Οχι στις ταμειακες μηχανες απ΄ τους πρατηριουχους
Ανεστάλη η προγραμματισμένη για τη Δευτέρα 14 Ιουλίου απεργία των πρατηριούχων υγρών καυσίμων, αλλά και η χθεσινή των ιδιοκτητών βυτιοφόρων, με συνέπεια να τροφοδοτείται κανονικά με καύσιμα η αγορά. Οι πρατηριούχοι ζητούν να μην εφαρμοστούν οι ταμειακές μηχανές και να σφραγίζονται τα καζάνια τους απ΄ τις εταιρείες και οι ιδιοκτήτες βυτιοφόρων διεκδικούν απ΄ τις εταιρείες που προμηθεύονται το καύσιμο να υπάρξει ένα ελάχιστο κόμιστρο εκκίνησης, γύρω στα 50 ευρώ. Μέχρι νεοτέρας αναγγελίας κινητοποιήσεων η αγορά στα καύσιμα δεν θα παρουσιάσει προβλήματα.
Στην ημερίδα της Παρασκευής που πραγματοποιήθηκε στο Επαγγελματοβιοτεχνικό Επιμελητήριο Ροδόπης ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης έκλεισε τις επισημάνσεις του με μία αναφορά στις ταμειακές μηχανές που αποφασίστηκε να τοποθετηθούν τα πρατήρια υγρών καυσίμων, προκειμένου να καταγράφεται η αξία και η ποσότητα. Ο κ. Φωτιάδης είχε αποδεχθεί απώλειες ύψους 8%.
Σε δηλώσεις του στον ΠτΘ, ο πρόεδρος των πρατηριούχων υγρών καυσίμων για το νομό μας, κ. Όθων Κακαρέλης σχολιάζει τα προβλήματα που θα δημιουργηθούν από τις ταμειακές αρχής γενομένης απ΄ τις απώλειες. «Τα καύσιμα, ειδικά οι βενζίνες, εξατμίζονται, παρουσιάζουν διαφοροποιήσεις ανάλογα με τη θερμοκρασία».
Ο κ. Κακαρέλης επικεντρώνει στον κίνδυνο που ενέχεται να κατηγορήσουν τους πρατηριούχους για λαθρεμπόριο, λόγω απωλειών: «Θα εμφανίζεται διαφοροποίηση ανάμεσα στην ποσότητα της αγοράς και της πώλησης. Επιπλέον, για την τοποθέτηση ταμειακών μηχανών, τα έξοδα για τους πρατηριούχους θα είναι τεράστια. Πρέπει να αγοράσουμε καινούργιες αντλίες γιατί δεν παίρνουν όλες ταμειακές μηχανές.
Προς το παρόν υπάρχει μια παράταση, γι΄ αυτό και ανεστάλη η απεργιακή κινητοποίηση που είχε αναγγείλει η Ομοσπονδία μας».
Στα αιτήματά τους είναι η διασφάλιση της ποσότητας των καυσίμων που προμηθεύονται: «Να σφραγίζουν τα καζάνια μας οι εταιρείες, ούτως ώστε οποιαδήποτε διαφοροποίηση να μην βαρύνει εμάς. Οι εταιρείες αντιδρούν, γιατί δεν τους συμφέρει. Με το κόλπο της θερμοκρασίας κλέβουν κάποια ποσότητα που θα είναι εις βάρος του πρατηριούχων». Το αρμόδιο υπουργείο Ανάπτυξης μπορεί να επιβάλλει την εκφόρτωση και το κλείδωμα των καζανιών στις εταιρείες όπως «και ένα σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου κατά την εκφόρτωση και την πώληση, το οποίο επιτηρεί τι μπαίνει στο καζάνι και τι πωλείται, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να κάνουν λαδιές ούτε οι εταιρίες ούτε οι βυτιοφόροι». Ο κ. Κακαρέλης εξηγεί ότι το σύστημα πρέπει να εφαρμοστεί τόσο στα πρατήρια όσο και στα βυτία.
Μαρία Αμπατζή
Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.
