Οι αστυνομικινες της Ροδοπης στην πρωτη γραμμη της μαχης κατα της ενδοοικογενειακης βιας

Σε συνεργασία με το συμβουλευτικό κέντρο γυναικών Κομοτηνής

Η Γραμματεία Γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης, θέλοντας να γιορτάσει με έναν ουσιαστικό τρόπο την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, επέλεξε να συνεργαστεί με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής και να βάλει ένα πολύτιμο «λιθαράκι» στην ανόρθωση ενός «τείχους» μπροστά από το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας, όπου η γυναίκα αποτελεί το συνηθέστερο θύμα. Η δράση της Γραμματείας περιλάμβανε τη διανομή ενημερωτικού υλικού στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής και τη διοργάνωση μιας εκπαιδευτικής ημερίδας για την ενδοοικογενειακή βία», με σκοπό την πληρέστερη ενημέρωση των αστυνομικών στον χειρισμό σχετικών υποθέσεων.

Λαμπρινή Δομβρίδου
«Ευελπιστούμε ότι θα ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους συναδέλφους, όσο και τους συμπολίτες μας»

«Ευελπιστούμε ότι θα ευαισθητοποιήσουμε τόσο τους συναδέλφους, όσο και τους συμπολίτες μας για την καταγγελία των ανάλογων περιστατικών που τυχόν προκύπτουν», δήλωσε εκ μέρους της Γραμματείας κ. Λαμπρινή Δομβρίδου.

Ερωτηθείσα για τις συνθήκες, που έχει να αντιμετωπίσει μια γυναίκα στο αστυνομικό επάγγελμα, η κ. Δομβρίδου αναγνώρισε ότι πρόκειται για μια δύσκολη υπόθεση,  «με δεδομένο το επικίνδυνο του επαγγέλματός μας», όπως παρατήρησε, «και τις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, υπό τις οποίες καλείται να εργαστεί ο αστυνομικός». «Πόσο δε μάλλον όταν η γυναίκα είναι ταυτόχρονα μητέρα και σύζυγος», συμπλήρωσε. «Παρόλα αυτά η ιστορία της παρουσίας της γυναίκας στην Ελληνική Αστυνομία έχει αποδείξει την ικανότητα των συναδελφισσών να ανταποκρίνονται επάξια στον ρόλο τους», επισήμανε. Σημείωσε πάντως με την ευκαιρία ότι «περιμένουμε αντίστοιχα από την ελληνική πολιτεία να δείξει μια ιδιαίτερη ευαισθησία και μέριμνα για τις γυναίκες αστυνομικούς που είναι μητέρες ανήλικων τέκνων και ιδιαίτερα για τις μητέρες ανήλικων τέκνων μονογονεϊκών οικογενειών».

Έφη Γουντουδάκη
«Η ενδοοικογενειακή βία δεν είναι η ιδιωτική υπόθεση, είναι έγκλημα»

Η κ. Έφη Γουντουδάκη, κοινωνική λειτουργός στο Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής, χαιρέτησε την πρωτοβουλία των γυναικών της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Ροδόπης να συμβάλουν στην ευαισθητοποίηση για την ενδοοικογενειακή βία. «Στόχος μας είναι να ευαισθητοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερο κόσμο για τα θέματα ενδοοικογενειακής βίας», επισήμανε, παρατηρώντας με λύπη ότι «ακόμα και σήμερα, εν έτει 2016, πολλοί άνθρωποι υποστηρίζουν ότι η ενδοοικογενειακή βία είναι ιδιωτική υπόθεση». «Δεν είναι η ιδιωτική υπόθεση, είναι έγκλημα», ξεκαθάρισε, «και είμαστε όλοι υπεύθυνοι για να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο».

Στο μήνυμά της προς τις γυναίκες από την περιοχή μας, που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας, η κ. Γουντουδάκη τόνισε ότι «είμαστε εδώ για εκείνες, είμαστε εδώ για να τις υποστηρίξουμε, να τις ενημερώσουμε και να τις βοηθήσουμε να βρουν το δρόμο τους σε ένα περιβάλλον έξω από τη βία». «Τις καλούμε να απευθυνθούν στο συμβουλευτικό κέντρο και στην αστυνομία, προκειμένου να μας ζητήσουν βοήθεια», συμπλήρωσε.

«Η βία πολλές φορές είναι πολύ πιο κοντά μας από όσο πιστεύουμε»

Η κοινωνική λειτουργός απευθύνθηκε όμως και προς τους τρίτους, όσους γίνονται μάρτυρες περιστατικών βίας, καλώντας τους να μη μένουν αμέτοχοι αλλά να ενημερώνουν τους αρμόδιους φορείς. «Η βία πολλές φορές είναι πολύ πιο κοντά μας από όσο πιστεύουμε», παρατήρησε, «αφού περιλαμβάνει και περιστατικά που μπορεί να είναι στο επαγγελματικό μας περιβάλλον, στην προσωπική μας ζωή ή στον οικογενειακό μας κύκλο». «Αν ακούσετε κάτι μιλήστε και αν δείτε κάτι, ψάξτε το»,  προέτρεψε, για να επισημάνει ότι «είναι υποχρέωσή μας πλέον, μας αφορά όλους».

Τέλος, η κ. Γουντουδάκη γνωστοποίησε ότι στο συμβουλευτικό κέντρο γυναικών της πόλης μας απευθύνεται ολοένα και περισσότερος κόσμος από τότε που άρχισε να δέχεται περιστατικά. «Περνώντας ο καιρός βλέπουμε ότι ολοένα και περισσότερος κόσμος μας μαθαίνει και απευθύνεται σε εμάς», σημείωσε. «Ωστόσο υπάρχουν πολύ περισσότερες γυναίκες, οι οποίες φοβούνται να μιλήσουν», έσπευσε να επισημάνει, υπενθυμίζοντας ότι ζούμε σε μια επαρχιακή πόλη και δη σε κλειστή κοινωνία. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.