Οχι στο θανατο… Ναι στη στειρωση

… και την αυστηρή εφαρμογή του νόμου για την προστασία των ζώων λέμε εμείς οι σημερινοί άνθρωποι, οι «ευαίσθητοι» και πολυπράγμονες άνθρωποι του καιρού μας που κάθε τι άλλο παρά ευαισθησία δείχνει στα αδέσποτα.

Ευχάριστο παράδειγμα η συνεργασία του Δήμου Κομοτηνής με τη Ζωοφιλική Εταιρεία Κομοτηνής που ήδη έχουν δρομολογήσει και υλοποιούν προγράμματα στείρωσης.

Να τι χρειάζεται για να δοθεί μία λύση στον ολοένα και αυξανόμενο αριθμό των αδέσποτων στην Ελλάδα:

1)Εντατικά μαζικά προγράμματα στείρωσης, θεσμοποιημένα και καθιερωμένα από την πολιτεία που να πραγματοποιούνται από τους δήμους και τα δημοτικά συμβούλια.

2)Αυστηροί νόμοι υπέρ της προστασίας των ζώων, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει την καταγραφή των ζώων για τον εύκολο εντοπισμό, αλλά και την αναγνώριση και ταυτοποίησή τους, τη χορήγηση άδειας, όπως και την επιβολή κάποιας ποινής για την εγκατάλειψη, το βασανισμό, την κακομεταχείριση, την κατάχρηση, τις δηλητηριάσεις και τον αποκλεισμό των ζώων.

3)Δυναμική και αποφασιστική ισχυροποίηση των νόμων για την προστασία των ζώων.

4)Εκπαίδευση και ενημέρωση των πολιτών, ενθαρρύνοντας κάποιες απλές, ατομικές πρωτοβουλίες.

5)Δημιουργία κλινικών για μικρά ζώα σε κάθε δήμο για την πραγματοποίηση των στειρώσεων και την περίθαλψη τους σε περίπτωση ανάγκης.

Τι ΔΕΝ χρειάζεται…

Καταφύγια ζώων χωρίς μαζικά προγράμματα στειρώσεων και «ανθεκτικών» νόμων για την εγκατάλειψη…οι οποίοι θα μεταλλάσσονται απλά σε χώροι συγκέντρωσης και συμπύκνωσης ζώων, εξ’ αιτίας του αυξανόμενου αριθμού των αδέσποτων.

Αυτό ΔΕΝ είναι αυτό που θέλουμε!

Σώστε μία ζωή! Υιοθετήστε!

Καθώς υπάρχουν χιλιάδες αδέσποτα στους δρόμους, έχει μεγάλη σημασία να υιοθετήσετε παρά να αγοράσετε ένα σκυλί.

Εάν πάλι επιθυμείτε πολύ να αγοράσετε ένα σκυλάκι…βεβαιωθείτε ότι έχετε υιοθετήσει μαζί με αυτό τουλάχιστον ένα αδέσποτο!!!

Στειρώστε τους ιδιόκτητους σκύλους

Ενας από τους βασικούς παράγοντες που συμβάλλουν στη δημιουργία και την αύξηση των αδέσποτων είναι το γεγονός ότι οι περισσότεροι ιδιοκτήτες δε στειρώνουν τους ίδιους, τους δικούς τους σκύλους και τους αφήνουν να τριγυρίζουν στους δρόμους, ζευγαρώνοντας με άλλα σκυλιά, καταλήγοντας σε ανεπιθύμητες εγκυμοσύνες και κουτάβια, αφού οι περισσότεροι άνθρωποι, ακόμα χειρότερα, δεν τους κάνουν ευθανασία, αλλά τα πετάνε στο δρόμο!

Χιλιάδες αδέσποτες γάτες

Η κατάσταση με τις γάτες στην Ελλάδα ίσως είναι ακόμα χειρότερη από αυτή των σκυλιών, αφού έχουν τη δυνατότητα να περιπλανώνται ελεύθερα παντού…και καθώς οι περισσότερες δεν είναι στειρωμένες, προκαλούν έναν ανυπολόγιστο αριθμό από γατάκια!

Η ΣΗΜΑΝΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΣΤΕΙΡΩΣΕΩΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΣΤΟ 70%

Πότε να καταφύγουμε στην ευθανασία;

Το θέμα της ευθανασίας είναι ένα πολύ δύσκολο και «λεπτό» ζήτημα, το οποίο θα πρέπει να προσεγγίσουμε με «ανοιχτό» και «διαλλακτικό» μυαλό από όλες τις οπτικές γωνίες.

Η ευθανασία θα έπρεπε να χρησιμοποιείται σαν έσχατη λύση και μόνο εάν δεν υπάρχει κανένας άλλος τρόπος για το ζώο προκειμένου να μην υποφέρει. Μόνο εφ’ όσον έχουν εξαντληθεί όλοι οι υπόλοιποι δυνατοί και εναλλακτικοί τρόποι θα πρέπει να πραγματοποιείται.

(πηγή: www.stardogs.gr)

Επιμέλεια: Καλπάνης Μπάμπης

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.