Οι αγροτες εκτος ρυθμισεων για τα μη εξυπηρετουμενα δανεια και τη δευτερη ευκαιρια

Ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ

Ερώτηση προς τους συναρμόδιους υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Οικονομικών και Ανάπτυξης κατέθεσαν βουλευτές του ΚΙΝΑΛ μεταξύ των οποίων και ο βουλευτής Ροδόπης κ. Ιλχάν Αχμέτ επισημαίνοντας ότι πολλοί αγρότες βρίσκονται «στο φάσμα της ολοκληρωτικής καταστροφής και της απώλειας των εκμεταλλεύσεων τους (γης και εγκαταστάσεων) εξαιτίας απουσίας ρυθμίσεων που να τους διευκολύνουν να έλθουν σε διακανονισμό με τις τράπεζες, προκειμένου να ρυθμίσουν τις εκκρεμότητες των μη εξυπηρετημένων δανείων, να αποκτήσουν πρόσβαση στη χρηματική ρευστότητα και να μπορέσουν να συνεχίσουν την παραγωγική τους δραστηριότητα και να επιβιώσουν.

Όπως εξηγούν οι βουλευτές, το πρόβλημα δημιουργήθηκε γιατί πολλοί αγρότες εξαιτίας της δεσπόζουσας θέσης ορισμένων αγοραστών, αναγκάζονταν να πωλούν τα προϊόντα τους κάτω του κόστους και επομένως δεν μπόρεσαν να αποπληρώσουν τα καλλιεργητικά δάνεια και τα δάνεια για τις επενδύσεις που προέβησαν.

Μάλιστα οι βουλευτές τονίζουν πως η κατάσταση αυτή έγινε χειρότερη μέσα στην οικονομική κρίση αφού πολλοί αγοραστές, μεταποιητές και εξαγωγείς, αλλά και super markets δεν εξόφλησαν καν την αξία των προϊόντων που αγόρασαν από τους παραγωγούς είτε γιατί αθέτησαν τη συμφωνία τους είτε γιατί λόγω της κρίσης διέκοψαν τη λειτουργία τους και τη δραστηριότητά τους. «Την κατάσταση αυτή βέβαια» προσθέτουν οι βουλευτές «επιδείνωσε και ο αθέμιτος ανταγωνισμός από τις παράνομες ελληνοποιήσεις αγροτικών προϊόντων αλλά και η κυβερνητική απόφαση να ανασταλεί (ξανά) μονομερώς για 75 ημέρες η πληρωμή των επιταγών και για τα αγροτικά προϊόντα».

«Παρά τις πολλές εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και της σημερινής της ΝΔ το πρόβλημα παραμένει άλυτο και η κρίση της πανδημίας το επιδεινώνει περισσότερο» τονίζουν οι βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, παραθέτοντας τέσσερα βασικά ερωτήματα με στόχο να περισωθεί ό,τι περισώζεται πλέον για το εισόδημα των αγροτών και κτηνοτρόφων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.