Ο Συλλογος Τριτεκνων ν.Ροδοπης «Η κιβωτος των παιδιων» επανασυστηνεται στην κοινωνια της Ροδοπης

Εκδήλωση με αφορμή την γιορτή της Μητέρας και την Παγκόσμια Ημέρα της Οικογένειας

Εκδήλωση με αφορμή την Γιορτή της Μητέρας και την Παγκόσμια Ημέρα Οικογένειας διοργάνωσε το απόγευμα της Παρασκευής, 25 Μαΐου ο Σύλλογος Τριτέκνων ν.Ροδόπης «Η κιβωτός των παιδιών» με στόχο τη γνωστοποίηση της ύπαρξης και λειτουργίας του Συλλόγου αλλά και τη συζήτηση θεμάτων που απασχολούν τη σύγχρονη οικογένεια, και όχι μόνο.

Η εκδήλωση ξεκίνησε με τον χαιρετισμό της Προέδρου του Συλλόγου κ. Σταμούλα Μουρελάτου, η οποία σημείωσε πως ο Σύλλογος που λειτουργεί από το 2014 αριθμεί σήμερα 300 περίπου μέλη, ευχόμενη μέσα από εκδηλώσεις όπως αυτή η τοπική κοινωνία να γνωρίσει τον Σύλλογο και απευθυνθεί σε αυτόν για προβλήματα που αντιμετωπίζει.

«Είναι δύσκολο να είσαι μέλος μίας πολύτεκνης οικογένειας» ειδικά σήμερα που οι οικογένειες έρχονται αντιμέτωπες με το φάσμα της ανεργίας, τόνισε η ίδια στις δηλώσεις της για να επισημάνει ωστόσο πως αρκετά είναι τα νέα ζευγάρια, με τρία ή και περισσότερα παιδιά που γνωρίζουν τον σύλλογο και απευθύνονται σε αυτόν.

Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής «Στους δύσκολους καιρούς της κρίσης αντέχουμε επειδή λειτουργεί η οικογένεια»

Χαιρετισμό απηύθυναν στην έναρξη της εκδήλωσης ο αντιπεριφερειάρχης Ροδόπης κ. Νίκος Τσαλικίδης, καθώς η εκδήλωση αποτέλεσε συνδιοργάνωση  της Αντιπεριφέρειας Ροδόπης, αλλά και ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής κ.κ. Παντελεήμων ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του για το περιεχόμενο της εκδήλωσης και το γεγονός ότι δίνεται η δυνατότητα, όπως εξήγησε «να κατανοήσουμε τη σημασία της οικογένειας». «Στους δύσκολους καιρούς που ζούμε είναι από όλους αποδεκτό ότι  αντέχουμε στην κρίση και τις κρίσεις που μας έχουν περιζώσει, επειδή λειτουργεί η οικογένεια. Η οικογένεια είναι η κατ’ οίκον εκκλησία» σημείωσε για να επισημάνει πως «η λειτουργία που αρχίζει από την εκκλησία συνεχίζεται στο σπίτι και η λειτουργία της οικογένειας επιστρέφει και συνεχίζεται στην εκκλησία. Ό,τι γίνεται μέσα στην οικογένεια είναι μία λειτουργία.

Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τη  σημασία της ζωής στην οικογένεια, και των γονέων και των παιδιών μεταξύ τους ως αδέρφια αλλά και όλοι μαζί ως μία κοινότητα προσώπων».

Κλείνοντας ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης ευχήθηκε «σε όσους έχουν κάνει οικογένεια να την τιμούν, να την αγαπούν και να θυσιάζονται γι’ αυτήν και σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα οικογένεια, για τα πολλά και λογικά προβλήματα και φόβους  που έχουν, να κάνουν το βήμα γιατί μέσα στην οικογένεια θα ζήσουν χαρές που δεν τις έχουν δει ποτέ».

Νίκος Σωτηρακόπουλος «Η πολιτεία να πάρει μέτρα για την ενθάρρυνση των ζευγαριών να αποκτήσουν τρίτο παιδί»

Τον Δήμο Κομοτηνής εκπροσώπησε ο αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Νίκος Σωτηρακόπουλος που έδωσε το παρών, εκφράζοντας την χαρά του για την επαναδραστηριοποίηση του Συλλόγου. «Η μάνα τιμάται για τη συνοχή της οικογένειας και ειδικά οι τρίτεκνες μάνες διότι συμβάλλουν και στο εθνικό μας πρόβλημα, το δημογραφικό». «Σήμερα πολλά ζευγάρια δεν θέλουν να κάνουν παιδιά γιατί ένα παιδί έχει πολλές ευθύνες» σημείωσε ο ίδιος για να υπογραμμίσει την ανάγκη στήριξης των ζευγαριών αυτών από την πολιτεία «ώστε να ενθαρρύνει τα ζευγάρια να αποκτήσουν τρίτο παιδί».

Ερωτηθείς σχετικά με την βοήθεια που προσφέρει ο Δήμος Κομοτηνής σε τρίτεκνες οικογένειες ο ίδιος τόνισε ότι σε κάθε οικογένεια που αντιμετωπίζει οικονομικό πρόβλημα ή χρήζει στήριξης ο Δήμος συμβάλλει οικονομικά, ενώ όπως γνωστοποίησε έχει ήδη υποβάλλει πρόταση για την καταγραφή όλων των τρίτεκνων οικογενειών του νομού  Ροδόπης ούτως ώστε να υπάρξουν και άλλες προτάσεις για την ελάφρυνση των οικογενειών αυτών, όπως για παράδειγμα μείωση των δημοτικών τελών κ.ο.κ.

Κωνσταντίνος Ζαφείρης «Το πρόβλημα της γονιμότητας δεν θα λυθεί αν δεν περάσουν 30 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε κατορθώσει να χαράξουμε την πολιτική που χρειάζεται»

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης τον λόγο έλαβε ο κ. Κωνσταντίνος Ζαφείρης, επίκουρος καθηγητής Δημογραφίας του ΔΠΘ, ο οποίος χαιρέτισε την πρωτοβουλία της διοργάνωσης, καθώς, όπως επεσήμανε, «συμβάλλει στην εκκίνηση της συζήτησης για ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα της Ελλάδας που είναι το δημογραφικό».

Ο ίδιος στην ομιλία του μίλησε για την γονιμότητα στην Ελλάδα σήμερα, υπογραμμίζοντας πως « τα παιδιά είναι το μέλλον της χώρας, το μέλλον της οικονομίας της κοινωνίας και δεν γίνεται χωρίς αυτά». Ο κ. Ζαφείρης εξέφρασε την ελπίδα το σημερινό κλίμα στην Ελλάδα να αναστραφεί με τις Ελληνίδες στο μέλλον να γεννούν περισσότερα παιδιά, γεγονός ωστόσο που όπως εξήγησε είναι πολύ δύσκολη προσπάθεια, «η οποία θέλει την άσκηση μέτρων εθνικής πολιτικής και μέτρα που θα βοηθήσουν στην γονιμότητα».

Ερωτηθείς σχετικά με την εικόνα του ελληνικού πληθυσμού ο καθηγητής του ΔΠΘ τόνισε πως «ο πληθυσμός των Ελλήνων δεν μειώθηκε πολύ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν υπάρχει πρόβλημα». «Το πρόβλημα είναι σημαντικό και πρέπει οπωσδήποτε να δούμε  με ποιόν τρόπο θα βοηθήσουμε τα νέα ζευγάρια να κάνουν οικογένεια» σημείωσε για να υπογραμμίσει τις ιδιομορφίες της χώρας σε σχέση με άλλα παραδείγματα του εξωτερικού και συγκεκριμένα το γεγονός ότι «στην Ελλάδα δεν είναι αποδεκτό εύκολα από τον κοινωνικό περίγυρο μία γυναίκα να αποκτήσει παιδιά εκτός της οικογένειας». «Αυτό σημαίνει ότι οι γυναίκες και οι άντρες πρέπει να αποκτούν κάποια σχέση μόνιμου χαρακτήρα και κατ’ επέκταση η πολιτεία να στηρίξει την οικογένεια από το πρώτο παιδί. Πάνε εκείνες οι εποχές που έλεγαν θα στηρίξουμε μόνο τους τρίτεκνους ή τους πολύτεκνους. Βεβαίως  να τους στηρίξουμε, αλλά η οικογένεια και η μητρότητα στην Ελλάδα θέλει άμεση στήριξη από την πρώτη στιγμή που μένει  έγκυος μία μελλοντική μάνα» σημείωσε ο ίδιος χαρακτηριστικά.

«Όταν οι νέες γυναίκες και οι νέοι άντρες που είναι να κάνουν παιδιά και οικογένεια δεν εργάζονται  έχουμε ένα τεράστιο πρόβλημα. Όταν έχουν μία δουλειά αλλά είναι κακώς αμειβόμενοι έχουμε  ένα δεύτερο πρόβλημα. Όταν ακόμα και όταν κάνουν το παιδί τους δεν ξέρουν τι να το κάνουν  διότι δεν υπάρχουν κοινωνικές δομές ή δεν υπάρχει πλήρης  κάλυψη  έχουμε ένα  τρίτο πρόβλημα» συνέχισε ο κ. Ζαφείρης καλώντας την κοινωνία να δει το παράδειγμα μέτρων που υπάρχει στην Ευρώπη.

«Υπάρχει αδυναμία αντίληψης του δημογραφικού ζητήματος ακόμα και από τα κεντρικά όργανα του κράτους»

Σύμφωνα με τον ίδιο  «μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Το πρόβλημα της γονιμότητας δεν θα λυθεί αν δεν περάσουν 30 χρόνια, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουμε κατορθώσει να χαράξουμε την πολιτική που χρειάζεται. Λίγα παιδιά σημαίνει αργότερα  λίγοι εργαζόμενοι, σημαίνει πρόβλημα στα ασφαλιστικά ταμεία, σημαίνει πρόβλημα στο κοινωνικό κράτος,  σημαίνει πρόβλημα στην ανάπτυξη» και πολλά άλλα που θα πρέπει, όπως εξήγησε, να αποτελέσουν την εκκίνηση ενός πανελλήνιου διαλόγου με την συμμετοχή όλων των εμπλεκομένων φορέων για να καταλήξει λέγοντας πως «ακόμα και στα κεντρικά όργανα του κράτους υπάρχει ζήτημα ως  προς την αντίληψη του πώς χαράσσεται μία δημογραφική πολιτική, που αφορά και το μεταναστευτικό αλλά και μία οικογενειακή πολιτική που αφορά πρωτίστως την οικογένεια».

Μαρία Κασσέρη «Λόγω κρίσης οι γονείς προσπαθούν να ικανοποιήσουν το βιοτικό κομμάτι της οικογένειας και παύουν να ασχολούνται συναισθηματικά με το παιδί»

Τον λόγο έλαβαν επίσης η κ. Παρασκευή Μαυρίδου, υπεύθυνη ενημέρωσης μελών ΟΠΟΤΤΕ που μίλησε επίσης για τα προβλήματα στο μέλλον του δημογραφικού προβλήματος στην Ελλάδα αλλά και η κ. Μαρία Κασσέρη, κοινωνική λειτουργός του Κέντρου Πρόληψης κατά την Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Ορφέας» με θέμα «Ο ρόλος της οικογένειας στην σύγχρονη εποχή», εξηγώντας το πώς η οικογένεια επηρεάστηκε από την κρίση αλλά και η ψυχολογία των παιδιών αντίστοιχα από την κρίση στην οικογένεια.

Όπως εξήγησε η κ. Κασσέρη «το παιδί από το πρώτο έτος της ζωής του έχει αρκετή αντιληπτική ικανότητα ώστε να αντιληφθεί το τι συμβαίνει μέσα στην οικογένεια. Αν ένας από τους γονείς χάσει την δουλειά του και κατ’ επέκταση δημιουργηθεί μία σύγχυση στην οικογένεια ή συναισθήματα θυμού, συγκρούσεις κ.ο.κ. το παιδί θα επηρεαστεί στο ψυχικό του κομμάτι για όλη του την ζωή, ακόμα και αν μας φαίνεται ότι ηλικιακά είναι πολύ μικρό».

Σύμφωνα με την ίδια ως απότοκο της κρίσης οι γονείς προσπαθούν να ικανοποιήσουν το βιοτικό κομμάτι της οικογένειας, με αποτέλεσμα να παύουν να ασχολούνται συναισθηματικά με το παιδί, γεγονός που οδηγεί σε μία κάποια αποξένωση.

Ωστόσο όπως εξήγησε το Κέντρο Πρόληψης «Ορφέας» τον τελευταίο χρόνο υλοποιεί ένα πρόγραμμα για γονείς με παιδιά που βιώνουν την οικονομική κρίση, χάνουν τη δουλειά τους κ.ο.κ. στο οποίο οι γονείς λαμβάνουν την απαραίτητη πληροφόρηση και κατεύθυνση για την ανεύρεση εργασίας, την απόκτηση κοινωνικών επιδομάτων αλλά κυρίως την ψυχολογική υποστήριξη τόσο των ίδιων όσο και γενικότερα των οικογενειών που επηρεάζονται από την κρίση.

Όπως έκανε γνωστό η κ. Κασσέρη υπάρχει ήδη πολύ μεγάλο ενδιαφέρον από γονείς της περιοχής μας, που αντιλήφθηκαν τα αποτελέσματα στα παιδιά τους και ενημερώθηκαν για το πρόγραμμα, ενώ η συμμετοχή της ίδιας στην εκδήλωση του Συλλόγου Τριτέκνων στόχευε ακριβώς στη διεύρυνση των ωφελούμενων του προγράμματος.

Παρασκευή Μαυρίδου «Ο πρωθυπουργός όσο ήταν αντιπολίτευση ήταν μαζί μας, ενώ τώρα δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί μαζί μας»

Δριμύ κατηγορώ απηύθυνε προς τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η κ. Παρασκευή Μαυρίδου στις δηλώσεις της υπογραμμίζοντας πως «ο πρωθυπουργός μας όσο ήταν αντιπολίτευση ήταν μαζί μας, από την στιγμή που έγινε πρωθυπουργός δεν έχει χρόνο να ασχοληθεί μαζί μας». «Να τον πληροφορήσουμε ότι οι τρίτεκνοι είμαστε πολλοί και μπορούμε να κάνουμε πολλά. Δεν απειλούμε, προειδοποιούμε» τόνισε χαρακτηριστικά η ίδια επισημαίνοντας πως «σαν ομοσπονδία ο αγώνας μας είναι πολύ μεγάλος και βρίσκουμε πόρτες κλειστές».

«Δεν θα αφήσουμε τα παιδιά μας να γίνουν μετανάστες, να φύγουν. Είμαι περήφανη που είμαι τρίτεκνη μάνα, που ζω σε αυτή την χώρα, αλλά θα ήθελα οι πολιτικοί – που δυστυχώς οι 300 αποτελούν το κράτος μας – να δώσουν κίνητρα» σημείωσε υπογραμμίζοντας την καλή συνεργασία που επιζητούν με τις αρχές του τόπου απευθυνόμενη προς τον  αντιπεριφερειάρχη Ροδόπης κ. Τσαλικίδη και τον αντιδήμαρχο Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Σωτηρακόπουλο που ήταν παρόντες.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.