«Ο υποψηφιος της Ν.Δ στη Ροδοπη, θα πρεπει να ειναι ντοπιος και να τον θελει η μειονοτητα»

ΠτΘ: κ. Μπαμπασίδη, τι καινούργιο προέκυψε, από την έλευση του κ. Καραμανλή στη Θεσσαλονίκη;

Κ.Μ.:
Το κόμμα αποφάσισε να παραμείνει στην άποψη του για τη διοργάνωση αυτής της τριήμερης ουσιαστικά ανόδου του Προέδρου του κόμματος στη Θεσσαλονίκη γιατί κατά την άποψη μας ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης έχει ουσιαστικό λόγο και στα οικονομικά μεγέθη αλλά και επιπλέον η Έκθεση της Θεσσαλονίκης σηματοδοτεί την οικονομική πολιτική και της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης και έχει γίνει σημαντικό σημείο για την εξέλιξη της επόμενης χρονιάς.

Κατά την άποψή μου, λοιπόν, ορθά -έστω και εξ’ αναβολής- ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας επισκέφτηκε τη Θεσσαλονίκη και είχε επαφές με τα στελέχη. Κατά τη διάρκεια αυτών των επαφών είχε συνάντηση την Παρασκευή με τα κομματικά στελέχη, μίλησε στους επιχειρηματικούς και παραγωγικούς φορείς και το Σάββατο έδωσε την καθιερωμένη συνέντευξη τύπου. Νομίζω ότι το κλίμα ήταν πολύ θετικό. Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή κομματικών στελεχών στη δεξίωση προς τιμήν των στελεχών. Τόσο την Παρασκευή όσο και το Σάββατο έλαβαν χώρα συνεδριάσεις διαφόρων κομματικών επιτροπών οι οποίες προετοιμάζουν τις θέσεις τους κατά τομείς και κατά περιεχόμενο για την κεντρική επιτροπή που θα γίνει στις 20 του μηνός.

ΠτΘ: Σε περιόδους κρίσεων όχι μόνο στην Ελλάδα, γενικότερα παγκοσμίως, υπάρχει συσπείρωση εκ των πραγμάτων γύρω από τις κυβερνήσεις οι οποίες καθίστανται πρωταγωνίστριες αφού αυτές καλούνται να πάρουν αποφάσεις που αφορούν άμεσα το μέλλον της χώρας στο επίπεδο των διεθνών επαφών και εξελίξεων. Πως θα μπορέσει η Νέα Δημοκρατία να υπερβεί αυτό το κλίμα της συσπείρωσης που υπάρχει στο ΠΑΣΟΚ τόσο με τις εξελίξεις τις διεθνείς όσο και με το Συνέδριο που θα γίνει σε λίγες ημέρες, και να καταστεί εκείνη πρωταγωνίστρια;

Κ.Μ.:
Αυτό που λέτε είναι αλήθεια. Σε περιόδους κρίσεων, όπως αυτή του 1991, αλλά και σε κάποιες έκτακτες ανάγκες ο κόσμος συσπειρώνεται γύρω από την κυβέρνηση. Νομίζω ότι είναι μια αντίδραση σωστή και αυτό είναι και το μεγαλείο ενδεχομένως της Δημοκρατίας.

Η ΝΔ, ως υπεύθυνη παράταξη, δίνει το στίγμα από μόνη της μέσα από τις θέσεις και μέσα από τη συμπεριφορά της ακόμα και σε αυτές τις κρίσιμες ώρες. Η Ν.Δ για να μπορέσει να ξεπεράσει τον επικοινωνιακό σκόπελο και τη μη δημοσιότητα προς την αντιπολίτευση και επιπλέον την δημοσιότητα που δίνεται στους χειρισμούς της κυβέρνησης, θα πρέπει να αποδείξει πόσο υπεύθυνη αντιπολίτευση είναι, πόσο έτοιμη είναι να δώσει υπεύθυνες λύσεις και να προτείνει λύσεις προς την κυβέρνηση. Επίσης η Νέα Δημοκρατία πρέπει να συνεχίσει να κάνει σωστά την δουλειά της και να ασκήσει σωστά το ρόλο της ως αντιπολίτευση.

Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναδεικνύει όχι μόνο ζητήματα της τρομοκρατίας, αλλά και το ζήτημα της οικονομίας, το ασφαλιστικό και όλα τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετώπιζε και αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός, έτσι ώστε να μην παραμεριστούν τα ουσιαστικά προβλήματα τα οποία είναι προτεραιότητα της Νέας Δημοκρατίας. Παράλληλα με τα διεθνή προβλήματα να αναδεικνύονται και τα καθημερινά προβλήματα, για να μην πέσει στο σφάλμα η ΝΔ να επικεντρωθεί μόνο στην επικαιρότητα.

Υπάρχουν μεγάλα προβλήματα που χρειάζονται άμεσες λύσεις, πιστεύω όμως ότι αυτό το έχει πετύχει στη συνείδηση του κόσμου και αυτό αποδεικνύεται και από τα γκάλοπ. Παγιώνεται μια σταθερή διαφορά μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και από τις μετρήσεις φαίνεται ότι στη συνείδηση του έλληνα πολίτη η Νέα Δημοκρατία έχει περάσει ως ένα πιο κοινωνικό και πιο ευαίσθητο κόμμα.

ΠτΘ: Σύμφωνα με δημοσκοπήσεις η διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και Νέας Δημοκρατίας ήταν 11,4 μονάδες και τώρα είναι 6,4. Σε δύο μήνες η διαφορά μειώθηκε κατά πέντε μονάδες. Δεν είναι πολύ μικρό το χρονικό διάστημα για μια τόσο μεγάλη μείωση της ψαλίδας μεταξύ των δύο μεγάλων κομμάτων;

Κ.Μ.:
Το ότι η διαφορά μέσα σε δύο μήνες μειώθηκε κατά πέντε μονάδες δεν σημαίνει ότι μετά από δύο μήνες θα μειωθεί άλλες πέντε μονάδες και μετά από δύο μήνες θα προηγείται το ΠΑΣΟΚ πέντε μονάδες και μετά από δύο μήνες δέκα μονάδες. Οι μετρήσεις καταγράφουν τις επιλογές του κόσμου κατά περίπτωση και κατά στιγμή. Πριν από δύο μήνες το ΠΑΣΟΚ ήταν σε πλήρη διάλυση. Δεν υπάρχει λογάριθμός ανάλογος όσοι μήνες περνούν τόσο μειώνεται η διαφορά! Επιπλέον μία διαφορά 11 μονάδων είναι σίγουρα μεγάλη. Και εγώ προσωπικά δεν πιστεύω ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές με 11 μονάδες διαφορά. Εκείνο που πιστεύω είναι ότι η ΝΔ μπορεί να κερδίσει τις εκλογές κι αυτό παγιώνεται διότι υπάρχει μια σταθερή διαφορά πάνω από 5 μονάδες την οποία βλέπω δύσκολο να ανατραπεί.

Επιπλέον δεν είμαστε κοντά σε εκλογές. Θεωρώ ότι είμαστε πολύ μακριά από περίοδο εκλογών.

ΠτΘ: Αυτό ίσως να είναι και αρνητικό για τη ΝΔ.

Κ.Μ.:
Πιστεύω ότι όσο θα φτάνουμε στις εκλογές και αφού ξεπεραστούν και οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, θα μεγαλώνει την διαφορά της. Διότι, πρέπει να λάβουμε υπόψη μας, ότι υπάρχει μία γενικότερη ανοχή, δίνεται μία παράταση χρόνου προς την Κυβέρνηση εξαιτίας και της συγκεκριμένης συγκυρίας.

ΠτΘ: Έχει διαπιστωθεί σε διαδοχικές εκλογικές αναμετρήσεις ότι ο Νομός Ροδόπης είναι προβληματικός για τη Νέα Δημοκρατία. Μήπως έχει καθυστερήσει η Νέα Δημοκρατία στο να κάνει κινήσεις ούτως ώστε να συγκροτήσει μια συγκεκριμένη και με δυναμικό προφίλ προς την κοινωνία δημοτική ή νομαρχιακή ομάδα;

Κ.Μ.:
Καταρχήν το πολιτικό στίγμα των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών δίνεται στις δύο μεγάλες πόλεις. Η Νέα Δημοκρατία, δεν έχει αποκρυσταλλώσει άποψη σε τι επίπεδο θα διεκδικήσει τις εκλογές αυτές. Στην πρώτη κουβέντα που έγινε στην Επιτροπή υπάρχει η σκέψη η ΝΔ ενδεχομένως να αφουγκραστεί περισσότερο τη θέση της κοινωνίας και αυτό θα έχει ως αντίκτυπο μια άλλη μεθοδολογία και μια άλλη διαδικασία. Αυτό δεν έχει ξεκαθαριστεί.

Πιστεύω ότι στην Κεντρική Επιτροπή, στις 23 Οκτώβρη, θα γίνουν συγκεκριμένες εισηγήσεις πάνω στο θέμα. Όσον αφορά το χρονικό περιθώριο η ΝΔ σωστά δεν ανοίγει τα χαρτιά της. Πιστεύω ότι είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα το δωδεκάμηνο και όποιοι υποψήφιοι θα συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια θα πρέπει να εκτεθούν αρκετά αργότερα, διότι το μεγάλο χρονικό διάστημα έχει και τους κινδύνους του. Καταρχήν δίνει όπλα στον αντίπαλο για να προετοιμάσει την άμυνά του, δίνει χρόνο στον αντίπαλο να βρει τα αρνητικά σημεία του άλλου και από την άλλη πιστεύω ότι χάνεται μία δυναμική.

ΠτΘ: Εσείς έχετε στο μυαλό σας να ασχοληθείτε με την Τοπική Αυτοδιοίκηση στις επόμενες εκλογές;

Κ.Μ.:
Εγώ είμαι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος και ενεργό στέλεχος του. Αυτήν την ώρα εκτιμώ διάφορες παραμέτρους και είναι γεγονός ότι και από τον κόσμο και από τον τύπο δέχομαι κάποιες παρενέργειες για το αν πρέπει να ασχοληθώ ή όχι.

Εκτιμώ ότι πρώτα πρέπει να μιλήσω με τον Πρόεδρο του κόμματος κατά δεύτερον να αφουγκραστώ την κοινωνία για να αποκρυσταλλώσω άποψη. Σίγουρα όμως μπορώ να σας καταθέσω ότι ήμουν μαχητής της παράταξης θεωρώ, ότι έχω ξεπεράσει τα κομματικά στενά όρια με την υποψηφιότητά μου ως ευρωβουλευτής και με την παλιότερη υποψηφιότητα μου και εκλογή ως δημοτικού συμβούλου και είμαι ανά πάσα στιγμή έτοιμος να προσφέρω τις υπηρεσίες μου τόσο στο κόμμα μου όσο και στην κοινωνία.

ΠτΘ: Τοπικά τα πάει καλά η Νέα Δημοκρατία;

Κ.Μ.:
Σίγουρα υπάρχει ένα αρκετά καλό κλίμα, θα μπορούσαν όμως να γίνουν και βελτιωτικές κινήσεις ώστε να υπάρχει άμεση συμμετοχή στα όργανα όχι μόνο των θεσμικά εκλεγμένων αλλά και περισσότερου κόσμου ώστε να εκπροσωπηθεί ουσιαστικά η γνώμη και η άποψη της κοινωνίας. Γενικά τα κόμματα είναι αρκετά αποκομμένα από την κοινωνία, κατά την προσωπική μου άποψη, περνούν μία μεταβατική περίοδο και αυτό που έχουν να κερδίσουν, κι αυτό που έχουν ως στόχο να διεκπεραιώσουν από εδώ και στο εξής είναι να ανοιχθούν περισσότερο στην κοινωνία. Αυτό το πρόβλημα όμως δεν είναι μόνο τοπικό είναι γενικό και όλων των κομμάτων.

ΠτΘ: Η ΝΔ μπορεί να νικήσει στο Νομό Ροδόπης;

Κ.Μ.:
Θα μπορούν τα όργανα ιδίως στο Κοινωνικό και Πολιτικό Συμβούλιο, που είναι ένα ευρύτατο όργανο και έχει στους κόλπους του όχι μόνο κομματικά στελέχη να συνεδριάζει πιο τακτικά. Νομίζω γίνονται προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση, έχουμε κάπως καθυστερήσει σε αυτό, αλλά υπήρχαν και κάποιες εξελίξεις που δεν το επέτρεψαν να λειτουργήσει. Καθώς όμως μπαίνουμε σε μια πιο ενεργή πολιτικά περίοδο ενόψει των δημοτικών εκλογών, θεωρώ ότι αυτό θα είναι δεδομένο για την καλύτερη πορεία των εκλογών.

ΠτΘ: Θα πρέπει να μπει ο μελλοντικός υποψήφιος Νομάρχης ή Δήμαρχος Κομοτηνής στη «φθοροποιό» διαδικασία των εσωκομματικών εκλογών ή θα πρέπει να υπάρξει μια ισχυρή υποψηφιότητα η οποία θα υποδειχθεί από την τοπική κοινωνία αλλά και προπάντων από το κόμμα κεντρικά και κανείς δεν θα την αμφισβητήσει;

Κ.Μ.:
Για αυτό και μίλησα για χρονικά περιθώρια και είπα ότι όσο αργότερα γίνει η ανακοίνωση τόσο καλύτερα θα είναι.

Θεωρώ ότι οι σκληρές κομματικές διαδικασίες δεν εκφράζουν απόλυτα την κοινωνία. Το ότι έχουν αποτύχει τέτοιες διαδικασίες τουλάχιστον όσον αφορά τη ΝΔ στο νομό μας είναι ξεκάθαρο. Σας αναφέρω ότι άλλοι ήταν στις διαδικασίες στις προηγούμενες νομαρχιακές εκλογές και άλλοι ήταν υποψήφιοι, άλλοι εκτέθηκαν στις διαδικασίες για το εθνικό ψηφοδέλτιο και άλλοι μπήκαν στο ψηφοδέλτιο.

Νομίζω ότι γενικά το κόμμα της ΝΔ, πρέπει να δείξει σταθερότητα σε σχέση με τις διαδικασίες που το ίδιο ορίζει. Θεωρώ ότι οι διαδικασίες αυτές είναι αρκετά επικίνδυνο να οδηγήσουν σε λανθασμένα συμπεράσματα. Οι απόλυτα κομματικές διαδικασίες όσον αφορά τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές ίσως οδηγήσουν σε λάθος αποφάσεις.

ΠτΘ: Αντέχει η τοπική ΝΔ δύο εκπροσώπους από την ίδια γενιά σε ένα κοινοβουλευτικό ψηφοδέλτιο;

Κ.Μ.:
Σαφώς και το αντέχει. Η ΝΔ έχει έναν Πρόεδρο που είναι δύο γενιές πιο κάτω από αυτούς που διαδέχτηκε, η ανανέωση είναι η γενικότερη γραμμή του κόμματος, είναι γενική γραμμή να ανανεωθούν τα ψηφοδέλτια, καταρχήν τα νομαρχιακά και δημοτικά και να τεθούν γενικές υποψηφιότητες και επιπλέον νομίζω ότι χρειάζεται στο νομό Ροδόπης που υπάρχει ένα τέλμα θα πρέπει να γίνει μια ανανέωση εκ βάθους σε όλα τα επίπεδα.

Πεπαλαιωμένες λύσεις, αναμοχλεύσεις και αναμασημένες λύσεις μάλλον τα ίδια αποτελέσματα θα φέρουν. Στο νομό μας πρέπει να λάβουμε ακόμα υπόψη τη σύνθεση του πληθυσμού, χρειάζεται και ισχυρή προσωπικότητα να υπάρχει και θεωρώ ότι η επιλογή των προσώπων στις νομαρχιακές και δημοτικές επιλογές θα πρέπει να είναι αποδεκτή και από την μειονότητα. Για μένα είναι πολιτική αυτοκτονία να τεθούν στο ψηφοδέλτιο άνθρωποι που δεν έχουν επαφή με τη μειονότητα. Επιπλέον θα πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη και την εντοπιότητα των υποψηφίων. Σε οικισμούς που έχουν «ιδιαιτερότητα ζύμωσης», είναι ξεκάθαρο ότι μπορούν να την πετύχουν εκείνοι που έχουν δοκιμαστεί με την πάροδο του χρόνου και εμπνέουν εμπιστοσύνη εξαιτίας της καταγωγής τους.

ΠτΘ: κ. Μπαμπασίδη σας ευχαριστούμε πολύ.

Κ.Μ.:
Κι εγώ ευχαριστώ.

Δάμων Δαμιανός

Άννα Πατρωνίδου


google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.