Ο Βασιλης Καντες αποφασισμενος να προσφερει στο πλευρο του Αντωνη Γραβανη

«Κίνητρο όλων μας η ανιδιοτελής προσφορά»

Ο Βασίλης Καντές είναι ένας εκ των πιο αγαπητών επαγγελματιών της Ροδόπης. Το χαρακτηριστικό του αυτό σε συνδυασμό με την συνέπεια που έχει επιδείξει στην πολύχρονη επαγγελματική του ενασχόληση με την γεωπονία και τους κλάδους που άπτονται του αντικειμένου αυτού, τον κατέστησαν μία εκ των πρώτων επιλογών του Αντώνη Γραβάνη για την ομάδα των επαγγελματιών που απαρτίζουν το ψηφοδέλτιο του Συνδυασμού «Συμφωνία Ανασυγκρότησης» για τις προσεχείς εκλογές της 4ης και 5ης του Δεκέμβρη.
 
Το επάγγελμα του γεωπόνου, το οποίο ασκεί συστηματικά από το 2001, σε μία κατά κόρον αγροτική περιοχή όπως η Θράκη του εξασφάλισε την απαραίτητη εκείνη εμπειρία αλλά και τα εφόδια, που τον καθιστούν σήμερα, συνεργάτη της εταιρείας  Global Agri, θυγατρικής εταιρείας ενός μεγάλου ομίλου επιχειρήσεων, με μεγάλη εξαγωγική δραστηριότητα που εδρεύει στην περιοχή μας. Σε ό,τι αφορά την επαγγελματική του σταδιοδρομία έχει περάσει από διάφορες κοινοπραξίες παραγωγών στη Ροδόπη και στον Έβρο, καθώς επίσης και από των ιδιωτικό τομέα. 

«Έφτασε το πλήρωμα του χρόνου, όλοι οι επαγγελματίες να ενεργοποιηθούμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες» 

Ο ίδιος θεωρεί ανάγκη και καθήκον του να προσφέρει στο Επιμελητήριο με όποιο τρόπο μπορεί, ακόμα και αν δεν εκλεγεί. «Τόσο εγώ όσο και οι συνυποψήφιοι μου στο συνδυασμό λειτουργούμε έχοντας ως κίνητρο την ανιδιοτελή προσφορά. Έφτασε πλέον το πλήρωμα του χρόνου, μετά από τόσα χρόνια κρίσης όλοι οι επαγγελματίες να ενεργοποιηθούμε και να πάρουμε πρωτοβουλίες» τόνισε μιλώντας στον «ΠτΘ» για να υπογραμμίσει πως «μας δίνεται η δυνατότητα να πάρουμε αυτές τις πρωτοβουλίες μέσα από διάφορους θεσμούς οι οποίοι υπάρχουν και ίσως τα προηγούμενα χρόνια δεν έδωσαν το αναμενόμενο αποτέλεσμα, αυτό δηλαδή που είχαν πραγματικά ανάγκη οι επαγγελματίες». 

«Λέξη κλειδί για το μέλλον είναι η συνέργεια» 

Ο κ. Καντές αναγνώρισε πολλά προβλήματα στον κλάδο της αγροτικής ανάπτυξης και της γεωπονίας, τα οποία αποδίδει σε δυο βασικούς παράγοντες: αφενός στην ελλιπή ενημέρωση και παιδεία των αγροτών, αφετέρου στον ρόλο της κεντρικής διοίκησης και της κυβέρνησης. Σε ένα πρώτο επίπεδο λοιπόν  πρόταξε την ανάγκη εκπαίδευσης των αγροτών προκειμένου να δοθούν νέες λύσεις, καθώς επίσης και στη συμβολή των γεωπόνων σε αυτό προκειμένου να προβληθούν νέες ιδέες στο χώρο της καλλιέργειας στον οποίο σε επίπεδο κυριαρχεί η μονοκαλλιέργεια βαμβακιού. «Πρέπει να εξελιχθούμε, να πάμε κάπου αλλού, να ερευνήσουμε νέους τομείς με τη βοήθεια ειδικών» τόνισε για να υπογραμμίσει πως «αυτό που πρέπει να κάνουμε και αποτελεί κατά την άποψή μου λέξη κλειδί για το μέλλον, είναι η συνέργεια. Ζούμε και επιχειρούμε σε ένα περιβάλλον όπου είναι επιβεβλημένες οι συνεργασίες, επομένως η συνέργεια είναι απαραίτητη για να ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των προϊόντων μας και να μπορέσουμε να βρούμε τις διεξόδους σε αγορές Ευρωπαϊκών χωρών ή όπου μπορεί ατομικά ο καθένας» τόνισε.
 
Η ανεύρεση κεφαλαίων είναι το κύριο πρόβλημα που πρέπει, όπως εξήγησε, να αντιμετωπιστεί, καθώς όπως εξήγησε οι αγρότες ναι μεν παίρνουν κεφάλαια, ωστόσο έχουν να αντιμετωπίσουν αστάθμητους παράγοντες όπως η κακοκαιρία που μπορεί να μην τους επιτρέψουν την παραγωγή και «κατ’ επέκταση να μην μπορούν να πουλήσουν προϊόν ούτως ώστε να πάρουν τα χρήματα» ενώ όπως τόνισε «καμιά φορά τα χρήματα των επιδοτήσεων καλύπτουν ίσα ίσα τις ανάγκες και το κόστος παραγωγής».
 
Το παρεμπόριο και κυρίως το παρεμπόριο των φυτοφαρμάκων, καθώς και η ανεξέλεγκτη χρήση των προϊόντων που δεν έχουν έγκριση για ευρωπαϊκή χώρα, είναι από τα βασικά προβλήματα του κλάδου, με τεράστιο όπως επεσήμανε αντίκτυπο και στα προϊόντα τα οποία παράγονται και διατίθενται στην αγορά, για την καταπολέμηση του οποίου προτάσσει τους ελέγχους, εκφράζοντας ωστόσο ερωτηματικά ως προς την επάρκεια τους. 

«Τα πολλά προβλήματα απαιτούν μαζική συμμετοχή» 

Κλείνοντας ο κ. Καντές υπογράμμισε πως «η συμμετοχή θα πρέπει να είναι μαζική στις εκλογές, γιατί και τα προβλήματα είναι πολλά και θα πρέπει να απαντηθούν και να δοθούν λύσεις» για να επισημάνει πως «επειδή μιλάμε και ζούμε όλοι με την κρίση, είναι σημαντικό να αναδείξουμε και να πλαισιώσουμε φορείς όπως είναι το Επαγγελματικό και Βιοτεχνικό Επιμελητήριο». 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.