταθεί η συγκεκριμένη πίστα και να γίνει πιο κατάλληλη.
 
«Πρόσφατα ανακοινώθηκε πως ο Δήμος Τρικάλων θα κατασκευάσει αναρριχητικές πίστες αξίας 400.000 ευρώ, για να αναπτύξει το άθλημα της αναρρίχησης, και πιστεύω πως αν γίνουν τέτοιες προσπάθειες από όλους τους Δήμους, τότε το άθλημα θα έχει αξιόλογο μέλλον» σημείωσε ο κ. Εξακοΐδης, τονίζοντας πως η μεγαλύτερη έλλειψή τους επικεντρώνεται στην έλλειψη ανοιχτής πίστας.
 
Οι κανονικές αναρριχητικές πίστες, σημείωσε, πρέπει να έχουν 20 μέτρα ύψος, με αυτή στο κλειστό Γυμναστήριο να φτάνει μετά βίας τα 9.
 
Το καλοκαίρι δε, όταν κλείνει το σχολείο, δεν μπορούν να προπονηθούν πουθενά για τρείς μήνες, και αυτό καθιστά απαραίτητη μια εξωτερική πίστα, ίσως και με καλύτερες προδιαγραφές. 

Κέλλυ Καραγιαννίδου «Η αναρρίχηση μου αρέσει, γιατί βρίσκεις τα όριά σου και μετά τα ξεπερνάς» 

Εννιά χρόνια ασχολείται με την αναρρίχηση η Κέλλυ Καραγιαννίδου, που σήμερα είναι 16 χρονών, τονίζοντας πως η αναρρίχηση είναι το μοναδικό άθλημα στο οποίο έμεινε αφοσιωμένη, γιατί της άρεσε πάρα πολύ.
 

«Μου αρέσει, γιατί βρίσκεις τα όριά σου και μετά τα ξεπερνάς. Θέλει δύναμη και ένταση και είναι από τα extreme αθλήματα, που είναι περισσότερο του τύπου μου» σημείωσε, αναφέροντας πως κάνει προπόνηση τρείς φορές την εβδομάδα, όσο της επιτρέπουν τα μαθήματά της.
 
Στους αγώνες που έχει συμμετάσχει έχει πάρει συστηματικά καλές θέσεις, και θα ήθελε να συνεχίσει το άθλημα και σε μεγαλύτερη ηλικία και γιατί όχι, να εκπροσωπήσει τη χώρα μας και σε διεθνές επίπεδο. 

Γιώργος Σεμπελίδης «Η αναρρίχηση δεν είναι σαν τα άλλα αθλήματα» 

Πριν από δύο χρόνια ξεκίνησε ο Γιώργος Σεμπελίδης, που είναι 13 χρονών,  την αναρρίχηση, η οποία τον ενδιέφερε περισσότερο, γιατί δεν είναι σαν τα άλλα αθλήματα, καθώς απαιτεί συγκέντρωση, καλό συγχρονισμό και δύναμη.
 
Ήδη έχει αρχίσει να συμμετέχει σε αγώνες, και θα ήθελε να συνεχίσει την αναρρίχηση, προς το παρόν ως χόμπι, και ως μια εναλλακτική μορφή άσκησης.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.