Οδηγιες για την αποφυγη εισαγωγης και εξαπλωσης του επιβλαβους Psa στα νωπα ακτινιδια

Τα μέτρα που προτείνει η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ

Οδηγίες για την αποφυγή μετάδοσης επιβλαβούς οργανισμού που προσβάλλει ακτινίδια, εξέδωσε η Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας της ΠΑΜΘ. Ο λόγος για τον επιβλαβή οργανισμό Pseudomonassyringaepv. actinidiae (Psa), που σύμφωνα με την ανακοίνωση, μπορεί να μεταδοθεί από τη γύρη καθώς και από προσβεβλημένα φυτικά τμήματα/υπολείμματα.
 
Γι’ αυτό τον λόγο η Διεύθυνση τονίζει πως, η επαναχρησιμοποίηση εντός οπωρώνων ακτινιδιά ςπαλετοκιβωτίων (bins) συγκομιδής ακτινιδίων, ενέχει σοβαρό κίνδυνο μετάδοσης και διασποράς του Pseudomonassyringaepv. actinidiae (Psa) από οπωρώνα σε οπωρώνα και μεταξύ περιοχών, αν τα παλετοκιβώτια και τα αντίστοιχα οχήματα διακίνησής τους δεν έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί ενδελεχώς πριν από τη χρήση τους με αποτέλεσμα να υπάρχουν σε αυτά προσκολλημένα μολυσμένα φυτικά υπολείμματα.
 
«Τα παλετοκιβώτια και τα μέσα μεταφοράς που έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί κατάλληλα, ελαχιστοποιούν τον κίνδυνο μετάδοσης του Psa σε αμόλυντες περιοχές» τονίζει η Διεύθυνση για να παραθέσει τα ενδεδειγμένα μέτρα προς αποφυγή μετάδοσης του επιβλαβούς οργανισμού.
 

Τα μέτρα είναι τα εξής:

 
Α) Στα κενά παλετοκιβώτια θα πρέπει να γίνεται:

  1. επιθεώρηση κατά μονάδα και απομάκρυνση φυτικών υπολειμμάτων και χώματος- συλλογή και τοποθέτηση τυχόν υπολειμμάτων σε αχρησιμοποίητη πλαστική σακούλα η οποία σφραγίζεται, και ακολούθως καταστρέφεται.
  2. εξωτερικό και εσωτερικό πλύσιμο. Tα κενά παλετοκιβώτια πλένονται και απολυμαίνονται με κατάλληλο απολυμαντικό σε δοσολογία σύμφωνα με τον παρασκευαστή Οίκο. Το νερό πλυσίματος συλλέγεται σε προστατευόμενη δεξαμενή και απολυμαίνεται.
  3. ευκρινής σήμανση των καθαρών – απολυμασμένων παλετοκιβωτίων

Β) Τα καθαρά, απολυμασμένα και σημασμέναπαλετοκιβώτια μεταφέρονται πάνω στα οχήματα πλήρως σκεπασμένα με προστατευτικό κάλυμμα (μουσαμά ή άλλο μέσο), για να αποφεύγεται η επιμόλυνσή τους κατά τη μετακίνηση.

Γ) Τα κενά παλετοκιβώτια να μη μεταφέρονται μέσα σε οπωρώνες ακτινιδιάς και να γεμίζονται στον καθορισμένο χώρο στάθμευσης όπως αυτός αναφέρεται ακολούθως.

Δ) Οι επιφάνειες των οχημάτων που μεταφέρουν τα κενά παλετοκιβώτια ή άλλα μηχανικά μέσα που έρχονται σε επαφή με φυτικούς ιστούς θα πρέπει πριν τη φόρτωση να πλένονται επιμελώς και να απομακρύνονται φυτικά υπολείμματα και χώμα. Ειδικά, οι τροχοί των μέσων αυτών να έχουν καθαριστεί και απολυμανθεί.

Ε) Τα οχήματα που μεταφέρουν τα κενά παλετοκιβώτια θα πρέπει να σταθμεύουν για παραλαβή και φόρτωση των ακτινιδίων σε καθορισμένο χώρο, ο οποίος να βρίσκεται, κατά το δυνατό μακρύτερα από οπωρώνες ή φυτώρια ακτινιδιάς. Ο καθορισμένος αυτός χώρος στάθμευσης να έχει επιφάνεια η οποία να μπορεί να σκουπιστεί και να πλυθεί εύκολα (π.χ. να μην καλύπτεται από γρασίδι ή άλλα φυτά ή γυμνό χώμα που δυσκολεύουν τον καθαρισμό του). Επίσης, ο χώρος αυτός θα πρέπει να διατηρείται σχολαστικά καθαρός από φυτικά υπολείμματα.

Ζ) Γενικά όλα τα οχήματα που εισέρχονται στο χώρο στάθμευσης επιθεωρούνται επιμελώς και καθαρίζονται όπως παραπάνω αναφέρεται σε όλα τα μέρη τους: επιφάνειες, καλύμματα για τυχόν ύπαρξη φυτικών υπολειμμάτων. Οι τροχοί των οχημάτων να πλένονται και να απολυμαίνονται.

Η) Τα ρούχα και τα υποδήματα του προσωπικού που συνοδεύει τα οχήματα θα πρέπει να είναι επίσης απαλλαγμένα από προσκολλημένους φυτικούς ιστούς, και σε κάθε περίπτωση, να χρησιμοποιούνται χαλάκια εμποτισμένα με απολυμαντικό για καθαρισμό των υποδημάτων, καθώς και να γίνεται πλύσιμο των χεριών με αντίστοιχο απολυμαντικό.

Θ) Οι εργασίες επιθεώρησης και καθαρισμού καταγράφονται σε αρχείο που διατηρούν οι ενδιαφερόμενοι.
 

Info

Πληροφορίες σχετικές με απολυμαντικές ουσίες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν αναγράφονται στη ιστοσελίδα: http://www.bpi.gr/files/pdf/elkos-aktinidias new.pdf («Ορθές πρακτικές δενδροκομικής υγιεινής σε οπωρώνες ακτινιδίου»).

Για περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στις Δ/νσεις Αγροτικής Οικονομίας & Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.