Οι αποφοιτοι διευκολυνονται στην ευρεση εργασιας

Οι απόφοιτοι της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης που δεν επέτυχαν να εισέλθουν σε κάποια σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, οι εργαζόμενοι που επιδιώκουν να λάβουν σύγχρονες γνώσεις για να εξελιχθούν στο χώρο εργασίας τους ή για να μεταπηδήσουν σε κάποιο άλλο τομέα έχουν την ευκαιρία να υποβάλουν τις αιτήσεις τους για φοίτηση στο ΙΕΚ Κομοτηνής από τις 8 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου. Στο τρίτο εξάμηνο λειτουργούν οι ειδικότητες, «τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής δικτύων και αυτοματισμού γραφείων» και «ειδικός μηχανογραφημένου λογιστηρίου», στις οποίες μπορούν να εγγραφούν πτυχιούχοι των ΤΕΕ, αντίστοιχης ειδικότητας.

8 με 17 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις

Ο διευθυντής του ΙΕΚ Κομοτηνής, κ. Χρήστος Χριστοδούλου μιλά στον ΠτΘ για τα νέα τμήματα του ΙΕΚ και για τις επαγγελματικές προοπτικές των αποφοίτων.

Τέσσερις ειδικότητες προσφέρονται φέτος σε όσους ενδιαφέρονται να φοιτήσουν στο ΙΕΚ Κομοτηνής, από τις οποίες οι τρεις διδάσκονται για πρώτη φορά. «Υπάρχει όλη η γκάμα των ειδικοτήτων. Οι περισσότερες από τις 120 ειδικότητες που λειτουργούν στα ΙΕΚ της Ελλάδας είναι τεχνικές. Από τις 8 μέχρι τις 17 Σεπτεμβρίου οι ενδιαφερόμενοι θα υποβάλουν αίτηση για επιλογή. Αν έχουμε περισσότερες από 28 αιτήσεις για κάθε τμήμα γίνεται επιλογή, γι’ αυτό και με την υποβολή των αιτήσεων ζητάμε το απολυτήριό του, πιστοποιητικό προϋπηρεσίας, αν υπάρχει, και να δηλώνουν αν είναι μέλη πολύτεκνης οικογένειας. Όλα αυτά διαμορφώνουν τα μόρια του υποψηφίου, όπως παίζει ρόλο και η ηλικία. Απευθυνόμαστε σε άτομα όλων των ηλικιών κι όχι μόνο σ’ αυτούς που δεν πέτυχαν να εισαχθούν σε σχολή της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ένας εργαζόμενος που επιθυμεί να εμπλουτίσει τις γνώσεις του πάνω στην Πληροφορική ή τα Οικονομικά μπορεί να φοιτήσει στο ΙΕΚ». Το πρόγραμμα των μαθημάτων είναι από τις 2.00 το μεσημέρι μέχρι τις 8.00 το βράδυ, με σκοπό να εξυπηρετούνται και οι εργαζόμενοι. Το δίπλωμα του ΙΕΚ ενδιαφέρει πολλά άτομα που επιζητούν αλλαγή επαγγελματικού επιπέδου. «Στον επαγγελματικό του βίο ο καθένας θ’ αλλάζει δυο με τρεις εργασίες».

Διαρροές- δυνατότητες

Ο κ. Χριστοδούλου σημειώνει ότι υπάρχει μια σχετική διαρροή στο α΄ εξάμηνο, γιατί υπάρχουν και αρκετοί που επιλέγουν τα ΙΕΚ για να πάρουν αναβολή στράτευσης. Αυτοί που συνεχίζουν λαμβάνουν στην πλειοψηφία τους το πτυχίο.

Όσοι απόφοιτοι του ΙΕΚ Κομοτηνής είναι σε αναζήτηση εργασίας μπορούν να προσέρχονται στα γραφεία και να δηλώνουν τα στοιχεία τους, ώστε να τους ειδοποιούν σε περίπτωση που κάποιος επιχειρηματίας αναζητά άτομο αυτής της ειδικότητας. Ο κ. Χριστοδούλου εξηγεί ότι είναι αρκετοί αυτοί που απευθύνονται στο ΙΕΚ για να καλύψουν κενά στην επιχείρησή τους, άρα είναι καλό οι απόφοιτοι να κρατούν επαφή με το σχολείο τους, που μετατρέπεται και σ’ ένα μικρό γραφείο εργασίας. «Κυρίως αναζητούν αποφοίτους που γνωρίζουν οικονομικά ή υπολογιστές. Οι φετινές ειδικότητες τεχνικού εγκατάστασης ψύξης, αερισμού και κλιματισμού και τεχνικού ηλεκτρολόγου ηλεκτρικών οικιακών συσκευών δίνει τη δυνατότητα στον απόφοιτο να δουλέψει σε εργαστήριο ή μεγάλο κατάστημα ή ν’ ανοίξει δικό του εργαστήριο, γιατί η ζήτηση είναι μεγάλη. Όλοι έχουμε ηλεκτρικές συσκευές στο σπίτι και ως γνωστόν παρουσιάζουν βλάβη. Οι δε ψυκτικοί έχουν απορρόφηση».

Η επίσης νέα ειδικότητα «στέλεχος υπηρεσιών εφοδιαστικής αλυσίδας» αφορά την παρακολούθηση ενός προϊόντος από την παραγωγή μέχρι τη διάθεσή του και είναι σύγχρονη για τα ελληνικά δεδομένα.

Η ειδικότητα του τεχνικού συστημάτων υπολογιστών είναι νέα, παρόμοια με παλαιότερες σχετικές με την Πληροφορική, εμπλουτίζεται όμως με νέες γνώσεις, τις οποίες ζητά η αγορά.

Ο κ. Χριστοδούλου επισημαίνει ότι «βασική προϋπόθεση για να βρει κάποιος δουλειά είναι το να γνωρίζει το αντικείμενο και να μπορεί ν’ ανταποκριθεί στα όσα του ζητούνται στο χώρο εργασίας».

Ο διευθυντής του ΙΕΚ συμπληρώνει ότι λειτουργούν στο τρίτο εξάμηνο δύο ειδικότητες, «τεχνικός εφαρμογών πληροφορικής δικτύων και αυτοματισμού γραφείων» και «ειδικός μηχανογραφημένου λογιστηρίου». «Σ’ αυτές τις δύο ειδικότητες μπορούν να εγγραφούν πτυχιούχοι των ΤΕΕ, αντίστοιχης ειδικότητας, οι οποίοι θα φοιτήσουν μόνο δύο εξάμηνα. Συχνά υπάρχει ανταπόκριση».

Ο κ. Χριστοδούλου συμβουλεύει τους ενδιαφερόμενους να σταθμίζουν τις δεξιότητές τους και τις επιθυμίες τους πριν την όποια επιλογή και να παρακολουθούν και τα δεδομένα στην αγορά εργασίας.

Το 1992 που πρωτολειτούργησε το ΙΕΚ Κομοτηνής η ανταπόκριση των σπουδαστών ήταν ιδιαίτερη θερμή και με το χρόνο παρατηρήθηκε πτώση του ενδιαφέροντος, λόγω της αύξησης του αριθμού των εισερχομένων στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, οι οποίοι συχνά στρέφονται σε πανεπιστημιακές σχολές για να ικανοποιήσουν και τις επιθυμίες των γονιών τους, χωρίς να λαμβάνουν υπόψιν τα διαρκώς αυξημένα προβλήματα στην αγορά εργασίας. Υπήρξαν περιπτώσεις ατόμων που πέρασαν σε ΑΕΙ και στη συνέχεια επέλεξαν το δρόμο των ΙΕΚ. Το περσινό δυναμικό του ΙΕΚ ανερχόταν σε 88 άτομα για τα 4 εξάμηνα.

Αναλυτικά παρατίθενται τα απαραίτητα δικαιολογητικά στο Ένθετο «Εργασία».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.