Οχι στην ιδιωτικοποιηση του νερου απο το Δημοτικο Συμβουλιο Κομοτηνης

Κατά της ιδιωτικοποίησης των ΕΥΔΑ Αθήνας και Θεσσαλονίκης και γενικότερα των υδάτινων πόρων αποφάνθηκε το Δημοτικό Συμβούλιο Κομοτηνής, που συζήτησε το θέμα την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου.

Αφορμή για τη συζήτηση αποτέλεσε το ψήφισμα που κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Εμείς… η πόλη» κ. Φελίνα Καζάκου, στο οποίο καταθέτει τον προβληματισμό της για την ιδιωτικοποίηση των ΕΥΔΑ της χώρας, με το πέρασμά τους στο Υπερταμείο Αξιοποίησης Δημόσιας Περιουσίας.
 
«Είναι μια απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης που πρέπει να μας προβληματίσει όλους. Το νερό είναι δημόσιο αγαθό το οποίο δεν ιδιωτικοποιείται και δεν πωλείται» σημείωσε εισηγούμενη το θέμα, τονίζοντας πως πρέπει όλα τα περιφερειακά δημοτικά συμβούλια να συνεργαστούν προς τον κοινό στόχο της στήριξης των ΕΥΔΑ της χώρας, γιατί σε δεύτερο χρόνο μπορεί αυτό που απασχολεί σήμερα αυτές να έρθει σύντομα στις ΔΕΥΑ των μικρότερων Δήμων.
 
«Πρέπει να δώσουμε δυνατή μάχη μέσω των Δημοτικών Συμβουλίων και της ΚΕΔΕ ώστε να στηρίξουμε τους εργαζόμενους των ΕΥΔΑ και τους εκατομμύρια πολίτες και καταναλωτές που θα αντιμετωπίσουν την ιδιωτικοποίηση τα επόμενα χρόνια» σημείωσε.  

Κατά της γενικότερης εμπορευματοποίησης των αγαθών 

Με την λατινική φράση «O tempora, o mores» άνοιξε την τοποθέτησή του ο Δήμαρχος κ. Γιώργος Πετρίδης, χαιρετίζοντας την πρωτοβουλία της κ. Καζάκου, καταθέτοντας τη σύμφωνη άποψή του και προτείνοντας να υιοθετηθεί μαζί με το ψήφισμα της κ. Καζάκου και το ψήφισμα της ΚΕΔΕ που αφορά συνολικά την εμπορευματοποίηση αγαθών όπως η ύδρευση, το ηλεκτρικό ρεύμα και άλλα που έχουν μπει στον κορβανά των οικονομικών αξιών του κράτους.
 
Τόνισε μάλιστα πως στο υπερταμείο εντάχθηκαν και οι «Κτιριακές Υποδομές», ο φορέας που προέκυψε από την συγχώνευση του Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων και της Δημόσιας Επιχείρησης Ανέγερσης Νοσηλευτικών Μονάδων, μια σειρά από δημόσια αγαθά μπαίνουν σε αμφισβήτηση.
 
Σημείωσε πάντως πως δεν πρέπει το περιεχόμενο της απόφασης να είναι ένα στεγνό αντικυβερνητικό κείμενο, αλλά να ταυτίζεται με τις απόψεις της συντριπτικής πλειοψηφίας της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ότι με καμία κυβέρνηση δεν μπορούν αυτά τα ζητήματα να αποκτούν αποκλειστικά χρηματική αξία.  

Ένταξη στο υπερταμείο δεν συνεπάγεται ιδιωτικοποίηση 

Από την πλευρά της παράταξης «Πολη-τική Ανατροπή» η επικεφαλής κ. Ελένη Λαφτσή  τάχθηκε επίσης ενάντια στην εμπορευματοποίηση των αγαθών αυτών, στηρίζοντας την απόφαση για έκδοση ψηφίσματος, τονίζοντας όμως παράλληλα πως η ένταξη των εταιρειών αυτών στο υπερταμείο δεν σημαίνει αυτόματα την ιδιωτικοποίησή τους.  

Όλες οι κυβερνήσεις υπεύθυνες για την ιδιωτικοποίηση 

Σε διαφορετικό μήκος κύματος ήταν ο κ. Νίκος Φακιρίδης της Λαϊκής Συσπείρωσης, που τόνισε ότι θα πρέπει το ψήφισμα να έχει έντονο αντικυβερνητικό χαρακτήρα, σημειώνοντας πως θεωρούν υπεύθυνες όλες τις κυβερνήσεις που ψήφισαν τα μνημόνια για την κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε σήμερα όσο αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις. Για αυτό και απείχε από την ψηφοφορία, τονίζοντας πως η παράταξη θα καταθέσει στα πρακτικά άλλο δικό της ψήφισμα για την ιδιωτικοποίηση του νερού και των δημόσιων αγαθών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.