Ο Συνασπισμος διεκδικει την ενωμενη Αριστερα

Από τις 5237 ψήφους μείωσε τη δύναμή του στις 3273 ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς στη Ροδόπη, κρατώντας την ικανοποίησή του για την είσοδο του κόμματος στη Βουλή. Έτοιμα για μελέτη του εκλογικού αποτελέσματος τα στελέχη διεκδικούν το διάλογο με όλα τα κόμματα της Αριστεράς ως το αντίπαλο δέος στο δικομματισμό. Η αγωνία των προηγούμενων ημερών για το αν θα μπει τελικά ο Συνασπισμός στη Βουλή δεν εκδηλώθηκε το κρίσιμο βράδυ των εκλογών, τουναντίον τα στελέχη είχαν προετοιμαστεί για γιορτή στο εκλογικό κέντρο, που έγινε έστω και με την οριακή παραμονή του σε έξι έδρανα του κοινοβουλίου.

Μ. Μουσταφά: «Ενότητα της Αριστεράς»

Ο πρώην βουλευτής Μουσταφά Μουσταφά σχολίασε ότι ο ΣΥΝ σταθεροποίησε τη θέση του στην πολιτική ζωή του τόπου, με προοπτική «να εργαστεί περαιτέρω για την ενότητα της Αριστεράς».

Ο κ. Μουσταφά ευχαρίστησε τους πολίτες της Ροδόπης, που συνέβαλαν στην είσοδο του ΣΥΝ στη βουλή, όπως επίσης τα μέλη και τα στελέχη του ΣΥΝ από κάθε γωνιά της Ροδόπης.
Ζητώντας του να σχολιάσει την καθοριστική τάση της μειονότητας προς της ΝΔ και το κατά πόσο είναι ψήφος δυσαρέσκειας προς το ΠΑΣΟΚ ο κ. Μουσταφά απάντησε: «Είναι ένα γενικό φαινόμενο η έντονη λαϊκή δυσαρέσκεια προς την πολιτική των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, την οικονομική τους πολιτική». Για την ανταπόκριση που είχε μέχρι τώρα η ΝΔ στη μειονότητα και το κατά πόσο περιμένει πλέον επίλυση κάποιων ζητημάτων από ένα νεοφιλελεύθερο κόμμα ο κ. Μουσταφά μεταφέρει τις υποθέσεις του: «Ίσως να είναι η λειτουργία του δικομματικού συστήματος, ίσως διλήμματα απαραίτητης εκλογής μειονοτικού βουλευτή να λειτούργησαν ώστε αυτή η δυσαρέσκεια να στραφεί στη ΝΔ. Μάλλον λειτούργησαν αντανακλαστικά συσπείρωσης. Προσπαθήσαμε και θα συνεχίσουμε να προσπαθούμε γιατί η αλλαγή στην κυβέρνηση δε φέρνει αλλαγή στις ασκούμενες πολιτικές. Σχεδόν είναι ταυτόσημες οι πολιτικές και οι θέσεις των δύο μονομάχων του δικομματισμού».

Ο κ. Μουσταφά τόνισε “ότι θα συνεχίσουν το δρόμο για ενότητα της Αριστεράς και για ουσιαστική αντιπολίτευση στην κυβέρνηση της ΝΔ. Οι ασκούμενες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ είχαν αυτό το αποτέλεσμα και αυτή τη μεταστροφή και προς αυτή την κατεύθυνση βοήθησε το δικομματικό σκηνικό και παιχνίδι».

Τ. Χαρίτος: «Πρωτοβουλίες με δυνάμεις της Αριστεράς»

Για την επόμενη μέρα μίλησε και ο υποψήφιος του Συνασπισμού Τάκης Χαρίτος δίνοντας έμφαση στο ότι ο Συνασπισμός παραμένει στη Βουλή. «Είναι μια σημαντική προϋπόθεση για να υλοποιήσει αυτό για το οποίο δεσμεύτηκε προεκλογικά, να εργαστεί με βάση το πρόγραμμά του για να υπάρξει μια προγραμματική αντιπολίτευση σε αντινεοφιλελεύθερη κατεύθυνση». Ο κ. Χαρίτος σχολιάζει ότι πρόκειται για ένα αποτέλεσμα που το χάρηκαν όλοι οι αριστεροί και δημοκρατικοί πολίτες.

Τη μείωση της δύναμης του Συνασπισμού στη Ροδόπη ανάγει και ο κ. Χαρίτος στην τάση για αλλαγή στην κυβέρνηση. Κάνοντας λόγο για αναγκαιότητα ανάγνωσης του εκλογικού αποτελέσματος, έδωσε έμφαση στο να αναζητηθούν οι βαθιές αιτίες που δείχνουν την ανάγκη της χειραφέτησης των δυνάμεων της Αριστεράς στην κοινωνία. «Ο διάλογος με συγκεκριμένες πολιτικές δυνάμεις έχει ξεκινήσει κι ελπίζω ότι ο Συνασπισμός πέρα από τη μείωση, την οποία πρέπει να εξετάσουμε σε βάθος, έχει μια ουσιαστική παρουσία και εκφράζει σημαντικά κομμάτια στη μειονότητα και την πλειονότητα. Στο επόμενο διάστημα θα δούμε πρωτοβουλίες τοπικά για να βρούμε ένα κοινό βηματισμό σε κοινά ζητήματα με το ΔΗΚΚΙ, το ΚΚΕ και τις δυνάμεις της ανένταχτης Αριστεράς. Ανεξάρτητα από τις θέσεις που έχει η κ. Παπαρήγα έχει σημασία η διάθεση του κόσμου της Αριστεράς».

Μαρία Αμπατζή

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.