Οι “Αθεατοι Ακροβατες” αλλαζουν χρωμα στην Κομοτηνη

Πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης - Ελένη Πεχλιβάνη «Θέλησα να μεταφέρω τις φιγούρες που συνθέτουν την παιδική μου ηλικία μέσα στο πραγματικό τοπίο της Κομοτηνής»

Εχθές άνοιξε τις πόρτες της στην Κομοτηνή για το κοινό η έκθεση της κ. Ελένης Πεχλιβάνη «Αθέατοι Ακροβάτες» που παρουσιάζει με τρόπο ονειρικό και πολλά στοιχεία της παιδικής ηλικίας της εικαστικού χαρακτηριστικά αξιοθέατα της πόλης μας. Η έκθεση τελεί υπό την αιγίδα της ΔΚΕΠΠΑΚ και θα είναι ανοικτή στο ευρύ κοινό στο Ίδρυμα Παπανικολάου μέχρι και τη 1 Ιουλίου.
 
Αναφορικά με τα χθεσινά εγκαίνια της έκθεσης η κ. Πεχλιβάνη μίλησε στον «ΠτΘ» για το πώς προέκυψε η συνεργασία με τους φορείς της πόλης μας και αποκάλυψε την πηγή έμπνευσής της που δεν είναι άλλη από το «παιχνίδι» που μπλέκει τα παιδικά της βιώματα με το πραγματικό τοπίο της Κομοτηνής.
 
Η έκθεση «Αθέατοι Ακροβάτες» επέστρεψαν λοιπόν στην πηγή έμπνευσής τους, έχοντας πρώτα εκτεθεί στην Αθήνα σε συνεργασία με την «Γκαλερί 7». Τα 17 έργα που απαριθμεί επιστρέφουν στην πόλη μας, ενώ πρόκειται για τη δεύτερη συνεργασία με τους εδώ φορείς, μετά τα Ελευθέρια 2013. Ας μην ξεχνάμε, άλλωστε, πως και την φετινή αφίσα των Ελευθερίων κοσμούσε το έργο της Ελένης Πεχλιβάνη, «Κομοτηνή μου, κόρη», έργο που δυστυχώς δεν θα επιστρέψει στην πόλη μας, μιας και πλέον βρίσκεται στα χέρια φιλότεχνου στην Αθήνα. 

Ελένη Πεχλιβάνη «Τους ονόμασα “αθέατους” γιατί υπάρχουν αλλά δεν τους βλέπουμε, ίσως γιατί η καθημερινότητα δεν μας το επιτρέπει» 

Έμπνευσή της για τα εν λόγω έργα, όπως εξήγησε και η ίδια είναι ένα «παιχνίδι» που μπλέκει τα παιδικά της βιώματα με αναμνήσεις και εικόνες από την Κομοτηνή, με τρόπο ώστε το ονειρικό να βρίσκει εφαρμογή στο πραγματικό. Γι’ αυτό και επέλεξε να παρουσιάσει στα έργα της γνωστά κι αγαπημένα αξιοθέατα της πόλης μας, λέγοντας πως «ήθελα να είναι αναγνωρίσιμα και όταν τα βλέπει κάποιος να σκέφτεται αμέσως την Κομοτηνή εξ ου και επέλεξα τα πιο βασικά, όπως το ρολόι, τους μιναρέδες, το σπαθί, την Μητρόπολη και το άγαλμα του Καραθεοδωρή που στολίζει την πλατεία μας».
 

«Όλα αυτά ξεκίνησαν με την πρώτη μου δουλειά που επί της ουσίας ήταν μία αίσθηση των όσων είχα ζήσει από την παιδική μου ηλικία, ενώ τώρα θέλησα να μεταφέρω τις φιγούρες που την συνθέτουν μέσα στο πραγματικό τοπίο της πόλης», εξήγησε η εικαστικός, δικαιολογώντας με αυτόν τον τρόπο και το όνομα της ατομικής της έκθεσης «Αθέατοι Ακροβάτες».
 
«Τους ονόμασα “αθέατους” γιατί υπάρχουν αλλά δεν τους βλέπουμε, ίσως γιατί η καθημερινότητα δεν μας το επιτρέπει», συνέχισε για να φανερώσει πως όλοι έχουμε μέσα μας το παιδί, αλλά μέσα στους γρήγορους και «τρελούς» ρυθμούς της σημερινής εποχής το έχουμε ξεχάσει. Εξάλλου η κ. Πεχλιβάνη ανέκαθεν έδινε ιδιαίτερη βαρύτητα σε στην τρυφερή παιδική ηλικία, γεγονός αδιαμφισβήτητο που μαρτυρά και η πορεία της με «σταθμούς» τον Μάρτιο και Οκτώβριο του 2010 οπότε και ανέλαβε την οργάνωση του εικαστικού τμήματος με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Μπενάκη και τον Φεβρουάριο του 2011, όταν οργάνωσε το εικαστικό τμήμα με παιδιά ηλικίας 5-7 και 8-12 στο Μουσείο Ισλαμικής Τέχνης. 

Μία καλλιτεχνική πορεία με επίκεντρο την παιδική ηλικία 

«Πάντα μου άρεσε να δουλεύω με παιδιά και είναι μία συνειδητή επιλογή να το συνεχίζω. Αγαπώ την αμεσότητά τους και με μαγεύει αυτή η μαγεία που κρύβουν και λείπει από εμάς τους ενήλικες. Ο τρόπος που χρησιμοποιούν τα χρώματα χωρίς δεύτερη σκέψη κάνουν το τελικό αποτέλεσμα να με εκπλήσσει κάθε φορά», εξήγησε για να μας μεταφέρει τα όσα τις έχουν προσφέρει οι λιλιπούτιοι μαθητές της, κατά τη διάρκεια των μαθημάτων. Αυτόν τον καιρό, όπως είπε η ίδια, ασχολείται με παιδιά και εφήβους ηλικίας 5-15, αν και για την ίδια δεν είναι ένα απλό μάθημα αλλά ένας πολύ ευχάριστος και δημιουργικός τρόπος να περνούν την ώρα τους ευχάριστα.
 

Η κ. Πεχλιβάνη, μάλιστα, από το 2015 ασχολείται και με την εικονογράφηση βιβλίων. Στην παρούσα φάση με την συγγραφέα και καλή της φίλη, Βιβή Καββαδά συνεργάζονται με τον εκδοτικό οίκο«Mamaya». «Όταν εικονογραφώ ένα βιβλίο πάντα βασίζομαι στο κείμενο», είπε σχετικά, «προσθέτω, όμως, και δικά μου στοιχεία που μπορεί να εντοπίσει ένας παρατηρητικός αναγνώστης».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.