Οι αγωγοι φυσικου αεριου προκληση για την Ελλαδα, αλλα και για την Κομοτηνη

Σπύρος Παλαιογιάννης, πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, «Είναι θέμα χρόνου πια να υπάρξουν δίκτυα και τροφοδοσία των αστικών καταναλωτών με φυσικό αέριο»

«Environmental&Energy Law» τιτλοφορείται το 1ο χειμερινό νομικό σχολείο, που διοργανώνει κατά την τρέχουσα εβδομάδα στην Κομοτηνή το τοπικό παράρτημα της οργάνωσης ELSA (European Law Students' Association). Το συνέδριο, που ξεκίνησε την περασμένη Κυριακή και θα ολοκληρωθεί την προσεχή Παρασκευή, περιλαμβάνει ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις για όλο το ενεργειακό και περιβαλλοντικό φάσμα, με έμφαση στην πτυχή του νομικού πλαισίου που διέπει τους συγκεκριμένους τομείς. Προσκεκλημένοι των διοργανωτών είναι διακεκριμένοι δικηγόροι, καθηγητές πανεπιστημίων και στελέχη του Υπουργείου Περιβάλλοντος, ενώ στις συνεδρίες της περασμένης Δευτέρας παραβρέθηκε και ο αντιπρόεδρος του Συμβουλίου της Επικρατείας, κ. Αθανάσιος Ράντος. Τις παρουσιάσεις παρακολουθούν περίπου 40 φοιτητές Νομικής από την Ελλάδα και από την Κύπρο.

«Να διασφαλίσουμε όχι μόνο ότι θα περνάει από εδώ το φυσικό αέριο, αλλά και ότι θα δημιουργηθεί ένας ρευστός κόμβος, όπου θα διαμορφώνονται οι τιμές για ολόκληρη την περιοχή μας»


Στην Κομοτηνή, για να λάβει μέρος στις εργασίες του Συνεδρίου της ELSA, βρέθηκε μεταξύ άλλων και ο πρώην  διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ, κ. Σπύρος Παλαιογιάννης. Η παρουσίαση, που έκανε χθες ο κ. Παλαιογιάννης ενώπιον των νεαρών φοιτητών, αφορούσε σε ένα εξόχως επίκαιρο για την εποχή και τη χώρα μας θέμα, στον ρόλο των αγωγών φυσικού αερίου στη διαμόρφωση της διεθνούς πολιτικής. Παρουσιάζοντας τη δυνατότητα μεταφοράς φυσικού αερίου από την ευρύτερη περιοχή της Κασπίας και από την Ανατολική Μεσόγειο προς την ευρωπαϊκή ενδοχώρα, ο πρώην διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ περιέγραψε το γεωπολιτικό «παιχνίδι» που εξελίσσεται γύρω από τους αγωγούς, επικεντρώνοντας στις δυνατότητες της χώρας μας να επηρεάσει καίρια τις εξελίξεις. «Νομίζω ότι η χώρα μας από τη θέση της είναι καλά προετοιμασμένη», παρατήρησε, «και ελπίζω να συνεχίσει να παίρνει ενεργείς πρωτοβουλίες, ώστε να διασφαλίσουμε όχι μόνο ότι θα περνάει από εδώ το φυσικό αέριο, αλλά και ότι θα δημιουργηθεί ένας ρευστός κόμβος, όπου θα διαμορφώνονται οι τιμές για ολόκληρη την περιοχή μας». «Αυτό μπορεί να δώσει πολλά οφέλη- και οικονομικά και άλλα- στη χώρα μας», επισήμανε, «πρώτον γιατί ο ανταγωνισμός μεταξύ διαφόρων προελεύσεων αερίου μπορεί να μειώσει τις τιμές, άρα για την οικονομία μας θα είναι θετικό, ενώ θα δημιουργήσει κι έναν ολόκληρο κλάδο που θα ασχολείται μ’ αυτά τα πράγματα».

«Ο στόχος πρέπει να είναι να γίνουμε ένας κόμβος, όχι μόνο από φυσικής άποψης, αλλά και από άποψη διαμόρφωσης τιμών»


Για να επιτευχθεί ο παραπάνω στόχος, η ελληνική ενεργειακή διπλωματία πρέπει να επιδείξει εγρήγορση και συνέπεια σύμφωνα με τον Παλαιογιάννη. «Δεν πρέπει να είμαστε υπερφίαλοι», παρατήρησε, «και προφανώς πρέπει να είμαστε ενεργοί και παρόντες, να έχουμε ρεαλιστικούς στόχους και μια συνέχεια μεταξύ των κυβερνήσεων, δηλαδή να συνεχίζει η μια κυβέρνηση αυτά που έκανε η προηγούμενη, η κάθε διοίκηση αυτά που έκανε η προηγούμενη, ώστε κάθε φορά να προσαρμόζουμε τη στρατηγική μας, μην ξεχνώντας το στόχο μας». «Ο στόχος πρέπει να είναι να γίνουμε ένας κόμβος, όχι μόνο από φυσικής άποψης, αλλά και από άποψη διαμόρφωσης τιμών», ξεκαθάρισε, «πράγμα που νομίζω ότι θα έχει σημαντικά αποτελέσματα».

«Η Κομοτηνή ίσως θα μπορούσε να είναι το επίκεντρο»

Στο σημείο αυτό ο κ. Παλαιογιάννης διέκρινε πως η μεγάλη πρόσκληση με τους αγωγούς φυσικού αερίου αγγίζει ιδιαίτερα την Κομοτηνή. «Η Κομοτηνή ίσως θα μπορούσε να είναι το επίκεντρο», σημείωσε χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας ότι «από εδώ θα ξεκινήσει ο αγωγός προς τη Βουλγαρία, ενώ για τον ανατέθηκαν τα συμβόλαια κι επομένως από το 2020 θα αρχίσει να ρέει το φυσικό αέριο». «Οι Ρώσοι κάποια στιγμή λένε για έναν δεύτερο αγωγό, πράγμα που επίσης μπορεί να συμβάλει», επισήμανε, «κι επίσης ένας LNG Terminal πλωτός στη βόρεια Ελλάδα μπορεί να φέρει υγρό φυσικό αέριο από πάρα πολλές περιοχές». «Τα επόμενα χρόνια και το LNG θα παίξει έναν σημαντικό ρόλο γιατί οι τιμές του θα είναι φτηνές», συμπλήρωσε.
 
Ερωτηθείς, τέλος, για το κατά πόσον εκτιμά ως σύντομη την είσοδο του φυσικού αερίου στα νοικοκυριά της περιοχής μας, ο κ. Παλαιογιάννης εμφανίστηκε αισιόδοξος. «Είχα την τύχη το 2000 να μιλώ σε αυτήν την αίθουσα για τη δημιουργία των δικτύων στη Βιομηχανική Περιοχή», σημείωσε αρχικά. «Αυτό το κάναμε ως τότε ΔΕΠΑ», προσέθεσε, «όμως τα αποτελέσματα τα γνωρίζουμε σήμερα, η βιομηχανική περιοχή δεν είναι αυτή που ήταν τότε. Ενώ το αέριο έφτασε στα όρια της πόλης, οι προϋποθέσεις του νόμου ήταν να δημιουργηθούν κάποιες εταιρείες τοπικές. Αυτό για διάφορους λόγους ιστορικούς δεν κατέστη δυνατό, όμως νομίζω ότι η τελευταία νομοθετική ρύθμιση που έγινε το καλοκαίρι, προβλέπει τη δημιουργία από τη ΔΕΠΑ μιας εταιρείας διανομής. Είναι θέμα χρόνου πια να υπάρχουν δίκτυα και τροφοδοσία και των αστικών καταναλωτών με φυσικό αέριο».

Νικόλαος Φαραντούρης «Πλέον ένα 90-95% του δικαίου και των ενεργειακών πολιτικών που χαράζονται στα κράτη-μέλη είναι ευρωπαϊκής προέλευσης»

Στη διάρκεια της χθεσινής ημέρας, παρουσιάσεις με κατά βάση νομικό περιεχόμενο έκαναν στο συνέδριο της ELSA τρεις ακόμα επιστήμονες. Ανάμεσά τους ο κ. Νικόλαος Φαραντούρης, καθηγητής της Ευρωπαϊκής Έδρας Jean Monnet στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς και διευθυντής του Μεταπτυχιακού Προγράμματος στην Ενέργεια-Στρατηγική, το Δίκαιο και τα Οικονομικά της Ενέργειας. Η εισήγησή του αφορούσε στον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης στον τομέα της ενέργειας και ανέλυε τον τρόπο με τον οποίο οι θεσμοί και το δίκαιο της Ε.Ε. «σπεύδουν σιγά-σιγά να καταλάβουν έναν χώρο, ο οποίος ήταν στην αποκλειστική αρμοδιότητα των κρατών-μελών για πολλά χρόνια». «Πλέον ένα 90-95% του δικαίου και των ενεργειακών πολιτικών που χαράζονται στα κράτη-μέλη είναι ευρωπαϊκής προέλευσης», υποστήριξε. «Κι αυτό είναι πολύ σημαντικό να το γνωρίζουν όσοι αποφασίζουν, αλλά όσοι εφαρμόζουν ενεργειακές πολιτικές», προσέθεσε. «Αυτή η όσμωση μεταξύ ευρωπαϊκού και εθνικού δικαίου έχω την αίσθηση ότι παρουσιάζει πάρα πολύ ενδιαφέρον για τις μελλοντικές εξελίξεις», συνέχισε, «και για τον ρόλο της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μεγάλα ενεργειακά projects, αγωγούς, δίκτυα, υποδομές, που μπορούν να παίξουν έναν πολύ σημαντικό ρόλο και για τη χώρα μας ευρύτερα και στο μέλλον».
 
Ο κ. Φαραντούρης δεν παρέλειψε να εξάρει την πρωτοβουλία των φοιτητών της Νομικής Κομοτηνής για τη διοργάνωση του συνεδρίου για το περιβάλλον και την ενέργεια, παρατηρώντας ότι τα θέματα που αναπτύσσονται αφορούν τη χώρα μας, την Ευρώπη και όλον τον κόσμο, καθώς επίσης επίκαιρα, αφού αυτήν την εποχή κυοφορούνται πολύ σημαντικές εξελίξεις στη γειτονιά μας, σε σχέση με το δίκαιο, τα οικονομικά, και τις διεθνείς σχέσεις ενέργειας.
 
Το ίδιο εγκωμιαστικά ήταν τα σχόλια, που επιφύλαξαν για τους διοργανωτές του συνεδρίου, η κ. Σοφία Μιχελάκη, διευθύντρια της νομικής υπηρεσίας του διαχειριστή του εθνικού συστήματος του φυσικού αερίου, και η κ. Αλεξία Τροκούδη, ειδικός νομικός σύμβουλος στα Ελληνικά Πετρέλαια. Αμφότερες αναφέρθηκαν στα θέματα της ευρωπαϊκής πολιτικής και της ευρωπαϊκής νομοθεσίας γύρω από το φυσικό αέριο, παρατηρώντας πως το σχετικό θεσμικό πλαίσιο βρίσκεται ακόμα υπό διαμόρφωση. Η κ. Μιχαλάκη χαρακτήρισε εξαιρετικό το συνέδριο από άποψη οργάνωσης, αλλά και από άποψη περιεχομένου των εισηγήσεων, ενώ παρατήρησε ότι το αντικείμενο της ενέργειας παρουσιάζει ευκαιρίες για τη σταδιοδρομία
των νέων νομικών, «ακριβώς γιατί η ενέργεια είναι ένα από τα βασικότερα αγαθά, στο οποίο επενδύουν όλες οι χώρες, επομένως υπάρχει εξαιρετική νομική ύλη, που ενδιαφέρει τους νέους νομικούς». Εξαιρετική χαρακτήρισε τη διοργάνωση του συνεδρίου και η κ. Αλεξία Τροκούδη, εκτιμώντας ότι οι νέοι νομική θα λάβουν μια πολύ χρήσιμη πληροφόρηση για ένα αντικείμενο που βρίσκεται υπό διαρκή εξέλιξη και ανάπτυξη.

Γιατί επελέγη το περιβάλλον και η ενέργεια ως θέμα του 1ου χειμερινού νομικού σχολείου της ELSA Κομοτηνής

«Το περιβάλλον και η ενέργεια είναι αντικείμενα, που δυστυχώς δεν είναι ενσωματωμένα στο ακαδημαϊκό πρόγραμμα της σχολής, αφού μέσα στα 4 χρόνια δεν μπορούμε να μπούμε τόσο βαθιά και να εξειδικευτούμε», σημείωσε η Ελένη Γερασούδη, εξηγώντας το λόγο που επιλέχθηκε το συγκεκριμένο αντικείμενο για το 1ο χειμερινό νομικό σχολείο που διοργάνωσε η ELSA Κομοτηνής. Η φοιτήτρια της Νομικής Κομοτηνής και αντιπρόεδρος σεμιναρίων και συνεδρίων στην ELSA, επισήμανε ότι το ενεργειακό δίκαιο είναι ένας από τους κλάδους, όπου, δεδομένων υφιστάμενων συνθηκών και των τρεχουσών εξελίξεων, οι νέοι είναι καλό να αποκτήσουν μια σφαιρική εικόνα.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η συνάδελφός της, Εύα-Χριστίνα Μαστορίδου, η οποία είναι ειδικός συνεργάτης σεμιναρίων και συνεδρίων στην ELSA Κομοτηνή. «Είναι ένα πάρα πολύ ενδιαφέρον θέμα», παρατήρησε, επισημαίνοντας ότι προσφέρει χρήσιμη πληροφόρηση σε φοιτητές που θέλουν να ακολουθήσουν το συγκεκριμένο αντικείμενο στις σπουδές τους, με προοπτική να εξειδικευτούν και να δουλέψουν αργότερα πάνω σε αυτό. Γενικότερα, παρατήρησε πως οι νέοι χρειάζεται να κάνουν διαφορετικά πράγματα και να μην αρκεστούν μόνο στη νομική γνώση, που τους προσφέρεται από το πανεπιστήμιο. Αυτό το σκοπό εξυπηρετούν και οι δράσεις της ELSA Κομοτηνής, όπως επισήμανε, για να εκφράσει την ικανοποίησή για το ζωηρό ενδιαφέρον που επιδεικνύουν οι συνάδελφοί της για αυτές. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.