«Οι ανθρωποι της Αλεξανδρουπολης, απο την «γεννηση» της πολης, μεσω του αθλητισμου, εδειξαν οτι ειναι ανθρωποι με ενδιαφεροντα, με ανησυχιες»

Ο Ανέστης Γιαννακόπουλος, καθηγητής στο ΤΕΦΑΑ του Δ.Π.Θ. ασχολήθηκε με το θέμα της σύγχρονης αθλητικής ιστορίας της Αλεξανδρούπολης τα τελευταία 80 χρόνια και τα αποτελέσματά της έρευνάς του τα παρουσίασε στο 15ο Διεθνές Συνέδριο Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού στην Κομοτηνή.

«Οι πρώτοι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης», όπως δηλώνει, «επεδείκνυαν το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό γι’ αυτό και προχώρησαν στη δημιουργία ομάδων και συλλόγων». Παράλληλα, μιλώντας για τις επιδράσεις που άσκησαν στον αθλητισμό οι πρόσφυγες, σημειώνει: «Οι μετανάστες έδωσαν μετά το 1923 άλλη ώθηση. Έφεραν ομάδες και συνήθειες από τις παλιές χαμένες πατρίδες. Διοργάνωσαν μάλιστα και διεθνείς αγώνες μεταξύ των ομάδων της Αλεξανδρούπολης και της Κωνσταντινούπολης. Όλοι μαζί συνετέλεσαν στο να δημιουργηθούν δυνατές και ισχυρές ομάδες με γερά θεμέλια, ώστε να αντέχουν και στο πέρασμα του χρόνου».

Από πού συγκεντρώσατε στοιχεία για τη σύγχρονη αθλητική ιστορία της Αλεξανδρούπολης;

Τα στοιχεία που συνέλεξα ήταν από βιβλιογραφικές αναφορές, από εφημερίδες τοπικές και πανελλήνιας κυκλοφορίας, από αρχεία του ΣΕΓΑΣ, προσωπικές μαρτυρίες και προσωπικές βιβλιοθήκες και αρχεία ανθρώπων της Αλεξανδρούπολης.

Τι περιλάμβανε η εργασία σας;

Η εργασία μου περιελάμβανε όλες τις παρατηρήσεις και τα γεγονότα που εξελίχθηκαν στην Αλεξανδρούπολη τα τελευταία 80 χρόνια. Επίσης, τα κορυφαία γεγονότα στο στίβο, στο ποδόσφαιρο, στο βόλεϊ και σε άλλα αθλήματα όπου οι αθλητές πέτυχαν μεγάλες επιδόσεις.

Σε ποιο συμπέρασμα οδηγηθήκατε;

Το συμπέρασμα είναι ότι οι άνθρωποι της Αλεξανδρούπολης, από την «γέννηση» της πόλης, μέσω του αθλητισμού, έδειξαν ότι είναι άνθρωποι με ενδιαφέροντα, με ανησυχίες. Μέσω του αθλητισμού ανέδειξαν τα ενδιαφέροντα τους, τον ταλέντο που τους διέκρινε και την αγάπη τους για τα σπορ και την φυσική αγωγή.

Ποια ήταν η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε;

Η πρώτη ομάδα που δημιουργήθηκε στην πόλη μας ήταν ο «Ερμής» στο ποδόσφαιρο και στον Στίβο με αξιόλογες συμμετοχές σε πανθρακικούς, παν-βορειοελλαδικούς, παν-μακεδονικούς και πανελλήνιους αγώνες. Βέβαια στην πορεία έγιναν κάποιες συγχωνεύσεις με τον Εθνικό, διαλύσεις και επανιδρύσεις σωματείων. Τα τελευταία χρόνια για παράδειγμα, βλέπουμε την ομάδα ΠΑΕ Θράκη, που ήταν η προηγούμενη ομάδα του Ορφέα Αλεξανδρούπολης και πιο πριν του «Εθνικού», του «Άλεξ» Αλεξανδρούπολης.

Οι πρόσφυγες έδωσαν ώθηση στον αθλητισμό της πόλης;

Θα έλεγα ότι οι πρώτοι κάτοικοι της Αλεξανδρούπολης επεδείκνυαν το ενδιαφέρον για τον αθλητισμό γι’ αυτό και προχώρησαν στη δημιουργία ομάδων και συλλόγων. Οι μετανάστες έδωσαν μετά το 1923 άλλη ώθηση. Έφεραν ομάδες και συνήθειες από τις παλιές χαμένες πατρίδες. Διοργάνωσαν μάλιστα και διεθνείς αγώνες μεταξύ των ομάδων της Αλεξανδρούπολης και της Κωνσταντινούπολης. Όλοι μαζί συνετέλεσαν στο να δημιουργηθούν δυνατές και ισχυρές ομάδες με γερά θεμέλια, ώστε να αντέχουν και στο πέρασμα του χρόνου.

Ποιες μορφές ξεχωρίζετε;

Από τον στίβο ξεχώρισα τον Φώτη Κοσμά που ήταν μεσογειονίκης, πανελληνιονίκης αρκετές φορές, συμμετείχε σε Ολυμπιακούς Αγώνες με πολλά ρεκόρ πανελλήνια, ατομικά. Μην ξεχνάτε και τις συνθήκες προπόνησης που ίσχυαν τότε.

Άλλες μορφές, πιο σύγχρονες;

Ήταν ο Βαγγέλης Φουντουκίδης, ο Θωμάς Θωμάς, η Φανή Βερβερίδου στο ακόντιο μαζί με την Άννα Χορινού και φυσικά να μην ξεχάσουμε την ομάδα βόλεϊ του Εθνικού Αλεξανδρούπολη, που από το 1970 μέχρι και τις μέρες μας αγωνίζεται στην Α1 και Α2 Εθνική Κατηγορία.

Ο ρομαντισμός εκείνης της εποχής έχει χαθεί ανεπιστρεπτί;

Νομίζω ότι δεν έχει χαθεί τόσο, όσο σε άλλες περιπτώσεις ο ρομαντισμός. Οι ανάγκες της εποχής μάς αναγκάζουν ή να κινηθούμε στα όρια της εποχής ή να παραμείνουμε ρομαντικοί, όπως εκείνη την εποχή που ξεκίνησε ο αθλητισμός στην Αλεξανδρούπολη.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.