«Οι ανθρωποι μπορει να ξεχασουν το καλο που τους εκανες, τα σκυλια οχι»

Ο Αντώνης Παπαχαράλαμπους είναι φιλόζωος. Είναι ο άνθρωπος που επί 17χρόνια φροντίζει με αληθινή αγάπη τα αδέσποτα σκυλιά της Κομοτηνής. Σήμερα εργάζεται στο Κυνοκομείο του δήμου Κομοτηνής μαζί με τον κ. Νίκο Αγαπίδη. Είναι πάντοτε στο πλευρό των σκυλιών που έχουν ανάγκη, χωρίς να φείδεται κόπου, χρόνου και χρημάτων. «Να προσέχουν οι κάτοικοι της Κομοτηνής να μην αφήνουν αδέσποτα, να φροντίζουν για τις στειρώσεις των σκυλιών τους», δηλώνει στον «Κόσμο» και σημειώνει: «Δυστυχώς, σε πάρα πολλές γειτονιές, όπως στον Ήφαιστο, στον Ανάχωμα, στο Αλάν Κογιού, γίνεται χαμός από δεκάδες αδέσποτα. Βλέπουμε συνέχεια αδέσποτα και όταν ρωτάς ‘τίνος είναι’ σπεύδουν να απαντήσουν ότι δεν είναι δικά τους.»

Τι προσφέρετε στα σκυλιά του Κυνοκομείου;

Τάισμα, καθαριότητα και αγάπη στα αδέσποτα που φιλοξενούνται στο χώρο. Πρέπει να έχουμε 160 – 170 σκυλιά τώρα. Φτάσαμε και σε μεγαλύτερο αριθμό, κάποιοι έρχονται και παίρνουν. Όμως, δίνουμε δύο και παίρνουμε τέσσερα πίσω.

Γιατί συμβαίνει αυτό;

Ακούει ο καθένας ότι έχει ανοίξει το Κυνοκομείο και έρχεται και τα αφήνει εκεί. Δεν πάνε οι ίδιοι να κάνουν στειρώσεις, δεν τα φροντίζουν οι ίδιοι, με αποτέλεσμα, όταν τα βαριούνται, να τα φέρνουν σε μας.

Τι εξήγηση δίνετε γι’ αυτή τη συμπεριφορά;

Συνήθως τα παίρνουν για τα παιδιά τους. Τα κρατάνε λίγο καιρό και μετά, όταν τα βαριούνται τα παιδιά τους, τα εγκαταλείπουν.

Ποια θα ήταν η λύση στο πρόβλημα;

Λύση στο πρόβλημα θα ήταν να γίνονται κανονικά οι στειρώσεις και να είναι πιο υπεύθυνοι οι άνθρωποι που έχουν τα ζώα στο σπίτι τους. Παλιότερα είχαμε κάνει 1.400 στειρώσεις.

Είναι καλές οι εγκαταστάσεις του Κυνοκομείου;

Οι εγκαταστάσεις είναι καλές, αλλά όχι για πάρα πολλά αδέσποτα. Δεν μπορούμε να φιλοξενούμε διακόσια σκυλιά.

Τι πρέπει να προσέχουν οι φιλόζωοι;

Να προσέχουν να μην αφήνουν αδέσποτα, να φροντίζουν για τις στειρώσεις των σκυλιών που έχουν. Δυστυχώς, σε πάρα πολλές γειτονιές, όπως στον Ήφαιστο, στο Ανάχωμα, στο Αλάν Κογιού, γίνεται χαμός. Βλέπουμε συνέχεια αδέσποτα και όταν ρωτάς κάποιον ‘τίνος είναι’ σπεύδουν να απαντήσουν ότι δεν είναι δικό τους.

Τι πρέπει να γίνει με αυτά τα σκυλιά;

Πρέπει να στειρωθούν και να επιστρέψουν στο ίδιο μέρος όπου τα βρήκαμε. Είναι ελάχιστες οι περιπτώσεις των σκυλιών που δαγκώνουν κι εκείνες, αν κάνεις κάτι κακό στο σκυλί, τότε μόνο προσπαθεί να αμυνθεί.

Είναι μεγάλη η ευθύνη της φροντίδας ενός σκυλιού;

Η ευθύνη είναι πολύ μεγάλη. Θα πρέπει να είναι προσεκτικός και υπεύθυνος ο φιλόζωος. Το σκυλί θέλει τάισμα, ιατρική περίθαλψη. Θα πρέπει να φροντίζει να έχει το σκυλί του τα κατάλληλα χάπια στην ώρα του, τα εμβόλιά του.

Κοστίζει αυτή η φροντίδα;

Όχι, δεν είναι τόσο ακριβή. Κάνουμε τόσα έξοδα για άλλα θέματα και για τα σκυλιά, που τα αγαπάμε, θα μετράμε τα χρήματα;

Εσείς πόσα χρόνια ασχολείστε με τη φροντίδα τους;

Ασχολούμαι 17 χρόνια με τη φροντίδα των σκυλιών. Έχω δώσει περισσότερα από 150 σκυλιά για υιοθεσία σε συμπολίτες μας. Έχω ακόμη και σήμερα τις καρτελίτσες τους με τα στοιχεία τους. Έχω θεραπεύσει και φροντίσει αμέτρητα σκυλιά που βρήκα πεταμένα στους δρόμους.

Τι χρειάζεται ένα Κυνοκομείο για να λειτουργεί σωστά;

Χρειάζεται πιο πολύ χώρο. Δεν θα πρέπει να συγκεντρώνονται πολλά αδέσποτα. Θα πρέπει να γίνεται η στείρωσή τους και να επιστρέφουν στο μέρος τους. Πρέπει να προτρέψουμε τον κόσμο να έρθει και να πάρει σκυλιά από το Κυνοκομείο.

Έρχονται άνθρωποι, παίρνουν σκυλιά;

Έρχονται κάποιοι, αλλά συνήθως ψάχνουν για ράτσες. Δεν πρέπει να κοιτάνε τη ράτσα του, ένας που τα αγαπάει πραγματικά δεν ψάχνει να βρει σκύλο ράτσας. Κάθε σκυλί έχει τη χάρη του. Αγάπη χρειάζεται. Είναι κρίμα να τα αφήνεις να σε κοιτάζουν πίσω από το φράχτη και να μην παίρνεις ένα σπίτι σου επειδή δεν είναι ράτσας.

Εσείς έχετε «δέσιμο» και με σκυλιά εκτός του Κυνοκομείου;

Με γνωρίζουν τα σκυλιά που βοήθησα. Πάντα στο αυτοκίνητό μου έχω τροφή και σταματάω σε διάφορα σημεία και τα ταΐζω. Κοιτάζω έξω από το Κυνοκομείο πάνω από πενήντα σκυλιά την ημέρα. Έχω και στο κτήμα μου κάποια.

Γιατί το κάνετε αυτό;

Τα αγαπάω πολύ. Άφησα τη δουλειά μου, ξόδεψα μια περιουσία γι’ αυτά τα σκυλιά, για να είμαι κοντά τους και να τα βλέπω. Δεν θέλω να φύγω μακριά από αυτά.

Υπάρχει περίπτωση άνθρωπος που έχεις ευεργετήσει να φανεί αγνώμων, ισχύει το ίδιο και για τα σκυλιά;

Τα σκυλιά είναι ευγνώμονα στους ανθρώπους που τα βοηθούν, τα στηρίζουν και τα αγαπούν. Οι άνθρωποι μπορεί να ξεχάσουν το καλό που τους έκανες, τα σκυλιά όχι, σου δίνουν την αγάπη τους για πάντα.

Τι θα προτρέπατε στους αναγνώστες;

Προτρέπω στον κόσμο να έρθει στο Κυνοκομείο και να πάρει ένα σκυλάκι. Ας καλέσουν και στο προσωπικό μου τηλέφωνο (2531-0-20102) για έκτατες περιπτώσεις σκυλιών που έχουν ανάγκη βοήθειας. Προ ημερών με κάλεσαν στις έντεκα τη νύχτα για να πάρω ένα σκυλί που το είχε χτυπήσει αυτοκίνητο. Αυτά τα περιστατικά με στεναχωρούν, γιατί κάποιοι αποδεικνύεται ότι δεν σκέφτονται τα ζωντανά. Δεν υπολογίζουν, τρέχουν και τα χτυπάνε. Είναι πολλά αυτά τα περιστατικά.

Εξακολουθείτε να έχετε επαφή ακόμη και με τα σκυλιά που τα έχουν πάρει άλλοι στο σπίτι τους;

Νοιάζομαι για τα σκυλιά, θέλω να ξέρω πού είναι, πώς τα φροντίζουν όσοι τα έχουν… Πονάω γι’ αυτά και αυτό βγαίνει από την ψυχή μου… Ναι, έχω επαφή ακόμη και όταν κάποιοι τα έχουν πάρει σπίτι τους, θέλω να ξέρω ότι περνάνε καλά και δεν υποφέρουν.

Μαρία Νικολάου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.