Οχι στη βια κατα των γυναικων λεει η Κομοτηνη

Δράσεις σε Κεντρική πλατεία και Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών

Δράση κατά της Βίας των γυναικών θα πραγματοποιήσουν στην Κεντρική πλατεία της Κομοτηνής το μεσημέρι της Παρασκευής 25 Νοεμβρίου τα μέλη της εθελοντικής ομάδας ευαισθητοποίησης για τα κοινωνικά θέματα του Europe Direct Κομοτηνής, σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας Κατά των Γυναικών.

Η δράση θα περιλαμβάνει ενημερωτικό περίπτερο από το Συμβουλευτικό κέντρο Κομοτηνής, θα υπάρχει μια έκθεση φωτογραφιών με τις εθελόντριες του Κέντρου να έχουν ποζάρει μακιγιαρισμένες ως κακοποιημένες γυναίκες, έκθεση σκίτσων γνωστών καρτούν που φαίνονται κακοποιημένα, ενώ οι περαστικοί θα μπορούν να γράφουν τις σκέψεις τους σε σχέση με την ημέρα και τις μορφές κακοποίησης, ενώ στις 14.00 θα πραγματοποιηθεί σεμινάριο από το Συμβουλευτικό Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής. 

Σοκάρουν οι αριθμοί για τη βία κατά των γυναικών στην ΕΕ 

Όπως τόνισε η υπεύθυνη του Κέντρου Ευρωπαϊκής Πληροφόρησης Κομοτηνής κ. Λουίζα Σαλτσίδου, η ημέρα ανακηρύχθηκε ως παγκόσμια ημέρα κατά της βίας των γυναικών με αφορμή το θάνατο των τριών αδερφών Μιραμπάλ, οι οποίες ήταν πολιτικές αγωνίστριες στη Δομινικανή Δημοκρατία και δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ από το καθεστώς Τρουχίλο.
 
Η δράση της Παρασκευής έχει οργανωθεί από τους εθελοντές του κέντρου, που πόζαραν και για τις φωτογραφίες με το μακιγιάζ να κάνει η Νάνσυ Ντούφαλη και την φωτογράφιση ο Ηλίας Ιατρόπουλος, ενώ τα σκίτσα έκανε η Πέγκυ Γεωργιάδου.
«Αυτό είναι σημαντικό γιατί υπάρχει ενεργή συμμετοχή των νέων, με σκοπό την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας για τόσο σοβαρά θέματα».
 
Άλλωστε πρόκειται για ένα φαινόμενο με παγκόσμιες διαστάσεις και οι αριθμοί στην ΕΕ σοκάρουν, μιας και σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη πάνω από 3.500 γυναίκες πεθαίνουν κάθε χρόνο λόγω ενδοοικογενειακής βίας, ενώ μία στις τρείς γυναίκες στην Ευρώπη άνω των 15 ετών έχει υπάρξει θύμα σωματικής ή σεξουαλικής βίας, μία στις 20 γυναίκες έχουν πέσει θύματα βιασμού, ενώ το 18% των γυναικών έχουν πέσει θύματα παρενοχλητικής παρακολούθησης, ενώ παρατηρούνται νέες μορφές βίας, που αφορούν το διαδίκτυο.
 
Η κ. Σαλτσίδου αναφέρθηκε σε δυο μέτρα ευρωπαϊκής κλίμακας που αφορούν την πρόληψη και την αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών, μια οδηγία της ΕΕ που αφορά τα θύματα της εγκληματικότητας και πως αυτά μπορούν να προφυλαχθούν και να υποστηριχθούν, καθώς και τη σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που έχει υιοθετηθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης όπου αναφέρονται όλες οι μορφές βίας. 

Διάχυση του μηνύματος κατά της βίας 

Τη σημασία που έχουν δράσεις σαν αυτή της Παρασκευής για τη διάχυση του μηνύματος κατά της βίας κατά των γυναικών τόνισε η κοινωνική λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρο Γυναικών Κομοτηνής κ. Έφη Γουντουδάκη, τονίζοντας πως το βιωματικό εργαστήριο που θα πραγματοποιήσουν μετά τη δράση στην κεντρική πλατεία, θα απευθύνεται σε φοιτητές, αλλά και όσους πολίτες ενδιαφέρονται θα αφορά τις έμφυλες νόρμες και μέσα από διαδραστικές ασκήσεις και σεμινάρια ώστε οι συμμετέχοντες να αντιληφθούν πως οι πεποιθήσεις για το πώς πρέπει να συμπεριφέρεται κανείς σαν άντρας ή γυναίκα μπορεί να οδηγήσουν στην άσκηση βίας προς τρίτους.
 
Μάλιστα ευελπιστεί πως με αυτή τη δράση τόσο οι άντρες όσο και οι γυναίκες θα ευαισθητοποιηθούν στο θέμα της βίας, οι μεν για να συνειδητοποιήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στη γυναίκα μια συγκεκριμένη συμπεριφορά, αλλά και για τις δε η αναγνώριση των μορφών βίας και να συνειδητοποιήσουν πως υπάρχει τρόπος διεξόδου.
 
«Υπάρχουν λύσεις, είμαστε εδώ για να τις στηρίξουμε, να τις ενδυναμώσουμε και να τις βοηθήσουμε να πάρουν τις αποφάσεις για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής τους» σημείωσε, τονίζοντας πως σε μια επαρχιακή πόλη όλα μπορεί να λειτουργήσουν ανασταλτικά, τόσο στο κίνητρο που μπορεί να έχει μια γυναίκα να απευθυνθεί και να ζητήσει βοήθεια αλλά και στη γνώση του κατά πόσο υπάρχει μια τέτοια υπηρεσία. 

Το έργο του Συμβουλευτικού Κέντρου Κομοτηνής 

Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής είναι μια Υπηρεσία που συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση στο πλαίσιο του ΠΕΠ Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης 2014-2020, στελεχώνεται, λειτουργεί και εποπτεύεται επιστημονικά από το ΚΕΘΙ και εντάσσεται στο δίκτυο υποστηρικτικών δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας κατά των γυναικών της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων (ΓΓΙΦ) εδώ και τέσσερα χρόνια, από τον Οκτώβριο του 2012 παρέχει δωρεάν υπηρεσίες συμβουλευτικής στήριξης σε γυναίκες θύματα βίας καθώς και σε όσες υφίστανται πολλαπλές διακρίσεις, έχοντας εξειδικευμένο προσωπικό (σύμβουλο υποδοχής/διοικητικό προσωπικό, ψυχολόγο, κοινωνικό/-ή λειτουργό, νομικό).
 
Οι υπηρεσίες καλύπτονται από το απόρρητο της συμβουλευτικής και αφορούν σε ενημέρωση και εξειδικευμένη πληροφόρηση, ψυχοκοινωνική συμβουλευτική (εξειδικευμένη στήριξη με την οπτική του φύλου), εργασιακή συμβουλευτική νομική συμβουλευτική/πληροφόρηση για τα δικαιώματα των γυναικών, τους σχετικούς νόμους, τις απαιτούμενες διαδικασίες για την υποβολή μήνυσης, καταγγελίας, κ.ά.

Επίσης υπάρχει συνεργασία με άλλες υπηρεσίες και παραπομπή των γυναικών σε ξενώνες, στις αστυνομικές και εισαγγελικές αρχές, στο δικαστήριο, σε νοσοκομεία, σε φορείς αρμόδιους για προνοιακά ή άλλα επιδόματα, σε φορείς απασχόλησης, προστασίας και υποστήριξης παιδιών κ.ο.κ.
 
Το Συμβουλευτικό Κέντρο Κομοτηνής δέχεται γυναίκες που: α) αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις (π.χ. άνεργες, μονογονείς, μετανάστριες, πρόσφυγες, ΑΜΕΑ κ.τ.λ.), β) έχουν υποστεί σωματική και σεξουαλική κακοποίηση, ψυχολογική, συναισθηματική ή/και λεκτική βία, και συγκεκριμένα ενδο-οικογενειακή/συντροφική βία, βιασμό ή απόπειρα βιασμού, σεξουαλική παρενόχληση στην εργασία, σε κοινωνικό χώρο κ.λπ.
 
Επίσης, δέχεται γυναίκες που έχουν υπάρξει θύματα πορνείας ή παράνομης διακίνησης και εμπορίας με σκοπό την οικονομική/σεξουαλική εκμετάλλευση (trafficking).
 
Το Συμβουλευτικό Κέντρο λειτουργεί σε συνδυασμό με:
Την πανελλαδικής εμβέλειας Τηλεφωνική Γραμμή SOS 15900 της ΓΓΙΦ, που προσφέρει υπηρεσίες ενημέρωσης και τηλεφωνικής συμβουλευτικής σε γυναίκες θύματα βίας (σε 24ωρη βάση, 365 ημέρες τον χρόνο), τα τριάντα εννέα Συμβουλευτικά Κέντρα και τους 19 ξενώνες φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών και των παιδιών τους των Δήμων και τους δύο ξενώνες φιλοξενίας του ΕΚΚΑ.
 
Η αναγκαιότητα των υπηρεσιών των συμβουλευτικών κέντρων φαίνεται από το γεγονός ότι η τηλεφωνική γραμμή SOS από την έναρξη της λειτουργίας της το 2011 έως και σήμερα έχει δεχτεί  πανελλαδικά 26.545 κλήσεις και 346 ηλεκτρονικά μηνύματα, ενώ 15.000 γυναίκες απευθύνθηκαν στα Συμβουλευτικά Κέντρα, 770 γυναίκες και 610 παιδιά φιλοξενήθηκαν στους Ξενώνες Φιλοξενίας.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.