Ο Βαλτερ Πουχνερ στην Κομοτηνη

Ο Σύλλογος Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής, η Πολιτιστική Κίνηση και ο Σύνδεσμος Φιλολόγων Ν. Ροδόπης με την υποστήριξη των: Μετάξι Τσακίρης, Ι.ΚΤΕΟ Θρακικά Εκκοκκιστήρια, βιβλιοπωλείο Δημοκρίτειο φιλοξενούν το Σάββατο 30 Ιανουαρίου, στις 19:00 τον Βάλτερ Πούχνερ, Καθηγητή Φιλοσοφικής Σχολής στο Τμήμα Θεατρικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Αθηνών.
Ο Καθηγητής θα παρουσιάσει το βιβλίο «Θεωρητική Λαογραφία, Έννοιες-Μέθοδοι-Θεματικές».

Ο τόμος αυτός αποτελεί έργο πολύχρονης έρευνας και ενδιαφέροντος που βρήκε έκφραση σε μία σειρά από μονογραφίες, δεκάδες άρθρα και μελετήματα και εκατοντάδες βιβλιοκρισίες, τόσο στο εξωτερικό, για την ελληνική λαογραφική βιβλιογραφία, όσο και στην Ελλάδα. Σκοπό έχει να αναδείξει την πληθώρα μεθόδων που χρησιμοποιεί η σφαιρική ανάλυση του λαϊκού πολιτισμού. Εδώ παρουσιάζεται η Λαογραφία ως επιστήμη της ανάλυσης του συνολικού πολιτισμού της καθημερινότητας και του εορταστικού βίου των ευρύτερων στρωμάτων του πληθυσμού, στις ιστορικές κοινωνίες της Ευρώπης.

 

Στο πρώτο μέρος του τόμου, ο συγγραφέας αναλύει την Λαογραφία ως όρο και έννοια, στην Ελλάδα αλλά και στον Ευρωπαϊκό χώρο, τον λαϊκό πολιτισμό σε παρελθόν και μέλλον καθώς και εννοιολογικά ζητήματα. Στο δεύτερο μέρος αναπτύσσονται τα μοντέλα, οι μέθοδοι και τα φαινόμενα της λαογραφίας, οι τρόποι και οι τόποι του λαϊκού στοχασμού μέσα στην ιστορία, ενώ στο τρίτο μέρος γίνεται μία λεπτομερή αναφορά στο λαϊκό θέατρο την ιστορία και τη συμβολή του στον σύγχρονο λαϊκό πολιτισμό.

 

Η Θεωρητική Λαογραφία είναι η αρχή μιας σειράς βιβλίων από τον Βάλτερ Πούχνερ για τον παραδοσιακό πολιτισμό. Στο εκδοτικό πρόγραμμα περιλαμβάνονται κείμενα με θέματα ευρέος φάσματος για τη Συγκριτική Λαογραφία, την Ιστορική Λαογραφία και τη διαχρονικότητα των φαινομένων, την Κοινωνιολογική Λαογραφία, τους ρόλους και τις συμπεριφορές. Ακόμα περιλαμβάνονται παραμυθολογικές μελέτες για την ξεχασμένη νύφη, από την Ιταλική Αναγέννηση έως το ελληνικό λαϊκό παραμύθι, μελέτες για το δημοτικό τραγούδι από τα κάλαντα έως τη σάτιρα και την πορνογραφία, εθνογλωσσικές μελέτες, κεφάλαια για την εφαρμοσμένη Λαογραφία, αλλά και για τα δρώμενα και το παραδοσιακό θέατρο στην Ελλάδα και την Βαλκανική.

• Ο Βάλτερ Πούχνερ

Γεννήθηκε στη Bιέννη. Σπούδασε Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Bιέννης και το 1972 απέκτησε τον τίτλο του διδάκτορα της Φιλοσοφικής Σχολής με μια εργασία για το νεοελληνικό θέατρο σκιών. Tο 1977 ανακηρύχθηκε υφηγητής στο ίδιο Πανεπιστήμιο με τη διατριβή του για τη γέννηση του θεάτρου στον ελληνικό λαϊκό πολιτισμό. Aπό τότε έχει εγκατασταθεί μόνιμα στην Eλλάδα. Δίδαξε επί δώδεκα χρόνια Iστορία Θεάτρου στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Kρήτης. Aπό το 1989 διδάσκει στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Aθηνών, στην αρχή στο Φιλολογικό Tμήμα και από το 1991 στο Tμήμα Θεατρικών Σπουδών, του οποίου διατελεί πρόεδρος. Παράλληλα εξακολουθεί να διδάσκει Θεατρολογία στο Πανεπιστήμιο της Bιέννης κι έχει μετακληθεί πολλές φορές ως επισκέπτης καθηγητής σε αυστριακά πανεπιστήμια. Tο 1994 εξελέγη αντεπιστέλλον μέλος της Aυστριακής Aκαδημίας Eπιστημών.

Επιμέλεια: Αναστασία Χατζηνικολάου
 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.