Ο TAP μεσα απο τα ματια των εργαζομενων του

Μία διαφορετική έκθεση φωτογραφίας για την «ποιητική» της κατασκευής του αγωγού

Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) αποτελεί ένα από τα μεγαλύτερα έργα που έχουν πραγματοποιηθεί στην Περιφέρειά μας, με τις εργασίες να εκτείνονται από τους Κήπους του Έβρου μέχρι και το Χαλκερό Καβάλας, απασχολώντας εκατοντάδες εργαζόμενους σε όλο το μήκος του, και αφήνοντας το στίγμα του και στην ελληνική γη.
 
Η κοινοπραξία όμως θεωρεί πως η κατασκευή ενός ενεργειακού αγωγού δεν είναι μόνο ένα τεχνικό έργο, η σκοπιμότητα του οποίου αξιολογείται, ο σχεδιασμός του αρχίζει και τελειώνει σ’ ένα τεχνικό γραφείο, και η υλοποίηση του δημιουργεί θέσεις εργασίας, αλλά η μαγεία του είναι η συνθήκη που δημιουργεί μια ομάδα ανθρώπων προκειμένου να επιτευχθεί αυτός ο στόχος.
 

Η συνθήκη αυτή δεν επιτυγχάνεται εύκολα, δεδομένων των αντικειμενικών δυσκολιών που δημιουργούν το πεδίο του έργου, η επικοινωνία μεταξύ ανθρώπων πού δεν μιλούν την ίδια γλώσσα, η μαζικότητα και η σκληρή δουλειά.
 
Όμως η δημιουργικότητα και το αίσθημα της συνεισφοράς, εφόσον η συμβολή του καθενός γίνεται άμεσα αντιληπτή, είναι η κοινή συνισταμένη και η κινητήριος δύναμη όλων των εργαζομένων ενός τεχνικού έργου, και μέρος αυτής της δύναμης εκτίθεται από την Τετάρτη 29 Νοεμβρίου στο υπόγειο της Λέσχης Κομοτηναίων.
 
Σε αυτή την έκθεση, που θα διαρκέσει μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου, παρουσιάζονται φωτογραφίες 63 εργαζομένων, που αποτελούν την προσωπική τους ματιά στο έργο και στο περιβάλλον στο οποίο υλοποιείται.
 

Παράλληλα δηλώνουν ότι ο χώρος εργασίας μπορεί να αποτελεί χώρο έκφρασης και καλλιτεχνικής δημιουργίας για τον σύγχρονο εργαζόμενο, ενώ οι εικόνες και οι στιγμές ενός έργου, όπως οι σωλήνες του αγωγού, τα μηχανήματα του εργοτάξιου, η πρώτη συγκόλληση, μια αποκατάσταση ορεινού περιβάλλοντος ή ένα βαθμιδωτό σαζανέ στην κοίτη ενός χειμάρρου αποτελούν στοιχεία μιας καθημερινότητας, που αποζητάει να αποτυπωθούν στη μνήμη και στον χρόνο, ως ένα ιδιαίτερο κομμάτι της ζωής του.
 
Άλλωστε κάθε τεχνικό έργο, παρά τις στερεότυπες αλλά και λανθασμένες αναφορές που το στερούν συνήθως από την ποιητική της κατασκευής του, εξακολουθεί ως ποίημα (εκ του ποιώ=φτιάχνω, πράττω) να συγκινεί, να ευαισθητοποιεί, να προκαλεί συναισθήματα να γίνεται το ίδιο ποίημα, όπως συνέβη με τους στίχους που ένας εργαζόμενος αποτύπωσε σε σωλήνα του αγωγού.
 

Όμως η έκθεση φωτογραφίας των εργαζομένων στην κατασκευή του TAP έχει κι έναν ακόμη ρόλο, καταγράφοντας και διατηρώντας στη μνήμη, μέσω της ψηφιακής φωτογραφίας, σύγχρονη έκφραση μιας κλασικής τέχνης, στιγμές από τη ζωή ανθρώπων, από όλα τα μέρη του κόσμου, που συναντήθηκαν απρόσμενα με έναν κοινό σκοπό, μοιράστηκαν κοινές αξίες και κατάφεραν στο τέλος να μιλήσουν την ίδια γλώσσα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.