«Ο θεσμος στην πορεια του γινεται καλυτερος και αποδοτικοτερος»

Η 22η Διεθνής Έκθεση Γεωργικών Μηχανημάτων, Εξοπλισμού και Εφοδίων Agrotica σημείωσε μεγάλη επιτυχία την περασμένη εβδομάδα που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη με τη συμμετοχή πλήθους αγροτών που θέλησαν να ενημερωθούν γύρω από τον αγροτικό τομέα. Όπως μετέφερε ο νομαρχιακός σύμβουλος Νίκος Κουρκούτας στον ΠτΘ η έκθεση κερδίζει διαρκώς έδαφος, λόγω του ότι πραγματοποιείται πλέον ανά δύο χρόνια, δίνει πολλά πλεονεκτήματα στον αγρότη για ενημέρωση από όλους όσους σχετίζονται με το αγροτικό επάγγελμα και μπορούν να τον καθοδηγήσουν γύρω από την τεχνολογία και τις τάσεις της αγοράς και θεωρεί υποχρεωτική την παρουσία των αγροτών στην έκθεση. Μετέφερε επίσης την ικανοποίησή του από τη συμμετοχή πολλών νέων στην έκθεση, ενώ επεσήμανε ότι θα ήταν καλύτερο ν’ αποκτήσουν δυναμική οι συνεταιρισμοί και να συμμετάσχουν με τα προιόντα τους.

ΠτΘ: κ. Κουρκούτα, επισκεφθήκατε τη φετινή έκθεση Agrotica. Πώς είδατε την έκθεση και πώς πιστεύετε ότι εξελίσσεται ο θεσμός;

Ν.Κ.:
Κατά κοινή ομολογία ήταν ίσως η πιο πετυχημένη αγροτική έκθεση που έχει πραγματοποιηθεί. Τα στοιχεία που την έκαναν να ξεχωρίζει ήταν ο πολύ μεγάλος αριθμός των εκθετών. Είχαν καλυφθεί όλα τα περίπτερα, οι εξωτερικοί χώροι όπου γινόταν παρουσιάσεις μηχανημάτων, όπως και αίθουσες του Βελίδιου, προκειμένου να εξυπηρετηθεί όλος ο όγκος των εκθετών.

Είχε πολύ μεγάλο αριθμό επισκεπτών κι ένα επιπλέον ποιοτικό στοιχείο ήταν το νεαρό της ηλικίας, γεγονός που δείχνει ότι υπάρχει ένα μέλλον στον αγροτικό κόσμο, μια συνέχεια. Στόχος των επισκεπτών ήταν η καλύτερη ενημέρωση και η επαγγελματική τους κατάρτιση.

ΠτΘ: Αν μπορούσαμε ν’ αξιολογήσουμε την φετινή Agrotica όχι μόνο σε επίπεδο έκτασης που καταλάμβανε αλλά και προϊόντων ήταν βελτιωμένη συγκριτικά με τις προηγούμενες;

Ν.Κ.:
Βέβαια. Ο θεσμός στην πορεία του γίνεται καλύτερος κι αποδοτικότερος κι επιτελεί καλύτερα το σκοπό του. Παρακολουθώ την Agrotica τα τελευταία χρόνια και θεωρώ ότι γίνεται όλο και καλύτερη. Ένα καινούριο γεγονός και διαφορετικό έχει να κάνει με το ότι πραγματοποιείται ανά δύο χρόνια κι αυτό βοηθάει στην τόνωση του θεσμού, κατά συνέπεια και στην επιτυχία της.

ΠτΘ: Ποιο είναι το πλεονέκτημα της συμμετοχής του Έλληνα αγρότη στην Agrotica;

Ν.Κ.:
Θα θεωρούσα αδιανόητο ένας νέος αγρότης να μην παραστεί σ’ αυτήν την έκθεση, γιατί απλά εκεί θα συναντήσει όλους και όλα. Είναι τα αγροτικά μηχανήματα, τα εφόδια, οι υπηρεσίες, οι παράλληλες εκδηλώσεις, η ενημέρωση από όλους όσους σχετίζονται με το αγροτικό επάγγελμα και μπορούν να καθοδηγήσουν τον αγρότη στο να καταλάβει ποιες είναι οι τάσεις της αγοράς και της τεχνολογίας σε όλους τους τομείς της δουλειάς του.

•Τεχνολογία στον αγροτικό τομέα

ΠτΘ: Δίνεται κι ένα πλεονέκτημα σε σχέση με τις τιμές των μηχανημάτων που παρουσιάζονται και τις νέες τάσεις που συνδέονται με την αγροτική οικονομία;

Ν.Κ.:
Σε ό,τι αφορά στις τιμές, υπάρχει ένας μύθος, συμβαίνει το αντίθετο. Αυτοί που ξέρουν δεν αγοράζουν από την Agrotica. Οι πωλητές είναι απασχολημένοι με τη διαρκή ενημέρωση του κοινού, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για να προβεί κάποιος σε αγορές. Θα πάει, θα δει και θ’ αγοράσει κάποια άλλη στιγμή.

Κάθε έκθεση έχει να παρουσιάσει και κάτι καλύτερο μια και η τεχνολογία προχωρά διαρκώς. Για παράδειγμα, φέτος παρουσιάστηκαν γεωργικά μηχανήματα που δουλεύουν αυτόματα με τη βοήθεια δορυφορικών συστημάτων. Μπαίνουν στο χωράφι και δουλεύουν σχεδόν μόνα τους.

ΠτΘ: Η μηχανή επομένως αντικαθιστά τον άνθρωπο ακόμη και στον αγροτικό τομέα όπου λέγεται ότι χρειάζονται χέρια.

Ν.Κ.:
Η τεχνολογία σαφώς επενδύει και στον αγροτικό τομέα.

ΠτΘ: Ένας σύγχρονος αγρότης θα πρέπει να διαθέτει εξειδικευμένες γνώσεις και να παρακολουθεί στενά την τεχνολογία; Υποθέτω ότι ένας νέος που θέλει να επενδύσει σ’ αυτή τη δουλειά χρόνο, χρήμα, μεράκι θα πρέπει να παρακολουθεί τις εξελίξεις.

Ν.Κ.:
Απαραιτήτως θα πρέπει να το κάνει. Θεωρώ ότι είναι βασικό συστατικό της επιτυχίας η ενημέρωση, ειδικά αυτά τα χρόνια καθότι ζούμε σε παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον που είναι ευμετάβλητο. Ακόμη κι αυτοί που είναι πολύ καλά ενημερωμένοι συχνά δοκιμάζουν εκπλήξεις με τις αλλαγές που γίνονται. Κατανοείτε, επομένως σε πόσο άσχημη κατάσταση μπορεί να βρεθεί κάποιος που δεν είναι καλά ενημερωμένος.

ΠτΘ: Να μιλήσουμε για τη λεγόμενη προβολή της κάθε περιοχής είτε την αντιμετωπίσουμε σαν νομό είτε σαν περιφέρεια. Έχουμε δώσει ως περιοχή το «παρών» σ’ αυτό το πανηγύρι της αγροτιάς;

Ν.Κ.:
Από ό,τι είδα, δώσαμε το «παρών» μέσα από το πολύ καλό περίπτερο που έστησε η περιφέρεια ΑΜ-Θ. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι αυτή η έκθεση είναι παγκόσμια με συμμετοχές κυρίως από το χώρο της ΝΑ Ευρώπης. Είναι πολύ θετικό να προβάλλεται η κάθε περιοχή. Καλό θα ήταν βέβαια να συμμετέχουν οι συνεταιρισμοί όποιας μορφής, οι οποίοι δεν συμμετείχαν φέτος στην έκθεση στο βαθμό που θα έπρεπε. Γνωρίζουμε ότι το συνεταιριστικό κίνημα δυστυχώς νοσεί στην Ελλάδα. Θα πρέπει, όμως, και οι ίδιοι οι αγρότες να λειτουργήσουν ως πρωτεργάτες, να κάνουν τα μέγιστα για να βγουν από το αδιέξοδο και να μην τα περιμένουν όλα από την πολιτεία. Η πολιτεία και ειδικά η σημερινή ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κινεί τα νήματα προς αυτή την κατεύθυνση, αλλά και οι αγρότες θα πρέπει να κατανοήσουν ότι είναι δική τους υπόθεση να δημιουργήσουν υγιείς συνεταιρισμούς. Τότε, θα μπορούν και να προβάλλονται καλύτερα στις εκθέσεις, αλλά και να πετύχουν πολλά περισσότερα για το επάγγελμά τους.

ΠτΘ: Πώς αντανακλάται ένας υγιής συνεταιρισμός μέσα από μια πετυχημένη συμμετοχή σε μια μεγάλη έκθεση;

Ν.Κ.:
Θα μπορούσε πέρα από το περίπτερο της περιφέρειας να βρίσκονται στην Agrotica και οι Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών, ίσως και στο ίδιο περίπτερο.

ΠτΘ: Για ποιους λόγους θεωρείται ότι ήταν πετυχημένη η φετινή Agrotica; Ποια πλεονεκτήματα έδινε στον αγροτικό κόσμο;

Ν.Κ.:
Οι λόγοι της επιτυχίας της φετινής έκθεσης είναι σίγουρα αρκετοί, αλλά δυο κύριους λόγους που μπορώ ν’ αναφέρω είναι ότι ο θεσμός πραγματοποιείται ανά δυο χρόνια, άρα ο κάθε ενδιαφερόμενος κατανοεί ότι κάτι καινούριο θα έχει να δει στο διάστημα που παρέρχεται. Ένας επιπλέον λόγος είναι η άνοδος των τιμών φέτος στα αγροτικά προιόντα, η οποία έδωσε μια ώθηση. Τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε μια οικονομική δυσπραγία στους γεωργούς, ενώ τώρα «ζωντάνεψε» η αγορά, όπως αποτυπώθηκε και στη φετινή Agrotica. Από την άλλη, βέβαια, γίνεται λόγος για πολύ μεγάλες αυξήσεις στα αγροτικά εφόδια που θα εξανεμίσουν το όποιο κέρδος των αγροτών.

Σημαντικό όφελος προκύπτει από την έκθεση και μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις. Για παράδειγμα, έλαβε χώρα ένα συνέδριο με θέμα τις κλιματολογικές αλλαγές και τη γεωργία, ένα θέμα πολύ σημαντικό για όλους μια και οφείλουμε να κινούμαστε με γνώμονα το τι συμβαίνει σε όλο τον πλανήτη.

ΠτΘ: Σας ευχαριστώ πολύ.

Ν.Κ.:
Κι εγώ σας ευχαριστώ.

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.