Οχι στο ΝΑΤURA απο το Δημο Μαρωνειας Σαπων

Αντίθετο στην ένταξη της παράκτιας ζώνης στο ΝΑΤURA το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών

Την ομόφωνη αντίθεσή του στο σχέδιο νόμου για την ένταξη της Παράκτιας Ζώνης της ΑΜΘ στο σχέδιο ΝΑΤURA 2000 εξέφρασε την Τρίτη 26 Ιουλίου το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών. Το θέμα συζητήθηκε κατά την τακτική του συνεδρίαση, κατά την οποία το σώμα μετά από σχετική ενημέρωση συνέταξε ψήφισμα σε συνεννόηση και με τον Αλιευτικό Συνεταιρισμό του Δήμου Μαρώνειας Σαπών, το οποίο και θα αποσταλεί άμεσα αρμοδίως. Αξίζει να υπενθυμίσουμε πως ανάλογο ψήφισμα ενέκρινε πρόσφατα και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, ενώ το θέμα τέθηκε και στην τελευταία συνεδρίαση της ΠΕΔ ΑΜΘ. 

Το κείμενο του ψηφίσματος, έχει ως εξής: 

«Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μαρώνειας Σαπών, σε τακτική συνεδρίαση του που έγινε την 26η Ιουλίου 2016 αποφάσισε την έκδοση ψηφίσματος για το χαρακτηρισμό ή μη όλης της θαλάσσιας περιοχής του Δήμου μας ως «NATURA 2000».
 
Αντιτιθέμεθα στο υπό ψήφιση σχέδιο νόμου σύμφωνα με το οποίο δεσμεύεται απαράδεκτα ολόκληρη σχεδόν η θαλάσσια περιοχή της περιφέρειάς μας Αν. Μακ. και Θράκης και μεγάλο μέρος του ορεινού όγκου εντασσόμενο στη “ΝΑΤURA 2000”.

Η εν λόγω δέσμευση αγγίζει τα όρια της συνταγματικής νομιμότητας με δεδομένο ότι τροχοπεδεί κάθε αναπτυξιακή προοπτική και καταργεί κάθε σχεδιασμό ο οποίος έχει δρομολογηθεί σύμφωνα με τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιφέρειάς μας. Είναι δε πλέον του βεβαίου ότι ο χαρακτηρισμός «NATURA 2000» θα σημάνει (ακόμη και στην περίπτωση που δρομολογήθηκε οτιδήποτε) καθυστέρηση, σε αδειοδοτήσεις μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και προπάντων δυνατότητα προσβολής τους από οποιαδήποτε τρίτο γεγονός που θα οδηγεί σε αδυναμία και αποτροπή ανάπτυξης για επενδυτικά σχέδια.
 
Κι όλα αυτά, όχι για ρυπογόνες επεμβάσεις, αλλά για κάθε παρέμβαση η οποία θα έλκει μια σειρά από ενέργειες για το πιο απλό και λογικό. Πέραν των άλλων το ισοζύγιο κόστους και οφέλους στα πλαίσια της προστασίας του οικοσυστήματος και ο έλεγχός του από τις επικείμενες ΚΥΑ, σε περίπτωση δέσμευσης του όλου χώρου ως “ΝΑΤURA 2000” δημιουργεί αμφισβήτηση χωρίς την ύπαρξη ενός Πλαισίου Κανόνων που ναι μεν δεν προκαθορίζονται, αλλά εντοπίζονται σε κάποιο βαθμό για να μην υπάρχει ομηρία στην υποχώρηση όλων των αναπτυξιακών με βασική αυτή της αλιείας που για τους παράκτιους οικισμούς του Δήμου μας είναι κεφαλαιώδους σημασίας.
 
Έτσι η ανωτέρω δέσμευση ολόκληρου του θαλάσσιου χώρου του δήμου μας καταστρέφει όλες τις μορφές υγιούς ανάπτυξής του και γι αυτό καλούμε άμεσα την πολιτεία να μην προχωρήσει στην σχετική νομοθετική πρωτοβουλία».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.