«Ο ΣΥΡΙΖΑ ειναι δυναμη ανατροπης για τον δικομματισμο»

Εναντίον της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ καταφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας στην ομιλία του σε προεκλογική συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής στο πλαίσιο περιοδείας του στη Θράκη. Τη συγκέντρωση χαιρέτισε και η υποψήφια ευρωβουλευτής του κόμματος Ντιλέκ Χαμπίπ.

Ντιλέκ Χαμπίπ, υποψήφια

ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ:

«Έχουμε όλοι την ευθύνη

της συμμετοχής

για το κοινό μας μέλλον»

Την συγκέντρωση χαιρέτισε η υποψήφια ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ντιλέκ Χαμπίπ η οποία τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σε αυτές τις εκλογές έβαλε τον πήχη ψηλά για τη Θράκη «που όλοι ονειρευόμαστε και επιθυμούμε! Σύγχρονη και δυνατή με την ισότιμη συμμετοχή γυναικών και ανδρών», ενώ αναφέρθηκε στη συνέχιση του αγώνα του βουλευτή του ΣΥΝ Μουσταφά Μουσταφά και του γραμματέα της Ν.Ε Τάκη Χαρίτου για ισονομία και ισοπολιτεία.

«Στις μέρες μας υπάρχει ακόμη περισσότερη ανάγκη για μια αριστερά που αγωνίζεται για κοινωνική δικαιοσύνη, ισότητα, αλληλεγγύη και θα εναντιώνεται απέναντι σε μία σειρά ανισωτικών αντιλήψεων όπως ο ρατσισμός, ο εθνικισμός και η θρησκοληψία!

Ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει για την αλλαγή και την ανάκτηση του πολιτικού χώρου, στόχος της είναι η υπεράσπιση και η ανάπτυξη των κοινωνικών κατακτήσεων. Οι πολιτικές τόσο σε εθνικό, όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο πρέπει να μπορούν να αλλάξουν. Λέμε όχι στην πολιτική της μη λύσης και της συντήρησης. Λέμε όχι στην Ευρώπη των τραπεζών! Θέλουμε την Ευρώπη των πολλών!

Σε αυτό το πλαίσιο κατεβαίνω στις ευρωεκλογές της 7ΗΣ Ιουνίου και θέτω την υποψηφιότητά μου. Έχουμε όλοι την ευθύνη της συμμετοχής για το κοινό μας μέλλον! Ας το κάνουμε πράξη για να στείλουμε το δικό μας ηχηρό μήνυμα»

Αλέξης Τσίπρας:

«Ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί

να είναι στην πρώτη γραμμή

του αγώνα»

Τη χαρά του να βρίσκεται στην Κομοτηνή εξέφρασε από το βήμα ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλέξης Τσίπρας, κάνοντας λόγο για πολυπολιτισμική πόλη, η οποία φιλοξενεί ανθρώπους από διαφορετικές θρησκευτικές αφετηρίες και η οποία «αποτελεί ένα σταυροδρόμι ανάμεσα σε Ανατολή και Δύση, Βορρά και Νότο».

Αναφέρθηκε στον αγώνα που δίνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια ο ΣΥΝ προκειμένου να υπάρχει ισότιμη μεταχείριση από την πλευρά της κεντρικής πολιτείας απέναντι στη μειονότητας. Ταυτόχρονα μίλησε για την υποψηφιότητα της Ντιλέκ Χαμπίπ, αποκαλώντας την «συντρόφισσα», η οποία αγωνίζεται εδώ και πάρα πολλά χρόνια μέσα από τη μειονότητα αλλά μέσα στον κοινωνικό ιστό για τα δικαιώματα της μειονότητας. Τόνισε δε ότι «δεν θέλουμε τους συμπολίτες μας από τη μειονότητα ως μαϊντανούς στα ψηφοδέλτιά μας. Τους θέλουμε ως ισότιμους συμμέτοχους σ΄ ένα κοινό αγώνα, που δεν σταματάει όταν κλείνουν τα φώτα των εκλογών, αλλά συνεχίζεται, προκειμένου να αναγνωριστούν τα δικαιώματα των συμπολιτών μας της μειονότητας».

Ψεύτικες υποσχέσεις

και αντιπαραθέσεις

Για τις ψεύτικες υποσχέσεις και αντιπαραθέσεις, με τις οποίες βομβαρδίζουν τον κόσμο τα δύο μεγάλα κόμματα, έκανε λόγο ο κ. Τσίπρας σε άλλο σημείο της ομιλίας του. «Προπαγανδίζουν την αποχή. Προσπαθούν να κάνουν ελκυστικό το τριήμερο για εκδρομές. Ερμηνεύουν ως πολιτικά ορθή αυτή τη στάση καθώς το μόνο που τους έχει μείνει είναι όχι βέβαια να υπερασπιστούν τα δυο κόμματα εξουσίας και το πολιτικό σύστημα που αυτά οικοδόμησαν, γιατί αυτό μπάζει από παντού, αλλά να δημιουργήσουν την εντύπωση ότι «δε βαριέσαι όλοι το ίδιο είναι». Ε λοιπόν δεν είμαστε όλοι το ίδιο και αυτό το γνωρίζει καλά ο κόσμος», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, ενώ τόνισε: «Δεν οικοδομήσαμε εμείς το πολιτικό σύστημα της διαφθοράς και της διαπλοκής. Δεν οικοδομήσαμε εμείς το κομματικό κράτος του ρουσφετιού και της διαπλοκής. Δεν ξεπουλήσαμε εμείς το δημόσιο πλούτο. Δεν ξεφλουδίσαμε εμείς τις εργασιακές σχέσεις και το κοινωνικό κράτος. Δεν γεμίσαμε εμείς τα κομματικά μας ταμεία με το μαύρο χρήμα της Siemens και των άλλων προμηθευτών του ελληνικού δημοσίου».

Επίσης, υπενθύμισε στο κοινό που παρακολούθησε την ομιλία του στην κεντρική πλατεία της Κομοτηνής τις κατηγορίες που δέχτηκε ο ΣΥΝ από τα κόμματα εξουσίας το περασμένο Δεκέμβρη για το ότι είναι εκτός τόξου δημοκρατικής νομιμότητας, για το ότι είναι η αιτία «για κάθε δυστυχία που επρόκειτο να βρει αυτή την έρμη χώρα. Για την ακυβερνησία, για τη κρίση για τους σεισμούς και τις θεομηνίες». Κι όλα αυτά ακολούθησαν μετά από έκκληση των δύο μεγάλων κομμάτων προς το ΣΥΝ να γίνει κομμάτι του συστήματος στηρίζοντάς το για να μη καταρρεύσει.

Απαντώντας στις κατηγορίες των κομμάτων εξουσίας, ο κ. Τσίπρας τόνισε χαρακτηριστικά ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δύναμη ανατροπής για το δικομματισμό, είναι δύναμη αλλαγής στα πολιτικά πράγματα του τόπου, είναι δύναμη επικίνδυνη γι΄ αυτούς που κυβερνάνε γιατί «εμείς ένα χρόνο τώρα δε κάτσαμε στη γωνιά μας να καμαρώνουμε τα δημοσκοπικά μας μεγέθη, αλλά οργανώσαμε αντιστάσεις, συμμετείχαμε σε όλες τις κοινωνικές συγκρούσεις με τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, υπερασπιζόμενοι τις ανάγκες των πολλών. Των εργαζομένων που αντιμετωπίζουν τον εφιάλτη της επισφάλειας. Των αγροτών που αγωνίζονται για την επιβίωσή τους. Των φοιτητών και των πανεπιστημιακών που υπερασπίζονται το κοινωνικό αγαθό της δωρεάν δημόσιας παιδείας. Των μεταναστών, που είναι θύματα της πιο σκληρής εκμετάλλευσης και της πιο άγριας κρατικής αυθαιρεσίας».

Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθεί να είναι στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το περιβάλλον, στα κινήματα για τους ελεύθερους χώρους, στις κινητοποιήσεις που κέρδισαν σημαντικές νίκες ενάντια στον λιθάνθρακα, στην υπεράσπιση του φυσικού πλούτου από κάθε είδους χρυσόβουλα, γήπεδα γκολφ, μεγαλοεργολάβους και μεγαλοξενοδόχους, καθώς επίσης στη μονή Τοπλού, στο Βατοπέδι, στον Ασωπό, αλλά και στις συγκρούσεις με τα μεγάλα συμφέροντα όπως στον Ελαιώνα. «Εκεί όπου συγκρουστήκαμε με θεούς και δαίμονες και πετύχαμε μια γενναία και μεγαλειώδη νίκη».

Σχετικά με τη σημερινή επίσκεψη του πρωθυπουργού Κώστα Καραμανλή στα Γραφεία του ΟΑΕΔ είπε ότι «ο πρωθυπουργός επέστρεψε στον τόπο του εγκλήματος» και εξήγησε οτι «είναι έγκλημα να ξοδεύεις τα λεφτά του ΟΑΕΔ σε κομματικές πελατειακές σχέσεις σε προγράμματα κατάρτισης απασχόλησης χωρίς αντίκρισμα και προοπτική, σε επιδότηση της εργοδοσίας για πάμφθηνη έως «τζάμπα» εργασία».

Για την Ελλάδα του σήμερα τόνισε ότι έχει 360.000 άνεργους, 350.000 προσωρινά απασχολούμενους, 270.000 εργαζόμενους με μερική απασχόληση, 30.000 εργαζόμενους με καθεστώς δανεισμού, 70.000 εργαζόμενους με καθεστώς εργολαβίας, 30.000 εργαζόμενους με καθεστώς stage, 270.000 μισθωτούς με μπλοκάκι, 600.000 ανασφάλιστους εργαζόμενους. Ολοι αυτοί στις 7 Ιουνίου θα στείλουν το μήνυμα τους, παρατήρησε.

Ο κ. Τσίπρας σχολίασε και την επίσκεψη του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο ΙΚΑ και αναρωτήθηκε: «Για ποιο λόγο άραγε; Για να τους πει που επενδύθηκαν τα αποθεματικά των ταμείων επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ; Για να τους πει ότι το ΠΑΣΟΚ όχι μόνο καθιέρωσε την ανασφάλιστη εργασία των προγραμμάτων stage αλλά και εισηγήθηκε πρόσφατα στη βουλή τη νομοθετική της κατοχύρωση στον ιδιωτικό τομέα; Η μήπως για να τους παραθέσει την πρόταση για τετραετή εργασία των νέων με τις ασφαλιστικές εισφορές πληρωμένες από το κράτος. Αυτή είναι μια παραλλαγή της περιβόητης πρότασης του Λαυρίου. Δεν το καταλαβαίνουν ότι μετά το πέρας της τετραετίας οι άνθρωποι αυτοί θα απολύονται για να προσληφθούν άλλοι για τους οποίους ο εργοδότης πάλι δεν θα υποχρεούται να καταβάλει ασφάλιση;»

Ο κ. Τσίπρας μίλησε επίσης για χαριστικές ρυθμίσεις της κυβέρνησης της Ν.Δ. προς μεγάλες επιχειρήσεις που χρωστούν στο ΙΚΑ. Και συνέχισε: «Να το εκλάβουμε ως αυτοκριτική για τις κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ που από το 2000 μέχρι το 2004 έκαναν τρεις παρόμοιες χαριστικές ρυθμίσεις; Αν στο ΠΑΣΟΚ έχουν αλλάξει γνώμη να το πουν ανοιχτά. Όσο για τα περί χαμηλών συντάξεων, θυμίζουμε ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ αθέτησαν πλήρως τις προεκλογικές δεσμεύσεις τους για επαναφορά των κατώτερων συντάξεων στα 20 ημερομίσθια του ανειδίκευτου εργάτη».

Μ.Π.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.