Οι αγροτες εχουν δικιο. Ο ΣΥΝ στηριζει τους αγωνες τους

Ο ΣΥΝ προσπάθησε έγκαιρα να προειδοποιήσει και με επεξεργασμένες προτάσεις να συμβάλλει στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα αντιμετώπιζαν οι τομείς του βαμβακιού και του καπνού από την εφαρμογή της ΚΠΑ. Αντίθετα η κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη, γιατί ακολούθησε τον δρόμο του εφησυχασμού και της υποβάθμισης των προβλημάτων.

Τα προβλήματα των εξεγερμένων αγροτών δεν επιδέχονται επικοινωνιακές πολιτικάντικες ή και στενά κομματικές προσεγγίσεις. Γιατί αποτελούν μείζονα θέματα κοινωνικής συνοχής και περιφερειακής οικονομικής ανάπτυξης.

Αν πράγματι όλοι θεωρούν ως εθνικό ζήτημα την αγροτική οικονομία, θα πρέπει η κυβέρνηση να αναγνωρίσει τα αδιέξοδα της μέχρι σήμερα πολιτικής της και να διεκδικήσει, με τις κατάλληλες συμμαχίες στην Ε.Ε. τα συγκεκριμένα μέτρα και τις πολιτικές που θα ενισχύσουν το εισόδημα των αγροτών και την αγροτική παραγωγή. Και ταυτόχρονα να εφαρμόσει κατά προτεραιότητα εθνικές πολιτικές ενθάρρυνσης και εκσυγχρονισμού της αγροτικής οικονομίας για το σύνολο των παραγόμενων προϊόντων, έτσι ώστε να επιτευχθούν αναδιαρθρώσεις για τον εκσυγχρονισμό της και για να αντέξει η αγροτιά στο νέο διεθνές ανταγωνιστικό περιβάλλον.

Λίγες εβδομάδες, πριν ο κ. Πρωθυπουργος επισκέφθηκε το υπουργείο Γεωργίας και σύμφωνα με τις δηλώσεις του η αγροτική πολιτική της κυβέρνησης αποδίδει ήδη καρπούς.

Μόλις πριν λίγες ημέρες, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση για την κατάσταση στον αγροτικό κόσμο «απέδειξε» με τη βοήθεια αριθμών και ποσοστών την «ανοδική πορεία» που ακολουθεί ο αγροτικός τομέας, τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας.

Και όμως οι αγρότες βρίσκονται και πάλι στους δρόμους. Για την ώρα, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στον τομέα του βαμβακιού και του καπνού, αύριο θα προστεθούν και άλλο όπως αυτά τα ελαιόλαδα. Πότε επιτέλους, θα αναλάβουν κάποιοι τις ευθύνες τους;

Για το βαμβάκι, όσο πλησιάζει η περίοδος του προσδιορισμού της φετινής παραγωγής, τόσο ο πανικός αυξάνεται στα κυβερνητικά κλιμάκια διότι γνωρίζουν πολύ καλά ότι η ποσότητα μεν είναι στα περσινά επίπεδα, αλλά ο νέος κανονισμός που ψηφίστηκε θα δώσει κατά πολύ χαμηλότερος, τιμές σε σχέση με την προηγούμενη χρονιά.

Που πήγαν οι εξαγγελίες για 298 δρχ. κ. Αργύρη.

Πώς προτίθεται να εξασφαλίσει την νεότερη «τιμή των 270 δρχ. που υπόσχεται η κυβέρνηση;

Ποιος μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι παράλογη η ανησυχία των παραγωγών;

Η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να απαντήσει σε συγκεκριμένα ερωτήματα;

Είναι διατεθειμένη να ζητήσει αναστολή της εφαρμογής του κανονισμού για ένα χρόνο δεδομένου ότι οι παραγωγοί δεν ήσαν έγκαιρα ενημερωμένοι για τους περιορισμούς του νέου κανονισμού;

Πώς προτίθεται να διασφαλίσει το εισόδημα των παραγωγών μετά την εφαρμογή του νέου κανονισμού;

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.