Ο τουρισμος μεταξυ μας…

Με πολύ άγχος

και αρκετό

ιδρώτα ταλαιπωρούμαστε συχνά μέχρι να αποφασίσουμε τον τόπο και το χρόνο των θερινών διακοπών μας και μέχρι να φτάσουμε εκεί. Οι λεγόμενες διακοπές μετατρέπονται σε εκδρομή και σε ελεύθερη μετάφραση, συχνά, σε ταλαιπωρία.

Από την Ροδόπη στην Πελοπόννησο, στην Ήπειρο, στα Επτάνησα και στα αιγαιοπελαγίτικα νησιά της άγονης γραμμής… διαδρομές όμορφες που μας γνωρίζουν την Ελλάδα.

Εφόσον όμως υπάρχει το ευθύ αναρωτιόμαστε «μήπως θα ‘πρεπε να υπάρχει και το αντίστροφο;». Να ‘ρθουν οι Νοτιοελλαδίτες και οι νησιώτες να γνωρίσουν τις ομορφιές και τον πολιτισμό της Ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης…

Για να συμβεί όμως αυτό χρειάζεται προγραμματισμός, δηλαδή επικοινωνία ανάμεσα σε όλους τους πολιτιστικούς και οικονομικούς παραγόντες της Περιφέρειας. Οι συσκέψεις έρχονται και φεύγουν, στοχεύουν να ελκύσουν τουρίστες από την Αγγλία, τη Γερμανία, την Κίνα, την Ιταλία, λίγα όμως φαίνεται να οργανώνονται για να ‘ρθουν οι Έλληνες να γνωρίσουν εμάς, τους άλλους Έλληνες.

Στα βασικά ελαττώματα της απουσίας πολιτικής προσέλκυσης τουριστών είναι το μποϊκοτάρισμα της όποιας περιφερειακής συνείδησης. Ως έκφραση την ακούμε συχνά να επαναλαμβάνεται από πολιτικούς άντρες (λίγες γαρ οι γυναίκες).

Ο Γ.Γ. της Περιφέρειας, κ. Άρης Παπαδόπουλος, την επικαλείται για να «εξημερώσει» τα εξαγριωμένα – συχνά – ήθη προσώπων που μετέχουν σε περιφερειακά συμβούλια.

Δυστυχώς αργούμε πολύ για ν’ αντιληφθούμε ότι η Περιφέρειά μας έχει το γαλάζιο χρώμα της θάλασσας, το πράσινο των δασών, το κόκκινο απ’ το ηλιοβασίλεμα, το κίτρινο απ’ τα στάχυα…

Οι όποιες πολιτικές και κομματικές κόντρες εξυπηρετούν βραχυπρόθεσμα αυτούς που τις προκαλούν, σαμποτάροντας τις πιθανότητες εκδήλωσης μιας σοβαρής προσπάθειας. Η απουσία τουριστών στην περιοχή μας (υπάρχουν κάποιοι στην Καβάλα, τη Θάσο και τη Σαμοθράκη) σημαίνει ευθύνες. Καμιά πολιτική απάντηση δε μπορεί να τη δικαιολογήσει. Η φυσική γεωγραφία, η ιστορία και ο πολιτισμός άφησαν το άγγιγμά τους στο σπήλαιο της Αλιστράτης, στα στενά του Νέστου, στο Αρχαίο Θέατρο της Θάσου, στη σπηλιά του Κύκλωπα, στο δάσος της Δαδιάς, στο ιερό βουνό Σάος της Σαμοθράκης. Εικόνες που στο διάβα του χρόνου «τσαλακώθηκαν» από κάποιο μαγικό χέρι ιθυνόντων και περιμένουν τη θεία χάρη για ν’ αποκατασταθούν.

Αφορμή για τα «παραπάνω» ήταν μια ευχάριστη έκπληξη: Το ειδικό ένθετο «Διακοπές» της εφημερίδας «Βήμα της Κυριακής», ανάμεσα στους προτεινόμενους ταξιδιωτικούς σταθμούς της τελευταίας στιγμής προτείνει και τη Θράκη, για ένα δεκαήμερο:

«Μεσούντος του Ιουλίου και με δέκα μέρες στη διάθεσή σας η Θράκη ανοίγει την αγκαλιά της και σας προσφέρει το ταξίδι της ζωής σας, μια πολύχρωμη περιπλάνηση σε μυρωδιές από άλλες εποχές, ανατολίτικες γεύσεις και ένα απίστευτο μωσαϊκό φιλόξενων ανθρώπων…».


Καλά λόγια όμως για την περιοχή μας ακούσαμε και από τη γνωστή τραγουδίστρια Μελίνα Τανάγρη, που ανάμεσα στις περιοδείες της θέλει να συμπεριλάβει την όμορφη Σαμοθράκη και να τραγουδήσει ψηλά απ’ τη Ροδόπη…

Μ.Α.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.