Οχι ομοφωνως στο αιτημα της εταιρειας χρυσου

Από την Επιτροπή Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας

Στο ύψος τους στάθηκαν τα μέλη της Επιτροπής Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος της Περιφέρειας ΑΜΘ που συνεδρίασε την Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου στην Κομοτηνή, γνωμοδοτώντας ομόφωνα αρνητικά , συνεπή στις αρνητικές αποφάσεις και γνωμοδοτήσεις του συνόλου των συλλογικών οργάνων της Θράκης τα τελευταία 15 χρόνια, παρά τη θετική υπηρεσιακή πρόταση, επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της εταιρείας Μεταλλευτική Θράκης ΑΕ για τη διενέργεια 16 ερευνητικών γεωτρήσεων την ευρύτερη περιοχή των Σαπών και κλείνοντας το θέμα του χρυσού στον τόπο μας.
 
Τα μέλη της Επιτροπής της οποίας προεδρεύει ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Ευφραιμίδης αξιολόγησαν την Μελέτη ως προπομπό της εκμετάλλευσης του χρυσοφόρου κοιτάσματος προοπτική στην οποία η τοπική κοινωνία έχει κάθετα και διαχρονικά εναντιωθεί.
 

Καταλυτική ήταν η παρουσία του Δημάρχου Μαρώνειας Σαπών κ. Γιάννη Σταυρίδη στην συνεδρίαση.  Ο Δήμαρχος παρουσίασε την ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση επί του θέματος του δημοτικού συμβουλίου Μαρώνειας Σαπών, επισημαίνοντας ότι το έργο της εξόρυξης και μεταλλουργίας χρυσού δεν συνάδει με το αναπτυξιακό μέλλον της περιοχής ενώ κάλεσε τα μέλη της Επιτροπής να γνωμοδοτήσουν με το βλέμμα στις επόμενες γενιές. Ο κ Σταυρίδης τόνισε ότι η τοπική κοινωνία εναντιώνεται σταθερά σε κάθε μεταλλευτική δραστηριότητα ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στον κίνδυνο που διατρέχει ο υδροφόρος ορίζοντας της περιοχής των Πετρωτών από την ενδεχόμενη λειτουργία μεταλλείου χρυσού στο Πέραμα για τον Δήμο, αφού οι Σάπες και άλλοι 8 οικισμοί της ΔΕ Σαπών υδρεύονται από αυτήν.
 
Παρών στη συνεδρίαση ήταν και το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου Κατά της Εξόρυξης και Μεταλλουργίας Χρυσού κ. Ανέστης Στρατιάδης, ο οποίος συντάχθηκε απολύτως με τη θέση του Δήμου Μαρώνειας Σαπών ως προς το ανεπιθύμητο των χρυσοφόρων επενδύσεων.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.