Οι αλλαγες που φερνει στην περιοχη του Καμπινγκ το Οικοτουριστικο Παρκο Φαναριου

Περιλαμβάνει την ανακαίνιση των χώρων εξυπηρέτησης λουόμενων που υπάρχουν σήμερα και την δημιουργία Κέντρου Πληροφόρησης

Μια σειρά από αλλαγές θα επιφέρει κυρίως στην περιοχή γύρω από το Κάμπινγκ Φαναρίου καθώς και εντός του, το Οικοτουριστικό πάρκο που θα δημιουργηθεί στο Φανάρι, μετά την ένταξη του έργου ανάπλασης και ανάπτυξης των τουριστικών υποδομών του οικοτουριστικού πάρκου στο Φανάρι Ροδόπης στο ΠΕΠ ΑΜΘ. 

Το έργο θα υλοποιήσει η ΕΤΑΔ, επάνω σε μελέτη η οποία ήταν έτοιμη ακόμα πριν το 2015, και αναμενόταν να ενταχθεί στο προηγούμενο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ως έργο γέφυρα, όμως «κόλλησε» και τελικά δεν προχώρησε μέχρι τώρα.
 
Το έργο περιλαμβάνει την ανακαίνιση και αποκατάσταση των υφιστάμενων μονάδων εξυπηρέτησης λουόμενων και τη συμπλήρωσή τους με νέες, με κυριότερο έργο την ανακαίνιση των εγκαταστάσεων δυτικά του κάμπινγκ, οι οποίες είναι εγκαταλελειμμένες εδώ και χρόνια.
 
Επίσης θα προχωρήσει στη δημιουργία ενός Κέντρου Υποδοχής – Πληροφόρησης και Προσανατολισμού, παραπλεύρως του κάμπινγκ, με στόχο την προβολή της περιοχής, ενώ θα δημιουργηθεί ένας χώρος υπαιθρίων δραστηριοτήτων στο χώρο των σημερινών εγκαταστάσεων του Κάμπινγκ.
 

Συνολικά το έργο αφορά στην κατασκευή έργων και δικτύων τεχνικών υποδομών, που θα στηρίζουν την λειτουργία του οικοτουριστικού πάρκου.

Το τελικό σχέδιο περιλαμβάνει Ναυαγοσωστικό σταθμό, Κέντρο Υποδοχής – Πληροφόρησης και Προσανατολισμού, χώρους στάθμευσης 30 Ι.Χ. αυτοκινήτων και 5 λεωφορείων, Κοινόχρηστους χώρους, Σύστημα αυτόματης ενοικίασης ποδηλάτων καθώς και την ανακαίνιση κτιριακών υποδομών εξυπηρέτησης λουομένων.
 
Επίσης θα υπάρχουν κινητοί διάδρομοι πρόσβασης ΑΜΕΑ στη θάλασσα, θα γίνει εμπλουτισμός της βλάστησης με άρδευση, Πεζόδρομοι –   Ποδηλατόδρομοι, Σήμανση χώρων, Παρατηρητήρια ορνιθοπανίδας καθώς και δίκτυο ύδρευσης και άρδευσης.
 
 

Το Κέντρο Υποδοχής 

Το Κέντρο Υποδοχής, περιβαλλοντικής πληροφόρησης και προσανατολισμού, θα είναι ένα νέο ισόγειο κτίσμα, βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, παραπλεύρως του Κάμπινγκ με μία πλευρά προς το δρόμο της παραλίας, 
 
Σε αυτό θα υπάρχει γραφείο υποδοχής – πληροφοριών, για την προβολή της περιοχής, της ιστορίας της, των πολιτιστικών της χαρακτηριστικών, του περιβάλλοντος, της χλωρίδας και πανίδας, υπαίθριους χώρους καθιστικών, καλυμμένους με πέργκολες αλλά και επισκέψιμο δώμα, καλυμμένο με πέργκολα, για παρατήρηση της ευρύτερης περιοχής.
 
Γύρω από αυτό θα δημιουργηθεί χώρος στάθμευσης 30 αυτοκινήτων, χώρος υποδοχής συστήματος αυτόματης ενοικίασης 50 ποδηλάτων, καθώς και διαμόρφωση παιδότοπου – παιδικής χαράς.
 
 

Ανακαίνιση για το κτίριο Εξυπηρέτησης Λουομένων στην παραλία 

Στην παραλία που βρίσκεται δυτικά του Κάμπινγκ Φαναρίου, βρίσκεται, σε κακή κατάσταση, ένα κτίριο εξυπηρέτησης λουομένων, το οποίο μέσα από το έργο θα επαναχρησιμοποιηθεί.
 
Έτσι θα γίνει αποκατάσταση, κατασκευαστική και λειτουργική αναβάθμιση του συγκροτήματος, που θα περιλαμβάνει γραφείο, Ιατρείο, Κατάστημα, χώρο Φύλαξης αποσκευών, δύο χώρους πολλαπλών χρήσεων, δύο συγκροτήματα αποδυτηρίων, δύο συγκροτήματα χώρων υγιεινής, snack-bar και εστιατόριο, ενώ περιμετρικά του δομημένου χώρου υπάρχει εκτεταμένος πρόβολος (προεξοχή του δώματος) για σκίαση.
 
 

Υπαίθριες δραστηριότητες 

Μέσα από τη μελέτη διαμορφώνεται ένας χώρος υπαιθρίων δραστηριοτήτων στο νότιο-ανατολικό όριο του κάμπινγκ, στην θέση των εγκαταλελειμμένων σημερινών αθλητικών εγκαταστάσεων του, όπου μπορούν μελλοντικά να κατασκευαστούν αθλητικοί χώροι.
 
Ο χώρος θα αποτελεί πόλο αναφοράς όπου συγκλίνει το δίκτυο υποδομών, μονοπατιών και ποδηλατοδρόμων, ενώ η έκταση που σήμερα καταλαμβάνεται από τα εγκαταλελειμμένα γήπεδα αθλοπαιδιών αναδιοργανώνεται πλήρως και ενοποιείται λειτουργικά με τις υπόλοιπες υπαίθριες δραστηριότητες.
 
Στο χώρο θα δημιουργηθούν χώροι υγιεινής, ένα προκατασκευασμένο συγκρότημα αναψυκτηρίου, ελαφράς κατασκευής, με σκιασμένο εξωτερικό χώρο.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.