«ΟΧΙ στα ναρκωτικα», «ΟΧΙ στα φαρμακα», «ΟΧΙ στην ευκολη λυση»

Από τις 9.00 και τις 13.00 στο Μικρό Πάρκο της Περιφέρειας έγινε ενημέρωση των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης των 19 δημοτικών σχολείων της Κομοτηνής από τα εξειδικευμένα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» γύρω από το θέμα πρόληψης και ναρκωτικών, μέσα από εργασίες, παιχνίδια και παραμύθια.

«Ο σκοπός μας είναι να ενημερώσουμε τα παιδιά και συγχρόνως να κάνουμε μια έρευνα για τις γνώσεις των παιδιών γύρω από το θέμα των ναρκωτικών. Η Νομαρχία Ροδόπης έχει ευαισθητοποιηθεί πολλές φορές πάνω σ’ αυτό το θέμα γιατί πιστεύουμε ότι είναι πια αργά για θεραπεία και πρέπει να αρχίσουμε από την πρόληψη», δήλωσε η υπεύθυνη Γραφείου Πολιτισμού της Νομαρχίας Ροδόπης Σιμπέλ Μουσταφάογλου.

Να σημειωθεί ότι το Γραφείο Πολιτισμού σε συνεργασία με το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» προγραμματίζει ενημερωτικές εκδηλώσεις για το σχολικό έτος 2005-2006, ενώ τα αποτελέσματα των χθεσινών εκδηλώσεων θα γνωστοποιηθούν σ’ όλα τα σχολεία και σ’ όλα τα παιδιά του νομού.

«Μέσα από παραμύθια, τα οποία έχουν να κάνουν με τη χρήση ουσιών, φαρμάκων περνούμε το μήνυμα «ΟΧΙ στα ναρκωτικά», «ΟΧΙ στα φάρμακα», «ΟΧΙ στην εύκολη λύση». Αυτό γίνεται μέσα από μικρές ομάδες, οι οποίες εμψυχώνονται από εξειδικευμένα στελέχη του Κέντρου «Ορφέας» και ακολουθεί συζήτηση έτσι ώστε να περάσει το μήνυμα «ΟΧΙ στις ουσίες», «ΟΧΙ στα ναρκωτικά», «ΟΧΙ στην πολυφαρμακία», ανέφερε ο διευθυντής του Κέντρου Πρόληψης της Χρήσης Εξαρτησιογόνων Ουσιών Νομού Ροδόπης «ΟΡΦΕΑΣ» Γκάρο Εσαγιάν, ο οποίος πιστεύει ότι η πιο κατάλληλη ηλικία για να περαστούν τα μηνύματα που έχουν να κάνουν με την πρόληψη χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών είναι η ηλικία των παιδιών του δημοτικού. «Πρέπει να ξεκινάμε από την ηλικία του δημοτικού γιατί αυτή είναι η ηλικία που τα μηνύματα περνούν. Τα παιδιά ακόμη είναι «αθώα». Πρέπει να τα οπλίσουμε και να τα προβληματίσουμε».

Όπως τόνισε ο ίδιος, «αυτές τις τρεις μέρες θα επεκταθούμε σ’ όλα τα δημοτικά σχολεία του νομού Ροδόπης και ευελπιστούμε και του χρόνου να συνεχίσει αυτή η δουλειά, η οποία άλλωστε συνεχίζεται και μέσα από τα προγράμματα Αγωγής Υγείας στην Α/βάθμια Εκπαίδευση. Είμαστε σε στενή συνεργασία με την Α/βάθμια και την Β/βάθμια Εκπαίδευση. Μέσα από τα προγράμματα Αγωγής Υγείας περνούμε το μήνυμα κατά των ναρκωτικών».

Έμφαση

στο πρόβλημα του αλκοόλ

Μείζον πρόβλημα παρουσιάζει το αλκοόλ που τελευταία παίρνει διαστάσεις στην εφηβική ηλικία. Το Κέντρο Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ» ευαισθητοποιημένο πάνω στο θέμα αυτό, προσπαθεί να δώσει έμφαση σ’ αυτό το πρόβλημα, το οποίο φαίνεται πλέον ότι «γίνεται ένα μείζον πρόβλημα στην εφηβική ηλικία. Ταυτόχρονα κάνουμε τις δραστηριότητές μας στον τοπικό πληθυσμό, στους γονείς και στα σχολεία του τόπου μας έτσι ώστε όλοι να ευαισθητοποιηθούν ακόμη περισσότερο. Γίνεται προσπάθεια διαρκώς να ενημερώνουμε και να προβληματίζουμε τον κόσμο».

«Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιούμε τα φάρμακα χωρίς να συμβουλευτούμε τους μεγαλύτερους», είναι τα μηνύματα που αποκόμισαν οι μαθητές των δημοτικών σχολείων που συμμετείχαν χθες στην ενημερωτική εκδήλωση του Κέντρου Πρόληψης «ΟΡΦΕΑΣ».

Μαρία Παπαδοπούλου

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.