Ο υποψηφιος δημαρχος Κομοτηνης Γιαννης Λεβεντης για την προσχολικη αγωγη

«Να παρθούν όλα τα αναγκαία μέτρα για την ουσιαστική επέκταση της προσχολικής αγωγής»

Να παρθούν όλα εκείνα τα αναγκαία μέτρα που θα διασφαλίζουν την ουσιαστική επέκταση της προσχολικής αγωγής καλεί σε ανακοίνωσή της την κυβέρνηση η δημοτική παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση» δια του επικεφαλής της και υποψηφίου δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιάννη Λεβέντη.
 
Στην σχετική ανακοίνωση ο κ. Λεβέντης επισημαίνει πως ο στόχος της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ για την υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγείο καθίσταται ανέφικτος για τον Δήμο Κομοτηνής, ο οποίος δεν διαθέτει τις αναγκαίες κτιριακές υποδομές, ασκώντας δριμεία κριτική  στην κυβέρνηση για την περικοπή κονδυλίων του κρατικού κονδυλίου για τις προσχολικές υποδομές, την έλλειψη μόνιμων διορισμών νηπιαγωγών αλλά και την τοποθέτηση κοντέινερ μέσα στις υπάρχουσες σχολικές δομές, για την στέγαση των νηπίων. 

Αναλυτικά η ανακοίνωση έχει ως εξής: 

Στις 26/2/2019 η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε τους δήμους που από τη νέα σχολική χρονιά θα ισχύει η υποχρεωτική ένταξη των προνηπίων στα νηπιαγωγεία. Ένας από τους Δήμους είναι και ο Δήμος Κομοτηνής.
 
Επειδή θεωρούμε  ότι όλα τα παιδιά από τους πρώτους μήνες της ζωής τους πρέπει να έχουν θέση σε αναβαθμισμένες προσχολικές δομές, αναδείξαμε στο Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Κομοτηνής την ανάγκη για ουσιαστική υλοποίηση της σύγχρονης και ποιοτικής δίχρονης υποχρεωτικής προσχολικής αγωγής με ευθύνη του κράτους δημόσια και δωρεάν και την ανάγκη επίσης να αναπτυχθεί το δίκτυο των δημόσιων παιδικών και βρεφικών σταθμών ώστε όλα τα παιδιά ως 4 χρόνων να έχουν τη θέση τους σε δημόσιους παιδικούς και βρεφονηπιακούς σταθμούς. Μάλιστα συμμετείχαμε σε σχετικές κινητοποιήσεις.
 
Στο Δήμο Κομοτηνής δεν υπάρχουν οι αναγκαίες κτιριακές υποδομές για την υλοποίηση αυτού του στόχου, αν σκεφτεί κανείς ότι για τη λειτουργία του πρώτου νηπιαγωγείου νοικιάζεται διαμέρισμα και οι χώροι που χρησιμοποιούνται από αρκετά νηπιαγωγεία του Δήμου, είναι ήδη ανεπαρκείς. Από την ανακοίνωση δε της κυβέρνησης φαίνεται ότι δεν έχει σκοπό να δώσει ούτε ένα ευρώ, αφού για την υλοποίηση αυτού του μέτρου καθώς η ίδια  λέει  «δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού», μάλιστα έκοψε και το κονδύλι των 140 εκατομμυρίων ευρώ για προσχολικές υποδομές στον κρατικό προϋπολογισμό για το 2019, έστειλε οδηγία τοποθέτησης κοντέινερ μέσα στα υπάρχοντα σχολειά που θα στεγάσουν τα νηπιάκια, και μέχρι σήμερα δεν ανακοινώθηκε κανένας μόνιμος διορισμός νηπιαγωγών.
 
Αυτή είναι η λύση για το κρίσιμο ζήτημα της Προσχολικής Αγωγής; Να γεμίσουν οι υπάρχοντες – ήδη πολύ μικροί- αύλιοι χώροι με προκάτ, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εκπαιδευτική διαδικασία και τη διαβίωση παιδιών και εκπαιδευτικών σε αυτά τα σχολεία; Αν λάβουμε υπόψη την εμπειρία από την τοποθέτηση προκάτ για την κάλυψη στεγαστικών αναγκών σχολείων όλοι καταλαβαίνουν ότι, αν τα νήπια – προνήπια μπουν στα προκάτ, θα μείνουν εκεί για χρόνια.
 
Οι ανάγκες των νηπίων – προνηπίων και όλων των παιδιών της λαϊκής οικογένειας δεν χωράνε στη «δίκαιη ανάπτυξη» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ! Πρόκειται δηλαδή για κοροϊδία και εμπαιγμό της κυβέρνησης η οποία από τη μία εμφανίζεται απλόχερη με 4 δις στο ΝΑΤΟ,  και με τη μείωση της φορολογίας στα κέρδη των μετόχων από 15%σε 10% σε μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους και από την άλλη είναι μίζερη στις  ανάγκες των παιδιών μας και τις δικές μας.
 
ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

  • Γενναίο πρόγραμμα ίδρυσης και λειτουργίας νέων νηπιαγωγείων. Μαζικούς διορισμούς μόνιμων νηπιαγωγών.
  • Δέσμευση χώρων και χρηματοδότηση για την ανέγερση νηπιαγωγείων και παιδικών σταθμών.
  • Δημόσιους, Δωρεάν παιδικούς, βρεφικούς σταθμούς για να καλύψουν όλες τις ανάγκες. Πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, κάθε ειδικότητας. Χωρίς τροφεία και επιβάρυνση των γονιών
  • Μόνιμη και σταθερή σχέση εργασίας όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων, στις προσχολικές δομές,  βασική προϋπόθεση για μια αναβαθμισμένη και επιστημονικά θεμελιωμένη  προσχολική αγωγή.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.