«Οι αμερικανικες βασεις δρουν συμπληρωματικα προς τις ΝΑΤΟικες»

Αντιπολεμική συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου στην πλατεία Ειρήνης Κομοτηνής από την Επιτροπή για τη Διεθνή Ύφεση και Ειρήνη Ν. Ροδόπης, με ομιλητή τον Υποναύαρχο ε.α. μέλος της ΚΕΘΑ, Γιάννη Ντουνιαδάκη. Ταυτόχρονα διαβάστηκαν αντιπολεμικά ποιήματα.

Στο περιθώριο της εκδήλωσης ο κ. Ντουνιαδάκης μίλησε στον ΠτΘ για το ρόλο των ΝΑΤΟϊκών βάσεων και της αρνητικής τους παρουσίας στην Ελλάδα, θέμα ιδιαίτερα επίκαιρο λόγω του πρόσφατου ενδιαφέροντος των ΗΠΑ για το Ιράν. «Οι αμερικανικές βάσεις δρουν συμπληρωματικά προς τις ΝΑΤΟϊκές και το ανάποδο. Πράγματι, ένας τεράστιος αριθμός αυτών βρίσκεται σε όλο τον πλανήτη. Στην πραγματικότητα, με βάση κάποια στοιχεία της επίσημης επιτροπής του Κογκρέσου οι αμερικανοί έχουν διαιρέσει τον κόσμο σε 4 διοικήσεις και κάθε μία από αυτές έχει τεράστιους αριθμούς στρατευμάτων κι εγκαταστάσεων. Κάθε διοίκηση εποπτεύει τις πηγές ενέργειας, τις οδούς του εμπορίου και προσανατολίζεται προς τις χώρες, πιθανούς αντιπάλους. Μιλάμε είτε για τη Ρωσία είτε για την Κίνα.

Η Αφρική δεν ξεφεύγει από την επιτήρηση για την οποία θεωρούν σίγουρο ότι θ’ αναπτυχθούν τρομοκρατικές ομάδες. Στην περιοχή μας έχουμε μια εμπειρία 50 χρόνων από αμερικανικές ΝΑΤΟϊκές βάσεις και δε νομίζω ότι μας έχουν βοηθήσει σε κάτι».


Ο κ. Ντουνιαδάκης γνωρίζει πολύ καλά το ρόλο που έχει παίξει η βάση της Σούδας στην Κρήτη όπως και το εύκολο «ναι» που λέγεται για τη χρήση της. Για το κατά πόσο η Ελλάδα έχει τη δύναμη ν’ αρνηθεί παραπέμπει στην άρνηση της Τουρκίας για χρήση του εδάφους της και του εναέριου χώρου της από τους αμερικανούς κατά την επέμβασή τους στο Ιράκ. «Αυτό δείχνει ότι όταν θέλουμε μπορούμε, επομένως είναι καθαρά θέμα πολιτικής. Βέβαια, οι κυβερνήσεις που έχουμε όλα αυτά τα χρόνια θεωρούν ότι είναι υποχρέωσή μας η παραχώρηση των βάσεων, η συμμετοχή στους πολέμους που κάνουν οι αμερικανοί. Θεωρώ ότι είναι μια «καραμέλα» και υποχρέωση της συγκεκριμένης πολιτικής που ασκείται».

Ο κ. Ντουνιαδάκης συμφώνησε ότι η ασκούμενη πολιτική φάνηκε από το πρόσφατο δραματικό επεισόδιο πάνω από το Αιγαίο. «Βλέπουμε τα αποτελέσματα αυτής της εφαρμογής. Είναι λυπηρό να πούμε ότι ένας νέος άνθρωπος, ένας πιλότος χάθηκε για μια υπόθεση που στους διπλωματικούς και πολιτικούς μηχανισμούς είχε απεμποληθεί. Όλα αυτά που ακούμε για την έρευνα διάσωσης έχουν παραχωρηθεί με υπογραφές των ιθυνόντων στους διεθνείς οργανισμούς και μια κι έχουν απεμποληθεί στους διεθνείς οργανισμούς όλοι μιλούν για το ΝΑΤΟ, λέγοντας ότι θα λύσει το πρόβλημα. Ποιο πρόβλημα έλυσε ποτέ το ΝΑΤΟ και τι έκανε τώρα που το συγκεκριμένο επεισόδιο αφορούσε μια καθαρά τουρκική επιθετική ενέργεια σε μια σύμμαχο χώρα της Τουρκίας;

Δεν καταλαβαίνω γιατί υποστηρίζουν «μιλήσαμε στο ΝΑΤΟ, ενημερώσαμε..» Και ποιο το αποτέλεσμα;»
κατέληξε με μια ρητορική ερώτηση ο κ. Ντουνιαδάκης.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.