Ο υποδιοικητης του ΙΚΑ μιλα στον Παρατηρητη: Εχουμε κηρυξει πολεμο στις παρανομες συνταξεις

Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην Κομοτηνή ο υποδιοικητής του ΙΚΑ, Διονύσης Πατσούρης έδωσε συνέντευξη στο ραδιόφωνο του Παρατηρητή και στην εκπομπή του Δάμωνα Δαμιανού όπου μεταξύ άλλων έκανε λόγο για τις προσπάθειες που γίνονται προκειμένου να περισταλούν οι αναπηρικές συντάξεις που αποτελούν το 25% των συντάξεων που δίνονται στους ασφαλισμένους, στη μείωση της εισφοροδιαφυγής που αποτελεί μόνιμη πληγή για τα ταμεία του Οργανισμού αλλά και την έναρξη μιας νέας εποχής εμπιστοσύνης και αρμονικής συνεργασίας ανάμεσα στο φορέα και τους ασφαλισμένους.

ΠτΘ: Ποια είναι τα ταμειακά διαθέσιμα του ΙΚΑ και μέχρι πότε μπορείτε να δίνετε συντάξεις στους ασφαλισμένους;
Δ.Π.:
Παρά τα προβλήματα που δημιουργεί η συγκυρία που διατρέχει όλη την ελληνική κοινωνία σε ό,τι αφορά στην διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων το ΙΚΑ δεν έχει κανένα πρόβλημα για την καταβολή των εισφορών του και των συντάξεων των ασφαλισμένων του. Σε κάθε σοβαρό οργανισμό τα διαθέσιμα δεν υπερβαίνουν το τρίμηνο…

ΠτΘ: Είτε υπάρχει οικονομική κρίση είτε όχι;
Δ.Π.:
Πάντα. Επομένως, δεν υπάρχει θέμα ανησυχίας και οι ασφαλισμένοι πρέπει να είναι ήσυχοι. Εάν δεν έχει την ικανότητα το ΙΚΑ, δεν θα έχει τη δυνατότητα το κράτος, γιατί έχει το 1/3 του κρατικού προϋπολογισμού και η οποιαδήποτε δημοσιονομική αναπροσαρμογή περνά μέσα από το ΙΚΑ, το οποίο θα παίξει σημαντικό ρόλο στις βελτιώσεις καθώς και σε ό,τι μπορεί να γίνει για να ανακάμψει η ελληνική οικονομία.

ΠτΘ: Το ασφαλιστικό μας σύστημα στηρίζεται στην τριμερή χρηματοδότηση. Το ΙΚΑ είναι ταυτόχρονα και ένας ταλαιπωρημένος οργανισμός. Τα χρόνια ανοίγματά του τα οποία ναρκοθετούν τη λειτουργία του και την υπόστασή του πού οφείλονται;
Δ.Π.:
Κατ’ αρχήν το σύστημα έχει παθογένειες και θα σας πω μερικές ενδεικτικά. Μιλάμε για ένα ασφαλιστικό σύστημα που επεκτάθηκε σε όλη τη χώρα το 1982, που αυτό σημαίνει ότι ο μισός ελληνικός πληθυσμός δεν είχε την δυνατότητα να είναι ασφαλισμένος στον φορέα, γεγονός που είχε επιπτώσεις και στα οικονομικά του. Μέχρι το 1985 το ΙΚΑ τόκιζε τα αποθεματικά του με μηδέν επιτόκιο. Έχασε σωρεία χρημάτων εξαιτίας αυτών των πολιτικών αποφάσεων. Το 1985 θεσμοθετήθηκε η κατάθεση αποθεματικών στην Τράπεζα της Ελλάδος με επιτόκιο. Από εκεί και πέρα έγιναν αλόγιστες κινήσεις οι οποίες αφορούσαν ζητήματα κοινωνικής πολιτικής των εκάστοτε κυβερνήσεων αλλά σε βάρος των οικονομικών του ΙΚΑ. Δόθηκαν προνοιακές συντάξεις για διάφορους λόγους χωρίς όμως να καταβάλλονται τα αντίστοιχα τιμήματα στον ασφαλιστικό φορέα ο οποίος με μια νομοθετική παρέμβαση ήταν υποχρεωμένος να δίνει συντάξεις. Στο μακρινό παρελθόν θα πρέπει να αναζητήσουμε τις αιτίες για τα οικονομικά του ΙΚΑ.

Σύντομα θα κινηθούμε προς την κατεύθυνση πάταξης της φοροδιαφυγής

ΠτΘ: Όσον αφορά στα τρία μέρη που συνεισφέρουν, ποιο είναι εκείνο που παρουσιάζει την μεγαλύτερη ελλειμματικότητα ως προς τις υποχρεώσεις του;
Δ.Π.:
Το κράτος τα τελευταία χρόνια ανταποκρίνεται στο ρόλο του που έχει θεσμοθετηθεί και με νομοθετικές πρωτοβουλίες και χωρίς αυτό θα ήταν δύσκολη η κατάσταση. Το κομμάτι που υπολείπεται είναι αυτό των ασφαλιστικών εισφορών το οποίο δεν καταβάλουν κάποιες επιχειρήσεις και η εισφοροδιαφυγή που είναι ένα άλλο ζήτημα που θα πρέπει να παταχθεί. Πολύ σύντομα τα τμήματα του ΙΚΑ που είναι υπεύθυνα θα κινηθούν προς την κατεύθυνση πάταξής της.

ΠτΘ: Τι ήταν εκείνο που μέχρι σήμερα απετέλεσε τον ανασταλτικό παράγοντα ώστε να δημιουργηθεί ένα σύστημα αναποτελεσματικό ως προς τη σύλληψη της εισφοροδιαφυγής στον οργανισμό σας;
Δ.Π.:
Το θέμα είναι οργανωτικό και σε αυτό το πλαίσιο θα πρέπει να σας πω ότι με σειρά μέτρων που παίρνουμε ως ΙΚΑ θα απελευθερώσουμε δυνάμεις που μέχρι σήμερα ασχολούνται με διαδικαστικές εργασίες που πλέον δεν θα χρειάζεται να γίνονται στα υποκαταστήματα του ΙΚΑ, γιατί θα υπάρχουν εναλλακτικές δυνατότητες των ασφαλισμένων, και όλα αυτά εντός των ημερών θα ανακοινωθούν, για παράδειγμα η σύμβαση που θα υπογραφεί μεταξύ ΙΚΑ και ΟΑΕΔ, μια σύμβαση για την καλύτερη προσφορά υπηρεσιών προς τους πολίτες, οι βάσεις δεδομένων θα ανταλλάσσονται ηλεκτρονικά. Αυτή η κίνηση εξοικονομεί δυνάμεις, γιατί στο ΙΚΑ χιλιάδες υπάλληλοι ασχολούνται με θέματα που αφορούν τα επιδόματα ανεργίας του ΟΑΕΔ.

ΠτΘ: Το προσωπικό στο υποκατάστημα του ΙΚΑ Κομοτηνής κάνει παράπονα, γιατί είναι υποστελεχωμένο…
Δ.Π.:
Αυτό είναι μια πραγματικότητα. Χαρακτηριστικά θα σας πω ότι το τελευταίο διάστημα αποχώρησαν από το ΙΚΑ Κομοτηνής 13 άτομα.

ΠτΘ: Ήταν να προσληφθούν κάποιοι που μπήκαν στην ΑΤΕ.
Δ.Π.:
Αυτοί έχουν αρχίσει και προσλαμβάνονται σε όλη την Ελλάδα. Θα ενισχυθεί το υποκατάστημα με τις προσλήψεις αυτές. Ήταν μια καλή κίνηση προκειμένου να δημιουργήσουμε τις καλύτερες προϋποθέσεις στελέχωσης των μονάδων μας και πιστεύουμε ότι με αυτό το προσωπικό, που είναι 700 άτομα σε όλη την Ελλάδα, θα δώσουμε μια ανάσα στις υπηρεσίες μας παράλληλα με τις άλλες δράσεις τις οργανωτικές που θα εξοικονομήσουμε δυνάμεις.

Θα αναθεωρηθούν όλες οι αναπηρικές συντάξεις

ΠτΘ: Η Θράκη κατά το παρελθόν υπήρξε το βασίλειο των παράνομων αναπηρικών συντάξεων. Σήμερα στην επικαιρότητα γίνεται λόγος για ξεσκόνισμα όλων των αναπηρικών συντάξεων προκειμένου να εξοικονομηθούν 600.000.000 ευρώ ως το 2015. Πόσο ρεαλιστικός είναι αυτός ο στόχος; Με ποιους τρόπους οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του ΙΚΑ θα είναι αποτελεσματικότεροι από το παρελθόν; Πώς θα πιάσετε τους επιλήσμονες υπαλλήλους σας μέσα από τις επιτροπές που υπάρχουν και εγκρίνουν τις «μαϊμού» συντάξεις ώστε να παύσει να υφίσταται αυτό το φαινόμενο;
Δ.Π.:
Όλα ξεκινούν από τη βούληση να παταχθεί αυτό το φαινόμενο. Έχει θεσμοθετηθεί η υποχρεωτικότητα της αναθεώρησης όλων των αναπηρικών συντάξεων και έχει γίνει νόμος. Προβλέπεται η δημιουργία ενός κέντρου όπου θα πάνε όλοι όσοι έχουν πάρει αναπηρικές συντάξεις για να επανεξετασθούν με νέα δεδομένα και νέες επιτροπές αναπηρίας που στηρίζονται σε εργονομικά και σε επιστημονικά παραδεκτά στοιχεία βάσει των οποίων όλες αυτές οι αναπηρικές συντάξεις θα επανακριθούν. Στόχος μας είναι να σταματήσουμε να αποδίδουμε στους μη δικαιούχους αναπηρικές συντάξεις και αυτό θα αποβεί επ’ ωφελεία των πραγματικών δικαιούχων. Υπάρχει μια σειρά διαρροών στα συστήματά μας τις οποίες συνεχώς θεραπεύουμε ή κλίνουμε για να δημιουργήσουμε συνθήκες κοινωνικής δικαιοσύνης γιατί αυτό είναι για εμάς. Ο αγώνας μας έχει σαν στόχο να δημιουργήσει καλύτερες προϋποθέσεις στον χαμηλοσυνταξιούχο, στον ανήμπορο σε αυτόν που πραγματικά έχει ανάγκη, πατάσσοντας όλα τα μαϊμού ή πλαστά φαινόμενα παροχών που παίρνουν κάποιοι επιτήδειοι εκμεταλλευόμενοι αδυναμίες του συστήματος. Ήδη εκπαιδεύονται οι γιατροί που θα συμμετέχουν σε αυτές τις επιτροπές ώστε να έχουν την επιστημονική επάρκεια για να πιστοποιήσουν και να διακρίνουν την αναπηρία.

ΠτΘ: Υπάρχει ένας ανορθολογισμός μέσα στο ΙΚΑ σε ό,τι αφορά στον τομέα παροχής υγείας και του κλάδου του ασφαλιστικού. Η κυβέρνηση προσπάθησε αυτό να το ανοίξει δίνοντας την ευκαιρία και σε άλλους γιατρούς εκτός ΙΚΑ να έρχονται σε επαφή με τον ασθενή. Είναι γνωστό ότι κάποιοι γιατροί τόσα χρόνια μέσα στο ΙΚΑ δεν εξετάζουν αλλά αλιεύουν πελατεία για το ιδιωτικό ιατρείο τους. Πώς εξελίσσεται αυτό το θέμα; Υπάρχουν ακόμη ουρές;
Δ.Π.:
Οι γιατροί του ΙΚΑ ήταν 8.500 και οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ με το νέο σύστημα έχουν πρόσβαση σε 25.000 γιατρούς. Κάνουν χρήση του δικαιώματος που έχουν, βέβαια υπάρχει η δύναμη της συνήθειας και το δέσιμο με κάποιους γιατρούς, ωστόσο αυτό είναι κάτι που ξεπερνιέται. Έχουν εξορθολογιστεί οι ουρές- και να πω συγκεκριμένα για το κατάστημα της Κομοτηνής κάτι που διαπίστωσα από την επίσκεψή μου- ότι υπάρχουν κάποιες αναμονές πολυήμερες σε ό,τι αφορά κάποιες ειδικότητες όπως του καρδιολόγου, του παθολόγου, του ενδοκρινολόγου και του οφθαλμίατρου, όμως αυτό το θέμα πολύ σύντομα θα εκλείψει, γιατί ήδη έχουν προσληφθεί οι γιατροί των ειδικοτήτων.

Έχουμε κηρύξει πόλεμο κατά των παθογενειών που δημιουργούν διαρροές στο ΙΚΑ

ΠτΘ: Πάμε για περαιτέρω μείωση των συντάξεων και μάλιστα χαμηλών. Τι γίνεται;
Δ.Π.:
Αν παρθεί απόφαση για οριζόντια μείωση των συντάξεων, αυτό αφορά την κυβέρνηση. Για τις συντάξεις να επαναλάβω ότι τον αγώνα τον κάνουμε για τους χαμηλοσυνταξιούχους. Πιστεύουμε ότι με μια σειρά ενεργειών θα δημιουργήσουμε καλύτερες προϋποθέσεις, ώστε να μην κινδυνεύουν στο μέλλον οι συντάξεις αυτών των ανθρώπων. Κοιτάζουμε στα μάτια τους χαμηλοσυνταξιούχους γιατί δίνουμε ένα αγώνα που τελικά θα προβεί επ’ ωφελεία τους γιατί για εμάς είναι θέμα κοινωνικής δικαιοσύνης. Έχουμε ως διοίκηση του ΙΚΑ κηρύξει ένα πόλεμο διαρκή -και ιδιαίτερα ο διοικητής του ΙΚΑ κ. Σπυρόπουλος- εναντίον όλων των παθογενειών που δημιουργούν τεράστιες διαρροές στο ΙΚΑ. Γι΄ αυτό και ζητάμε και την συνδρομή των ασφαλισμένων που θα καταλάβουν ότι αυτός ο αγώνας είναι προς όφελός τους και δεν πρέπει να είμαστε σιωπηροί παρατηρητές τέτοιων φαινομένων που πρέπει να τα αποδοκιμάζει όλη η κοινωνία ώστε να κατευθυνόμαστε προς μια κοινωνία ισότητας και δικαιοσύνης.

Το ΙΚΑ σύντομα θα είναι διαφορετικό

ΠτΘ: Πώς προδιαγράφεται το μέλλον του ΙΚΑ;
Δ.Π.:
Επί σειρά ετών υπηρέτησα ως υπάλληλος του ΙΚΑ, προέρχομαι από τα σπλάχνα του και είχα φύγει το 2005 με το βαθμό του γενικού διευθυντή, ξέρω πολύ καλά και τις αδυναμίες του και τα προβλήματά του, πιστεύω ότι ήρθε η στιγμή να γίνουν κάποιες αλλαγές τις οποίες η δική μου υπηρεσιακή γενιά τις οραματίστηκε και δεν έγιναν ποτέ. Θέλω να τονώσω την αισιοδοξία των ασφαλισμένων λέγοντας ότι η στενωπός στην οποία ζούμε θα περάσει και τα πράγματα θα εξελιχθούν προς το καλύτερο. Το ΙΚΑ σύντομα θα είναι πολύ διαφορετικό και θα παρέχει αυτά που πρέπει στους ασφαλισμένους του με ορθολογικό τρόπο, θα μπορεί να απονέμει συντάξεις γρηγορότερα, θέμα για το οποίο θα πω ότι είναι άγος η καθυστέρηση των συντάξεων και αυτό συμβαίνει, γιατί η υπηρεσία δεν είναι οργανωμένη με αυτά που έπρεπε.

Το προσωπικό που θα έρθει από την ΑΤΕ στο ΙΚΑ θα στελεχώσει τις υπηρεσίες συντάξεων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι απονομής αυτών

ΠτΘ: Ποιος είναι ο μέσος χρόνος καθυστέρησης για την καταβολή συντάξεων;
Δ.Π.:
Ποικίλλει από περιοχή σε περιοχή. Στη Θράκη σύμφωνα με πληροφορίες που έχω σε ό,τι αφορά στην αποκλειστικότητα σύνταξης μόνο από το ΙΚΑ είναι περίπου τρεις με τέσσερις μήνες. Στα μεγαλύτερα κέντρα ο χρόνος αυτός είναι πολύ μεγαλύτερος και υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση σε ό,τι αφορά στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης. Έχουμε εκπονήσει και για τις συντάξεις ένα επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο σιγά- σιγά τίθεται σε εφαρμογή και πιστεύουμε ότι θα αρχίσουν να φαίνονται πολύ σύντομα αυτές οι προσπάθειες. Σε ό,τι αφορά το προσωπικό που θα έρθει από την ΑΤΕ στο ΙΚΑ, η κατεύθυνση από πλευράς διοίκησης είναι αυτό να στελεχώσει τις υπηρεσίες συντάξεων ώστε να ελαχιστοποιηθούν οι χρόνοι απονομής αυτών.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.