Οδευει προς εγκριση ο Περιφερειακος Σχεδιασμος Διαχειρισης Αποβλητων της ΠΑΜ-Θ

Εύσημα από τον γ.γ. του Υπ. Εσωτερικών, που «βλέπει» έγκριση μέσα στους επόμενους δύο μήνες

Την ευκαιρία να συνδυάσει την επίσκεψή του στην Κομοτηνή, για να εκπροσωπήσει την κυβέρνηση στη σημερινή παρέλαση, με μια γόνιμη συζήτηση με τους τοπικούς παράγοντες, γύρω από τη διαχείριση των αποβλήτων στην Περιφέρεια ΑΜ-Θ, είχε χθες ο αρμόδιος επί του αντικειμένου Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, κ. Ευάγγελος Καπετάνιος. Σε σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο κτίριο της Περιφέρειας, έλαβαν μέρος ο γ.γ. της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Μ-Θ, ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, και οι περισσότεροι δήμαρχοι ή εκπρόσωποί τους. Αμφότερες οι πλευρές χαρακτήρισαν εποικοδομητική τη συζήτηση, που αναπτύχθηκε, χωρίς βέβαια να απουσιάσουν ενστάσεις και διαφωνίες επί του συνολικού σχεδιασμού και επί ειδικότερων πτυχών του θέματος της διαχείρισης απορριμμάτων. 

Ευάγγελος Καπετάνιος «Η κυβέρνηση θα συνδράμει τα μέγιστα, για να τρέξουμε δράσεις και έργα σε όφελος του περιβάλλοντος, σε όφελος των κοινωνιών»

Ο κ. Καπετάνιος πάντως εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από το επίπεδο της ετοιμότητας, που παρουσιάζει η Περιφέρειά μας στο πεδίο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων. «Διαπίστωσα πως η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη κατέθεσε ήδη από χθες τον Περιφερειακό Σχεδιασμό Διαχείρισης Αποβλήτων και από την άλλη εβδομάδα θα καταθέσει και την αντίστοιχη στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων». «Θέλω να πιστεύω ότι θα είναι μέσα στις τρεις πρώτες περιφέρειες, που θα μπορέσουν να κλείσουν το θέμα του ΠΕΣΔΑ στους επόμενους δύο μήνες», προσέθεσε. «Πάμε καλά, πάμε δυνατά στην Ανατολική-Μακεδονία Θράκη», επισήμανε χαρακτηριστικά, για να αναγνωρίσει πως υπάρχουν και προβλήματα, σπεύδοντας όμως να αντιτείνει ότι η Περιφέρεια ΑΜ-Θ ανταποκρίνεται πολύ ικανοποιητικά. «Η κυβέρνηση θα συνδράμει τα μέγιστα», διαβεβαίωσε κλείνοντας, «προκειμένου να μπορέσουμε να τρέξουμε δράσεις και έργα σε όφελος του περιβάλλοντος, σε όφελος των κοινωνιών». 

Γιώργος Παυλίδης «Η διαχείριση των αποβλήτων έχει περάσει από πολλές αλλαγές και μεταμορφώσεις και φτάσαμε σήμερα να είμαστε κοντά στο τέλος»

Σημαντική χαρακτήρισε τη συνάντηση με τον κ. Καπετάνιο ο περιφερειάρχης ΑΜ-Θ, κ. Γιώργος Παυλίδης, επισημαίνοντας ότι το θέμα των στερεών αποβλήτων είναι μια «βασανισμένη» υπόθεση στην Περιφέρειά μας, η οποία κρατάει από το 2000. «Έχει περάσει από πολλές αλλαγές και μεταμορφώσεις και φτάσαμε σήμερα να είμαστε κοντά στο τέλος», παρατήρησε ο κ. Παυλίδης. «Έχουν διατεθεί μέχρι τώρα σημαντικοί πόροι», επισήμανε, εξηγώντας πως «αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε μπροστά στη διαμόρφωση του ΠΕΣΔΑ, του τελικού σχεδίου, που θα περάσει από το περιφερειακό συμβούλιο αφού προηγουμένως εξετάσουμε τις επιμέρους υπολειπόμενες λεπτομέρειες και αφού έχει και την ανάλογη γνώμη από τα αντίστοιχα υπουργεία». «Αυτό είναι πολύ σημαντικό, όμως ταυτόχρονα έχουμε και υπολειπόμενα έργα», συνέχισε, «που στη μεν ανατολική πλευρά, στην πλευρά δηλαδή της Θράκης, είναι πολύ περισσότερο προχωρημένα σε σύγκριση με τη δυτική πλευρά».
 
Ο περιφερειάρχης δεν παρέλειψε να εξάρει τη δουλειά, που έχει κάνει η ΔΙΑΑΜΑΘ τον τελευταίο ενάμιση χρόνο, ενώ επισήμανε πως υπάρχει μια εξαιρετική συνεργασία με τους δήμους της Περιφέρειας. Κλείνοντας, εκτίμησε ότι μέχρι τα τέλη του Μαΐου θα έχει επιτευχθεί η τελική έγκριση του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων. 

Βαγγέλης Λαμπάκης «Μακάρι να αποτύχω στις προβλέψεις μου και αυτός ο σχεδιασμός, τον οποίο θέλει και επιβάλλει η κυβέρνηση, να πετύχει»

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜ-Θ, κ. Βαγγέλης Λαμπάκης, σημείωσε καταρχήν πως σε τοπικό επίπεδο υπάρχει ετοιμότητα, τόσο όσον αφορά στα τοπικά σχέδια διαχείρισης αποβλήτων, που συνέταξε κάθε δήμος χωριστά, όσο και στον περιφερειακό σχεδιασμό διαχείρισης αποβλήτων. «Έχουμε τελειώσει με τον σχεδιασμό, που μας υπέδειξε η πρόταση του Υπουργείου Περιβάλλοντος της καινούργιας κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ», σημείωσε με νόημα ο κ. Λαμπάκης, εκφράζοντας με αυτόν τον τρόπο τις επιφυλάξεις του σε σχέση με την αποτελεσματικότητα της στρατηγικής, που χαράχθηκε το περασμένο καλοκαίρι. Μάλιστα έκανε λόγο για ένα «σοκάρισμα», που προκάλεσαν στους εμπλεκόμενους φορείς, οι αλλαγές και διαφοροποιήσεις, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση, αναφορικά με τις δράσεις και τους στόχους του Εθνικού Σχεδίου Διαχείρισης Αποβλήτων. Για παράδειγμα, εστιάζοντας στους στόχους που έχουν τεθεί αναφορικά με την ανακύκλωση στην πηγή, παρατήρησε ότι δημιουργούν μια ποσοστιαία ανακύκλωση πολύ υψηλή, που όπως επισήμανε, «εγώ αν πετύχαινε, θα ήμουν πάρα πολύ ανακουφισμένος και ευτυχισμένος». Έσπευσε, όμως, να καταστήσει σαφές ότι την ευθύνη της επιτυχίας ή της αποτυχίας αυτού του σχεδιασμού, θα πρέπει να την αναλάβει η ίδια η κυβέρνηση. «Δεν υπάρχει καμία διάθεση αντιπολιτευτική ή διάθεση σύγκρουσης, αλλά υπάρχει διάθεση συνεργασίας», διευκρίνισε, «και όταν λέω ότι θα είμαι ανακουφισμένος, εννοώ ότι μακάρι να αποτύχω στις προβλέψεις μου και αυτός ο σχεδιασμός, τον οποίο θέλει και επιβάλλει η κυβέρνηση, να πετύχει».
 
Εστιάζοντας, πάντως, στη χθεσινή συνάντηση με τον κ. Καπετάνιο, σημείωσε ότι έγινε μια εποικοδομητική συζήτηση, αναγνωρίζοντας στον Γενικό Γραμματέα του Υπουργείο Εσωτερικών ότι έχει διάθεση για συνεργασία και ασχολείται πάρα πολύ με το ζήτημα. Επιπλέον εξήρε το έργο της ΔΙΑΑΜΑΘ και συνεχάρη ειδικότερα τον πρόεδρο και τον διευθυντή της για την κατάρτιση του υπό έγκριση Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Αποβλήτων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.