Ο Συλλογος «Παιχνιδιων Φαντασιας: Το Λημερι του Δρακου» μας συστηνει μια διαφορετικη μορφη ψυχαγωγιας

Ο Σύλλογος με τον πρώτο ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Θράκη για τους λάτρεις των επιτραπέζιων παιχνιδιών ρόλων βρίσκεται στην Αλεξανδρούπολη

Τα επιτραπέζια παιχνίδια ρόλων κερδίζουν ολοένα και περισσότερους οπαδούς στη χώρα μας και απόδειξη αυτού αποτελεί η ίδρυση του Συλλόγου Παιχνιδιών Φαντασίας «Το Λημέρι του Δράκου» στην γειτονική Αλεξανδρούπολη.
 
Τα παιχνίδια ρόλων αποτελούν ένα ξεχωριστό κομμάτι στο τομέα της ψυχαγωγίας, εκπαίδευσης και επικοινωνίας, καθώς στην εποχή μας πολλές ανεξάρτητες ομάδες αλλά και άτυποι σύλλογοι, σε διάφορα μέρη της χώρας, δραστηριοποιούνται αξιοποιώντας την αγάπη των μελών για τον συγκεκριμένο τρόπο ψυχαγωγίας με τακτικές συνεδρίες και άλλες δραστηριότητες.
 
Βλέποντας αυτήν την αγάπη του κόσμου, μία παρέα ανθρώπων αποφάσισαν να δημιουργήσουν τον δικό τους χώρο με στόχο τη δημιουργία  θεματικών βραδιών επιτραπέζιων παιχνιδιών, εργαστηρίων μοντελισμού και παιχνιδιών ρόλου, τουρνουά κάθε είδους και ποικίλων ακόμη δραστηριοτήτων σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο 80 τετραγωνικών μέτρων.
 
Η λειτουργία του ξεκίνησε τον Δεκέμβριο ενώ η συμμετοχή του κόσμου είναι πιο μεγάλη από ό,τι και ο πιο  αισιόδοξος θα ανέμενε.
 
Για την δημιουργία του Συλλόγου, την ανταπόκριση του κόσμου και τα όνειρα τους γύρω από το χώρο των επιτραπέζιων παιχνιδιών ρόλου μίλησε ο ταμίας του Συλλόγου κ. Χρήστος Τσέτσος.
 
Ο λόγος στον ίδιο λοιπόν… 

«Η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτήν που περιμέναμε» 

ΠτΘ: Τι ήταν αυτό που σας ώθησε στη δημιουργία του Συλλόγου, που κακά τα ψέματα, δεν είναι κάτι ιδιαίτερα συνηθισμένο για την επαρχία;
Χ.Τ.: Εμείς γενικά ήμασταν μία παρέα που ασχολούμασταν με τα επιτραπέζια παιχνίδια υπόδησης ρόλων. Πάντα είχαμε ένα μαγαζί σαν στέκι στην Αλεξανδρούπολη αλλά πάντα ονειρευόμασταν το δικό μας χώρο, για να μπορούμε να τα έχουμε όλα στοιβαγμένα. Αυτά τα παιχνίδια θέλουν χώρο, καθαρισμό μετά, κουβάλημα και γενικά μία διαδικασία που είναι χρονοβόρα. Σκεφτήκαμε την ίδρυση ενός συλλόγου, για εμάς κυρίως και μετά από εκεί θα βλέπαμε την ανταπόκριση που θα είχε στον κόσμο. Όντως η ανταπόκριση του κόσμου ήταν πολύ μεγαλύτερη από αυτή που περιμέναμε καθώς ήρθε κόσμος που δεν φανταζόμασταν ότι είχε ενασχόληση με επιτραπέζια και αναλογικό παιχνίδι. Στην αρχή κινηθήκαμε σε παρεϊστικο επίπεδο και κοιτάμε να είμαστε συνεπείς με τις υποχρεώσεις μας. Είμαστε πολιτιστικός μη κερδοσκοπικός σύλλογος. Δεν είμαστε μαγαζί και κοιτάμε να κάνουμε πράγματα για να περνάμε εμείς καλά και παράλληλα να γνωρίζουμε ανθρώπους. 

«Ο χώρος είναι διαμορφωμένος σε 3 διαφορετικούς χώρους, κατάλληλα εξοπλισμένους για τα παιχνίδια» 

ΠτΘ: Πώς είναι διαμορφωμένος ο χώρος στο Σύλλογο σας;
Χ.Τ.: Έχουμε ένα ενοικιαζόμενο μεγάλο χώρο με 3 δωμάτια. Το πρώτο είναι το πριβέ δωμάτιο για να παίζουμε παιχνίδια υπόδησης ρόλου, δηλαδή παιχνίδια στα οποία δημιουργείς έναν χαρακτήρα από την αρχή και υποδύεσαι ότι είσαι αυτός. Σε αυτήν τη διαδικασία δημιουργείς χαρακτήρες φανταστικούς. Στο δεύτερο δωμάτιο, το οποίο είναι το κύριο δωμάτιο,  έχει τραπέζια, καρέκλες με βιβλιοθήκες και  γύρω στα 60 επιτραπέζια. Τέλος υπάρχει και το τρίτο δωμάτιο, το οποίο είναι σύνθετο και παίζονται παιχνίδια με μινιατούρες. Υπάρχουν παιδιά που ασχολούνται με αυτό, βάφουν μινιατούρες και κάνουν μάχες μεταξύ τους. Έτσι λοιπόν έχουμε δομημένο τον χώρο μας. Είμαστε κάθε μέρα ανοιχτά από τις 6 μέχρι τις 11 περίπου και τρέχουμε τη λειτουργία του χώρου συλλογικά. Έχουμε φτιάξει ένα καλεντάρι στην ιστοσελίδα, όπου μπορεί να γίνει και κράτηση δωματίου.
 
ΠτΘ: Πώς καταφέρνετε να βγάζετε τα έξοδα σας και ποια είναι η διαδικασία εγγραφής στον σύλλογο;
Χ.Τ.: Ο τρόπος λειτουργίας του συλλόγου μας είναι αντίστοιχος με την πλειοψηφία των Συλλόγων. Συγκεκριμένα οι ενδιαφερόμενοι κάνουν μία φορά εγγραφή και αυτή ισχύει για πάντα. Μετά από εκεί υπάρχει μία μηνιαία συνδρομή, στηρίζοντας στην ουσία την μηνιαία κάλυψη των πάγιων εξόδων (ενοίκιο, ρεύμα, ίντερνετ). Ήταν τόσο μεγάλη η αγκαλιά του κόσμου, που καταφέραμε και πήραμε καινούργιες βιβλιοθήκες, τραπέζια και  επιτραπέζια παιχνίδια για να εμπλουτίσουμε το υλικό μας και να ομορφύνουμε το χώρο μας. 

«Φεύγουμε από την ψηφιακή ψυχαγωγία και γνωρίζουμε νέα άτομα» 

ΠτΘ: Μιλήσατε πριν για μεγάλη ανταπόκριση. Μπορείτε να μας πείτε με αριθμητικά στοιχεία τον αριθμό των μελών με δεδομένο πως στην επαρχία δεν είναι διαδεδομένο κάτι τέτοιο;
Χ.Τ.: Έχουμε περίπου 100 μέλη ενώ μετράμε περίπου δύο μήνες λειτουργίας. Στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη υπάρχουν αντίστοιχοι χώροι αλλά στην επαρχία δεν είναι διαδεδομένοι. Στο κέντρο υπάρχουν καφετέριες που παρέχουν αυτού του τύπου τα παιχνίδια. Έρχονται συχνά και από την Κομοτηνή, γιατί αν έχεις ένα χόμπι, έχεις δύο τρεις φίλους που ασχολείστε με αυτό αλλά φτάνει η στιγμή που σε κάποιο σημείο ζητάς και άλλες γνωριμίες με ανθρώπους. Αυτό είναι το καλύτερο όλων. Φεύγουμε από την ψηφιακή ψυχαγωγία και γνωρίζουμε από κοντά καινούργια άτομα.
 
ΠτΘ: Με δεδομένο πως πρόκειται για ένα ακριβό χόμπι, καταφέρνετε να βγαίνετε οικονομικά;  
Χ.Τ.: Σίγουρα πρόκειται για ένα δαπανηρό χόμπι. Στην αρχή, όταν ξεκινήσαμε, βάλαμε οι πέντε που εμπνευστήκαμε τον σύλλογο ένα αρχικό ποσό για να ανοίξει και από εκεί και πέρα οικονομικά «βγαίνουμε» μόνο με τις εγγραφές και τις συνδρομές. Για παράδειγμα κάποια έπιπλα ήταν δωρεά των μελών. Στην ουσία τα έξοδα μας είναι μόνο τα λειτουργικά. Αν έχουμε κέρδος θα πάρουμε καινούργιο εξοπλισμό. 

«Η αγάπη για αυτό που κάνουμε μας ωθεί στο να ξεχνάμε τα καθημερινά προβλήματα» 

ΠτΘ: Ποιοι είναι όμως οι άνθρωποι που τρέχουν πίσω από τον Σύλλογο;
Χ.Τ.: Είμαστε μία παρέα που αγαπάμε πολύ αυτό που κάνουμε. Πρόεδρος είναι ο Γιώργος Παντάκης, Αντιπρόεδρος και αφηγητής στα παιχνίδια υπόδησης ρόλων είναι ο Γιώργος Χονδρόπουλος, Γραμματέας και «ζωγράφος» είναι ο Νίκος Καμπασελέ, χρέη ταμεία εκτελεί ο ομιλών και μέλος και υπεύθυνος στο καλεντάρι είναι ο Παναγιώτης Δάλας. Ο καθένας έχει το κομμάτι του. «Ζοριζόμαστε» χρονικά, γιατί όλοι έχουμε άλλες επαγγελματικές υποχρεώσεις αλλά επειδή μας αρέσει αυτό που κάνουμε ξεπερνάμε τα πάντα. Εμείς το κάναμε γιατί παίζαμε μόνοι μας και είναι ευκαιρία να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας και να γνωρίσουμε και άλλα άτομα. Έχουμε καλή συνεργασία μεταξύ μας. Αν δούμε ότι λόγω ανειλημμένων επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν προλαβαίνουμε, δεν θα ανοίξουμε για κάποιες μέρες, καθώς δεν πρόκειται για μαγαζί αλλά για σύλλογο.
 
ΠτΘ: Ποια είναι τα όνειρα σας για τον Σύλλογο;
Χ.Τ.: Με δεδομένο πως το παιχνίδι είναι ψυχαγωγία και εκπαίδευση, θέλουμε να περάσουμε κάποια σημαντικά μηνύματα και στα νεότερα παιδιά μέσα από αυτά. Αυτό που με γεμίζει χαρά είναι το γεγονός πως έρχονται από Κομοτηνή, Ξάνθη, Φέρες και γινόμαστε μία μεγάλη παρέα. Για παράδειγμα αυτό το παιχνίδι με τις μινιατούρες κανονίζεται με ραντεβού και έρχονται από διάφορες πόλεις και δημιουργούνται ανθρώπινες σχέσεις.  Αυτό πραγματικά μας χαροποιεί ιδιαίτερα και θέλουμε να γίνουμε όλη η Θράκη μία μεγάλη παρέα.

google-news Ακολουθήστε το paratiritis-news.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις.