Ο Ξανθιωτης Γ. Χατζηθεοφανους για τη νεοσυστατη «Δημοκρατικη Ευθυνη»

«Θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο του καταλύτη, ώστε επιτέλους να υπάρξει μια εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση»

«Δημοκρατική Ευθύνη» είναι το όνομα του νεοσύστατου πολιτικού φορέα, που κινείται στο χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου και επίσημα παρουσιάστηκε στις 11 του τρέχοντος μήνα. Πρωτεργάτες της κίνησης και γνωστότερα στο κοινό πρόσωπα είναι ο αποχωρήσας από το Ποτάμι και ανεξάρτητος πλέον βουλευτής, κ. Χάρης Θεοχάρης, και ο πρώην Υπουργός επί κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, κ. Αλέκος Παπαδόπουλος. Η προσωρινή συντονιστική επιτροπή της κίνησης έχει απευθύνει πρόσκληση σε όσους συμμερίζονται τις αξίες και αρχές και συμφωνούν με τις προτάσεις που δόθηκαν στη δημοσιότητα, να αγκαλιάσουν το εγχείρημα, με προοπτική το προσεχές φθινόπωρο να οργανωθεί η πανελλήνια συνδιάσκεψη, που θα του δώσει και οργανωτική μορφή. Ένα από τα πρόσωπα της περιοχής μας, που έχουν ανταποκριθεί ήδη στην πρόσκληση, είναι ο απόστρατος ανώτατος αξιωματικός, οικονομολόγος και υποψήφιος βουλευτής Ξάνθης με το Ποτάμι στις προηγούμενες εκλογές, κ. Γιώργος Χατζηθεοφάνους. Με αφορμή την περιοδεία και τις επαφές, που έκανε την ευρύτερη περιοχή της Θράκης τις τελευταίες ημέρες, το μέλος της «Δημοκρατικής Ευθύνης» πλέον φιλοξενήθηκε στο Ραδιόφωνο του Παρατηρητή και στην εκπομπή «Με το Ν και με το Β», όπου παρουσίασε τους βασικούς άξονες της πολιτικής που προτίθεται να ακολουθήσει ο νεοσύστατος φορέας, που θα διεκδικήσει την ψήφο του ελληνικού λαού στις επόμενες εκλογικές αναμετρήσεις. 

«Η “Δημοκρατική Ευθύνη” είναι ένα κίνημα χωρίς αρχηγούς, υπαρχηγούς και ιδιοκτήτες» 

Καταρχήν, ο κ. Χατζηθεοφάνους διευκρίνισε ότι η ίδρυση της «Δημοκρατικής Ευθύνης» αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια, όχι προσωποκεντρική, και προς επίρρωση αυτού εξήγησε: «Είναι ένα κίνημα χωρίς αρχηγούς, υπαρχηγούς και χωρίς ιδιοκτήτες κατά βάση. Ξεκίνησε όχι από τον Χάρη Θεοχάρη, ούτε από τον Αλέκο Παπαδόπουλο, αλλά από μία ομάδα προβληματισμένων ανθρώπων, ανθρώπων της ελεύθερης οικονομίας, καταξιωμένων στους χώρους τους, οι οποίοι κατάφεραν και έπεισαν και τον κ. Θεοχάρη και τον κ. Παπαδόπουλο να γίνει αυτό το κίνημα».
 
Ο ίδιος στην αρχή ήταν επιφυλακτικός, όπως παραδέχτηκε, όμως στη συνέχεια πείστηκε ότι ο νέος πολιτικός φορέας έχει να πει κάτι καινούργιο στην ελληνική κοινωνία. «Χαιρέτησα μεν την κίνηση των 51, πλην όμως περίμενα να δω το αφήγημα προς την κοινωνία», παρατήρησε. «Υπάρχουν πάρα πολλά κόμματα», επισήμανε, «και ήθελα να δω αν έχουμε να πούμε κάτι καινούργιο στην κοινωνία και όχι να επαναλαμβάνουμε αυτά τα οποία λένε συνήθως όλα τα άλλα κόμματα». «Όταν λοιπόν είδα και το αφήγημα στην κοινωνία», συνέχισε, «τότε, πιστεύοντας ότι μπορώ να το υποστηρίξω, έβαλα και τη δική μου υπογραφή και είμαι μαζί τους σε μία κοινή προσπάθεια, για να μπορέσουμε να βγάλουμε επιτέλους τη χώρα από την κρίση».

«Η θέση μας είναι καθαρά στο κέντρο, ούτε κεντροαριστερά, ούτε κεντροδεξιά» 

Ερωτηθείς για τον πολιτικό χώρο, στον οποίο κινείται η «Δημοκρατική Ευθύνη», ο κ. Χατζηθεοφάνους υπογράμμισε ότι «η θέση μας είναι καθαρά στο κέντρο, ούτε κεντροαριστερά, ούτε κεντροδεξιά». «Υπάρχει ένα πολιτικό κενό στο κέντρο γενικότερα», για να σχολιάσει ότι «γίνεται μια προσπάθεια τελευταία από διάφορα κόμματα, με πιο πρόσφατη αυτή που αφορά στη δημιουργία της μεγάλης κεντροαριστερής παράταξης. Πρόσφατα όμως βγήκε το πόρισμα της επιτροπής διαλόγου, που είχε συγκροτηθεί για αυτόν τον σκοπό, στο οποίο δεν υπάρχει καμία εναλλακτική πολιτική πρόταση εξόδου από την κρίση. Υπάρχουν χίλιες δυο άλλες θέσεις, μεταξύ των οποίων τα πολιτειακά ζητήματα της χώρας, τα οποία ναι μεν είναι σοβαρά, αλλά στην παρούσα χρονική στιγμή αυτό που προέχει είναι να δώσεις λύσεις στους πολίτες. Πρέπει η χώρα επιτέλους να βγει από την κρίση. Και εκεί μόνο ευχολόγια και γενικότητες υπάρχουν. Όλα τα κόμματα αυτά είναι ουσιαστικά χωρίς όραμα για τον εαυτό τους και χωρίς όραμα για την ίδια τη χώρα. Εγώ αυτό που πιστεύω είναι ότι ουσιαστικά προσπαθούν να επιβιώσουν πολιτικά και γι’ αυτό κάνουν όλα όσα κάνουν. Και κυρίως είναι παραιτημένοι μπροστά στις δυσοίωνες για τη χώρα εξελίξεις. Αυτός είναι ο λόγος που μας οδήγησε κι εμάς να μπούμε στην πολιτική ζωή του τόπου, έχοντας συγκεκριμένο σχέδιο εξόδου από την κρίση».

«Είναι αδιανόητο ότι είμαστε στον έβδομο χρόνο της κρίσης και δεν υπάρχει μια εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση» 

Ο κ. Χατζηθεοφάνους επέμεινε ιδιαίτερα στην ανάγκη να χαραχθεί μια εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση, θέτοντας αυτό ως βασική επιδίωξη της «Δημοκρατικής Ευθύνης». «Θέλουμε να παίξουμε τον ρόλο του καταλύτη, ώστε επιτέλους να υπάρξει μια εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση», υπογράμμισε. «Είναι αδιανόητο ότι είμαστε στον έβδομο χρόνο της κρίσης», παρατήρησε με νόημα, «και αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει μια εθνική στρατηγική εξόδου από την κρίση». «Και δεν είμαστε μόνο στον έβδομο χρόνο της κρίσης», επισήμανε, «αλλά πάμε για τον ένατο χρόνο ύφεσης. Δεν υπάρχει αντίστοιχο προηγούμενο στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Τι δηλώνει αυτό; Τίποτε άλλο πέρα από την ανικανότητα του πολιτικού συστήματος για να βγάλει τη χώρα από την κρίση. Αυτός είναι ο λόγος που μπήκαμε στην πολιτική». 

«Η υπόθεση της εξόδου από την κρίση αποτελεί πρωτίστως δική μας υπόθεση, όχι των εταίρων» 

Συνεχίζοντας την κριτική του κατά των κομμάτων, που διαχειρίστηκαν την οικονομική κρίση, διέκρινε ότι όλα τα προηγούμενα χρόνια «δεν έγινε απολύτως τίποτα από καμία κυβέρνηση για την έξοδο από την κρίση, πέρα από μία εφαρμογή- με μία ανατολίτικη πονηριά, θα έλεγα – των μνημονίων». «Τα οποία μνημόνια όμως», συμπλήρωσε, «εμπεριέχουν μέτρα καθαρά υφεσιακά». «Δηλαδή, έβαλαν τη χώρα και συνεχίζουν να τη βάζουν σε ύφεση», προσέθεσε, για να επισημάνει ότι «η υπόθεση της εξόδου από την κρίση αποτελεί πρωτίστως δική μας υπόθεση, όχι των εταίρων». «Φτάσαμε σε αυτήν την κατάσταση», συνέχισε, «διότι ενώ είμαστε μέλος μιας παγκόσμιας κοινωνίας, η οποία άλλαζε με ταχύτατους ρυθμούς, εμείς αρνούμασταν να αλλάξουμε. Ακόμη και ο τρόπος, με τον οποίο διαπραγματευτήκαμε την έξοδό μας από την κρίση και τη διαχείρισής της με τους εταίρους, υποδηλώνει ότι πεισματικά αρνούμαστε να αλλάξουμε. Αυτό είναι τραγικό. Πρέπει επιτέλους να αλλάξουμε. Να γίνουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό, αποτελεσματικό κράτος, που να είναι αρωγός σε κάθε μικρή ή μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα κι όχι τροχοπέδη, όπως είναι τώρα. Αν δεν πάμε σε ανάπτυξη, δεν πρόκειται η χώρα να βγει από την κρίση. Ενώ αν καταφέρουμε να πάμε σε ανάπτυξη, επιλύονται όλα τα προβλήματά μας. Διότι αυτή τη στιγμή έχουμε 30% ανέργους. Ένα σημαντικό κομμάτι από αυτούς αν βρει δουλειά, θα μπορεί να πληρώνει ασφαλιστικές εισφορές κι επομένως δε θα χρειάζονται νέες μειώσεις των συντάξεων, θα μπορεί να πληρώνει φορολογικές εισφορές, οπότε δε θα χρειάζονται νέα φορολογικά μέτρα, και τέλος θα μπορεί να αποπληρώνει τα δάνεια και έτσι θα αμβλυνθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες αυτή τη στιγμή, δηλαδή το κορυφαίο πρόβλημα των «κόκκινων δανείων», που δεν τους επιτρέπει να τροφοδοτήσουν την αγορά με την απαιτούμενη ρευστότητα, έτσι ώστε να βοηθήσουν την ανάπτυξη». 

«Εμείς διαμορφώνουμε τις στρατηγικές πολιτικές και μετά θα βγούμε στην κοινωνία θεσμικά, για να συνδιαμορφώσουμε μαζί τα σχέδια δράσης για την υλοποίησή τους» 

Αποδίδοντας μεν σε ένα βαθμό τις αποτυχημένες πολιτικές εξόδου από την κρίση στις μικροπολιτικές σκοπιμότητες των κομμάτων, εντούτοις διαπίστωσε ότι ταυτόχρονα υπάρχει και ανικανότητα στις τάξεις των στελεχών τους. «Όλα τα κόμματα αυτοπροσδιορίζονται ως μεταρρυθμιστικά κόμματα», παρατήρησε, για να διακρίνει όμως ότι δεν κάνουν τίποτα επιστημονικά. «Επιλέγουν 10-20 μεταρρυθμίσεις, τις εντάσσουν στο πρόγραμμά τους και αυτό τους αρκεί για να αυτοπροσδιοριστούν ως μεταρρυθμιστές», επισήμανε. Έσπευσε εδώ να διακρίνει, ότι οι μεν μεταρρυθμίσεις σε στρατηγικό επίπεδο πρέπει να είναι πράγματι δουλειά των πολιτικών κομμάτων της κυβέρνησης, οι δε μεταρρυθμίσεις ωστόσο που αφορούν σε σχέδια δράσης δεν είναι δική τους δουλειά. «Κάποτε θα πρέπει να βάλουμε μία αρχή, μια μέση και ένα τέλος», υπογράμμισε. «Πρέπει να κάνουμε έναν εθνικό στρατηγικό σχεδιασμό εξόδου από την κρίση», συνέχισε, «δηλαδή να δούμε τα στρατηγικά ζητήματα και να επιλέξουμε τις πολιτικές για την αντιμετώπισή τους. Δε χρειάζεται να μπούμε παρακάτω. Το παρακάτω θα το κάνουμε με την ίδια την κοινωνία. Δεν είμαστε ούτε εταιρίες συμβούλων, ούτε ινστιτούτα μελετών. Δεν φτιάχνουμε ακαδημαϊκές μελέτες. Εμείς διαμορφώνουμε τις πολιτικές και μετά θα βγούμε στην κοινωνία θεσμικά, σε ειδικές ομάδες, για να συνδιαμορφώσουμε μαζί τα σχέδια δράσης για την υλοποίηση των στρατηγικών. Έτσι ώστε ουσιαστικά να φτιάξουμε ένα κοινωνικό συμβόλαιο με τους πολίτες. Εμείς θέλουμε να βγούμε μπροστά σε αυτήν την προσπάθεια, να τους δείξουμε τον δρόμο. Γιατί αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων- δεν είναι αυθαίρετα συμπεράσματα- ότι δεν μπορούν, ότι υπάρχει ανικανότητα να το κάνουν. Διότι είναι άνθρωποι οι οποίοι δεν έχουν κολλήσει ένσημα, δεν έχουν εργαστεί. Αν δείτε τα βιογραφικά της «Δημοκρατικής Ευθύνης», θα διαπιστώσετε ότι οι άνθρωποι είναι αποτελεσματικοί όλοι στο χώρο τους και έχουν να επιδείξουν έργο». 

«Πρέπει να κάνεις μια μεταρρύθμιση από μηδενική βάση και να κάνεις ένα κράτος, το οποίο να μπορεί να λειτουργεί με τα δεδομένα, όπως αυτά έχουν» 

Καταλήγοντας ο κ. Χατζηθεοφάνους εξέφρασε την πίστη ότι η κοινωνία θα πεισθεί από τις προτάσεις της «Δημοκρατικής Ευθύνης», επικαλούμενος κατά πρώτον ότι «οι δικές μας μεταρρυθμίσεις δεν έχουν υφεσιακά μέτρα». «Μέχρι τώρα ό,τι μεταρρυθμίσεις γίνονταν», παρατήρησε, «εμπεριείχαν υφεσιακά μέτρα, δηλαδή τίποτα άλλο, παρά μόνο «κόψιμο» σε μισθούς και συντάξεις». «Η πολιτική που ακολουθήθηκε ήταν μία «μπακαλίστικη» λογιστική πολιτική», προσέθεσε, για να επισημάνει ότι «έτσι όμως δεν πάς παρακάτω». «Πρέπει να κάνεις μια μεταρρύθμιση από μηδενική βάση», συνέχισε, «και να κάνεις ένα κράτος, το οποίο να μπορεί να λειτουργεί με τα δεδομένα, όπως αυτά έχουν και όχι όπως θα ήθελες εσύ να έχουν, κοροϊδεύοντας τους εταίρους. Με τη μεταρρύθμιση που εμείς προτείνουμε, αν ξεκινήσουμε θα επανακτήσουμε και τη χαμένη αξιοπιστία έναντι των εταίρων μας. Διότι δεν μας εμπιστεύονται αυτή τη στιγμή. Πρέπει να τους πείσουμε ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να αλλάξουμε».

Υ.Γ.: Τη ραδιοφωνική συνέντευξη του κ.Χατζηθεοφάνους μπορείτε να την ακούσετε και στο Mixcloud του Ραδιο Παρατρητηρής


 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.