Οχι στην παραταση αδειας εκμεταλλευσης λατομικου χωρου στους Προσκυνητες

Λόγω των αντιδράσεων των κατοίκων του οικισμού

Αρνητικά γνωμοδότησε τη Δευτέρα 31 Οκτωβρίου το Δημοτικό Συμβούλιο Μαρωνείας Σαπών στην αίτηση παράτασης της άδειας εκμετάλλευσης λατομικού  χώρου έκτασης 20.612 τ.μ. της εταιρίας «Αριστείδης Χατζηχρήστος & Σία  Ο.Ε.» στη θέση «Κρυψώνα» σε περιοχή της  Τοπικής Κοινότητας  Προσκυνητών  του Δήμου Μαρωνείας-Σαπών». Βέβαια η συγκεκριμένη απόφαση είναι απλά γνωμοδοτική, με την τελική απόφαση να ανήκει στις αρμόδιες υπηρεσίες, οι οποίες συνήθως αποφαίνονται θετικά σε αυτού του είδους τις αιτήσεις.
 
Όπως τόνισε ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, η άδεια εκμετάλλευσης είχε δοθεί το 2000, με τις εισηγήσεις των αρμόδιων οργάνων να μην λαμβάνονται υπόψη.
 
Ο Δήμος, όπως σημείωσε ο κ. Σταυρίδης, παίρνει ανταποδοτικά 380 ευρώ από την εκμετάλλευση, ενώ σημείωσε πως ο χώρος δεν είναι κανονικό λατομείο, αλλά ουσιαστικά ένας όγκος μαρμάρου που χρησιμοποιείται για εργασίες μικρής εμβέλειας, με τις εργασίες να γίνονται από οχήματα τα οποία έρχονται στην περιοχή από την Καβάλα, κόβουν αυτά που χρειάζονται και στη συνέχεια φεύγουν, κάτι που σημαίνει πως δεν υπάρχουν εργαζόμενοι από την περιοχή.
 
Η ένσταση του Δήμου συνοψίζεται στο γεγονός ότι δημιουργούνται προβλήματα με την  αγροτική οδοποιία, στο δρόμο που  χρησιμοποιεί ο εργολάβος για να ανέβει στο λατομείο, ενώ από όσο γνωρίζει δεν υπάρχουν άλλα ανταποδοτικά οφέλη, πλην των 380 ευρώ το χρόνο προς το Δήμο, από την εκμετάλλευση.
 
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης η Δημοτική Σύμβουλος κ. Μαρία Τριφωνίδου ζήτησε λεπτομέρειες για την περιβαλλοντική κατάσταση στο χώρο, και αν τηρούνται οι όροι, μιας και αποτελεί πληγή στο περιβάλλον της περιοχής, για αυτό ζήτησε να διερευνηθεί αν μπορεί να μπλοκαριστούν τόσο αυτή όσο και ανάλογες τέτοιες εκμεταλλεύσεις.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.