Ο τουρισμος «αποκουμπι» για την αγορα της Ροδοπης

Κώστας Δαμιανός «Η διασυνοριακότητα, που προκύπτει από τη δημιουργία του κάθετου άξονα, αποτελεί μια πρώτης τάξεως και τελευταία μας ευκαιρία για ανάπτυξη του τουρισμού»

Αποτέλεσμα της συνεργασίας μεταξύ της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών, Βιοτεχνικών και Εμπορικών Σωματείων Ροδόπης και του Ινστιτούτου Μικρών Επιχειρήσεων της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ελλάδας, ήταν η κατάρτιση μιας μελέτης που αποτυπώνει τις προοπτικές ανάταξης και ανάπτυξης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων του νομού μας. Το περιεχόμενο αυτής της μελέτης παρουσιάστηκε το περασμένο Σάββατο σε ημερίδα, η οποία διοργανώθηκε στην Κομοτηνή, στο πλαίσιο της 23ης Εμπορικής Έκθεσης «Ανατολική Μακεδονία-Θράκη». Ομιλητής στην ημερίδα ήταν ο επιστημονικός συνεργάτης της Ομοσπονδίας, κ. Κώστας Δαμιανός, ενώ το «παρών» έδωσε κλιμάκιο της διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, με επικεφαλής τον πρόεδρό της, κ. Γιώργο Καβαθά.
 
Η συζήτηση γύρω από τις προτάσεις και τους στόχους, που αναλύονταν στη μελέτη, έγινε φυσικά στη σκιά των διαρκώς οξυνόμενων προβλημάτων της αγοράς σε πανελλαδικό επίπεδο, πράγμα που προκαλεί εύλογες αμφιβολίες για το κατά πόσον μια τοπική αγορά μπορεί να ξεφύγει από τη «μέγγενη» της γενικότερης κρίσης και να αποκτήσει προοπτικές ανάταξης και ανάπτυξης. Εκείνο που συνομολογήθηκε, ωστόσο, είναι ότι τοπικά χαρακτηριστικά, όπως η διασυνοριακότητα που δημιουργήθηκε μετά την κατασκευή και παράδοση του ελληνοβουλγαρικού κάθετου άξονα, επιτρέπουν στην αγορά της Ροδόπης να ελπίζει σε καλύτερες προοπτικές ανάπτυξης. 

«Θα πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά και να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν, που να συνδυάζει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά»

Σε αυτό το μήκος κύματος κινήθηκε εισαγωγικά ο κ. Κώστας Δαμιανός, ο οποίος παρατήρησε μεν ότι «για να υπάρξουν προοπτικές για το νομό Ροδόπης, πρέπει να υπάρξουν για όλη τη χώρα», αλλά έσπευσε να επισημάνει ότι «παρόλα αυτά η διασυνοριακότητα, που προκύπτει από τη δημιουργία του κάθετου άξονα αποτελεί μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για να χαράξουμε μια προοπτική στον τομέα του τουρισμού, έτσι ώστε να πούμε ότι η Ροδόπη μπορεί να προχωρήσει».

«Χάσαμε πολλές ευκαιρίες στο παρελθόν για να αναπτύξουμε τον τουρισμό μας», διαπίστωσε ο κ. Δαμιανός, «και αυτή θεωρώ ότι είναι μια τελευταία ευκαιρία». «Καθώς το βιοτικό επίπεδο των Βούλγαρων, αλλά και των Τούρκων, αυξάνεται σημαντικά», συνέχισε, «έχουμε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία οι τουρίστες αυτοί να μείνουν και στη Ροδόπη. Ξέρουμε ότι διέρχονται, αλλά είναι μια ευκαιρία να μείνουν εδώ. Θα πρέπει να δουλέψουμε συλλογικά και να δημιουργήσουμε ένα τουριστικό προϊόν, που να συνδυάζει όλα τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά». 

«Το να φεύγουν αγροτικά προϊόντα χωρίς συσκευασία και χωρίς επεξεργασία σημαίνει ότι η προστιθέμενη αξία μεταφέρεται κάπου αλλού»

Ο κ. Δαμιανός αναφέρθηκε και σε έναν άλλο πυλώνα ανάπτυξης της τοπικής οικονομίας, αυτόν του πρωτογενούς τομέα, για να τονίσει την ανάγκη της ανάπτυξης της μεταποίησης των τοπικών προϊόντων και της δημιουργίας ενός διαύλου επικοινωνίας μεταξύ των επιχειρήσεων και των αγροτών, έτσι ώστε τα τοπικά προϊόντα να μπορέσουν να πάρουν μια προστιθέμενη αξία. «Το να φεύγουν από εδώ χωρίς συσκευασία, χωρίς επεξεργασία», επισήμανε, «σημαίνει ότι αυτή η προστιθέμενη αξία μεταφέρεται κάπου αλλού». 

Ανέστης Βαφειάδης «Μπορούμε να δημιουργήσουμε εισόδημα από τον τουρισμό, αρκεί να το εκμεταλλευτούμε σωστά και γρήγορα»

«Βλέπουμε ότι σε πανελλαδικό επίπεδο χάνουμε το στοίχημα της ανάπτυξης», διέκρινε με απογοήτευση ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας, κ. Ανέστης Βαφειάδης, ο οποίος όμως εξέφρασε την ελπίδα να κερδηθεί αυτό το στοίχημα μέσα από πρωτοβουλίες και δράσεις σε τοπικό επίπεδο. Ο κ. Βαφειάδης στάθηκε ιδιαίτερα στον πρώτο και βασικό πυλώνα της μελέτης, που έγινε σε συνεργασία με το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ, που είναι άλλος από τον τουρισμό.

«Μπορούμε να δημιουργήσουμε εισόδημα από τον τουρισμό, αρκεί να το εκμεταλλευτούμε σωστά και γρήγορα», υπογράμμισε. «Ο κάθετος άξονας μπορεί να γίνει χρυσοφόρος πηγή για τον νομό μας», συνέχισε, «όχι μόνο από άποψη τουρισμού, αλλά και για την ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Έχουμε σε μια απόσταση 4 έως 8 ωρών τρεις πρωτεύουσες βαλκανικών χωρών, το Βελιγράδι, το Βουκουρέστι και τη Σόφια. Πρέπει να το κατανοήσουμε και να ξεφύγουμε από την εσωστρέφεια. Να ανοιχτούμε στις ξένες αγορές, όπως ανοίγονται αυτοί σε εμάς. Αυτοί ανοίγονται περισσότερο από εμάς και επιζητούν τη συνεργασία μας». 

«Ναι» στην πρόταση για σιδηρόδρομο στη Νυμφαία

Σε μια αποστροφή του λόγου του, ο κ. Βαφειάδης έκανε αναφορά σε μία παλαιότερη πρόταση για την περαιτέρω αξιοποίηση της ελληνοβουλγαρικής διόδου, στην κατασκευή και λειτουργία σιδηρόδρομου. «Γιατί στο τέλος-τέλος να μην επιδιώξουμε αυτός ο κάθετος άξονας να έχει και σιδηροδρομική πρόσβαση;», σημείωσε χαρακτηριστικά, εκτιμώντας ότι ένας σιδηρόδρομος από το Βουκουρέστι μέχρι την Κομοτηνή, με απόληξη στα λιμάνια της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης θα έφερνε μεγάλη ανάπτυξη συνολικά στην περιφέρειά μας. 

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.