ΟΧΙ του Φαρμακευτικου Συλλογου Ροδοπης

Την αντίθεσή τους εκφράζουν οι φαρμακοποιοί της περιοχής σε περίπτωση ενδεχόμενων ρυθμίσεων για το φαρμακευτικό επάγγελμα που θα αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες στην είσοδο στην Ελλάδα ξένων αλυσίδων φαρμακείων.

Δημοσίευμα, το οποίο έγινε κατ’ εντολή κάποιων μεγάλων εταιρειών, οι οποίες ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να λειτουργήσουν με καθαρά εμπορικό τρόπο, χαρακτήρισε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης Βασίλειος Τσαπέκος το άρθρο που δημοσιεύτηκε την περασμένη βδομάδα στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή». «Πιστεύουμε ότι η δημοσίευση στην εφημερίδα «Κόσμος του Επενδυτή» έγινε κατ’ εντολή. Δεν υφίσταται τέτοιο θέμα. Στο διάλογο που έχουν ανοίξει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος με το Υπουργείο Υγείας, επ’ ευκαιρία του νέου νόμου περί φαρμακείων που θα ψηφιστεί τις επόμενες μέρες, τέθηκε τέτοιο θέμα και δεν υπάρχει πρόθεση από την σημερινή κυβέρνηση να επιτρέψει την είσοδο ξένων αλυσίδων φαρμακείων στην Ελλάδα.

Πιστεύουμε ότι αυτή η δημοσίευση εξυπηρετούσε συγκεκριμένα συμφέροντα κάποιων μεγάλων εταιρειών, οι οποίες ενδιαφέρονται να εγκατασταθούν στην Ελλάδα και να λειτουργήσουν με καθαρά εμπορικό τρόπο και ήθελαν με κάποιο τρόπο να προϊδεάσουν την κοινή γνώμη, ενδεχομένως, και τους αρμόδιους στα υπουργεία».

Η προσωπική σχέση φαρμακοποιού-ασθενή ξεπερνάει κάθε απλή εμπορική συναλλαγή, σύμφωνα με τον κ. Τσαπέκο, κατά τον οποίο το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και «δεν είναι ένα απλό εμπόρευμα και δεν πρέπει να διέπεται απ’ τους απλούς και μόνον εμπορικούς κανόνες της αγοράς».

Την αντίθεση του κλάδου φαρμακοποιών της περιοχής αλλά και του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου σε περίπτωση ενδεχόμενων ρυθμίσεων για το φαρμακευτικό επάγγελμα που θα αφήνουν ανοιχτές τις πόρτες στην είσοδο στην Ελλάδα ξένων αλυσίδων φαρμακείων εκφράζει ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ροδόπης κ. Τσαπέκος, τονίζοντας ότι «ο κλάδος μας είναι σε αντίθεση με μια τέτοια ενδεχόμενη απόφαση γιατί το δημόσιο συμφέρον και η δημόσια υγεία δεν θα ωφεληθεί σε τίποτε από τις αλυσίδες φαρμακείων. Δεν μιλάμε για ένα απλό εμπορικό προϊόν. Το δικό μας επάγγελμα εμπεριέχει και παροχή επιστημονικής συμβουλής, παροχή φροντίδας προς τον ασθενή και όχι μια απλή συναλλαγή μεταξύ φαρμακοποιού και πελάτη».

Τέλος, τονίζει ότι στην Ευρώπη υπάρχουν αλυσίδες ως μεμονωμένες περιπτώσεις, όπως στη Βρετανία, αλλά κι εκεί η πρακτική έδειξε ότι ο κόσμος προτίμησε τον φαρμακοποιό του. «Ο κόσμος δεν έδειξε ενδιαφέρον για μια σειρά φαρμακείων μιας μεγάλης εταιρείας. Επειδή ο ασθενής ενδιαφέρεται να έχει την επικοινωνία με τον επιστήμονα φαρμακοποιό, να πάρει τις πληροφορίες που θέλει για το φάρμακο, εμπιστεύεται τον φαρμακοποιό του και θέλει από τα χέρια του να πάρει το φάρμακο». Γεγονός που αποδεικνύεται και από το σημερινό καθεστώς της λειτουργίας στην Ελλάδα αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη (!).

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.