«Οχι» απο τους Ξανθιωτικους Συλλογους στις αποκριατικες εκδηλωσεις της Κομοτηνης

Σε υψηλούς τόνους διεξήχθη η απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των ΘΛΕ - Σταύρος Πάττας, πρόεδρος Trel@cademy «Είναι κρίσιμο να είμαστε ενωμένοι και να μην γίνονται τέτοια πράγματα που μόνο κακό μπορούν να κάνουν»

Δεν θα συμμετάσχουν οι Ξανθιώτικοι Σύλλογοι στις αποκριάτικες εκδηλώσεις του Δήμου Κομοτηνής, σύμφωνα με την απόφαση της Οργανωτικής Επιτροπής των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών, ήτοι του καρναβαλιού της Ξάνθης, που ελήφθη στην ειδική για το θέμα συνεδρίαση που πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης.
 
Η επιτροπή κατέληξε στην εν λόγω απόφαση, μετά από μία «θερμή» συνεδρίαση κατά την οποία οι τόνοι ανέβηκαν αρκετές φορές, κυρίως λόγω των εκπροσώπων των Συλλόγων που υποστήριζαν πως οι αποκριάτικες εκδηλώσεις της Κομοτηνής θα λειτουργήσουν ανταγωνιστικά απέναντι σε αυτές της Ξάνθης.
 
Στη συνεδρίαση έδωσαν το παρών και εκπρόσωποι του «δικού μας» Συλλόγου Trel@cademy, οι οποίοι ήταν και αυτοί που απέστειλαν την σχετική πρόσκληση προς τους συλλόγους της Ξάνθης, οι οποίοι από την πλευρά τους έκαναν σαφές πως δεν έχουν ως στόχο να ανταγωνιστούν το καρναβάλι της Ξάνθης, υπογραμμίζοντας πως εδώ και χρόνια ο Σύλλογος στηρίζει τον θεσμό ποικιλοτρόπως. 

Σταύρος Πάττας «Είναι αστείο να συγκρίνουμε έναν θεσμό 53 χρόνων, με την προβολή που αυτό έχει, με μία προσπάθεια την οποία κάνουμε με πολύ φιλική διάθεση» 

Το γεγονός αυτό επανέλαβε μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm»  και ο πρόεδρος της Trel@cademy κ. Σταύρος Πάττας, ο οποίος τόνισε πως «η Trel@cademy στηρίζει εδώ και εννέα χρόνια τον θεσμό του καρναβαλιού στην Ξάνθη,  δίνοντας το «παρών» στην παρέλαση και τις λοιπές εκδηλώσεις, ράβοντας τις στολές μας σε βιοτεχνία της Ξάνθης και μεταφέροντας κόσμο  από την Κομοτηνή στην Ξάνθη, ούσα εκείνη που είχε την πρωτοβουλία των 24ωρων δρομολογίων του ΚΤΕΛ Κομοτηνής, και όχι μόνο την ημέρα της αποκριάς, ενώ έχουμε διαφημίσεις επίσης τον θεσμό τόσο κατά τις συμμετοχές μας στα Ραγκουτσάρια της Καστοριάς αλλά και στις Σέρρες πέρυσι».
 
Στο πλευρό της Trel@cademy στάθηκε ο Σύλλογος «Βάτραχοι» από την Ξάνθη, επισημαίνοντας πως η συζήτηση που εκτυλίχθηκε είναι υπερβολική, τονίζοντας την αγαστή συνεργασία και τις φιλικές σχέσεις που διατηρούν με τον Σύλλογο της Κομοτηνής.
 
Οι τόνοι ανέβηκαν κατά την ανάγνωση της επιστολής του Συλλόγου Θάμυρις προς το Κέντρο Πολιτισμού της Ξάνθης η οποία μεταξύ άλλων χαρακτήριζε ως «ζημιογόνες(άμεσα και μελλοντικά)για το καρναβάλι της Ξάνθης» τις κινήσεις του ΚOM-ON- PARTY, στο πρόσωπο του Συλλόγου Trel@cademy, ζητώντας μάλιστα την αποβολή του συλλόγου από την Ξανθιώτικη παρέλαση του 2017. «Κατ’ επέκταση καταλαβαίνετε ότι από αυτές τις κινήσεις ζημιώνονται όλοι οι καρναβαλικοί σύλλογοι του Ξανθιώτικου καρναβαλιού, επομένως αν δεν επιληφθείτε του θέματος ως αρχή, θα κινηθούμε νομικά, ζητώντας τις ανάλογες αποζημιώσεις» ανέφερε μάλιστα χαρακτηριστικά η επιστολή.
 

Ακολούθησαν ηπιότερες τοποθετήσεις όπως αυτή του Συλλόγου Κατασκηνωτών οι οποίοι τόνισαν ότι ο κάθε Σύλλογος διατηρεί την αυτονομία του και περιορίζεται μόνο στην περίπτωση που ο κανονισμός προβλέπει κάτι τέτοιο, ενώ στο ίδιο μήκος κύματος ο Σύλλογος «Βίστωνες»,  που ναι μεν υπογράμμισαν ότι και οι ίδιοι στο παρελθόν έχουν συμμετάσχει σε πολλά καρναβάλια άλλων περιοχών, εκφράζοντας ωστόσο αντιρρήσεις για την ημέρα που επιλέχθηκε για την καρναβαλική παρέλαση της Κομοτηνής.
 
Το σύνολο των συμμετεχόντων συμφώνησαν πάντως στην ανάγκη περιφρούρησης των γιορτών της Ξάνθης, αποφασίζοντας τέλος την μη συμμετοχή των συλλόγων στις εκδηλώσεις της Κομοτηνής, με κύριο αιτιολογικό την ύπαρξη αντίστοιχων εκδηλώσεων στην Ξάνθη τις ημέρες εκείνες.
 
Αρνητικός απέναντι στην πρόσκληση των Trel@cademy εμφανίστηκε και ο Πρόεδρος του Κέντρου Πολιτισμού της Ξάνθης κ. Λύρατζης ο οποίος υποστήριξε ότι η συμμετοχή σε πολλές πόλεις κάποια στιγμή θα αδυνατίσει τον θεσμό, τονίζοντας πως οι αποφάσεις δεν είναι δεσμευτικές για τα άτομα, αλλά οι Σύλλογοι πρέπει να έχουν συντεταγμένη στάση. Πρότεινε μάλιστα την τροποποίηση του κανονισμού ούτως ώστε να υπάρχει πρόβλεψη για αντίστοιχες περιστάσεις στο μέλλον. 

«Το καρναβάλι για εμάς είναι διασκέδαση και το κάνουμε για να περάσουμε καλά» 

Από πλευράς της Trel@cademy ο κ. Πάττας μιλώντας στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» τόνισε πως «η προσπάθεια της Κομοτηνής είναι μία προσπάθεια που γίνεται σε φιλικό επίπεδο και αφορά συλλόγους που αποτελούνται από 10-15 άτομα. Το καρναβάλι για εμάς είναι διασκέδαση και το κάνουμε για να περάσουμε καλά και για να προσφέρουμε στον κόσμο τη δυνατότητα να διασκεδάσει, ειδικά σε αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα να πάνε στην Ξάνθη».
 
«Θεωρώ αστείο το να μπει κάποιος στη διαδικασία να συγκρίνει έναν θεσμό 53 χρόνων, το Καρναβάλι της Ξάνθης, με την προβολή που αυτό έχει, με μία προσπάθεια την οποία κάνουμε με πολύ φιλική διάθεση» τόνισε και υπογράμμισε πως «αυτό που θα πρέπει να κρατήσουμε όλοι είναι ότι δεν είναι ούτε η Ροδόπη, ούτε ο Έβρος, ούτε η Ξάνθη, αλλά είμαστε όλοι μαζί η Θράκη. Θεωρούμε λοιπόν ότι είναι κρίσιμο να είμαστε ενωμένοι και να μην γίνονται τέτοια πράγματα που δεν ευνοούν κανέναν αλλά αντίθετα μόνο κακό μπορούν να κάνουν».
 
Η Trel@cademy ωστόσο όπως διαβεβαίωσε ο ίδιος θα δώσει και φέτος το «παρών» στο Ξανθιώτικο καρναβάλι, «συνεχίζοντας αυτό για το οποίο δημιουργήθηκε, να διασκεδάζει».

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.