Οχι αλλα διοδια στην Εγνατια Οδο

Αρχή αγώνων η διαμαρτυρία στη Μέστη - Την προσφυγή στη δικαιοσύνη εξετάζουν οι φορείς

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο σημείο κατασκευής νέου σταθμού διοδίων επί της Εγνατίας Οδού στη Μέστη, πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 2 Ιουνίου, από θεσμικούς και παραγωγικούς φορείς της Ροδόπης και του Έβρου. Σε αυτή εξέφρασαν την ομόθυμη αντίθεση της τοπικής κοινωνίας στη δημιουργία ακόμα ενός σταθμού διοδίων στην περιοχή μας, αλλά και των προγραμματιζόμενων σε Καβάλα και Αρδάνιο. 

Παρόλο που οι εκπρόσωποι των φορέων ήταν πολλοί, μικρή ήταν η συμμετοχή των απλών πολιτών, όμως οι φορείς δήλωσαν ότι αυτή θα είναι μόνο η πρώτη από μια σειρά κινητοποιήσεων και κινήσεων για να αποτρέψουν την εγκατάσταση διοδίων στην περιοχή μας. Πέρα δε από τις κινητοποιήσεις, θα συνεχίσουν να ασκούν πιέσεις στους αρμόδιους υπουργούς και τον πρωθυπουργό, ενώ θα διερευνήσουν και την νομική πλευρά του θέματος.
 
Να σημειωθεί πως ανάμεσα στους συγκεντρωμένους ήταν Δήμαρχοι, Αντιπεριφερειάρχες, Περιφερειακοί Σύμβουλοι της συμπολίτευσης και της αντιπολίτευσης, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι κομμάτων από όλο το πολιτικό φάσμα, εκπρόσωποι των επαγγελματικών φορέων από Κομοτηνή, Σάπες και Αλεξανδρούπολη, καθώς και μέλη διαφόρων οργανώσεων.

 

Δημήτρης Πέτροβιτς «Αναστολή οποιουδήποτε σχεδιασμού για τη λειτουργία επιπλέον σταθμών» 

Το σχετικό ψήφισμα του Περιφερειακού Συμβουλίου με το οποίο ζητείται η άμεση αναστολή όλων των εργασιών στο χώρο που προβλέπεται να κατασκευαστεί ο νέος σταθμός διοδίων στη Μέστη, και συγχρόνως, η αναστολή οποιουδήποτε σχεδιασμού για τη λειτουργία επιπλέον σταθμών (π.χ. Άσπρη Άμμος Καβάλας, Αρδάνιο) κατά μήκος της Εγνατίας Οδού στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης ανέγνωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Δημήτρης Πέτροβιτς, σημειώνοντας πως η κίνηση αυτή είναι η πρώτη μόνο κίνηση ενάντια στην εγκατάσταση διοδίων σε όλη την ΑΜΘ.
 
Η Κυβέρνηση, σημείωσε, ήταν και παραμένει απούσα, χωρίς να ακούν τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας, ανακοινώνοντας επέκταση των διοδίων, και μάλιστα στο Αρδάνιο, όπου όλη η Θράκη έχει θρηνήσει θύματα. «Αυτό το διόδιο εκεί, δεν θα έπρεπε να λέγεται διόδιο, αλλά μνημείο πεσόντων, γιατί έχουν χαθεί πολλοί συμπολίτες μας» σημείωσε σκωπτικά.
 

Νίκος Τσαλικίδης «Οι πιέσεις θα γίνουν πιο έντονες» 

Τη λύπη του για το γεγονός ότι όσοι βρίσκονται στα κεντρικά συμβούλια των αποφάσεων αγνοούν συστηματικά όλους όσους εκπροσωπούν την τοπική κοινωνία, αλλά και τον κόσμο της Περιφέρειας, η οποία έχει μια ενιαία οικονομία την οποία όλοι θα πρέπει να σεβαστούν εξέφρασε ο Αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης
 
«Οι πιέσεις θα γίνουν πιο έντονες. Δεν θα επιτρέψουμε ένα τόσο σημαντικό ζήτημα για την Περιφέρειά μας να περάσει με αυτό τον θρασύ τρόπο με τον οποίο η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει το θέμα μας» σημείωσε, ζητώντας από όλους να καταλάβουν πως η συμβολική αυτή διαμαρτυρία, είναι η αρχή μιας μεγαλύτερης προσπάθειας για το καλό των πολιτών και της περιφέρειας.
 

Γιώργος Πετρίδης «Η κυβέρνηση, και αυτοί που αποφασίζουν κάθε φορά, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους ειδικές παραμέτρους» 

Η χωροθέτηση του συγκεκριμένου διοδίου, σημείωσε ο Δήμαρχος Κομοτηνής κ. Γιώργος Πετρίδης, αποκόπτει αυτό που η ίδια η πολιτεία, με τα χωροταξικά σχέδια ανάπτυξης, έχει αναγνωρίσει ως δίπολο της περιοχής, και μια ενιαία αναπτυξιακή ενότητα, με επιπτώσεις πολύ σοβαρές τα επόμενα χρόνια για όσους κινούνται σε αυτό το αναπτυξιακό δίπολο.
 
«Η Κυβέρνηση, και αυτοί που αποφασίζουν κάθε φορά, οφείλουν να λαμβάνουν υπόψη τους ειδικές παραμέτρους, όπως στη δική μας περίπτωση», σημείωσε, και επανέλαβε πως θα πρέπει άμεσα και έγκαιρα να αναδείξουν τις νομικές διαστάσεις του ζητήματος, μιας και εντοπίζουν νομικά κενά και στην ουσία και στο κατασκευαστικό κομμάτι της σύμβασης παραχώρησης.
 

Γιάννης Σταυρίδης «Η υπομονή όλων των θεσμικών και των πολιτών έχει εξαντληθεί» 

Καταστροφή στην ανάπτυξη, τον τουρισμό και τους επαγγελματίες χαρακτήρισε την εγκατάσταση των διοδίων ο Δήμαρχος Μαρωνείας Σαπών κ. Γιάννης Σταυρίδης, επισημαίνοντας πως δεν δίνεται πλέον η δυνατότητα για την επιλογή.
 
«Η υπομονή όλων των θεσμικών και των πολιτών έχει εξαντληθεί. Σήμερα κάνουμε μια νέα αρχή και να είναι σίγουροι αυτοί που αποφασίζουν για εμάς χωρίς εμάς, χωρίς να έχουν αποτυπώσει την κατάσταση που βιώνει ο τόπος μας, να λειτουργήσουν τα διόδια ότι θα είμαστε απέναντί τους» τόνισε, υπενθυμίζοντας πως όταν επισκέφτηκαν τους αρμόδιους δεν εισακούστηκαν.
 
Με το επαρχιακό δίκτυο στην περιοχή να βρίσκεται σε άσχημη κατάσταση, εξέφρασε τον φόβο ότι θα επιστρέψουμε πίσω 20 χρόνια, με θανάτους και τραυματισμούς λόγω της επισφαλούς του κατάστασης.
 

Ιλχάν Αχμέτ «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει άμεσα να σταματήσει το έργο της κατασκευής  των διοδίων της Μέστης» 

Τη βεβαιότητα ότι η επίμαχη ΚΥΑ θα καταπέσει στην ελληνική δικαιοσύνη, εξέφρασε ο βουλευτής Ροδόπης της Δημοκρατικής Συμπαράταξης κ. Ιλχάν Αχμέτ, προειδοποιώντας παρόλα αυτά πως στο μεταξύ θα περάσει αρκετός χρόνος, τον οποίο δεν αντέχει η Θράκη.
 
 «Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ οφείλει άμεσα να σταματήσει το έργο της κατασκευής  των διοδίων της Μέστης» σημείωσε, επισημαίνοντας πως τα συγκεκριμένα διόδια αποτελούν την αναπτυξιακή ταφόπλακα της περιοχής μας, για την οποία η κυβέρνηση δεν έχει επιδείξει το παραμικρό ενδιαφέρον, με το οριστικό τέλος για εμπόρους και επιχειρηματικότητα.
 
Η σύσσωμη συμμετοχή των εκπροσώπων των κατοίκων της περιοχής, ακόμα και στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Ιλχάν, να κάνει την κυβέρνηση να αντιληφθεί πως θα πρέπει να επέμβει επιτέλους για να προστατευτούν εκτός των άλλων και οι ειδικές πληθυσμιακές ομάδες, που έχουν πρακτικά μεγάλες ανάγκες για την μετακίνησή τους, ενώ δεσμεύτηκε να συνεχίσει να πιέζει στο πλαίσιο  του κοινοβουλευτικού ελέγχου για το θέμα. 

Δημήτρης Χαρίτου «Ανάγκη να εκφράσει ενιαία η τοπική κοινωνία τα αισθήματα ανησυχίας και δυσαρέσκειας για την εγκατάσταση  νέων διοδίων» 

«Η συμμετοχή μας στην συγκέντρωση  συμβολίζει την ανάγκη να εκφράσει ενιαία η τοπική κοινωνία τα αισθήματα ανησυχίας και δυσαρέσκειας όλων των πολιτών για την εγκατάσταση  νέων διοδίων» τόνισε το μέλος της Γραμματείας του Περιφερειακού Συμβουλίου του ΣΥ.ΡΙΖ.Α ΑΜΘ κ. Δημήτρης Χαρίτου, επισημαίνοντας πως αυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι συμπράττουν σε αντικυβερνητικούς σχεδιασμούς.
 

Μαζί με το αίτημα για την κατάργηση και την μη εγκατάσταση νέων μετωπικών και πλευρικών διοδίων στην Εγνατία, υπογράμμισε και την ανάγκη να υλοποιηθεί το ταχύτερο δυνατό η εγκατάσταση ενός ενιαίου συστήματος ηλεκτρονικών διοδίων με αναλογική και δίκαιη χρέωση για τους χρήστες με βάση την χιλιομετρική απόσταση που διανύουν, πρόνοιες για την μετακίνηση των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, άνεργων, ΑΜΕΑ και άλλων.
 
Τέλος εξέφρασε την πολιτική τους βούληση να παραμείνει με το σημερινό καθεστώς ο αυτοκινητόδρομος στην εταιρία Εγνατία Α.Ε, δηλαδή υπό δημόσιο έλεγχο γιατί κατά την γνώμη τους αποτελεί αναπτυξιακό εργαλείο εθνικής σημασίας για την περιοχή. 

Ευάγγελος Λαμπάκης «Δημιουργούν σφαγεία, τα σφάγια των οποίων θα είναι οι διερχόμενοι της Εγνατίας» 

Δικαίωμα και υποχρέωση του λαού χαρακτήρισε την αντίσταση στα διόδια ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και πρόεδρος της ΠΕΔ ΑΜΘ κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, που τόνισε πως τα διόδια όπως μπορούν να στηθούν σε μερικούς μήνες, έτσι μπορούν και να ξεστηθούν σε μερικές ώρες.
 

Αναφερόμενος δε στην πρόσφατη υπογραφή από τους υπουργούς για την εγκατάσταση 38 σταθμών διοδίων στην Εγνατία Οδό, σημείωσε πως δεν φαίνεται πουθενά Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για αυτά, σημειώνοντας πως θα κατατεθούν και μηνύσεις, εναντίον αυτών που αποφάσισαν να κάνουν ελκυστική την Εγνατία Οδό εφαρμόζοντας την επιθυμία των αναδόχων υποψηφίων, δημιουργώντας σφαγεία, τα σφάγια των οποίων θα είναι οι διερχόμενοι της Εγνατίας.
 
«Αυτό και αν είναι τραγικό και παράνομο, δεν θα μείνουν έτσι αυτά τα πράγματα, δεν αντέχουμε άλλο την αποκοπή Ροδόπης και Έβρου, ούτε τα άλλα διόδια σε Καβάλα και Αρδάνιο, που σημαίνουν την αποκοπή των ανθρώπων που ζουν στην φτωχότερη περιφέρεια της χώρας» κατέληξε.

Φώτης Καραλίδης «Οι φορείς θα πρέπει να αντιδράσουν σε αυτή τη λογική προικοδότησης της Εγνατίας οδού ως νύφη για τον ενδεχόμενο αγοραστή της» 

Την στάση των κυβερνητικών βουλευτών που στο Περιφερειακό Συμβούλιο για την Εγνατία Οδό είχαν οχυρωθεί πίσω από το γεγονός ότι η απόφαση για τα διόδια ήταν την προηγούμενης Κυβέρνησης, καυτηρίασε ο επικεφαλής της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης, ο οποίος τόνισε πως η απόφαση των Σπίρτζη και Τσακαλώτου για 38 διόδια στην Εγνατία αποτελεί τη διάψευσή τους.
 
Για αυτό εξέφρασε την άποψη πως οι φορείς θα πρέπει να αντιδράσουν σε αυτή τη λογική προικοδότησης της Εγνατίας οδού ως νύφη για τον ενδεχόμενο αγοραστή της. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.