Ο Θεοδωρος Γκαντης για την ανεξαρτητοποιηση του απο την «Κοινωνια Πολιτων»

«Ας μας πει ο κ. Δήμαρχος τα κριτήρια των αξιών και των επιλογών του» - «Στην πορεία της πρώτης 4ετίας εκτός του ότι ήταν όλα μοιρασμένα από πριν, είδα ότι ικανοποιούνταν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια πλην αυτό της ψήφου»

Συνέντευξη εφ’ όλη της ύλης σε ό,τι αφορά τα όσα προηγήθηκαν και οδήγησαν στην ανεξαρτητοποίησή του από την δημοτική παράταξη «Κοινωνία Πολιτών» και τα όσα ευελπιστεί να ακολουθήσουν έδωσε στο «Ράδιο Παρατηρητής 94fm» ο ανεξάρτητος πλέον δημοτικός σύμβουλος Κομοτηνής κ. Θεόδωρος Γκαντής.
 
Μία ημέρα μετά την γνωστοποίηση της ανεξαρτητοποίησής του  ο κ. Γκαντής παραθέτει την δική του άποψη επί των γεγονότων που προηγήθηκαν εντός της δημοτικής παράταξης και αφορούν κυρίως στο πρόσωπο του δημάρχου Κομοτηνής κ. Γιώργου Πετρίδη και τους χειρισμούς του εντός της δημοτικής του ομάδας, δηλώνει απογοητευμένος από την μεταξύ τους, ανύπαρκτη όπως την χαρακτηρίζει, επικοινωνία και μιλά για τα επόμενα βήματα τόσο του ιδίου όσο και της «Κοινωνίας Πολιτών».
 
Ο λόγος στον ίδιο… 
 
ΠτΘ: κ. Γκαντή χθες ανακοινώσατε την ανεξαρτητοποίησή σας από την παράταξη της «Κοινωνίας Πολιτών». Μία απόφαση η οποία δεν εξέπληξε κανέναν καθώς οι αποστάσεις σας από την πλειοψηφούσα δημοτική παράταξη το τελευταίο διάστημα ήταν εμφανείς.
Θ.Γ.:
Σίγουρα η απόφασή μου δεν εξέπληξε αυτούς που γνωρίζουν και αυτούς που βλέπουν με μία οπτική γωνία τα πράγματα. Εγώ θεώρησα ότι συμμετέχοντας μέσα σε μία πολιτική ομάδα, έναν ζωντανό οργανισμό, αυτός πρέπει να έχει τις παραμέτρους εκείνες, ώστε να βγαίνουν συμπεράσματα, να παίρνονται πρωτοβουλίες και αποφάσεις.  Από την στιγμή που είδα μία συμπεριφορά από την διοικούσα αρχή προς το πρόσωπό μου που δεν μου ταίριαζε, προσπάθησα να αναδείξω το πρόβλημα με την προϋπόθεση να βρεθεί μία λύση. Ενδεχομένως έχουμε εντελώς διαφορετικές εμπειρίες από την ζωή και την πολιτική και η άλλη πλευρά θεώρησε ότι εγώ είμαι αντίπαλος. Από την στιγμή λοιπόν που δεν υπήρχε καμία διέξοδος επικοινωνίας φτάσαμε εδώ που φτάσαμε. Από εκεί και ύστερα με αφορμή την πρόσφατη συνάντηση της δημοτικής ομάδας και τις δηλώσεις που έδειχναν ότι ήμασταν όλοι εκεί, ενώ δεν ήμασταν, και εφόσον, ενώ εγώ προσπάθησα, δεν είχα καμία ανταπόκριση, θεώρησα σωστό να παρέμβω.  Η πολιτική είναι ένας ζωντανός οργανισμός και αυτοί που την υπηρετούν δεν θα πρέπει να είναι συνέχεια σε δωματιάκια και να βγάζουν αποφάσεις. Πρέπει να είναι με την πραγματικότητα και να αναδεικνύουν τις λεπτομέρειες. Ας μας πει λοιπόν ο κ. Δήμαρχος τα κριτήρια των αξιών και των επιλογών του. Του έθεσα το ίδιο ερώτημα τρία χρόνια πριν και απάντηση δεν πήρα ποτέ. Σε προηγούμενες συνομιλίες μας έφευγα απογοητευμένος, καθώς ο τρόπος επικοινωνίας μας ήταν απαράδεκτος, δίχως να μπω σε άλλες λεπτομέρειες γιατί η πολιτική δεν είναι κουτσομπολιό, τουλάχιστον όχι για μένα. Είμαι αναγκασμένος όμως να θέσω τα γεγονότα σε κοινή θέα, έτσι ώστε να βγάλει και ο κόσμος τα δικά του συμπεράσματα. 

«Η δική μου θεώρηση των πραγμάτων είναι ότι οι πολιτικοί άντρες πρέπει να αντιλαμβάνονται τους πάντες και όχι να μιλούν στα καταγώγια και τα παρασκήνια» 

ΠτΘ: Η αφορμή δόθηκε από την πρόσφατη σύσκεψη της δημοτικής ομάδας, ωστόσο η ρήξη αυτή είναι αποτέλεσμα χρόνιας διαφωνίας και έλλειψης επικοινωνίας. Πώς ξεκίνησε όλο αυτό;
Θ.Γ.:
Δεν είναι εύκολη η θέση μου, θα σας πω απλώς ότι το 2010 όταν ξεκίνησε αυτή η πορεία, οι κύριοι διεκδικητές της «αρχηγίας» της παράταξης αυτή τη στιγμή, δεν ήταν παρόντες στα κοινά με οποιοδήποτε τρόπο. Εγώ ήμουν ήδη συμμετέχων σε δύο συνέδρια του ΠΑΣΟΚ με διαδικασίες ψηφοφορίας, ήδη δημοτικός σύμβουλος Αιγείρου και παρά ταύτα σε όλη αυτή την πορεία, όπως είπα και στον ίδιο τον δήμαρχο, «αντί να με ψάχνει τον έψαχνα». Πράγμα που σημαίνει ότι δεν ήθελε καν την υποψηφιότητά μου ή ήθελε κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα η δική μου θεώρηση των πραγμάτων είναι ότι οι πολιτικοί άντρες- ειδικά ο πρώτος πολίτης-  πρέπει να αντιλαμβάνονται τους πάντες και όχι να μιλούν στα καταγώγια και τα παρασκήνια. Αυτή ήταν μία πρώτη «κρυάδα». Από εκεί και ύστερα συμμετείχα στις εκλογές, έκανα τον αγώνα μου και στην πορεία της πρώτης 4ετίας εκτός του ότι ήταν όλα μοιρασμένα από πριν, είδα ότι ικανοποιούνταν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια πλην  αυτό της ψήφου. Εγώ θεωρώ ότι στις εκλογές πρώτο ρόλο παίζει η ψήφος. Δεν μπορεί ο πρώτος να μην λαμβάνεται υπόψη. Μία συνάδελφος προσφάτως μου είπε ότι οι ψήφοι δεν είναι το ίδιο. Δεν είναι οι ίδιοι σαφώς, αλλά και η μετέπειτα συμμετοχή δεν ήταν η ίδια. Αυτή παρόλη την πρώτη εκλογή της είναι συνεχώς στα δρώμενα, ενώ εμείς παρόλο που ήμασταν ήδη εκλεγμένοι είμαστε στο περιθώριο. Όλο αυτό ήταν κάτι το οποίο δεν ταίριαζε με τα ιδεώδη μου,  γιατί από την στιγμή που εκφράζουμε μία «ντεμέκ» σοσιαλιστική άποψη, δεν γίνεται να εκφράζουμε άλλο κόμμα στην πράξη. 

«Πλέον δεν μου αναλογεί τίποτα στην ομάδα της Κοινωνίας Πολιτών» 

ΠτΘ: Γιατί επιλέξατε την δεδομένη χρονική στιγμή; Θα μπορούσε κάποιος να πει ότι δεν θέλατε να χάσετε την θέση «ισχύος» που ενδεχομένως έχει ένας εκλεγμένος δημοτικός σύμβουλος;
Θ.Γ.:
Αυτή η άποψη δεν ισχύει. Ήμουν μέλος σε δέκα επιτροπές, ποτέ κανένας δεν με κάλεσε να μου πει τι γίνεται εκεί. Υπήρξαν προβλήματα λόγω και της απειρίας των προεδρευόμενων, οι οποίοι μάλιστα με παραγκώνιζαν και έψαχναν απευθείας τον δήμαρχο και παρενέβαιναν, χωρίς αξιόλογες βέβαια εξελίξεις. Εγώ συμμετείχα σε όλες αμισθί, όπως για παράδειγμα στο Λιμενικό Ταμείο Λάγους, όπου κανένας εκ των συναδέλφων πλην ελαχίστων της αντιπολίτευσης δεν έρχονταν. Είναι λογικό να υπάρχουν ανταγωνισμοί αλλά πάντα θα έπρεπε να επιλύονται ή να προσπαθήσεις να τους επιλύσεις. Πέραν αυτού όταν για παράδειγμα παρουσίαζα ένα πρόβλημα, θεωρώ πάντα με τον πιο ευγενικό τρόπο, οι συνάδελφοι ικανοποιούνταν με πολύ πρόχειρες λύσεις, με τις οποίες εγώ προσωπικά δεν θα ικανοποιούμουν. Θα έπρεπε να υπάρχει μεγαλύτερη σοβαρότητα στα πράγματα. Για παράδειγμα τόσα χρόνια δεν έγινε ποτέ μία συνάντηση για να δούμε τα προβλήματα της Αιγείρου. Από την τροπή λοιπόν που έχουν πάρει τα πράγματα, θεωρώ ότι πλέον δεν μου αναλογεί τίποτα σε αυτή την ομάδα και επομένως έπρεπε να πάρω τις αποφάσεις μου. Έπρεπε να παρέμβω γιατί δεν γίνεται όταν γύρω σου γίνεται πόλεμος, εσύ να σφυρίζεις αδιάφορα.
Η πολιτική που περιέγραψα παραπάνω κατά την άποψή μου είναι στα τελευταία της, όπως αντίστοιχα πιστεύω πως ό,τι είμαστε, αυτό εκλέγουμε και αυτό θέλουμε να μας διοικήσει. Αν είναι να είμαστε εμείς αυτοί που διοικούμε το ο,τιδήποτε με πέντε, δέκα, είκοσι άτομα και δεν μπορούμε να συζητήσουμε,  για λόγους που δεν τους ξέρει κανένας ακόμα, πώς θα διοικήσουμε 60.000 κόσμο; Ίσως χρειαζόμαστε αλλαγή πολιτικής, μία νέα μεταπολίτευση όπως την ονομάζω εγώ. Να φύγουμε από αυτό το μοντέλο που βασίζεται σε λογικές όπως «εμείς θα σώσουμε τον λαό» κ.ο.κ. που το μόνο που καταφέρνουν όσοι το υπερασπίζονται είναι να βελτιώνουν τις τραπεζικές τους καταθέσεις και τη φήμη τους. 

«Δεν ζήτησαν την άποψή μου για την επόμενη ημέρα της παράταξης» 

ΠτΘ: Όπως είναι λογικό έχει ξεκινήσει η συζήτηση για την επόμενη ημέρα στην «Κοινωνία Πολιτών». Θεωρείτε ότι υπάρχει το πρόσωπο εκείνο που θα μπορούσε να ηγηθεί ικανοποιητικά μίας νέας προσπάθειας που ίσως να αποτελούσε και λόγο επιστροφής σας στην παράταξη μελλοντικά;
Θ.Γ.:
Δεν μ’ αρέσει η ονοματολογία. Θεωρώ ότι είναι θέμα πολιτικής και όχι ονόματος. Συμμετείχα στις διαδικασίες του ΠΑΣΟΚ και δεν με ενδιέφερε ποτέ αν μπροστά ήταν  ο Σημίτης, ο Παπανδρέου κ.ο.κ. γιατί πριν ακόμα δηλωθούν τα ονόματα, κάποιοι έτρεχαν να μπουν κάτω από την σκέπη τους, ώστε σε περίπτωση εκλογής να είναι καλυμμένοι. Για μένα λοιπόν δεν παίζει ρόλο το πρόσωπο, αλλά η πολιτική που θέλει να ακολουθήσει. Είναι ορθό και πρέπει να υπάρχουν άνθρωποι που θέλουν να ηγηθούν. Ηγέτες  θέλουμε, αλλά να είναι πραγματικοί ηγέτες, όχι να το παίζουμε ηγέτες και καλά παιδιά και μετά να εξελισσόμαστε σε κάτι άλλο. Από εκεί και πέρα υπάρχουν οι διαδικασίες που προχωράνε και έτσι είναι το σωστό. Δεν είμαι εγώ που θα αναφέρω τον Α ή τον Β. Δεν συμμετέχω στην διαδικασία και δεν ζήτησαν την άποψή μου. Φαίνεται πως είμαι εκτός γραμμής. 

«Είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούν οι διαθέσεις για το μέλλον και πρέπει να σεβαστούμε τις διαδικασίες διαδοχής» 

ΠτΘ: Ποια θα είναι τα δικά σας επόμενα πολιτικά βήματα;
Θ.Γ.:
Θεωρώ ότι είναι πολύ νωρίς για να εκφραστούν οι διαθέσεις. Το μόνο  σίγουρο είναι ότι δεν ψηφίστηκα γιατί πήγαινα να οργώσω στους συμπολίτες μου με το τρακτέρ για να  τους πάρω τις ψήφους. Όπως είχα πει σε παλαιότερη συζήτηση μας,  υπάρχουν χίλιοι λόγοι να με ψηφίσει κάποιος και άλλοι τόσοι να μην με ψηφίσει. Εφόσον δεν έχουν σταματήσει να ισχύουν οι λόγοι για τους οποίους έθετα υποψηφιότητα και ζητούσα την ψήφο των συμπολιτών μου, πιστεύω ότι θα συνεχίσω να συμμετέχω στα κοινά. Υπό ποια μορφή και από ποιο μετερίζι είναι νωρίς να ειπωθεί, γιατί υπάρχει ούτως ή άλλως η επικαιρότητα της διαδοχής και θα πρέπει όλοι να σεβαστούμε τις διαδικασίες και να δούμε ποιος θα είναι ο επιλαχών.
 
ΠτΘ: Η ανεξαρτητοποίησή σας σε τι συνίσταται; Θα σας δούμε ενδεχομένως σε επόμενα δημοτικά συμβούλια, να εκφράζεστε με μία μεγαλύτερη «ελευθερία» υπό την έννοια που θέσατε ο ίδιος, ως προς την ευγένεια που σας οδηγούσε πολλές φορές στο να μην εκφράζεστε;
Θ.Γ.:
Ποτέ δεν ήμουν των ακρών και ούτε τώρα θα είμαι. Πρέπει να  πρυτανεύσει η κοινή λογική σε όλες τις δομές, σε όλα τα πράγματα. Θεωρώ ότι θα πρέπει αυτή η κοινή λογική να εκφράζεται χωρίς φωνές και να διατυπώνεται με τέτοιον τρόπο ώστε να παίρνετε και εσείς οι δημοσιογράφοι μία διαφορετική άποψη, έξω από μηχανισμούς που ενδεχομένως να κρύβουν και κάτι άλλο. Φτάνουν οι σωτήρες με την λογική «για τον λαό τα κάνω όλα» κτλ. Ας βρεθούν οι άνθρωποι  οι οποίοι θα βοηθήσουν να βρούμε εκείνη την ισορροπία ώστε να φύγουμε μπροστά, γιατί ακόμα δεν είδαμε την τελευταία πράξη. Γιατί τα λέμε όλα, αλλά ούτε ένα σεντς δεν δώσαμε ακόμα για το χρέος. Είναι σαν να φάγαμε στο εστιατόριο, φωνάξαμε τους πάντες και στο τέλος φύγαμε ζητώντας τους να πληρώσουν τον λογαριασμό, και εμείς ακόμα παίζουμε παιχνίδια. Υπάρχουν πολιτικές προς την σωστή κατεύθυνση, ωστόσο και εμείς πρέπει να γίνουμε καλύτεροι στους τρόπους συμπεριφοράς μας, στις τοποθετήσεις μας, στον τρόπο που επιλέγουμε την πολιτική και να φύγουμε από την λογική ότι επιλέγω γιατί η γιαγιά μου ήταν δεν ξέρω και εγώ ποια, ο βαφτιστικός μου είναι ο τάδε κ.ο.κ.- που υπάρχει στην επικαιρότητα από χρόνια αλλά κρατά καλά μέχρι και σήμερα- και ας προχωρήσουμε.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.