Οι «Αταιριαστες ιστοριες απο το Μουντιαλ της Ρωσιας» του Κυριακου Κεντρωτη και των εκδοσεων Επικεντρο…

… «Ταίριαξαν» απολύτως στην Κομοτηνή με αναγνώστες-«σουτέρ» τους Α. Καμπά, Κ. Ρέμελη, Ε. Δούδα και Μ. Πρεπόνη

Ως μία από τις μεστότερες πνευματικά και καλλιτεχνικά βραδιές μπορεί να καταγραφεί αυτή της περασμένης Δευτέρας που έλαβε χώρα στο καφέ Σβούρα, με πρωταγωνιστή το βιβλίο του Κυριάκου Κεντρωτή «Αταίριαστες ιστορίες από το Μουντιάλ της Ρωσίας» και αναγνώστες-«σουτέρ» την Κοσμητόρισσα της ΣΕΦΑΑ- ΔΠΘ κ. Ελένη Δούδα, τον Καθηγητή του ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ κ. Αντώνη Καμπά, τον πρ. Πρύτανη, Καθηγητή του Τμήματος Νομικής-ΔΠΘ κ. Κώστα Ρέμελη και τον καβαλιώτη μουσικό και συνθέτη κ. Μιχάλη Πρεπόνη, με συντονίστρια τη δημοσιογράφο κ. Νατάσσα Βαφειάδου.
 
Μία βραδιά κατά τη διάρκεια της οποίας όχι μόνο συνειδητοποιήσαμε και εμβαθύναμε ως ακροατές στο ζήτημα του ποδοσφαίρου και την ευρεία χρήση του εξαιτίας της δημοφιλίας του στην πολιτική και στις διεθνείς σχέσεις αλλά και στη σχέση του ιδίου με την ιστορία, τη γεωγραφία και τον πολιτισμό.
 
Περισσότερο συγκεκριμένα εισάγοντάς μας στο βιβλίο η Κοσμητόρισσα της ΣΕΦΑΑ -ΔΠΘ κ. Ελένη Δούδα, μεταξύ άλλων, ανέφερε. 

Ελένη Δούδα «Πολλές μικρές και αταίριαστες ιστορίες που γεννούν ελπίδες και προσδοκίες, δίνοντας το δικό τους μοναδικό μήνυμα» 

«Ο συγγραφέας με έναν ιδιαίτερο, άμεσο, καθημερινό λόγο, που πηγάζει από τον χώρο του ποδοσφαίρου, μας ταξιδεύει έντεχνα στα χρόνια της αθωότητας, δημιουργώντας στον αναγνώστη νοσταλγικές εικόνες και μνήμες από την παιδική ηλικία,  περιγράφοντας λιτά ένα μικρό παιδί που μοιράζεται ατέλειωτες πάσες με τον τοίχο της γειτονιάς αλλά, όπως αναφέρει και ο συγγραφέας, «η μπάλα δεν αντέχει τη μοναξιά, και δεν θέλει πολύ να μαζευτούν και άλλα παιδιά…», και έτσι αυτή η εικόνα μετακυλίεται μέσα από μικρές αυτοτελείς αφηγήσεις σε μια άλλη διάσταση στο επαγγελματικό ποδόσφαιρο… στο Μουντιάλ της Ρωσίας του 2018, όπου εκεί συνυπήρχαν 32 εθνικές ομάδες –που η καθεμιά κουβαλούσε στο πέρασμά της τη δική της ιστορία– καταγράφονται πολλές μικρές και αταίριαστες ιστορίες που γεννούν ελπίδες και προσδοκίες, δίνοντας το δικό τους μοναδικό μήνυμα και κάπως έτσι, μέσα από τη ροή του κειμένου, φτάνουμε στον τελικό Γαλλία-Κροατία 4-2 για να επιβεβαιώσουμε στο τελευταίο σφύριγμα ότι «η αξία του ηττημένου δίνει δόξα στον νικητή».
 
Ευελπιστώ η σημερινή περιδιάβαση στις «Αταίριαστες Ιστορίες από το Μουντιάλ της Ρωσίας» να μας ξεναγήσει στα μονοπάτια που προσπαθεί να μοιραστεί ο ίδιος ο συγγραφέας με τον αναγνώστη στα γήπεδα και στις πλατείες, στα τραπέζια και στις οθόνες, στα κοινοβούλια και στα χρηματιστήρια σε κάθε γωνιά της γης.»
 
Στη συνέχεια τον λόγο έλαβε ο  Καθηγητής του ΤΕΦΑΑ-ΔΠΘ κ. Αντώνης Καμπάς*, ο οποίος, για τη διάρθρωση, το ύφος, το χιούμορ που διατρέχει το βιβλίο και τη γλώσσα του, μεταξύ άλλων,  λίαν ευστόχως, σημείωσε.   

Αντώνης Καμπάς «Ο Κυριάκος Κεντρωτής κάνει μαθήματα πολιτικής, ή και πολιτισμικής,  ιστορίας με το βιβλίο του» 

«Το βιβλίο διαρθρώνεται στα εξής μέρη: ξεκινά με τον πρόλογο-προθέρμανση του συγγραφέα και την απάντηση «Άντε, πάμε» του Δ. Ακριβούλη, Επ. Καθηγητή Διεθνών Πολιτικών Σχέσεων στα Βαλκάνια. Πασούλες δηλαδή του Σόλωνα και του Λουκά στο «Εκείνος κι Εκείνος». Ακολουθεί η φάση των ομίλων, η φάση των 16, τα προημιτελικά, οι ημιτελικοί, η τρίτη θέση και ο τελικός, σύνολο 64 ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις. Κάθε μέρος αποτελείται από σύντομα κεφάλαια, που αναφέρονται σε καθέναν από τους αγώνες του Μουντιάλ, και περιλαμβάνουν το πριγκέιμ και το πόστγκειμ. Ο συγγραφέας χρησιμοποιεί με ευρηματικό τρόπο ως αφηγηματική τεχνική και αφόρμηση το πριγκέιμ προκειμένου να σχολιάσει με χιούμορ και συχνή χρήση μεταφορικού λόγου πολιτικά ή ιστορικά γεγονότα που συνδέονται με τους δύο κάθε φορά αντιπάλους, να σκιαγραφήσει τα στερεοτυπικά χαρακτηριστικά τους, τις πολιτισμικές τους ιδιομορφίες, τις ιδιαίτερες κλιματικές συνθήκες που επικρατούν στην κάθε χώρα, να αφηγηθεί γεγονότα που σχετίζονται με αυτούς. Γιατί ο Κεντρωτής κάνει μαθήματα πολιτικής ή και πολιτισμικής –ας μου επιτραπεί ο νεολογισμός– ιστορίας, με το βιβλίο του.
 
Και μέσα από τον υπαινικτικό λόγο του συγγραφέα ο υποψιασμένος αναγνώστης καλείται να αποκωδικοποιήσει γεγονότα, να ταυτίσει ιστορίες και πρόσωπα, να ξεκλειδώσει τις λέξεις και πίσω από αυτές να γνωρίσει έθνη με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους. Αλλά για να το κάνει αυτό απαιτείται να γνωρίζει! Γιατί ο Κεντρωτής με το βιβλίο του δεν διδάσκει στο αναγνωστικό κοινό, δεν τους μαθαίνει νέα πράγματα, αλλά ρίχνει πάσες σ’ αυτούς, κλείνοντάς τους το μάτι, στους πιο υποψιασμένους από αυτούς μάλιστα, και τους προκαλεί να πάρουν την πάσα να κοντρολάρουν την μπάλα, να ντριπλάρουν και να σουτάρουν προκειμένου να βάλουν γκολ στα δίχτυα της κατανόησης. Οι λιγότερο υποψιασμένοι δεν καταφέρνουν καν να σπάσουν την άμυνα των υπαινιγμών και να φτάσουν στην μικρή περιοχή της κατανόησης. Το ποστγκέιμ είναι ένας σύντομος παικτικός σχολιασμός του αποτελέσματος του κάθε αγώνα με εύστροφο ύφος, και κοφτό ρυθμό, όπως  ο χρόνος που μετρά αντίστροφα ως το τέλος του αγώνα, τα 90+ λεπτά. Η γλώσσα του βιβλίου είναι χειμαρρώδης, καλλιεργημένη, αλλά όχι επιτηδευμένη. Όλο το βιβλίο διατρέχει η μεταφορική χρήση της γλώσσας του ποδοσφαίρου σε άλλα πεδία (π.χ. μερικές πασούλες για ζέσταμα κ.ά) σαν να θέλει ο Κεντρωτής να μας κάνει όλους να αντιληφθούμε τον κόσμο γύρω μας σαν έναν αγώνα ποδοσφαίρου.»
 
Ακολούθησε ο πρ. Πρύτανης, Καθηγητής του Τμήματος Νομικής-ΔΠΘ κ. Κώστας Ρέμελης*, ο οποίο εκκινώντας από το κοινό πάθος για το ποδόσφαιρο που τον συνδέει με τον συγγραφέα, για το γλαφυρό ύφος του βιβλίου, τον πλούτο των παραθεμάτων και τις πολλαπλές δυνατότητες διεπιστημονικών αναγνώσεων που προσφέρει το ποδόσφαιρο, επικεντρώνοντας στην αξία του βιβλίου, μεταξύ άλλων,  σχολίασε. 

Κώστας Ρέμελης «Ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο βιβλίο με ύφος γλαφυρό και πάνω απ’ όλα εύληπτο, πυκνό και λιτό» 

 «Η ανάγνωση του συγκεκριμένου βιβλίου αποτέλεσε μια ευχάριστη έκπληξη και από τις πρώτες ήδη σελίδες του αντιλήφθηκα ότι μας συνδέει το ίδιο πάθος και η ίδια αγάπη για το ποδόσφαιρο. Ένα πάθος ομολογουμένως οικουμενικό. Η ανατομία και οι ποικιλόμορφες διαστάσεις αυτού του οικουμενικού πάθους είναι ακριβώς το αντικείμενο του συγκεκριμένου πονήματος. Μόνο που αυτό γίνεται με έναν τρόπο παντελώς πρωτότυπο και νεωτεριστικό.  Η πρωτοτυπία του παρουσιαζόμενου βιβλίου έγκειται ιδίως στο γεγονός ότι με αφορμή την κάθε ποδοσφαιρική συνάντηση ξεχωριστά που έλαβε χώρα στο τελευταίο μουντιάλ της Ρωσίας «εικονογραφείται» όπως μας τονίζει ο κ. Κεντρωτής με στοιχεία που αντλούνται μέσα από τις ιστορικές, εθνικές, κοινωνικές και πολιτικές ιδιαιτερότητες κάθε λαού. Όλες δηλαδή αυτές οι ιδιαιτερότητες αποτυπωμένες σε μια κερκίδα. Όπως ομολογεί στον πρόλογό του και το αποδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο στο κείμενο που ακολουθεί ως πηγές χρησιμοποιεί σχεδόν τα πάντα: από τη Βίβλο και το κοράνιο ως τα κόμικς, από την αρχαία τραγωδία ως τον Βαμβακούλα, από τον Σαίξπηρ ως τον Μητροπάνο, τα αρχαία έπη, το σινεμά, το θέατρο, ανέκδοτα, παραμύθια, τον Τέρη Χρυσό, τον Α. Παπανδρέου κ.ά.
 
Βέβαια, ως ειδικός των διεθνών σχέσεων και των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης ο Κυριάκος Κεντρωτής δεν μπορεί παρά να δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα σε στοιχεία που σχετίζονται με την ιστορία, την πολιτική, τη διπλωματία και τις διεθνείς σχέσεις. Όλα αυτά καταφέρνει να τα ενώσει όπως μια παλιά μπάλα που έφτιαχναν τα παιδιά από πολλά κομμάτια ύφασμα και κουρέλια. Το αποτέλεσμα μάλιστα αυτό ο συγγραφέας το επιτυγχάνει με έναν αξιοσημείωτα γλαφυρό τρόπο. Έτσι περίπου αρθρώνονται οι αταίριαστες ιστορίες που παρατίθενται και επιλέγει και ως τίτλο του βιβλίου. Αλλού πάλι κυριαρχούν οι θρησκευτικές ιδιαιτερότητες,  ενώ σε άλλα σημεία του βιβλίου πάλι κυριαρχούν τα γεωγραφικά στοιχεία των χωρών που αναμετρώνται. Τονίζεται χαρακτηριστικά στη σελ. 99: «Η Αυστραλία είναι ένα με τη θάλασσα. Ένα σωστό υπερωκεάνιο καράβι. Το Περού κρατάει την αναπνοή του κοιτάζοντας τη θάλασσα από ψηλά. Εκεί στα ψηλά απρόσιτα βουνά το μόνο ταξίδι που τους μένει μέσα στον λιγοστό αέρα είναι να ταξιδεύουν με τη μπάλα». Συμπερασματικά το πολύχρονο πάθος και η αγάπη του κ. Κεντρωτή για το ποδόσφαιρο, καθώς και οι εμπειρίες του και η επιστημονική του γνώση, καταγράφονται και αποτυπώνονται σε ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο βιβλίο με ύφος γλαφυρό και πάνω απ’ όλα εύληπτο, πυκνό και λιτό. Όπως ακριβώς απλό και εύληπτο είναι το άθλημα με το οποίο ασχολείται αν εξαιρέσει κανείς τις δυσκολίες κατανόησης του οφσάιντ από τις γυναίκες. Ο τρόπος αυτός προσέγ­γι­σης του ποδοσφαίρου, όπως ξεδιπλώνεται υποδειγματικά από τον συγγραφέα, νομίζω ότι κα­θιστά την παρουσιαζόμενη έκδοση  των 181 σελίδων μια  σημαντική συμβολή στην ελληνική αθλητική βιβλιογραφία.» 

Κυριάκος Κεντρωτής, Η αρχή από μια φέισμπουκ σελίδα, την Politics first

Αμέσως μετά έλαβε τον λόγο ο συγγραφέας Κυριάκος Κεντρωτής, ο οποίος αναφέρθηκε στον τρόπο με τον οποίο γράφτηκε το βιβλίο ως ένα είδος ημερολογίου των αγώνων του Μουντιάλ στη facebook σελίδα Politics first του Τμήματος Βαλκανικών, Σλαβικών και Ανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, όπου και εργάζεται στο αντικείμενο των διεθνών σχέσεων και των εξωτερικών σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλάζοντας πάσες με τον συνάδελφό του και έξοχο παραθεματογράφο-σχολιαστή των «Αταίριαστων ιστοριών…» κ. Δημήτρη Ακριβούλη, ενώ πρωτοστάτησε και στην ακολουθήσασα συζήτηση μεταξύ κοινού και πάνελ με αφορμή σχόλιο του César Luis Menotti που ανέγνωσε ο κ. Αντώνης Καμπάς για το «δεξιό και αριστερό ποδόσφαιρο». 

Μιχάλης Πρεπόνης, Η νύχτα… συνέφερε 

Η βραδιά έκλεισε με τον έξοχο καβαλιώτη μουσικό κ. Μιχάλη Πρεπόνη που έχει μελοποιήσει 14 ποιήματα του Νίκου Καρούζου στον δίσκο του με τίτλο «Η νύχτα με συμφέρει», ο οποίος έπαιξε πιάνο, τραγούδησε μελοποιημένα ποιήματα του Νίκου Καρούζου και απήγγειλε με μοναδικό τρόπο την  «Αγχώδη Εμπειρία», επαληθεύοντας και στο κοινό της Κομοτηνής, τη θέση που είχε διατυπώσει σε συνέντευξή του στην ηλεκτρονική εφημερίδα “Kavala Post” ότι ο Καρούζος, μελετώντας τον μουσικά λέξη λέξη, είναι πλέον κτήμα του. «Και μόνο που επαναλαμβάνω μια φράση ενός ποιήματος του Καρούζου προσπαθώντας να βρω μια μελωδία ή τον ρυθμό της, για μένα είναι “όφελος”. Σιγά σιγά έχω μάθει απέξω πολλούς από τους στίχους του. Δέος δεν νιώθω, αλλά μια σταθερή παρηγοριά» είχε συγκεκριμένα αναφέρει. 

Οι παρόντες στην εκδήλωση 

Στην εκδήλωση το παρών έδωσαν η Αντιπρύτανης και Καθηγήτρια του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου, ο Αναπληρωτής Καθηγητής κ. Γιώργος Τσομής, η Επίκουρη Καθηγήτρια κ. Ιωάννα Παπαδοπούλου, οι Καθηγητές του ΤΕΦΑΑ  κ.κ. Βαγγέλης Αλμπανίδης και Βίβιαν Μάλλιου, ο Επίκουρος Καθηγητής κ. Ιωάννης Αθαναηλίδης, ο κ. Γιάννης Μπάρμπας και η σύζυγός του Ευαγγελία Μακρή, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών κ. Θοδωρής Σαββάκης,  η νομικός κ. Έλπη Μπλεκάτση, φοιτητές μεταξύ των οποίων ο κ. Κωνσταντίνος Μουρτοπάλλας και η κ. Χαρά Καϊμάκη, ο προϊστάμενος της ΔΟΥ Κομοτηνής κ. Επαμεινώνδας Αδαμακόπουλος, η Καθηγήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών ΑΠΘ και σύζυγος του συγγραφέα κ. Στέλλα Λάββα με την κόρη τους Εύη, και πολλοί ακόμη συνάδελφοι του κ. Αντώνη Καμπά από τη ΣΕΦΑΑ Κομοτηνής.
 
Η εκδήλωση ήταν διοργάνωση της ΣΕΦΑΑ ΔΠΘ, των Εκδόσεων Επίκεντρο, της Εφημερίδας Παρατηρητής της Θράκης και του Βιβλιοπωλείου Εκλογή. Στήριξη η εκδήλωση είχε και από τον μουσικό Γιώργο Εφραιμίδη ο οποίος  μας παραχώρησε το ηλεκτρικό πιάνο και τον οποίο και από εδώ πολύ ευχαριστούμε.

Ολόκληρες οι εισηγήσεις του κ.Ρέμελη (εδώ) και του κ.Καμπά (εδώ)

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.