Ο θρυλος του Μυστρα ζωντανεψε στην Κομοτηνη

Η στέψη του τελευταίου Αυτοκράτορα του Βυζαντίου παρουσιάστηκε στο Εκκλησιαστικό Μουσείο την ημέρα μνήμης της Αλώσεως της Πόλης

Η τραγωδία του Άγγελου Τερζάκη «Ο Θρύλος του Μυστρά» ήταν η εκδήλωση που παρουσίασε φέτος στην ημέρα μνήμης της Αλώσεως της Πόλης η Ιερά Μητρόπολη Μαρωνείας και Κομοτηνής την Τρίτη 29 Μαΐου, στο Εκκλησιαστικό Μουσείο.

Στο πρώτο μέρος της  ο μαντατοφόρος και ένας χορός γυναικών ζωντάνεψαν το μεγαλείο της βυζαντινής καστροπολιτείας, πρόβαλλαν τη στέψη του τελευταίου αυτοκράτορα και εξύμνησαν τη θυσία του κατά την ύστατη στιγμή της Βασιλεύουσας. Στο δεύτερο μέρος ακούστηκαν με φλάουτο, βιολί και βιολοντσέλο μουσικά κομμάτια από έργα που γράφτηκαν για την Άλωση της Κωνσταντινούπολης.

Το θεατρικό έργο του ακαδημαϊκού Αγγέλου Τερζάκη: «Ο Θρύλος του Μυστρά», παίχτηκε για πρώτη φορά στις 16 Σεπτεμβρίου 1951 στο προαύλειο του παλατιού των Παλαιολόγων στον Μυστρά.

Τον μαντατόφόρο υποδύθηκε ο Θάνος Κωτσόπουλος, η σκηνοθεσία ήταν του Αλέξη Σολωμού. Ο τόπος που διαδραματίζεται το έργο είναι το κάστρο του Μυστρά που ιδρύθηκε το 1249 από τον Γοδεφρείδο Βιλλεαρδουίνο. ηγέτη του πριγκιπάτου ττκ Αχαΐας (ή Μορέως).

Το 1259 στη μάχη της Πελαγονίας οι Φράγκοι ηττήθηκαν και ο Βυζαντινός αυτοκράτορας Μιχαήλ Η’ Παλαιολόγος συνέλαβε τον Γουλιέλμο Β’ Βιλλεαρδουίνο, ο οποίος, για να εξασφαλίσει την απελευθέρωσή του, παραχώρησε τα κάστρα: της Μεγάλης Μαΐνης, της Μονεμβασιάς και του Μυστρά.

Μετά το 1262 ο Μυστράς έγινε έδρα βυζαντινού στρατηγού, του «σεβαστοκράτορος». Μεταφέρθηκε εκεί η έδρα της Μητρόπολης Λακεδαιμόνιας, χτίστηκε η Μητρόπολη, η Μονή των Αγίων Θεοδώρων, το Αφεντικό (Οδηγήτρια) και η περιοχή γνώρισε ιδιαίτερη πνευματική άνθηση.

Από το 1308 το σύστημα της διοικήσεως μεταβλήθηκε και πρώτος διοικητής ήταν ο Μιχαήλ Καντακουζηνός (1308-1316) Τον διαδέχτηκε ο Ανδρόνικος Ασάν (1316-1322). Το 1348 δημιουργήθηκε το Δεσποτάτο του Μορέως, με πρώτο δεσπότη τον Μανουήλ Καντακουζηνό (1349-1380), γιό του αυτοκράτορα Ιωάννη ΣΤ΄ , Καντακουζηνού. Τον διαδέχτηκαν ο αδερφός του Ματθαίος Καντακουζηνός (1380-1383) και ο γιός του Ματθαίου Δημήτριος Α’ Καντακουζηνός (1383-1384).

Στη συνέχεια αναλαμβάνει η οικογένεια ων Παλαιολόγων με τον γιο του Αυτοκράτορα Θεόδωρο Α’ Παλαιολόγο (1383-1407). Το 1429 δημιουργήθηκε ένα δεύτερο δεσποτάτο στο Μόριά με έδρα τη Γλαρέντζα. ηγέτης του οποίου ορίστηκε ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος.

Ο Θεόδωρος Β’ Παλαιολόγος ήταν δεσπότης του Μυστρά την περίοδο 1407-1443. Το 1443 ο Κωνσταντίνος ΙΑ’ Παλαιολόγος έγινε δεσπότης του Μυστρά, θέση στην οποία παρέμεινε ως το 1448. οπότε χρίστηκε αυτοκράτορας -με την υποστήριξη της μητέρας του Ελένης Δραγάτση και την αναγνώριση του Μουράτ Β’- ως νόμιμος διάδοχος του αδελφού του, αυτοκράτορα Ιωάννη Η΄. Τονίζεται ότι ο τελευταίος βυζαντινός αυτοκράτορας δε στέφθηκε στην Κων/λη αλλά κατ’ εξαίρεση στον Μυστρά, στις 6 Ιανουάριου 1449.·

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.